Základní informace

Pokud máte chuť na něco sladkého, vyzkoušejte tyto výborné palačinky z pohankové, špaldové a žitné mouky. Palačinky neobsahují mléko, cukr, ani vejce, a proto jsou lehce stravitelné a díky celozrnným moukám nám dodají spousty cenných minerálů. Pokud je chcete bezlepkové, použijte pouze pohankovou mouku.

Ingredience pro 2-3 osoby

  • 1 šálek (100g) pohankové mouky
  • 1/2 šálku (50g) žitné mouky
  • 1/2 šálku (50g) špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžíce sezamového nebo olivového oleje (může být i jiný)
  • půl litru sójového, ovesného nebo rýžového mléka
  • špetka koriandru
  • špetka kurkumy
  • špetička soli
  • povidla nebo marmeláda bez cukru

Postup

Mouku smícháme se solí a kořením a postupně přidáme sójové nebo jiné mléko a olej. Důkladně rozmícháme, nejlépe pomocí elektrického šlehače a necháme asi 10minut stát. Teflonovou pánev lehce vytřeme olejem a nalijeme na ní tenkou vrstvu těsta. Smažíme dokud těsto neztuhne a okraje se začnou oddělovat od pánve, pak pomocí obracečky palačinku otočíme. Pokud chceme šetřit tukem, není potřeba pánev vytírat olejem, těsto trošku tuku obsahuje a díky tomu se palačinka dobře obrátí i bez vymazání, jen je potřeba mít kvalitní, nejlépe teflonovou pánev.

Praktické

Z těsta se usmaží 6 velkých palačinek. Pokud nemáte žádné tekuté mléko, jednoduše si ho vyrobíte ze sušeného sójového, nebo z tekuté smetany, kdy stačí 1dcl smetany a 4dcl vody. Pokud nemáte marmeládu bez cukru, stačí rozvařit sušené meruňky s vodou a pak rozmixovat. Získáte zdravou přirozeně sladkou marmeládu bez cukru.

Kombinujeme

Vzhledem k tomu, že tento pokrm neobsahuje zeleninu, ani luštěniny, doporučuji dát si nejdříve polévku z luštěniny a zeleniny a palačinky až jako druhé jídlo. Pak jich nesníte tolik a uvedené množství bude stačit pro 4 osoby.

Obměna

Palačinky se dají jíst i na slano, když je místo marmelády naplníte cirznovou pomazánkou, nebo obdobnou z červené čočky. Když je doplníte kysaným zelím a trochou čerstvé zeleniny, máte výtečné kompletní jídlo.

 

30 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak dnes jsem vyzkoušela tento receptík na palačinky. Luxus. Recept je tu sice už nějaký roček, ale já zkoušela různé jiné. Ovšem tento je pro mě zatím nejlepší. Honila mě mlsná a toto mě zcela uspokojilo. Opět dík

  2. Naprosto dokonalé palačinky! Vyzkoušeno na sladko i slano a skvělé bylo oboje. Těsto má krásnou konzistenci. Děkuji.

    • Mně nejvíc chutnají palačinky jen z ječné mouky, vody a trošky soli. Ty si zamiloval i můj mlsný muž a tvrdí, že jsou mnohem chutnější, než klasické. Nejíme je ovšem na sladko (i když já většinou u poslední neodolám a kousek si namažu povidly:-) ), ale naslano s nějakou luštěninovou pomazánkou, salátem a kvašenou zeleninou. Teď na podzim a v zimě jsou to naše oblíbené večeře.

  3. Palačinky dělám teď často, jen z vody a mouku dávám špaldovou, kukuřičnou a pohankovou v poměru, jak se mi zatřepe ruka nad miskou. K tomu špetku soli a kapku oleje a těstíčko řidší. Pánev vymažu olejem a pak ještě malinko znovu po několika palačinkách. Jsou moc dobré, jen mám takovou spíš zajímavost než problém- dělají se dírkaté! Takže při klasickém jezeni zarolované protíkají. Zas tak moc mi to nevadí, s příborem se to i tak zvládne, jen nevím, čím to je. Netušíte někdo? Možná čtu nepozorně, ale nikde se zatím o tom nikdo takto nezmiňoval. Nemůže to být tou kukuřičnou moukou? Dávám ji tam, protože ji mám na rozdíl od žitné doma a celkem jinak moc nevím, co z ní vařit, a i chuťově mi to ladí.

    A dneska byly luxusní palačinky – upečené jak píšu výše a pokapané spoře švestkovým sirupem, vlastním oříškovým máslem a mandlovou smetanou. Pár kapiček od všeho (taky to trochu proteklo, ale co) a taková lahoda! A jen z dobrých věcí! Měla jsem fakt radost 😉

      • Ráda. Byl to takový hokus-pokus a nakonec mi to moc chutnalo a zdá se mi to i celkem jednoduché. Na plechu jsem v troubě opražila mandle i se slupkou a protože jsem jich měla málo, přidala jsem i lískáče (to byl právě ten experiment ;-). Ty jak se opražily, jsem pak mnula v ruce, aby se odstranila slupka. To bylo nutné, slupka po opražení odpadávala. Mandle zůstaly normálně se slupkou. Až to zcela vychladlo, tak jsem v sekáčku s tyčkovým nástavcem ty mandle jednoduše a zkrátka rozšmelcovala a udělal se z toho takový krém podobný arašídovému máslu, trochu řidší, v mém případě s minitečkama od těch slupiček jako třeba má kávová zmzlina. Ale na chuť to vůbec nevadilo, bylo to hladké, nasládlé a moc moc dobré. Překvapilo mě, že jsem tady pak četla, že se to mixuje půl hodiny, já měla máslo v tom sekáčku za chvilku. Minule jsem zkoušela jen z oloupaných opražených mandlí a taky to bylo za chvilku a taky moc dobré, ale ta chuť těch smíchaných dvou druhů je bližší čokoládě či jak to říct a mně osobně to chutnalo i víc. Ale každý jsme jiný, tak potřeba vyzkoušet 😉 Dáváme si to na ty palačinky a někdy i na amasaké, jen malinko, ale přijde mi, že to hodně jakoby zvedne tu chuť, jak já tomu říkám, “do luxusu” 😉 Tak hodně štěstí a ať se vše daří!

    • Máte pravdu, naše palačinky jsou také dírkaté :-). Nevím proč, ale hrozně nám chutnají. Asi je normálně vajíčko ucpe.

  4. Z kváskového pečení jsem nadšená, brzdí mě jen to, že není vhodná doba pro pečení v troubě a s moukou se taky snažím držet zpátky. Ale chystám se i na chleba, přes to, že tu máme výborný kváskový bez éček.

    • Ja kvaskovy chlebik parim v hrnci a do cesta pridavam aj uvarene cele obilne zrno,napr.ryzu natural alebo co mam v chladnicke hotove,nie je tak vysuseny ako z truby.

  5. Dělala jsem palačinky a zároveň se mi uvařil hrách, který jsem původně měla připravený na kaši. Jenže jsem z něj nějak zapomněla vylít vodu a rozmixovala ho i s ní. Takže co s kýblem řidší hrachové hmoty. Část jsem nalila do palačinek a nejenže líp držely pohromadě, ale ještě to bylo 2 v 1, obilovina i luštěnina 🙂 Další variantou je nalít do palačinek kvásek. To mi chutná ještě víc.

    • Jani, ty tedy jedeš, koukám že kvásek tě nadchnul. Výborný nápad s hrachovou kaší!

  6. Dobrý den, já používám pánev Green Pan a je super. Dá se na ní péci i na sucho. Sice je dražší, ale vyplatí se. Nemůžu si ji vynachválit.

    • Mám několik pánví Green Pan a jsou to zatím bohužel bezkonkurenčně nejhorší pávne, jaké jsem kdy měla. Bez tuku naprosto nefungují, po čase se povrch začne loupat, no hrůza. Musela jsem se vrátit k dražším teflonovým, zatím jsem nic lepšího nenašla.

      • Dražší teflonové mi na palačinky za sucha bez tuku fungují také nejlépe. Úplně nejlepší jsou keramické pánve, ale tu mám jen vysokou, takže palačinky v ní neudělám, tudíž nemám zkušenost, zda by to šlo.

  7. Helo díky moc za čas 🙂 a info. ještě jsem vyčetla na jiném webu, že je dobré do těsta přidat pár semínek lnu, což mě přivedlo k tomu, že tam pár semínek čehokoliv včetně lnu přidám, část jich rozdrtím, co zůstane vkuse, nechávám. a je to lepší. peču je naplno, tenčí a je to lepší. jen ta pánvička je děsná!!! koupila jsem si teď novou, od Tescomy, keramický povrch, cca 500kč a povím vám, nejsem vůbec spokojená. Bez tuku se palačinky dělat nedají, takže na začátku kápnu olej na pánev, vezmu ubrousek, rozetřu a tímto ubrouskem to pak po každé palačince vytřu, aby se mi palačinky nechytaly. TAkže kdo sháníte pánvičku, jakou si pořídit vám neporadím, sama hledám, ale tescomu s keram. povrchem nedoporučuju…. aby to nebyl teflon, nejraději bych litinu, ale nemám zkušenost, takže počkám, zdali tady někdo “naběhne” s tipem super pánvičky. dobrou chuť a pěkný den!

  8. ahoj holky, hnedle až bude času trošku více, sednu, napíšu i příběh, ráda! teď ale ty celozrnné palačinky – dělám je už pomnohokráté, nedávám se odradit, ale pořád teda nejsou výborné, ač bych chtěla – uvnitř jsou jakoby nedodělané, mazlavé. A protože jedna moje kamarádka mi řekla, že jí to taky udělalo se takto do mazlava, prosím o radu – mám je dělat na slabší oheň a více propékat, nebo je to v něčem jiném? dětem moc chutnají,ale my s manželem cítíme, že to pořád není to pravé ořechové. respektive už jsem to zkoušela propékat, ale výsledek se nedostavil, stejně tak jsem je zkoušela dělat tenčí, tlustší a nemůžu tomu přijít na kloub. A nebo je to normální? díky moc! a pěkný den a dobrou chuť.

    • tak to se budeme moc těšit, Míšo! 🙂 Co se týče palačinek, nám se to taky stávalo, ale pak jsme nějak odhadly, jak každá na svém sporáku postupovat. Nám se osvědčilo dělat je na nepřilnavé pánvi zcela bez tuku a velmi tenoučké až papírové. Taky jsme se nejprve bály nechat hořák naplno celou dobu, ale ukázalo se, že na našich sporácích to chce dělat celou dobu na prudko. Tím jsme se mazlavého středu a křupavých krajů zbavily, teď je celá stejně propečená. Chce to ale vyzkoušet, jakou má kdo doma plotnu, vodu, mouku 🙂 Říká se, že ta první palačinka je vždycky testovací.

      • Speciálně kvůli vám jsem dneska dělala pokusy s palačinkami. První mám vždy mazlavější, méně propečené, je to ale tím, že mívám na začátku těsto hustší a pánev není ještě tolik rozpálená. Při několika pokusech s různě rozpálenou pánví a hustotou těsta jsem vyvodila tyto výsledky. Teplotu – mám keramickou desku – mám zapnuto naplno a těsto mám řidší než je obvyklé. Při takto vysoké teplotě se řídké těsto okamžitě po nalití do pánve rozlije po celé její ploše, udělají se dírky a palačinka je krásně tenká a křupavá. Když je těsto obvyklé konzistence a pánev málo rozehřátá, těsto se rychle nerozlije a palačinka je tlustší, tudíž ani propečená. Na závěr jsem přímo do těsta zamíchala 1 čajovou lžičku oleje a nalila na suchou rozpálenou pánev. Ta poslední palačinka byla nejlepší, nejen že byla tenounká, ale zatím nejkřupavější. Takže zatím favorit. Horká pánev, řídké těsto a lžička oleje do těsta.

  9. Dobrý den, chtěla jsem se také zeptat na recept na obilné placky. Nějak nevím jak na ně…:-) Děkuji

  10. Moc vám děkuji za vaše recepty a tipy. Palačinky jsem zkoušela a jsou super. Máte i nějaký recept na placky, které se dají udělat i trochu do zásoby na svačinku. Nějak nevím jak na to.

  11. Právě smažím první várku a jsou vynikající!!! Na mléko jsem se ptala, proto, že v postupu je napsáno:…pokud nemáte sušené…zajímalo mě, jestli je důležité to procento tuku ve smetaně. Já vlastně úplně začínám, o sušených /jakýchkoliv/ mlécích jsem si myslela své, teď vidím, že pohoda. Díky za výborný a jednoduchý recept.

    • Ona sušená rostlinná mléka nejsou žádná zdravá a nezbytná surovina. Používáme je jen občas jako rychlé pomocníky na dochucení. Pak je to pohoda a nic se neděje. Nebylo by třeba dobré místo kojení dětem dávat denně sušené rostlinné mléko apod.

    • Mysleli jsme rostlinnou sušenou nebo v krabičce tekutou. Nicméně poslední měsíce jsme zkoušely všechny možné mouky a verze a všechno jsme dělaly jen z vody a všechno bylo v pohodě. Takže smetanu můžete s klidem vynechat 🙂 Chutnají stejně i bez ni.

  12. Tak prave jsem dodelala sve prvni dva litry domaciho ryzoveho mleka a k veceri detem vyzkousim palacinky! Diky za inspiraci jak ve vareni, tak i ke zdravemu zivotnimu stylu!

  13. Palačinky byly výborné, jen máme asi větší hrnky než obvykle :-), tak jich bylo víc, což nám nevadilo a pochutnali jsme si i druhý den. Marmeládu ze sušeného ovoce vřele doporučuji, já jsem namíchala švestky s třešněma a protože jsem neměla koriandr ani kurkumu, dala jsem do těsta skořici. Také vynikající 🙂

  14. Zobrazit všech 30 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMeruňky nebo švestky v čokoládě
Další článekDezert s mandlovým krémem a agarem