Neuvěřitelně smetanově jemná pepřová omáčka, zcela bez mléčných produktů. Výborná k těstovinám nebo k alternativám masa či jako dip k pečené zelenině.
Ingredience
2-3 porce
  • 90 g jáhel
  • 40 g kešu oříšků
  • 1,5 lžíce oleje
  • pepř
  • voda nebo rostlinné mléko cca 150-200 ml
  • na dochucení: sůl, umeocet, sojová omáčka, citronová šťáva nebo rýžový ocet, lahůdkové droždí

Jak připravit pepřovou omáčku na těstoviny

  1. Kešu oříšky namočíme na minimálně 5 hodin.
  2. Uvaříme jáhly s vodou 1:2 a špetkou soli (cca 20 minut).
  3. Uvařené jáhly rozmixujeme s kešu, vodou (přidáváme postupně), olejem a pepřem.
  4. Dochutíme umeoctem, sojovou omáčkou, citronovou šťávou a případně i lahůdkovým droždím dle chuti (cca po 1 lžíci každého, ale záleží na vaší chuti).
  5. Omáčkou polijeme těstoviny.

Praktické

  • Pokud nestíháme namočit kešu oříšky (proč je lepší je namočit?), můžeme je povařit nebo zalít horkou vodou, aby změkly a lépe se nám mixovaly.
  • Doporučujeme používat na mixování blender, vytvoří krásně hladkou omáčku.
  • Omáčka postupně časem houstne.
  • Lze ji využívat nejen jako omáčku na těstoviny, ale také jako dip nebo majonézu k pečené zelenině atp.

Obměna

  • Vynechte pepř a přidejte kopr a máte koprovou omáčku, najemno strouhaný křen pro křenovou omáčku, více lahůdkového droždí pro sýrovou omáčku, přidejte čerstvé nebo sušené bylinky (např. provensálské, řecké) atp.
  • Výborné je při mixování do omáčky přidat pečený česnek (nebo orestovaný na pánvi na oleji úplně dohněda a doměkka).
  • Můžete přidat probiotika a nechat omáčku zfermentovat (po rozmixování vmícháte 1/3 lžičky probiotik a necháte ve sklenici fermentovat 12 hodin).

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 2 let. Pozor ale na množství pepře.

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAž 37 % kupovaných zmrzlin je kontaminovaných bakteriemi. Prodejci nečistí stroje
Další článekZnačka Alpro hlásá: “užijete si vitalitu z přírody”. Takto je to ale doopravdy!