Toto je recept na kompletní talíř. Když vynecháte tempeh, může to být večeře, když ho přidáte, bude to kompletní oběd. Bude to rychlovka v momentě, kdy máte uvařenou rýži, protože všechno ostatní je práce na pár minut. Takže buď dejte včas vařit rýži, nebo použijte již uvařenou z ledničky. Anebo uvařte pro změnu bílou, ta je za pár minut hotová.

Základní informace

Pokud už máte uvařenou rýži, je to rychlovka. Pokud máte bílou rýži, je to taky rychlovka, protože ta se vaří tak 15 minut a za tu dobu připravíte zbytek. Jestli máte poctivou natural rýži, je potřeba počítat s hodinou vaření rýže. Ale ta se vaří sama, bez míchání, nastavíte si budíka a můžete dělat něco jiného a ke konci se pustit do vaření omáčky a tempehu. Takže je to taky rychlovka 🙂

Postup

Dáme vařit propláchnutou (klidně i předem namočenou) rýži s kouskem mořské řasy. Nakrájíme si zeleninu a připravíme ji podle návodu v receptu na sladkou tymiánovou omáčku s dýní, řepou a zelím. Zatímco se zelenina dusí, nakrájíme tempeh a orestujeme ho na pánvičce podle návodu na tempeh na „medu“. Rýže se vaří, zelenina dusí, tempeh restuje a my si nakrájíme kousek ledového salátu, petrželku na posyp, orestujeme semínka a připravíme kvašenu zeleninu. Pak už to všechno jen nandáme – máme kompletní talíř.

Praktické

Pokud máme rýži již uvařenou, stačí ji ohřát v páře, na trošce vývaru nebo vody v hrnci nebo třeba vhodit do omáčky se zeleninou.

Bez tempehu si na tomto jídle také pochutnáte, bude zase o trošku rychlejší, ale talíř nebude kompletní. Což nám nevadí, pokud je to například večeře a oběd už kompletní byl.

Obměna

Místo rýže můžeme použít těstoviny či obilný knedlík, například bezlepkové knedlíky z jahel a rýže. Místo tempehu můžeme použít tofu nebo jakoukoli jinou luštěninu, přejeme-li si zachovat kompletní talíř.

Děti

Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.

Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

23 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Mám prosbu… jaký je rozdíl mezi nattem a miso-nattem.
    U nás ve zdravé výživě mi právě vždycky nabídnou jen miso- natto.
    A já nevím jestli je to ono nebo ne. A taky jak se miso-natto používá?

    • Miso -natto je jemnější a chuťově ne tak výrazné, nevím přesně jak se vyrábí, ale bude to nejspíš nějaká fermentace. Klasické natto je jsou lepkavé boby, které se naočkují kulturou, která je takto rozloží, smrdí to hodně, má to takovou pižmovou chuť, ale někomu to právě chutná. Začněte raději misem.

      • Děkuji za odpověď. Tak teda to miso- natto můžu upravit podle receptu pro natto? 🙂 Nebo se to přidává do pokrmů – polévek jako miso? (To mám ale přiblblé otázky, co? 🙂 )

        • Já přidávám jako ochucení do polévek. Přiznám se, že v ranní miso polévce mi to nechutnalo, je to přece jen výraznější (obsahuje nudličky zázvoru), ale třeba čočkovou polévku to ochutilo skvěle a doma se všichni (i ti, co nejedí jinak) oblizovali.

          • Jééé díky moc. Já zjišťuju, že ještě tolik věcí nevím. Včera jsem si koupila knížku „Makrobiotický léčebný talíř I.“ a s hrůzou jsem přišla na to, že fakt nevím jak budu vařit. Jedna má ekzém, druhá sennou rýmu a astma, další žlučník… a u každého problému se doporučuje jíst něco jiného… ne bez legace, je to zajímavá knížka se spoustou receptů, novinek… už mám seznam co si přikoupím.

            • Už jsem se zasmála na vašem blogu. S tolika dětmi a tolika různými potížemi opravdu nelze vyhovět všem, ale na inspiraci určitě výborné.

  2. Nedávno som narazila na recept na marinádu na natural tempeh:pol hrnku vody+ PL umeocta+PL shoyu,naložiť a v marináde variť kým sa tekutina nevyvarí.Nemám zatiaľ vyskúšané takže nemožem posúdiť výslednú chuť.

  3. Když jsem poprvé otevřela natural tempeh a ochutnala (nevěděla jsem ještě, že se musí tepelně upravit), myslela jsem, že vrhnu a říkala si: „Hmm, skvělý.. je to celý plesnivý, tak to můžu vyhodit.. brr!! Škoda peněz!“ Pak jsem se ale dočetla o té tepelné úpravě a o tom, že černé skvrny nejsou na závadu, že je to projev dozrávání a že je tam ušlechtilá plíseň a že je to „hermelín“ mezi tempehy.. Tak jsem zajásala, nakrájela tempeh na tenoučké plátky, dala smažit na rozpálený olej.. Smažila jsem z každé strany asi 10 min (celkem tedy 20 min), aby byl až tmavě oranžovo-zlatavo hnědý.. A aby to bylo spíš tvrdé a křupavé.. Ani jsem to nijak nechutila, ptž po tomto mi to chutnalo jako smažené žampiony, takže paráda.. „Mlsám“ to občas na plátku kváskového chleba lehce potřeném tofunézou s trochou kvašeného zelí či listem salátu.. Je to fakt ňamka.

  4. Dobrý den, dřív jsme používala jedině marinovaný tempeh a ten byl výborný. Tentokrát jsem recept zkoušela s tempehem natural. I když jsem tempeh natural restovala velmi dlouho, tak jeho chuť byla hrozná. Jedla jsem oběd skoro třičtvrtě hodiny, než jsem ho do sebe dostala, tempeh natural mi vůbec nechutnal. Nevíte, kde můžu dělat při přípravě chybu? Podobně to mám s nattem….to prostě do sebe nedostanu. Díky.

    • Kupovaný přírodní tempeh je hooodně zvláštní chuti a přiznám se, že ani já po několika letech jiného jezení jsem ho nejedla. Když jsem pak od Evy ochutnala domácí natural tempeh z cizrny, mohla jsem se užrat, to se nedá srovnat, není tam ta pižmová chuť, je lahodný a voní. Od té doby jsem ten kupovaný ještě nezkusila a raději používám marinovaný. S nattem to přišlo také postupně, nejdřív mi smrdělo a časem jsem si začala dávat lžičku do ranní polévky a dneska už mi hodně chutná, když se to s ním nepřežene. Možná zkuste pro začátek miso-natto, to je jen lehounké příchutě a časem uvidíte. Všechno chce svůj čas, než se chutě vyčistí a změní, dneska zase nechápu, jak mi mohlo chutnat spousty komerčních věcí, které mi dnes přijdou jak polystyrén. 🙂

        • Tipla bych si, že potřebujete pekárnu Etu Duplicu Vital Plus (kvůli udržení stabilní teploty, byla vyvinuta Otou Reissem a má přídavné nádobky) a kultury, které způsobí fermentaci 🙂 http://minipekarny.cz/ Postup výroby učí na kurzech. Sama jsem se k tomu ještě nedostala, pekárnu mám, ale jen Duplicu v té to nejde 🙁

        • namočí se cizrna, odslupkuje, uvaří, naočkuje tempeh kulturou a nechá cca 24h zrát při 31stupních. Je na to potřeba nějaké zařízení, které tuto teplotu udrží a uhlídá moment, kdy tempeh začne sám topit a pak naopak chladí nebo aspoň větrá (pekárna/inkubátor/nějaký kutilský vynález – slyšela jsem o krabici s žárovkou), já využívám speciální pekárnu (co umí nízké teploty) s doplňkovým teploměrem

          • Tempeh se dá vyrábět z čehokoliv, nejchutnější je z cizrny a stačí na to kvalitní pekárna, která má na to program.

        • Z cizrny nevím, ale tady je tip na domácí výrobu, možná by to i z cizrny šlo, nevím…
          http://merc.cz/tempeh/?fb_action_ids=10200405840924557%2C10200400381468074&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210200405840924557%22%3A480266421405%2C%2210200400381468074%22%3A100290350161852%7D&action_type_map=%7B%2210200405840924557%22%3A%22og.likes%22%2C%2210200400381468074%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

    • Ještě k té úpravě, natural tempeh je nutné nejdřív lehce opéct na trošce oleje a pak zalít vodou se sójovou omáčkou a asi 15 minut povařit, aby získal chuť, jinak je jak syrové droždí.

  5. Vynikající kombinace a skvělá chuť :-)) mooc jsme si všichni pochutnali jen ten nejmenší (1,5 roku) tu chuť cervene Řepy nějak sabotuje ;-o ale ostatni se jako vždy olizovali, moc moc díky.

  6. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.