Low-carb, Keto, Paleo, Atkinsova dieta... Všechny tyto stravovací režimy mají jedno společné - eliminaci sacharidů z jídelníčku a naopak konzumace většího podílu živočišných bílkovin. Nová rozsáhlá studie ukázala, že tyto stravovací režimy mohou vést ke zkrácení délky života až o 4 roky.

O 4 roky kratší život

Vědci z Harvardské školy veřejného zdraví publikovali 25 letou studii, během které sledovali celkový účinek sacharidů na riziko úmrtí u 15 400 osob ve věku 45-64 let. Studie ukázala, že nízká konzumace sacharidů pod 40 % nebo naopak vysoká konzumace sacharidů nad 70 % vede ke snížení průměrné délky života. Lidé, kteří sacharidy zcela eliminují, žijí v průměru o 4 roky méně než ti, kteří je konzumují v přiměřeném množství (1).

Strava živočišného původu ohrožuje zdraví

Studie mezi sebou zkoumala také jídelníčky založené na živočišných a rostlinných tucích. Vyšlo najevo, že účastníci studie, kteří nahradili sacharidy bílkovinami a tuky živočišného původu, ohrožují své zdraví a mají vyšší riziko úmrtí ve srovnání se zastánci rostlinné stravy (rostlinné tuky a bílkoviny z oříšků, semínek a luštěnin) (1).

Problémem nízkosacharidových diet může být právě snaha o nahrazení sacharidových potravin – jako je ovoce, obiloviny, některá škrobovitá zelenina (např. řepa, batáty, kukuřice, mrkev, celer aj.) a luštěniny – živočišnými bílkovinami a tuky. Zvýšená konzumace živočišných tuků a bílkovin způsobuje záněty a stárnutí lidských buněk (1).

Strava dle Jíme Jinak splňuje doporučení vědců

Podle vědců je nejoptimálnější vyvážená strava s celkovým 50 – 55 % obsahem komplexních sacharidů (zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny). Z výzkumu také vyplývá, že kromě složení stravy je důležitý také její původ (1).

Nejsou však sacharidy jako sacharidy

Mnozí si pod tímto pojmem představí klasické pečivo, sladké výrobky z mouky nebo corn flakes. To však není ta správná cesta ke zdraví. Všimněte si, že píšeme celozrnné obiloviny. Míníme tím tedy celá zrníčka obilovin, kterých dnes v obchodech najdete širokou paletu: různé druhy rýže, ječmen/kroupy, oves, špalda, čirok, jáhly, pohanka, teff, perličkový ječmen, amarant, quinoa atd.

Pokud jste členy klubu, můžete si více přečíst v tomto článku v Klubu JJ, kde jsme toto téma více rozebrali a převedli do praxe.

Další důkaz

“Když se s lidmi bavím o jídle, tak pořád chtějí nějaké studie, důkazy, že tato strava je vhodná. Tak tady máte další z mnoha, které potvrzují, že obiloviny, obilí, zelenina a ovoce mají být základem našeho jídelníčku. Pro nás to není nic nového, jíme takhle řadu let. Jak fungují různé typy stravování jsme si mohli v životě vyzkoušet na vlastní kůži a přirozeně jsme zůstali u toho, který znáte z našich stránek. Stava založená na výše uvedených potravinách vede ke zdraví a dobré psychické i fyzické kondici. Ten rozdíl člověk ovšem nemůže posoudit, dokud to pořádně nevyzkouší,”  dodává k tématu Eva Cikrytová, zakladatelka Jíme Jinak.

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Osobně jsem vyzkoušela jak markobiotickou stravu (tady na JJ), tak takovou mírnou verzi low-carb. Výsledek – u JJ jsem vydržela tak tři měsíce, spousta jídel nechutnala, manželovi už vůbec ne, nezhubla jsem. U low-carb jsem přes rok, chutná i manželovi a povedlo se mi zhubnout. Ale jak píšu, ty sacharidy zas tak nehrotím, je pravda, že už ani mě ani manželovi nevadí mít k masu místo přílohy třeba jen zeleninu (hlavně v létě) a jíst míchaná vajíčka bez chleba už jsem si taky navykla, ale teď zrovna jsem si dala domácí celozrnný knedlík s omáčkou (vařím je minimálně, ale když na ní mám chuť, tak si klidně dám). Myslím, že člověk na stravu musí i intuitivně a hlavně se záměrem vydržet u toho dlouho, jinak to vůbec nemá smysl. Já miluju kachnu se zelím, opečenou slaninu, kozí sýr, buchty a plnotučnou smetanu v kafi bez cukru (samozřejmě ne každý týden-kromě toho kafe :-), bohužel makrobiotické stravování všechny tyhle potřeby popírá tak drasticky, že je to trvale neudržitelné, naopak low-carb strava mi umožňuje jak sýr a smetanu tak slaninu a ke kachně si dělám super celerové knedlíky, které chutnají i manželovi. Takže už jen z toho důvodu, že low-carb strava je tak nějak blíže k mým potřebám a chutím, tak zůstávám u ní.
    Jo a jinak – po navýšení příjmu bílkovin se mi snížila chuť na sladké velmi dramaticky, což se mi u JJ nikdy nepovedlo.
    Na druhou stranu – low-carb strava mi víc vyhovuje na jaře a v létě, kdy je přirozená chuť na zeleninu. Tu jsem na podzim a v zimě ztratila a začala vařit víc luštěnin zase podle zásad TČM (v paleu se luštěniny třeba nesmí vůbec, což tedy taky striktně nedodružju). Oba směry mi něco daly a společně s možnostmi a chuťovými preferencemi sebe i manžela jsem si z toho vytvořila takový svůj vlastní stravovací styl, se kterým jsem spokojená a hlavně ho jedu už dlouho a nemám potřebu se vracet k nějakým starým stereotypům.

    • Šárko, mám to úplně stejně, low-carb mi naprosto vyhovuje, sladké mě nijak nebere, nemívám konečně! hlad a jsem moc ráda, že jsem se zbavila chuti na pečivo, že ho prostě nepotřebuju. Jinou formu stravování nemůžu, protože bych u ní nevydržela, mám ráda veškerá jídla, která odpovídají LC stravování a i když bych to do sebe nikdy neřekla, že u něčeho vydržím více než jeden dva dny, jsem na LC od září 2018 a myslím, že u toho zřejmě zůstanu.

    • taky se stravuji spíše intuitivně. Tady jsem našla spoustu inspirace, smysl mi dává i TCM a Ayurveda. Ale teď mě opravdu drží při životě ranní jáhelná kaše..a co je pro mě odměna, že ji vyžaduje i můj muž, který je jinak totální “plácal” všeho možného i nemožného 🙂

  2. Ľudia majú v sebe veľmi hlboko zakorenenú myšlienku, že potrebujú veľa bielkovín. Pred desiatkami rokov sa tvrdilo, že im klesne inteligencia /vtedy to nazvali ináč/. Naopak, teraz majú bielkovín priveľa a chýbajú im kvalitné polysacharidy. Preto je tak veľa cukrovkárov, srdciarov, hyperaktívnych detí atď.

    • Ale co když chlapy jídlo bez bílkovin skoro vůbec nenasytí?
      U nás po sacharidovém obědě (zelenina, luštěniny atd.) šmejdí už za půl hodiny něco dalšího…

      • Bilkoviny potrebujeme vsichni. Dospeli mene nez deti, zeny mene nez muzi, fyzicky pracujici vice nez lide z kancelare atd. Ale vsichni je potrebujeme. Zelenina i obiloviny obdahuji cast skladanky, lusteniny jsou bohate na zbytek. Kombinaci se doda telu kompletni skladba a telo vytvori lidskou bilkovinu. Kdo potrebuje, muze si dat vic lustenin, kdo potrebuje prida obcas rybu nebo vejce. Mnoho muzu ma pocit, ze se bez masa nenasyti, ale obvykle je to jen nezvyk, ze po jidle neni tezko. Pripadne slabe traveni, ktere jeste neumi pri prechodu na celozrnnou stravu dobre vyuzit dodane suroviny a vybrat z nich ziviny. Chce to kousat, pripadne zaradit svaciny nebo trochu zivoc.stravy.

  3. Dobrý den, nesouhlasím s článkem – sama autorka studie prohlásila, že výsledky nejsou 100% a jedná se spíše jen o střípek v mozaice výživy. Tahle věta mi tam celkem chybí. Taktéž u nízkosacharidového stravování je možné nastavit si, kolik chce člověk sacharidů za den sníst – tudíž se nedá říci, že by tito lidé vysadili zeleninu jako je řepa, celer, batáty, mrkev apod., jen se sníží její množství. Navíc u tohoto stravování se nezvyšuje příjem bílkovin, jen se sacharidy vymění za tuky. I živočišné tuky se dají eliminovat na tomto stravování, typicky třeba tofu, halloumi sýrem apod. Oleje a oříšky jsou též “povolené”. Neviděla bych zas tak černě toto stravování.

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekItalské dýňové risotto
Další článekMarinované česnekové tofu