Na dovolené kamarádi začali říkat takto upravenému tempehu buřtík. Připadalo jim, že takhle podobně chutnají roztřepené konce vuřtů opečených na ohýnku.
pro 2-3 osoby
- 1 tempeh (uzený, nebo marinovaný)
- olej cca 1 až 2 lžíce
- sójová omáčka
- 2 lžíce sladěnky
Příprava tempehu
- Tempeh nakrájíme na větší kostky.
- Na pánvičce rozehřejeme cca 3 lžíce oleje, přidáme cca 2 lžíce sladěnky a necháme zpěnit.
- Okamžitě vsypeme nakrájený tempeh a promícháme, aby se obalil hezky ze všech stran vzniklou marinádou.
- Stáhneme plamen na mírný a ještě pár minut necháme kostičky marinovat, občas promícháme.
- Tempeh je hotový, lesklý, měkký, sladko slaný, obalený v marinádě. Můžeme jej ještě zastříknout pár kapkami sojové omáčky, aby nebyl tak úplně na sladko a podáváme.
- Pokud nám zbude šťáva z marinády, podáváme i s ní, je výborná a skvěle dochutí zeleninu či obilovinu.
Praktické
Pokud chceme tempeh křupavý a tvrdý, necháme jej dělat déle. Jen dáme pozor, aby nám marináda nezkaramelizovala moc a nezačala se pálit a černat. Pak by byla hořká a to není žádoucí.
Kombinujeme
Tempeh je luštěnina, takže ji kombinujeme s obilovinami a zeleninou, vznikne nám tak kompletní talíř. Není nutná další luštěnina. Pokud ale potřebujete z jedné kostičky nakrmit 4 osoby a zdá se vám to málo, klidně přidejte další luštěninu na talíř třeba ve formě omáčky, přimíchané v zelenině nebo smíchané s tempehem.
Obměna
Stejně tak můžeme použít tempeh natural, ale dbáme, aby se dostatečně prohřál a obalil v marinádě, aby neměl syrovou chuť.
PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance
Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!
Komentáře
Mňam! Dělala jsem z tofu. S pikantním kimchi úplně luxusní kombinace 😋
Pochutnala jsem si, děkuji 😘.