Neuvěřitelně smetanově jemná pepřová omáčka, zcela bez mléčných produktů. Výborná k těstovinám nebo k alternativám masa či jako dip k pečené zelenině.

Ingredience
2-3 porce
  • 90 g jáhel
  • 40 g kešu oříšků
  • 1,5 lžíce oleje
  • pepř
  • voda nebo rostlinné mléko cca 150-200 ml
  • na dochucení: sůl, umeocet, sojová omáčka, citronová šťáva nebo rýžový ocet, lahůdkové droždí

Jak připravit pepřovou omáčku na těstoviny

  1. Kešu oříšky namočíme na minimálně 5 hodin.
  2. Uvaříme jáhly s vodou 1:2 a špetkou soli (cca 20 minut).
  3. Uvařené jáhly rozmixujeme s kešu, vodou (přidáváme postupně), olejem a pepřem.
  4. Dochutíme umeoctem, sojovou omáčkou, citronovou šťávou a případně i lahůdkovým droždím dle chuti (cca po 1 lžíci každého, ale záleží na vaší chuti).
  5. Omáčkou polijeme těstoviny.

Praktické

  • Pokud nestíháme namočit kešu oříšky (proč je lepší je namočit?), můžeme je povařit nebo zalít horkou vodou, aby změkly a lépe se nám mixovaly.
  • Doporučujeme používat na mixování blender, vytvoří krásně hladkou omáčku.
  • Omáčka postupně časem houstne.
  • Lze ji využívat nejen jako omáčku na těstoviny, ale také jako dip nebo majonézu k pečené zelenině atp.

Obměna

  • Vynechte pepř a přidejte kopr a máte koprovou omáčku, najemno strouhaný křen pro křenovou omáčku, více lahůdkového droždí pro sýrovou omáčku, přidejte čerstvé nebo sušené bylinky (např. provensálské, řecké) atp.
  • Výborné je při mixování do omáčky přidat pečený česnek (nebo orestovaný na pánvi na oleji úplně dohněda a doměkka).
  • Můžete přidat probiotika a nechat omáčku zfermentovat (po rozmixování vmícháte 1/3 lžičky probiotik a necháte ve sklenici fermentovat 12 hodin).

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 2 let. Pozor ale na množství pepře.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Pochutnávám si a přitom hubnu (Kamila)

Kamila: Stále objevuji nové suroviny, které jsem nikdy dřív...

Špíčky šly dolů a ustoupily bolesti hlavy (Helena)

Helena: Děkuji za výborný kurz, moc jsem se toho...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...
  1. Omacku som mierne upgradovala. Najprv priprava podla receptu plus ume a LSD (lahodkove sladove drozdie), medzitym sa na vine dusili sampinony. LDS omacku som priliala ku sampinonom, kratko povarila a – BOZSKE!

  2. V rádiu Český rozhlas Hradec Králové hrají píseň Cesta z filmu Křídla vánoc, venku na náměstí se rozsvěcí vánoční strom, začíná padat sníh, miluji synchronicity ❤️ Na plotně mě bublají špagety, v troubě se peče dýně, omáčku zkouším v malém blenderu. Nevejde se, jdu trochu do paniky, za pár minut se vše dovaří, asi to nestihnu… Pak si řeknu: „don’t panic we’re happy“, nádech výdech rychlý přesun do velkého blenderu a hle pepřová omáčka pomalu vzniká 😀
    Grilovaná zelenina z trouby, posypka gomasio a mungo klíčky.

    • Anooo, to je přístup, tleskám a juchám 👍👍 Takhle se zachází se stresem – rozmixovat na super omáčku 😉 Film neznám, ale pořád hledáme nějaké tipy na dobré filmy, tak si ho píšu na seznam 😉

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMiso pasta pod lupou: vše, co o ní potřebujete znát (2. díl)
Další článekZnačka Alpro hlásá: „užijete si vitalitu z přírody“. Takto je to ale doopravdy!