- 1 šálek (100g) pohankové mouky
- 1/2 šálku (50g) žitné mouky
- 1/2 šálku (50g) špaldové celozrnné mouky
- 1 lžíce sezamového nebo olivového oleje (může být i jiný)
- půl litru sójového, ovesného nebo rýžového mléka
- špetka koriandru
- špetka kurkumy
- špetička soli
- povidla nebo marmeláda bez cukru
- Mouku smícháme se solí a kořením a postupně přidáme sójové nebo jiné mléko a olej.
- Důkladně rozmícháme, nejlépe pomocí elektrického šlehače a necháme asi 10minut stát.
- Teflonovou pánev lehce vytřeme olejem a nalijeme na ní tenkou vrstvu těsta.
- Smažíme dokud těsto neztuhne a okraje se začnou oddělovat od pánve, pak pomocí obracečky palačinku otočíme.
- Pokud chceme šetřit tukem, není potřeba pánev vytírat olejem, těsto trošku tuku obsahuje a díky tomu se palačinka dobře obrátí i bez vymazání, jen je potřeba mít kvalitní, nejlépe teflonovou pánev.

Z těsta se usmaží 6 velkých palačinek. Pokud nemáte žádné tekuté mléko, jednoduše si ho vyrobíte ze sušeného sójového, nebo z tekuté smetany, kdy stačí 1dcl smetany a 4dcl vody. Pokud nemáte marmeládu bez cukru, stačí rozvařit sušené meruňky s vodou a pak rozmixovat. Získáte zdravou přirozeně sladkou marmeládu bez cukru.
KombinujemeVzhledem k tomu, že tento pokrm neobsahuje zeleninu, ani luštěniny, doporučuji dát si nejdříve polévku z luštěniny a zeleniny a palačinky až jako druhé jídlo. Pak jich nesníte tolik a uvedené množství bude stačit pro 4 osoby.
ObměnaPalačinky se dají jíst i na slano, když je místo marmelády naplníte cirznovou pomazánkou, nebo obdobnou z červené čočky. Když je doplníte kysaným zelím a trochou čerstvé zeleniny, máte výtečné kompletní jídlo.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Jsou výborné ;-) moc nám chutnají. Naše rodina má v oblibě i lívance…
Bohužel jsem nenašla recept na lívance s žitným kváskem. Jak by mohl recept na lívance vypadat, aby byl v souladu s jimejinak? Předpokládám, že pracnost by byla náročnější a těsto by muselo odpočívat tak cca 2 – 3 hodiny, že. Děkuji.
Skvělý recept. Dobrá konzistence těsta. Moc jsme si pochutnali. 😊