Tempeh na medu byl zásadním zlomem v jídelníčku u nás doma. Od té doby, co ho kupuji, nechybí už opravdu nikomu maso. A mezi zarytými masožravci jsem zatím nenašla nikoho, komu by nechutnala tahle úprava tempehu.

Na dovolené kamarádi začali říkat takto upravenému tempehu buřtík. Připadalo jim, že takhle podobně chutnají roztřepené konce vuřtů opečených na ohýnku.

Ingredience

pro 2-3 osoby

  • 1  tempeh (uzený, nebo marinovaný)
  • olej cca 1 až 2 lžíce
  • sójová omáčka
  • 2 lžíce sladěnky

Příprava tempehu

  1. Tempeh nakrájíme na větší kostky.
  2. Na pánvičce rozehřejeme cca 3 lžíce oleje, přidáme cca 2 lžíce sladěnky a necháme zpěnit.
  3. Okamžitě vsypeme nakrájený tempeh a promícháme, aby se obalil hezky ze všech stran vzniklou marinádou.
  4. Stáhneme plamen na mírný a ještě pár minut necháme kostičky marinovat, občas promícháme.
  5. Tempeh je hotový, lesklý, měkký, sladko slaný, obalený v marinádě. Můžeme jej ještě zastříknout pár kapkami sojové omáčky, aby nebyl tak úplně na sladko a podáváme.
  6. Pokud nám zbude šťáva z marinády, podáváme i s ní, je výborná a skvěle dochutí zeleninu či obilovinu.

Praktické

Pokud chceme tempeh křupavý a tvrdý, necháme jej dělat déle. Jen dáme pozor, aby nám marináda nezkaramelizovala moc a nezačala se pálit a černat. Pak by byla hořká a to není žádoucí.

Kombinujeme

Tempeh je luštěnina, takže ji kombinujeme s obilovinami a zeleninou, vznikne nám tak kompletní talíř. Není nutná další luštěnina. Pokud ale potřebujete z jedné kostičky nakrmit 4 osoby a zdá se vám to málo, klidně přidejte další luštěninu na talíř třeba ve formě omáčky, přimíchané v zelenině nebo smíchané s tempehem.

Obměna

Stejně tak můžeme použít tempeh natural, ale dbáme, aby se dostatečně prohřál a obalil v marinádě, aby neměl syrovou chuť.

 

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Neuvěřitelných 53 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Mílo, toto chutná podobně jako maso v nějaké omáčce ala na medu nebo tak něco. My si to dáváme klidně s rýží a zeleninou, někdo raději s knedlíkem a se zelím, jiní to rádi s kaší. Všechno je možné, cílem je mít kompletní talíř, tempeh v něm hraje roli bílkoviny, takže stačí přidat nějakou formu obilí (vařené zrno, knedlík ze zrna, nákyp, kaše apod.) a zeleninu a je to. Jde o to, aby vám to chutnalo 😉

  1. Dobrý den, jsem sice v programu Jarní očista, ale v rámci poularizace JJ u nás doma (velmi náročný úkol, manžel je totální masožravec a syn low carb) občas zařadím i nějaký jiný recept, a tento byl naprostá bomba. Vřele doporučuji.

    • Tímhle lákám na zdravou výživu naše nedotčené známe, mnamka, že? 🙂 Tak to jste doma pěkně pestrá paleta výživových směrů, Milado 🙂 Vážně nelehký úkol! Ale manželovi bych nechala maso a nabídla svoje jako přílohu, což by mohl aspoň u zeleniny využít i syn 🙂

  2. Ahoj holky, tento recept jsem dělala poprvé asi tak před 1,5rokem ..a jak mi všechny recepty moc chutnají tak jsem s tímto recept pohořela a romantická večeře při svíčkách skončila s pláčem v záchodě. Dlouho jsem tu mezi Vámi nebyla … a vypadá to návrat ztracené dcery :-D. … a dnes jsem vrhla na tempeh na medu, že to není možný všichni ho chválí tak kde je chyba??? Vyměnila jsem sladěnku za rýžový sirup a rozhodně dnešní oběd v záchodě neskončí, jen se mi z omáčky staly bezva karamelky. Hezký den a všechny moc zdravím, vydržte jako a když to nevyjde poprvé určitě to vyjde podruhé 🙂

    • Moni, vítej zpátky, ztracená dcero :-o))) To jsme ani nepostřehly, že taková osvědčená dobrota u tebe vedla k záchodu a slzám! 🙂 Tak aspoň, že teď se to podařilo! U nás je to top recept, kterým uchvacujeme návštěvy a nováčky. Ale když se dá moc sladu, tak můžou být i karamelky :-)))

  3. Včera jsem si přehodila jídelníček, protože jsem spěchala a udělala si tempeh na medu a batátovou kaši. Nic moc jsem od toho nečekala, no, páni, po uhlířině je další závislácké jídlo na světě. To bylo tak dobroučké, že jsem až do večera vzpomínala na ten chuťový zážitek.

  4. Našla jsem ve špajzu zastrčenou sladěnku a je hrozně tuhá.poradíte,co s ní?rozpustí se ve vodnní lazni jako med?diky za nápady.k.

    • Ano to je jedna z možností. Tuhá se lépe odděluje, takže já bych ji nechala tuhou a vždy odebrala část a tu rozpustila opatrně v hrnci. Třeba na tempeh na medu se dává rovnou do horkého oleje, na mozaiku také.

  5. Dnes jsem udělala tempeh na medu s rýži natural na zítřejší oběd do práce-úžasně dobré-tak mě postup nadchl ,že jsem dala na sporák hned druhou pánev a do kombinace olej-sladěnka – sojovka jsem nasypala slunečnicová semínka a počkala až se to vše zredukuje v lepkavou hmotu, pak jsem udělala lžičkou kuličky a obalila v kokosu.No a když přišel manžel tak jsem zachraňovala kuličky do práce na ochutnání,jinak by je vyluxoval všechny-dobrota místo chipsů mňam mňam děkuji za recept.

    • My moc děkujeme za tip na luxusní verzi! 🙂 Naprosto si umím představit, jaký boj se o takové kuličky strhne u nás 🙂

  6. tempeh v týhle úpravě už mi přišel až moc výraznej.

    Ale udělala jsem na podobnym pricipu malý kostičky zelí (na oleji, sladu a sojovce-nakonec chvilinku podusit) a k tomu tempeh jen orestovanej a bylo to super!

  7. Tak já přidám opačnou zkušenost 🙂 Po delší době jsem se odhodlala znovu vyzkoušet tempeh. A opravdu nechutnalo. Ale samotná úprava je fajn, příště to zkusím s něčím jiným, tak snad budu úspěšnějsí 🙂

      • Tak jsem dnes vyzkoušela s uzeným tofu a bylo to dobré 🙂 Jen je fakt, že tempeh má zase na takovéto “masové” recepty lepší konzistenci. Ale přes jeho chuť se prostě nepřenesu 🙂

    • Mignon, taky mi kdysi nechutnal tempeh, ale kupovala jsem uzený. Přešla jsem na marinovaný a ten je výborný. Pro mě lepší než jakýkoliv druh tofu.

      • To se přesně ukazuje, že tisíc lidí, tisíc chutí 🙂 U nás se dá občas koupit jen marinovaný, takže jsem vůbec netušila, jak uzený chutná a tempeh na medu dělala jen z marinovaného. Pak jsem odněkud přivezla ten uzený a dodneška se ho nemůžu nabažit, jedla bych ho klidně denně 🙂 Chutná mi ve všem a vždycky 🙂 Marinovaný je nouzovka a ten natural jen kdyby na světě už nebyla ani žádná luštěnina, tak pak možná 😀 😀

        • Holky, z jaké firmy teda kupujete ten uzený tempeh? Ten který jsem měla já, páchnul jak přeuzené klobásy. Janino, takové rolky s kys. zelím z natural tempehu, to je bašta.

          • Mně tempeh chutná moc (na rozdíl od tofu), poslední dobou kupuju BIO uzený ze Sunfoodu, přijde mi lepší než nebio :-). A taky líp drží tvar, nerozpadá se na “kuličky”.

          • Janko,děláte mi chutě…:O))a to je dobrě,zkoušela jsem jen dvě značky a více mi chutnal ten od Sunfoodu, od Natual way mi chutná více ten marinovaný…smažený je na mě mě obvykle moc tučný,ale když je chuť,tak si pochutnám.Naturální tempeh se mi podařilo chutně připravit jen jednou a nepamatuju si jak,takže odsouvám na později….

          • Od Sunfoodu 🙂 Vlastně si pamatuji, že mi natural tempeh jednou chutnal. Okořeněný a smažený do křupava 🙂 No a vzhledem k tomu, že mám tempeh jednou za čas, si prostě s chutí dám ten, který mi chutná nejvíc 🙂

  8. Dobrý večer přeji, dnes jsem vařila na večeři takto upravený tempeh. To bylo výborné!!! Mňam, všichni si pochutnali 🙂 úúúžasné 🙂

  9. Výborný recept, můj první (smažený)tempeh a moc chutnal. Dělala jsem k tomu polentovou kaši, která je teď u mě No.1 😀 k tomu ještě misku pickles zelno-mrknové a super oběd. Za 10min jsem měla v práci hotový čerstvý oběd.

  10. Tak jsem v sobotu vyzkoušela a měla jsem také jen smažený tempeh. Bylo to výborné, ještě jsem k tempehu na pánev nakrájela na půlkolečka červenou cibuli. K tomu jsme měli šoulet (hrách a kroupy) a picles. Přítel si pochutnal na šouletu, tempeh mu moc nejel a synek 2,5 zase obráceně…říkal mňam masíčto :-). No a já byla na vrcholu blaha! Děkuji za skvělý recept.

  11. Dobrý den, recept vypadá výborně. Podle popisu a komentářů bych tím mohla uspokojit i manžela 🙂 Mám ale v lednici jen tempeh smažený, můžu ho použít? Tempeh budu vařit poprvé, tak abych to hnedka nezkazila 🙂 Díky moc…

  12. Tak tohle mne nalákalo hned, jen v lednici nebyl tempeh, ale jen tofu a ještě natural. Ale marinování 10 minut v umeoctě to spravilo 🙂
    A bylo to výýýýborný 🙂
    Skvělý nápad, díky.

  13. Dobrý den,
    dnes jsem dělala poprvé tempeh na “medu” s rýží a napařenou cuketou a červenou cibulkou. A chutnalo to neuvěřitelně lahodně! Snědla jsem toho plný talíř a vůbec nejsem nacpaná, právě naopak! díky, díky moc za Vaše stránky

  14. Navarila som si tento tempeh a chutil mi veľmi. Chcela som si zopakovať, ale už som v chladničke žiaden nemala, len tofu natural. Tak som tofu nakrájala na kocky, marinovala asi 15 min v sójovej omáčke (Shoyu) a opražila so Sladenkou. Chutilo tiež veľmi dobre. 🙂
    Inak, vďaka za dobré recepty!

  15. Dobrý den, přece jen bych chtěla poprosit o odpověď ohledně sladěnky. Jaký je rozdíl oproti sladu? A co je lepší/chutnější? Moc děkuji, Romana

  16. Dobrý den,

    i já se připojím na dotaz ke sladěnce, kterou neznám a tak se zvědavě zeptám. Mohu si ji představit jako slad ječmenný nebo se domínám špatně?
    děkuji za odpověď.
    S přáním usměvavého a bezzádrhelového roku 2013 vám všem
    Noemi Kovářová

    • Dobry vecer, tak uz jsem si tu sladenku dohledala, proto je muj dotaz bezpredmetny, ale prani zustava.

      S pratelskym pozdravem

      Noemi Kovarova

      • Také zdravíme! Je to hodně častý dotaz, plánujeme přidat sekci surovin, jen času je tak málo.

  17. ahoj Evo a Heleno,
    tempeh na medu jsem ochutnal u Vas na kurzu a byl vynikající. ostatně na tempeh se vzdycky moc tesim, ale uz podruhe se mi stalo, ze byl takový nahorkly (tentokrat jsem pouzila marinovany od fy Natural way)… tak se chci zeptat jestli mate podobnou zkusenost. jestli to muze byt firmou nebo zkratka cim? Moc dík, Jana

    • Na tempeh na medu je nejlepší uzený tempeh. Na zpěněném oleji se sladěnkou jen prohřát, jinak se vám připálí a je hořký.

  18. Dnes jsem dělala s rýžovými nudlemi a batátovou kaší. Přidala jsem do něj kuzu a byl super! Díky za úžasný recept!

  19. Dobrý den,zaujala mě vaše prezentace v “Sama doma” a ráda bych také nějaké recepty vyzkoušela.Doposud občas připravím nějaká jídla podle MUDr.Bukovského-mně s manželem chutnají (některé hodně,jiné průměrně),ale 15ti letý syn je jíst nechce.Tak to mám dost těžké s přípravou jídel.Chtěla jsem se zeptat,kde koupím ten Tempeh-není to něco podobného tofu? (prodejny zdravé výživy? nebo i ve velkých nákup.centrech?) a co je přesně ta sladěnka a kde ji taky dostanu.Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den Evo, chápu vaše problémy se synem, ono je někdy lepší než mu nabízet zdravá jídla (což u puberťáku vyvolá spíše opačný efekt), mu je nenabízet a sami si na nich pochutnávat s tím, ať on si vezme to své na které je zvyklý. Když si budete pochutnávat na tempehu na “medu”, který máme v receptech a chutná skoro jako opečený buřtík, zaručeně neodolá, ale nenabízet, spíš ať to nejí, že je toho málo :-).
      Tempeh si poprvé kupte uzený, nebo marinovaný, nebojte se, uzením neprochází, je to jen tím způsobem ochucené. Vypadá to tvarově jako tofu, ale je to z jednotlivých zrníček sóji, která je naočkovaná zdravou plísní. Sladěnku i tempeh koupíte jen ve zdravé výživě, sladěnku doporučuji z ječného sladu. Sladěnka je hmota podobná medu, ale neobsahuje rychlé jednoduché cukry jako med a cukr, ale cukry složité, které se dlouho odbourávají a tím pádem nezatěžují slinivku. Nevím odkud jste, ale v Praze máme zdravou výživu i v obchodních centrech.

  20. Tak dneska jsem delala a detem moc chutnal. Jen mam jednu poznamku k mnozstvi oleje …. bylo to hrozne mastne. Nevim, jestli to mohlo byt tim, ze jsem misto sladenky pouzila ryzovy sirup. Koupim sladenku a vyzkousim s tim.

    • Kdepak, to nebude rýžovým sirupem. Je řidší, ale ne mastný. To bude tím, že vařím od oka a ne na lžíce 🙂 Upravila jsem olej na 1 až 2 lžíce. Odpusťte a dejte vědět při dalším pokusu, jestli už to bylo lepší. Také nemám ráda příliš mastná jídla…

      • Poprosím ještě upravit množství oleje v postupu pro ty,co nečtou pořádně (jako já) dnes jsem dělala a taky to bylo mastné až až 🙂

  21. Zobrazit všech 53 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSirupy a slady
Další článekPoslední letošní sběr třezalky