Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Sladká omáčka plná zeleniny s rýží a tempehem

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Toto je recept na kompletní talíř. Když vynecháte tempeh, může to být večeře, když ho přidáte, bude to kompletní oběd. Bude to rychlovka v momentě, kdy máte uvařenou rýži, protože všechno ostatní je práce na pár minut. Takže buď dejte včas vařit rýži, nebo použijte již uvařenou z ledničky. Anebo uvařte pro změnu bílou, ta je za pár minut hotová.

S příchodem podzimu jsem se vždycky potýkala s atopickým ekzémem, ale tentokrát to bylo díky změně jídelníčku jinak. ...

Základní informace

Pokud už máte uvařenou rýži, je to rychlovka. Pokud máte bílou rýži, je to taky rychlovka, protože ta se vaří tak 15 minut a za tu dobu připravíte zbytek. Jestli máte poctivou natural rýži, je potřeba počítat s hodinou vaření rýže. Ale ta se vaří sama, bez míchání, nastavíte si budíka a můžete dělat něco jiného a ke konci se pustit do vaření omáčky a tempehu. Takže je to taky rychlovka :-)

Postup

Dáme vařit propláchnutou (klidně i předem namočenou) rýži s kouskem mořské řasy. Nakrájíme si zeleninu a připravíme ji podle návodu v receptu na sladkou tymiánovou omáčku s dýní, řepou a zelím. Zatímco se zelenina dusí, nakrájíme tempeh a orestujeme ho na pánvičce podle návodu na tempeh na “medu”. Rýže se vaří, zelenina dusí, tempeh restuje a my si nakrájíme kousek ledového salátu, petrželku na posyp, orestujeme semínka a připravíme kvašenu zeleninu. Pak už to všechno jen nandáme – máme kompletní talíř.

Praktické

Pokud máme rýži již uvařenou, stačí ji ohřát v páře, na trošce vývaru nebo vody v hrnci nebo třeba vhodit do omáčky se zeleninou.

Bez tempehu si na tomto jídle také pochutnáte, bude zase o trošku rychlejší, ale talíř nebude kompletní. Což nám nevadí, pokud je to například večeře a oběd už kompletní byl.

Obměna

Místo rýže můžeme použít těstoviny či obilný knedlík, například bezlepkové knedlíky z jahel a rýže. Místo tempehu můžeme použít tofu nebo jakoukoli jinou luštěninu, přejeme-li si zachovat kompletní talíř.

Děti

Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kateřina
11. 7. 2022

Další vynikající oběd! Místo dýně batát, tempeh lupina (na medu), s rýží basmati prostě dokonalý :)

Dnes vyzkoušeno a chutná to výborně (a to červenou řepu také nemusím).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

20
11

Výtečné pečené dýňové plátky

Pečené dýňové plátky jsou lahodnou přílohou k hlavnímu jídlu. Jsou velmi vhodné v zimě na zahřátí a také v průběhu roku v chladnějších dnech. Chutná dětem ...
13
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...
54
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...