Základní informace
Pokud máte chuť na něco sladkého, vyzkoušejte tyto výborné palačinky z pohankové, špaldové a žitné mouky. Palačinky neobsahují mléko, cukr, ani vejce, a proto jsou lehce stravitelné a díky celozrnným moukám nám dodají spousty cenných minerálů. Pokud je chcete bezlepkové, použijte pouze pohankovou mouku.
Ingredience pro 2-3 osoby
- 1 šálek (100g) pohankové mouky
- 1/2 šálku (50g) žitné mouky
- 1/2 šálku (50g) špaldové celozrnné mouky
- 1 lžíce sezamového nebo olivového oleje (může být i jiný)
- půl litru sójového, ovesného nebo rýžového mléka
- špetka koriandru
- špetka kurkumy
- špetička soli
- povidla nebo marmeláda bez cukru
Postup
Mouku smícháme se solí a kořením a postupně přidáme sójové nebo jiné mléko a olej. Důkladně rozmícháme, nejlépe pomocí elektrického šlehače a necháme asi 10minut stát. Teflonovou pánev lehce vytřeme olejem a nalijeme na ní tenkou vrstvu těsta. Smažíme dokud těsto neztuhne a okraje se začnou oddělovat od pánve, pak pomocí obracečky palačinku otočíme. Pokud chceme šetřit tukem, není potřeba pánev vytírat olejem, těsto trošku tuku obsahuje a díky tomu se palačinka dobře obrátí i bez vymazání, jen je potřeba mít kvalitní, nejlépe teflonovou pánev.
Praktické
Z těsta se usmaží 6 velkých palačinek. Pokud nemáte žádné tekuté mléko, jednoduše si ho vyrobíte ze sušeného sójového, nebo z tekuté smetany, kdy stačí 1dcl smetany a 4dcl vody. Pokud nemáte marmeládu bez cukru, stačí rozvařit sušené meruňky s vodou a pak rozmixovat. Získáte zdravou přirozeně sladkou marmeládu bez cukru.
Kombinujeme
Vzhledem k tomu, že tento pokrm neobsahuje zeleninu, ani luštěniny, doporučuji dát si nejdříve polévku z luštěniny a zeleniny a palačinky až jako druhé jídlo. Pak jich nesníte tolik a uvedené množství bude stačit pro 4 osoby.
Obměna
Palačinky se dají jíst i na slano, když je místo marmelády naplníte cirznovou pomazánkou, nebo obdobnou z červené čočky. Když je doplníte kysaným zelím a trochou čerstvé zeleniny, máte výtečné kompletní jídlo.
Komentáře
Ahojky, palačinky jsou super👍👏už jsme je měli 2x( jsme hodně palačinkoví👍🤣), s marmeládou, troškou jogurtu- paráda.
Tak mi to nedalo a vyzkoušela jsem, dělala jsem je v rendlíku easiglide, nic jiného takového nemám, tak jsem si říkala, že kdyžtak to třeba vyjím z toho rendlíku, kdyby to fakt nešlo..:)
Za mě důležitá věc, nechat těsto déle odležet. Já ho umíchala a pekla z něho až tak za půl hodiny. Pod první palačinku jsem dala olej a pak už ne a šlo to pěkně i v tom rendlíku, možná je lepší dělat je i menší na pánvi…
Já naliji na pánev těsto a pak ještě rozetřu takovým dřevěným roztírátkem na palačinky..bez problému a byly moc dobré, tentokrát jsem ingredience dodržela..:))