Jelikož dýňová polévka u nás frčí každý týden, vymyslela jsem její obměnu. Vyzkoušejte tuto výbornou polévku z květáku a dýně!
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 2 střední mrkve
  • asi půlka střední dýně (nejlahodnější je hokkaido)
  • hrnek nakrájeného květáku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda asi 1 litr
  • miso pasta (nemusí být)
  • sojová omáčka
  • umeocet nebo jablečný ocet
  • na dochucení rostlinná smetana a šťáva se zázvoru (nemusí být)
  • na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně

Jak připravit polévku z dýně a květáku

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit do konvice vodu.
  2. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli.
  3. Necháme lehce zesklovatět a přidáme nakrájeno mrkev a dvě minuty restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, nebo vodou a přidáme dýni a květák nakrájenou na kusy.
  5. Vaříme asi 20-30 minut do změknutí zeleniny.
  6. Na závěr polévku odstavíme, přidáme sójovou omáčku a lžíci misa a rozmixujeme do hladka. Měla by vzniknout krémová hustá polévka.
  7. Dochutíme trochou umeocta, pozor, je zároveň slaný.
  8. Kousek zázvoru nastrouháme na hrubším struhadle a vyždímáme do polévky.
  9. Podáváme pokapané sójovou smetanou, sójovou omáčkou a posypané upraženými dýňovými semínky.

Praktické

  • Dýni nejdříve velkým nožem rozkrojte napůl, nejde to úplně dobře a pak pomocí lžíce vyberte měkký vnitřek, ten lze použít na vývar. Nakrájejte jí klidně na větší kusy, stejně se bude mixovat.
  • Dýni není nutné loupat, zvlášť, pokud je mladá. Slupka se v pohodě rozvaří a následně rozmixuje. U starších kousků už je loupání potřeba.

Obměna

  • Pokud by jste jí chtěli obzvlášť mít krémovou, přidejte 10 minut před koncem varu hrst ovesných vloček.

Děti

  • Pokud vaříte zároveň pro dítě do roka, nepoužívejte sůl a když bude zelenina uvařená, odeberte pro dítě a buď jí pouze rozmačkejte vidličkou, nebo rozmixujte. Pro ostatní dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Pak dochutíte misem, umeoctem a zázvorem, pokud máze rádi lehce štiplavou chuť.

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...
  1. Jsem jen laik, ale do polévky se přidává podle receptu sójová omáčka a ještě jsem neviděla sójovku bez glutamátů 🙁 znáte-li budu ráda za informaci.

  2. Jen dodám, že byla vynikající 😉 příště obměním zase jinou zeleninu, kluci to určitě ocení :o)

  3. Děkuju za úžesný web… až tady mi dalo všechno moje hloubání o výživé smysl.
    Plánujeme s manželem děti a problém je, že se na stylu stravování vůbec neshodneme (ani a manželem a a nikým z mého okolí až na mou maminku) a vstávají mi vlasy hrůzou na hlavě z následujících rad “paní doktorky” ohledně výživy malých dětí – “MUDr. Jitka Bělorová:
    … Dnes se naopak doporučuje začít s podáváním potravin , které obsahují lepek, již kolem 6. měsíce života, neboť se dříve projeví nesnášenlivost lepku a dříve se začne s dietou, tedy nedojde k dlouhodobějšímu poškození střeva. Pokud se začínalo s expozicí lepkem hodně pozdě, potom příznaky céliakie nebyly tak nápadné, často se dg. stanovila s velkým zpožděním a k poškozování střeva docházelo delší dobu…”
    Štve mě, že v lidé mají o stravě tolik tupých mýtů. Když slyším ve školce maminky, jak lkají, že na svačinky nemáme častěji koblížky a že když malá nepapala zeleninku k obědu, doma bude salámek, aby se konečně napapala.Lidstvo degeneruje! Jsem na Vašich stránkách denně, určitě Vás taky podpořím, protože si to zasloužíte… já sama zatím hodně bojuju se slakým, které vždycky v kritických situacích do sebe začnu pro uklidnění ládovat, ale snažím se, maso už nepotřebuju, ráno miso polévka, kompeltní talíř aspoň jednou denně, žádné pečivo (krom domácího z kvásku). A cítím se skvělě (nebýt těch úletů bylo by to ještě lepší)Ale stále více žasnu nad zabedněností lidí ohledně výživy! “Aspoň ty hranolky spapej…!” Co dodat… je to na nás! Děkuji Heli a Evi, sice se neznáme, ale souzním s Vámi!
    Posílám ještě odkaz na stránky o výživě budoucnosti! Je šílené, že tohle je pro většinu lidí norma!
    http://www.vyzivaprobudoucnost.cz/dotazy-a-odpovedi/?p=31

    • Milá Terezko, to je fakt legrace, už dva dny mi zraje v hlavě článek právě na tohle téma. Málem jsem vyrostla, když jsem slyšela jaké je teď nové doporučení pediatrů. Kromě důvodu, který jste uvedla se vědci díky nějakému nesmyslnému výzkumu shodli, že je lepší lepek narvat do dětí co nejdříve, že bylo menší % celiaků!! Když ho děti dostaly až v 8 měsíci, jak se doporučovalo před 2 lety, bylo jich procentuelně více nemocných, než když ho měly již před 6 měsícem, aby si jako střeva rychleji zvykly… Panebože to jsou i ti doktoři tak zabedněný? Přeci nebudu dítěti dávat co nejdříve alkohol, aby si rychle zvyklo a pak mu méně škodil? Takže se teď děti už přikrmují od 4 měsíce zeleninkou a masem, aby se tělo naučilo trávit a pak šup a lepek do nich v půl roce!!! Nejspíš jim úplně unikají souvislosti jak to s tím lepkem celé je a jak ty malé děti nenávratně poškodí nejen na imunitě na celý život.
      Rady paní doktorky na odkazu jsou fakt úplně šílené. Bohužel, většina matek doktory prostě poslechne, protože neví, jak je to správně. Brrr. Ještě že nás co vědí pomalu a jistě přibývá. Vítejte v klubu 🙂
      A co se týče sladkých úletů, tak to dobře známe, naštěstí už to máme za sebou, ale zbavit se sladkého nám trvalo nejdéle. Jukněte na tento článek, třeba vám pomůže. http://www.jimejinak.cz/2012/07/jak-odnaucit-sebe-a-deti-chuti-na-sladke/

      • … mluvíte mi z duše, nejradši bych Vás pozvala k nám do školky na kurz, i když je to z ruky (severní morava). Doma totiž není nikdo prorokem a asi se i bojím být sama za tu divnou a taky manžel by potřeboval nějakou vyšší autoritu, která mu ozřejmí, jak je to se zdravou stravou. Zatím mu stačí moudra jeho maminky (mojí upřímně milované tchyně) a všechna ta hesla z dětství – mléko kvůli vápníku, na večeři párek, pařížský salát a bílé rohlíky ke svačině… Bohužel lidé si uvědomí, že je něco špatně až přijde nemoc. Být unavený, podrážděný, nateklý a nafouklý, s nudlí u nosu.. vždyť to je “normální”.Jsi v pohodě, plná energie, bez akné a vyrážek… to je málo! “Jíst se má všechno a nic se nemá přehánět.” a kdo nejí maso, je divnej a kdo nedává dětem sladkosti je fanatik. Vaše články mám přečtené nejmíň třikrát křížem krážem, i o sladkostech. jdu si tedy na zítřek udělat jablíčkový pudink. A na ten kurz se věřím jednou domluvíme, třeba Vám budu moci v budoucnu udělat nějakou lákavou nabídku, protože to má smysl! Pokud by Vás zajímalo, pošlu Vám někdy jídelníček naší školy i návrhy rodičů na jeho změnu (proč není někdy rohlík s nutelou nebo se salámem???). Jsem sama a na začátku, ale kde je vůle, tam je i cesta! Vše dobré!

        • Terezko, někdy je lepší prorokem být jen tak uvnitř, nic nikomu nevysvětlovat, v podstatě tak trochu tajit, co jíte a najednou se lidi ptají co to máte dobrého, jiného, jestli mohou ochutnat ap. Sama nechápu, že tolik inteligentních lidí s vysokoškolským vzděláním tohle vůbec nechápe a nebere, naopak se chtějí hádat o své pravdě a jedou staré známé mlíko na vápník ap, nebo rýpou. Pořád se nás lidi ptají na kurzech čím tedy dodat vápník, když mléko ne a nechtějí uvěřit tomu, že ničím, že vápník je všude i v zelenině, v semínkách, obilovinách a luštěninách je ho mraky a dost. Je to tak v lidech hluboce zažité a zakořeněné, že se těžko začíná jinak. A kde se tedy bere v krávě ten vápník, když ho má v mléku dost, to se nikdo neptá. A přitom kráva žere trávu a obilí.
          Však každému jeho džbán jednou přeteče a někde se to projeví a na vás budou koukat jako na nás:-) Často se nás tajně přátelé ptají, co to tedy bereme, že nejsme unavené, že máme pořád tolik pozitivní energie, že jsme minimálně nemocné, štíhlé, že to nemůže být jen jídlem… 🙂
          Nejhorší ale je, že někomu to stejně nedojde, známe to z rodiny. Příbuzní po infarktech, obézní, s léky na kde co o nás mají starost, že jíme jinak a hlavně o ty naše chudinky naprosto zdravé děti. Komu není rady…
          A když už jsem to tady nakousla, napsala jsem o mléku rovnou článek. Máte mě na svědomí, jsou 2 hodiny v noci a před 7 hod vstávám 🙁

    • Naprosto s vámi se všemi souhlasím, někdy to s okolím není jednoduché 🙁 obzvláště co se týká našich pediatrů, kteří by měli být odborníky. Presně na toto téma jsme mluvili na minulém semináři pro maminky, že ti co by měli být zasvecení a nebo alespoň osvícení, nejsou v horším případě ani jedno… Helča u toho asi nebyla, protože pro nás chystala ty skvělé mňamky, které se ted pokousim zavadet do praxe nasi rodinné kuchyně. (i pres veskera doporuceni pediatrů o mlece, lepku, ovoci a vubec). A proto je skvělé, že existuji lidičky jako Hela a Evča a dokáži nám ukázat cestu a poradit. moc za to díky 😉

      A taky jsem dnes zkoušela tuto dyňovou kremovou pro změnu s petrzeli a porkem

      • Moc díky za krásný komentář, lehké to opravdu není, ale dobrá zpráva je, že nás pořád přibývá.

  4. Dýňová polévka je u nás v rodině také velmi oblíbená, ještě
    se mi nestalo, že by jí děti nesnědly.Venku je zima, tak
    jsem do ní začala sypat i jáhly pro zahřátí 🙂
    S květákem to také zkusím, díky za tip.

    • Taky jí občas pozměním. Ale úplně nejvíc mi chutná kombinace s celerem. Dýni uvařím zvlášť (normálně jako když dělám klasickou dýňovou polívku). Vedle na pánvi lehce osmahnu na trošičce oleje cibulku a kostičky celeru. Někdy i bez cibule. Potom nasypu do hrnce s hotovou rozmixovanou (nebo jen rozšťouchanou) dýňovou polívkou.

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak vyčistit organismus od těžkých kovů
Další článekSladkokyselá zeleninová směs s párkem a čočkou