Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Houbové paté

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštika.

Ingredience
  • 4 g sušených hub shiitake
  • žampióny
  • 100 g přírodních kešu oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá petrželka
  • olej
  • sůl
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva podle chuti
  • pepř

Principy Jíme Jinak znám, ale během roku jsem dost polevila a tak jsem potřebovala nejen zlepšit váhu a bolesti hlavy...

Jak připravit paštiku z hub

  1. Kešu oříšky namočte na několik hodin.
  2. Namočte shiitake na několik hodin.
  3. Do pánve nalijte olej, rozheřejte ho, přidejte prolisovaný česnek, nasekané žampiony a rehydratované shiitake a osmahněte. Některé houby si nechte stranou na ozdobu.
  4. Do mixéru vložte osmahnuté houby, kešu, sůl, pepř, citrónovou šťávu a lahůdkové droždí. Mixujte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci.
  5. Posypejte čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Uchovávejte v lednici a zkonzumujte do dvou dnů.

Obměna

  • Pokud si chcete místo paštiky připravit krém na těstoviny, rozřeďte si paté troškou vody, ve které se těstoviny vařily.
  • Můžete použít i jiné houby.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná pomazánka, místo žampionů jsem použila hlívu.

Vierko ( nebo někdo z šikovných kuchařek/ kuchařů) nezkoušeli jste místo žampionů dát hlívu ústřičnou?? Mám je zrovna v lednici tak mám chuť vyzkoušet 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémové tofu s hlívou

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...

Lahodná paštika

Vynikající ořechová paštika, kterou budete mít připravenou během chviličky. Skvělá ke krekrům, na chleba nebo placky. Určitě najde své využití také na svát...

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.