Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Dýňovo-květáková polévka

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Jelikož dýňová polévka u nás frčí každý týden, vymyslela jsem její obměnu. Vyzkoušejte tuto výbornou polévku z květáku a dýně!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 2 střední mrkve
  • asi půlka střední dýně (nejlahodnější je hokkaido)
  • hrnek nakrájeného květáku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda asi 1 litr
  • miso pasta (nemusí být)
  • sojová omáčka
  • umeocet nebo jablečný ocet
  • na dochucení rostlinná smetana a šťáva se zázvoru (nemusí být)
  • na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně

Potřebovala jsem shodit po porodní bříško a začala počítáním kalorií. Nic pro mě. Pořád jsem musela myslet na jídlo a...

Jak připravit polévku z dýně a květáku

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit do konvice vodu.
  2. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli.
  3. Necháme lehce zesklovatět a přidáme nakrájeno mrkev a dvě minuty restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, nebo vodou a přidáme dýni a květák nakrájenou na kusy.
  5. Vaříme asi 20-30 minut do změknutí zeleniny.
  6. Na závěr polévku odstavíme, přidáme sójovou omáčku a lžíci misa a rozmixujeme do hladka. Měla by vzniknout krémová hustá polévka.
  7. Dochutíme trochou umeocta, pozor, je zároveň slaný.
  8. Kousek zázvoru nastrouháme na hrubším struhadle a vyždímáme do polévky.
  9. Podáváme pokapané sójovou smetanou, sójovou omáčkou a posypané upraženými dýňovými semínky.

Praktické

  • Dýni nejdříve velkým nožem rozkrojte napůl, nejde to úplně dobře a pak pomocí lžíce vyberte měkký vnitřek, ten lze použít na vývar. Nakrájejte jí klidně na větší kusy, stejně se bude mixovat.
  • Dýni není nutné loupat, zvlášť, pokud je mladá. Slupka se v pohodě rozvaří a následně rozmixuje. U starších kousků už je loupání potřeba.

Obměna

  • Pokud by jste jí chtěli obzvlášť mít krémovou, přidejte 10 minut před koncem varu hrst ovesných vloček.

Děti

  • Pokud vaříte zároveň pro dítě do roka, nepoužívejte sůl a když bude zelenina uvařená, odeberte pro dítě a buď jí pouze rozmačkejte vidličkou, nebo rozmixujte. Pro ostatní dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Pak dochutíte misem, umeoctem a zázvorem, pokud máze rádi lehce štiplavou chuť.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající polévka i bez smetany 😊 Děkujeme 😊

Mila Beata
15. 10. 2021

Zase velká dobrota ♥️ Máme se jak na zámku, ať to trvá věčně 😂😂😂 děkujeme JJ

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Vánoční dýňová polévka

Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je s ní minimum práce ...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...
2

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...