Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tempeh na “medu”

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Tempeh na medu byl zásadním zlomem v jídelníčku u nás doma. Od té doby, co ho kupuji, nechybí už opravdu nikomu maso. A mezi zarytými masožravci jsem zatím nenašla nikoho, komu by nechutnala tahle úprava tempehu.

Ingredience

pro 2-3 osoby

  • 1  tempeh (uzený, nebo marinovaný)
  • olej cca 1 až 2 lžíce
  • sójová omáčka
  • 2 lžíce sladěnky

Chtěla jsem změnit všechno a hned. Neuvědomila jsem si, že beru tělu drogu a bylo mi hrozně. Bolela mě hlava, byla js...

Na dovolené kamarádi začali říkat takto upravenému tempehu buřtík. Připadalo jim, že takhle podobně chutnají roztřepené konce vuřtů opečených na ohýnku.

Příprava tempehu

  1. Tempeh nakrájíme na větší kostky.
  2. Na pánvičce rozehřejeme cca 3 lžíce oleje, přidáme cca 2 lžíce sladěnky a necháme zpěnit.
  3. Okamžitě vsypeme nakrájený tempeh a promícháme, aby se obalil hezky ze všech stran vzniklou marinádou.
  4. Stáhneme plamen na mírný a ještě pár minut necháme kostičky marinovat, občas promícháme.
  5. Tempeh je hotový, lesklý, měkký, sladko slaný, obalený v marinádě. Můžeme jej ještě zastříknout pár kapkami sojové omáčky, aby nebyl tak úplně na sladko a podáváme.
  6. Pokud nám zbude šťáva z marinády, podáváme i s ní, je výborná a skvěle dochutí zeleninu či obilovinu.

Praktické

Pokud chceme tempeh křupavý a tvrdý, necháme jej dělat déle. Jen dáme pozor, aby nám marináda nezkaramelizovala moc a nezačala se pálit a černat. Pak by byla hořká a to není žádoucí.

Kombinujeme

Tempeh je luštěnina, takže ji kombinujeme s obilovinami a zeleninou, vznikne nám tak kompletní talíř. Není nutná další luštěnina. Pokud ale potřebujete z jedné kostičky nakrmit 4 osoby a zdá se vám to málo, klidně přidejte další luštěninu na talíř třeba ve formě omáčky, přimíchané v zelenině nebo smíchané s tempehem.

Obměna

Stejně tak můžeme použít tempeh natural, ale dbáme, aby se dostatečně prohřál a obalil v marinádě, aby neměl syrovou chuť.

 

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mňam! Dělala jsem z tofu. S pikantním kimchi úplně luxusní kombinace 😋

Pochutnala jsem si, děkuji 😘.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Sedlácká bída

Sedlácká bída je staré české sedlácké jídlo ze “zbytků”. Pro nás to byla ale ohromná bašta :-)

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.