Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Výhonky vojtěšky Alfalfa

Uvařeno

Vojtěšku můžete naklíčit a jíst mladičké výhonky s bílými stonky nebo ji můžete nechat růst v květináči a stříhat mladé rostlinky do salátů, jako posypku na pomazánky a hlavní jídla.

Janu trápila bolestivá artróza, astma, 30 kg nadváhy a řada dalších potíží. V létě už se sotva ploužila a s novopečen...

Proč klíčit a pěstovat mladé rostlinky

Klíčky jsou ty nejčerstvější vitamíny, jaké si můžete po zimě dopřát. Během klíčení se semínko probudí a vzniká nový život. Probuzené semínko začne růst a k tomu je potřeba mnoho energie. Budeme-li klíčky jíst, dostaneme právě tuto vitální energii.

Co vojtěška obsahuje

Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Obsahuje bílkoviny, chlorofyl, betakaroten, vitamíny B, C, D, E a K a minerální látky (zejména draslík, železo, vápník a fosfor).

Účinky vojtěšky

  • detoxikuje organismus
  • posiluje imunitu
  • zlepšuje spánek
  • pomáhá zlepšit vnitřní prostředí – má zásadité účinky
  • léčí tedy vše od kožních problémů, bolestní hlavy až po revmatické onemocnění
  • brání růstu strumy
  • podporuje vstřebávání živin ze stravy (např. železo)
  • díky antioxidačním účinkům zpomaluje proces stárnutí
  • pomáhá při léčbě chronických a akutních zánětů močového měchýře
  • pomáhá při léčbě prostaty
  • odstraňuje bolesti kloubů a pomáhá při revmatických bolestech
  • podporuje tvorbu mateřského mléka

Detoxikační účinky

Všechny výše uvedené látky léčí naše tělo a doplňují deficit vitamínů, který vzniká v zimě konzumací méně vhodných potravin, přejídáním a nedostatkem čerstvé zeleniny. Pokud chcete ještě zvýšit léčebný účinek klíčků, nechte je na světle – vyrostou vám lístečky. V nich je obsažen chlorofyl, který má detoxikační účinky, což na jaře potřebujeme víc než kdykoliv jindy v průběhu roku.

Co s výhonky

Výhonky můžeme průběžně odstřihovat a používat jako zelenou posypku všude tam, kde běžně používáme petrželku, pažitku apod. Pokud máme velké množství, můžeme přidávat do salátů. Maličké trojlístky jsou hezkou dekorací a protože chuť jejich chuť je velmi jemná, nepřekazí žádné jídlo.

Nehodí se do teplé kuchyně, protože mladé rostlinky jsou jemné a rychle po odstřižení vadnou, teplo by jim neprospělo.

V čem pěstovat výhonky vojtěšky

Naklíčená vojtěška se těžko nechává přerůst do rostlinky, má tendenci se dříve zkazit než dorůst. Rostlinky nejlépe vypěstujete, když semínka dáte do truhlíku se zeminou a pravidelně je zaléváte. Za pár dnů vyraší zelené rostlinky a můžete je začít jíst.

Jak naklíčit vojtěšku

Návod na klíčení vojtěšky (viz obrázek vpravo) najdete v článku Klíčíme vojtěšku

Co se dá ještě klíčit

Můžeme také klíčit semínka zelenin (ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena. Pozor však na semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny, ta se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit. Stejným způsobem můžete klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny jako je mungo, čočka, hrách a cizrna. Pozor ne velké fazole, jsou špatně stravitelné až jedovaté!

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se výhonky povedly a jak vám chutnaly!

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Katarína
9. 4. 2021

Ďakujem za nápad, že Vojtěška mi vyrastie aj v kvetináči, to určite vyskúšam. Naklíčené semienka pravidelne konzumujem.

Veronika
22. 2. 2021

můžu se zeptat musí to být vojtěška alfalfa? ja sem sehnala jen vojtěšku setou :(

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jak připravit zelené posypky a klíčky na cestách

Jsem zvyklá dávat na každé jídlo čerstvé zelené posypky. Na dovolených však často narážím na to, že petrželka, pórek ani jarní cibulka se na mnoha místech ...
klub
101
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...
36
30

Klíčíme vojtěšku Alfalfa

Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Jako všechny klíčky, i ona obsahuje cenné a léčivé látky, kter...
29
9

Zelené výhonky čočky

Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své deto...
38
29

Klíčíme semínka ředkvičky

Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podpor...
32
4

Klíčíme cizrnu

Pokud vás na jaře klíčení chytlo a nevíte, co byste ještě naklíčili, zkuste pro změnu naklíčenou cizrnu. Chutná lehce oříškově a dá se použít za syrova i n...