Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Lehký polentový předkrm

Uvařeno
bez lepku

Svátky se blíží a se svátky určitě i návštěvy a hosté. Možná se někomu zalíbí nápad jak použít červenou řepu a jak jí, trochu svátečně, dát na stůl. Určitě místo kytiček by na vánoční stůl byly vhodnější třeba hvězdičky, ale to si každý vymazlí sám. Já v tom vidím lehký předkrm, který je i rychlý na přípravu. Recept je jednoduchý, rychlý a každý si může vyhrát s fantazií, jak ho odít do sváteční atmosféry.

Ingredience
  • 125 g bílé polentové krupice
  • 600 g vody
  • olej
  • česnek
  • červená řepa
  • mrkev
  • konopná semínka
  • sůl
  • pepř
  • Provamel jogurt v řeckém stylu

V každém těhotenství naberu 20-25 kg. Děti mám tři a s váhou to nebylo snadné. Nechala jsem si udělat jídelníček. Pak...

Jak připravit lehký polentový předkrm

  1. Připravte polentu. Při přípravě se řiďte návodem na obalu. Já použila 125 g na 600 g vody.
  2. Červenou řepu a mrkev nakrájejte a zalijte olejem. Promíchejte a pečte ve fritéze nebo v troubě. Ke konci přidejte prolisovaný česnek a sůl. Ještě několik minut dopečte.
  3. Do mixéru vložte trochu upečené červené řepy a dvě lžíce jogurtu. Rozmixujte.
  4. Z polenty vykrájejte květiny nebo jiný požadovaný tvar.
  5. Naservírujte krém a přidejte sem tam květy polenty a zbytek orestované zeleniny. Posypte konopnými semínky, opepřete a pokapejte extra panenským olivovým olejem.

Praktické

  • Samozřejmě nemusíte vůbec nic vykrajovat a naservírovat klasickým stylem. Tohle byl jen maličký nápad třeba na svátky nebo pro hosty.
  • Řepa a mrkev byla pečená v horkovzdušné fritéze, můžete ji připravit i v troubě.
  • Opravdu doporučuji jogurt Provamel řeckého typu, který jde koupit i v Česku.

Obměna

  • Můžete použít i klasickou žlutou polentu dle základního receptu, který najdete zde.

Děti

  • S menším množstvím soli a oleje a bez pepře vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

20 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...

Bezlepkové dýňové noky

Noky jsou oblíbenou přílohou a dají se servírovat na mnoho způsobů. Tato verze je bez lepku, vajec a mléka a navíc ochucená netradičním dlouhým pepřem, kte...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Houbové bezlepkové kuličky

Tyto chutné bezlepkové kuličky můžete použít k těstovinám, k salátu nebo třeba jen tak na zobání.

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...