Celé roky se říkalo, že tuk je špatný a způsobuje obezitu. A že nejlepší jsou nízkotučné výrobky. Postupně se ale dogma "tuk je špatný" změnilo. Na sacharidy, včetně cukrů, je nyní pohlíženo jako na zlo, toxickou složku, která způsobuje obezitu. Jak to tedy je? Co je tedy horší? Zajímavý experiment provedla dvojčata z Velké Británie. Jedno jedlo nízkosacharidovou dietu a druhé nízkotukovou.

Zdravá výživa se na lékařské fakultě v Oxfordu neučí

Dvojčata Alex a Chris i když jsou oba lékaři, přiznávají, že o hubnutí a stravě toho moc nevědí. Alex se svými 183 cm dosáhl až na váhu 111 kg, jeho bratr vážil okolo 80 kg. Rozhodli se, že zjistí, zda-li je v hubnutí horší tuk nebo cukr. Alex se rozhodl pro nízkosacharidovou dietu (vynechání sacharidů) a Chris pro “odtučněnou dietu” (vynechání tuků, resp. jídla s tuky méně než 2 %). Oba bratři jedli množství, které chtěli, cvičili stejně a jejich životní styl byl podobný.

Jeden se cítil nezasycený, druhý unavený

Alex si myslel, že na tom bude lépe, protože může jíst maso, vejce a mléčné výrobky. Neměl sice hlad, ale bez sacharidů (žádné ovoce, žádné obiloviny, pečivo, ani některé druhy zeleniny) jeho radost z jídla zcela vymizela. Byl unavený, zpomalený a měl zapáchající dech.

Dvojče Chris se při nízkotučné dietě zase nikdy necítil zasycený, jedl téměř celý den v kuse a pokrmy (např. těstoviny) bez oleje mu vůbec nechutnaly.

Alex sice zhubl více než Chris, ale se svou nízkosacharidovou stravou se dostal do tzv. ketózy – kdy je v krvi zvýšené množství ketolátek, které jsou tělem využívány jako palivo pro mozek, který nemůže k fungování využívat tuky. Ale pro mozek toto není vhodná strava. Proto Alex nebyl vůbec produktivní – ani psychicky, ani fyzicky. Chris se svou nízkotučnou dietou vždy Alexe (s nízkosacharidovou dietou) předhonil. Jak ve sportu, tak také ve hrách zaměřených na přemýšlení. 

Cukr a tuk – kombinace, která způsobuje závislost jako kokain

Dvojčata Alex a Chris zjistila, že se celou dobu ptala na špatnou otázku. Otázka by neměla být zaměřená na to, co je hoší, jestli tuk nebo cukr, ale na to, které potraviny způsobují, že jsou lidé obézní a proč?

Samotný cukr, ani samotný tuk není sám o sobě návykový. Kdy jste se naposledy v noci tajně proplížili do lednici pro lžíci másla nebo oleje? Měli jste v poslední době strašnou chuť si vzít na svačinu kostku cukru? Zato kombinace cukrů a tuků (čokoláda nebo zmrzlina) je velmi návyková!

To moc dobře ví moderní průmysl a výrobci potravin, kteří prodávají potraviny obsahující právě tuto kombinaci. Tato kombinace má na váš mozek podobný dopad jako kokain – vytváří závislost. Odstraňte jednu nebo druhou složku z kupované vaničky zmrzliny a uvidíte, jak hned bude méně chutná, méně návyková a bude mít i méně kalorií.

Přirozená a dlouhodobě udržitelná strava nade vše

Naše tělo potřebuje sacharidy i tuky, ale obojí v přiměřeném množství. Z vhodných celistvých a přírodních zdrojů. U stravování je navíc důležité, aby ho člověk mohl dodržovat jako životní styl, tedy do konce života. Oba lékaři si z tohoto experimentu odnesli poznání, že nejdůležitější je jíst přirozenou stravu.

Ke stejnému názoru jsme došli i my na Jíme jinak

Ke stejnému závěru jsme během naší cesty došli i my. A právě proto vznikl projekt Jíme jinak. Chceme se s vámi podělit o těžce nabyté zkušenosti a inspirovat vás, jak přirozeně, správně a udržitelně jíst, abyste byli zdraví, bylo vám dobře, cítili jste se plní energie a života a nemuseli řešit přibírání na váze. Pojďte do toho s námi!

12 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. no já cukr a máslo , to ne spíš cukr a žloutek nebo cukr tuk a mouka posypka na koláč samotný cukr nebo tuk neé

  2. Já patřim mezi lidi, který maj rádi kombinace chutí (sladkokyselá je lepší než sladká), ale za život už jsem viděla několik lidí, kteří jedli každej den samotný máslo nebo si sypali strašně moc cukru na lžíci a jedli to samotný. Jedna moje spolužačka nám na návštěvě vyžrala celou cukřenku:))

      • Jooo, před pár lety jsem ještě na tunách másla byla závislá 😀 a ty hromady křoupajícího cukru s rozpuštěným máslem třeba na krupičce nebo ovocných knedlících hmmm to je taky můj připad z dětství, dospívání i v těhu s prvním jsem to ještě dělala 😀

        • Jo tak pozor – máslo s cukrem ano, přesně na ty knedlíky, to jooo, to byl i moje oblíbená kombinace. Ale samotné to nebo ono, to neeeee :-)))

  3. Článek je zajímavý, díky.
    Jen malý detail – zkušenost (v posledním odstavci) je nabytá (od slova být), na rozdíl třeba od baterie, které chceme mít nabité. Ve větě předtím ještě překlep (vznikl).

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvásková celozrnná vánočka (vegan)
Další článekSmažené zeleninové čínské nudle s tempehem