Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Sladká omáčka plná zeleniny s rýží a tempehem

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Toto je recept na kompletní talíř. Když vynecháte tempeh, může to být večeře, když ho přidáte, bude to kompletní oběd. Bude to rychlovka v momentě, kdy máte uvařenou rýži, protože všechno ostatní je práce na pár minut. Takže buď dejte včas vařit rýži, nebo použijte již uvařenou z ledničky. Anebo uvařte pro změnu bílou, ta je za pár minut hotová.

Monika si vyzkoušela, co se stane s tělem, když se začne jíst jinak. My jsme to pozorovaly v přímém přenosu, protože ...

Základní informace

Pokud už máte uvařenou rýži, je to rychlovka. Pokud máte bílou rýži, je to taky rychlovka, protože ta se vaří tak 15 minut a za tu dobu připravíte zbytek. Jestli máte poctivou natural rýži, je potřeba počítat s hodinou vaření rýže. Ale ta se vaří sama, bez míchání, nastavíte si budíka a můžete dělat něco jiného a ke konci se pustit do vaření omáčky a tempehu. Takže je to taky rychlovka :-)

Postup

Dáme vařit propláchnutou (klidně i předem namočenou) rýži s kouskem mořské řasy. Nakrájíme si zeleninu a připravíme ji podle návodu v receptu na sladkou tymiánovou omáčku s dýní, řepou a zelím. Zatímco se zelenina dusí, nakrájíme tempeh a orestujeme ho na pánvičce podle návodu na tempeh na “medu”. Rýže se vaří, zelenina dusí, tempeh restuje a my si nakrájíme kousek ledového salátu, petrželku na posyp, orestujeme semínka a připravíme kvašenu zeleninu. Pak už to všechno jen nandáme – máme kompletní talíř.

Praktické

Pokud máme rýži již uvařenou, stačí ji ohřát v páře, na trošce vývaru nebo vody v hrnci nebo třeba vhodit do omáčky se zeleninou.

Bez tempehu si na tomto jídle také pochutnáte, bude zase o trošku rychlejší, ale talíř nebude kompletní. Což nám nevadí, pokud je to například večeře a oběd už kompletní byl.

Obměna

Místo rýže můžeme použít těstoviny či obilný knedlík, například bezlepkové knedlíky z jahel a rýže. Místo tempehu můžeme použít tofu nebo jakoukoli jinou luštěninu, přejeme-li si zachovat kompletní talíř.

Děti

Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kateřina
11. 7. 2022

Další vynikající oběd! Místo dýně batát, tempeh lupina (na medu), s rýží basmati prostě dokonalý :)

Dnes vyzkoušeno a chutná to výborně (a to červenou řepu také nemusím).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

22
11

Výtečné pečené dýňové plátky

Pečené dýňové plátky jsou lahodnou přílohou k hlavnímu jídlu. Jsou velmi vhodné v zimě na zahřátí a také v průběhu roku v chladnějších dnech. Chutná dětem ...
15
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...
57
107

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...