Neuvěřitelně smetanově jemná pepřová omáčka, zcela bez mléčných produktů. Výborná k těstovinám nebo k alternativám masa či jako dip k pečené zelenině.

Ingredience
2-3 porce
  • 90 g jáhel
  • 40 g kešu oříšků
  • 1,5 lžíce oleje
  • pepř
  • voda nebo rostlinné mléko cca 150-200 ml
  • na dochucení: sůl, umeocet, sojová omáčka, citronová šťáva nebo rýžový ocet, lahůdkové droždí

Jak připravit pepřovou omáčku na těstoviny

  1. Kešu oříšky namočíme na minimálně 5 hodin.
  2. Uvaříme jáhly s vodou 1:2 a špetkou soli (cca 20 minut).
  3. Uvařené jáhly rozmixujeme s kešu, vodou (přidáváme postupně), olejem a pepřem.
  4. Dochutíme umeoctem, sojovou omáčkou, citronovou šťávou a případně i lahůdkovým droždím dle chuti (cca po 1 lžíci každého, ale záleží na vaší chuti).
  5. Omáčkou polijeme těstoviny.

Praktické

  • Pokud nestíháme namočit kešu oříšky (proč je lepší je namočit?), můžeme je povařit nebo zalít horkou vodou, aby změkly a lépe se nám mixovaly.
  • Doporučujeme používat na mixování blender, vytvoří krásně hladkou omáčku.
  • Omáčka postupně časem houstne.
  • Lze ji využívat nejen jako omáčku na těstoviny, ale také jako dip nebo majonézu k pečené zelenině atp.

Obměna

  • Vynechte pepř a přidejte kopr a máte koprovou omáčku, najemno strouhaný křen pro křenovou omáčku, více lahůdkového droždí pro sýrovou omáčku, přidejte čerstvé nebo sušené bylinky (např. provensálské, řecké) atp.
  • Výborné je při mixování do omáčky přidat pečený česnek (nebo orestovaný na pánvi na oleji úplně dohněda a doměkka).
  • Můžete přidat probiotika a nechat omáčku zfermentovat (po rozmixování vmícháte 1/3 lžičky probiotik a necháte ve sklenici fermentovat 12 hodin).

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 2 let. Pozor ale na množství pepře.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...
  1. Omacku som mierne upgradovala. Najprv priprava podla receptu plus ume a LSD (lahodkove sladove drozdie), medzitym sa na vine dusili sampinony. LDS omacku som priliala ku sampinonom, kratko povarila a – BOZSKE!

  2. V rádiu Český rozhlas Hradec Králové hrají píseň Cesta z filmu Křídla vánoc, venku na náměstí se rozsvěcí vánoční strom, začíná padat sníh, miluji synchronicity ❤️ Na plotně mě bublají špagety, v troubě se peče dýně, omáčku zkouším v malém blenderu. Nevejde se, jdu trochu do paniky, za pár minut se vše dovaří, asi to nestihnu… Pak si řeknu: „don’t panic we’re happy“, nádech výdech rychlý přesun do velkého blenderu a hle pepřová omáčka pomalu vzniká 😀
    Grilovaná zelenina z trouby, posypka gomasio a mungo klíčky.

    • Anooo, to je přístup, tleskám a juchám 👍👍 Takhle se zachází se stresem – rozmixovat na super omáčku 😉 Film neznám, ale pořád hledáme nějaké tipy na dobré filmy, tak si ho píšu na seznam 😉

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMiso pasta pod lupou: vše, co o ní potřebujete znát (2. díl)
Další článekZnačka Alpro hlásá: „užijete si vitalitu z přírody“. Takto je to ale doopravdy!