- 1 cibule
- 4 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru (stejné množství jako petržele)
- 2 lžíce oleje
- sůl
- zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
- koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
- na dochucení: jablečný ocet, ume ocet, rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová), šťáva z citrónu (nemusí být) šťáva z čerstvého zázvoru, sladěnka
Postup
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
- Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme zbývající zeleninu a společně delší dobu restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
- Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 20 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
- Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
- Omáčku odstavíme, přidáme podle chuti smetanu (cca 2 lžíce), umeocet (cca 1 lžíce), jablečný ocet (cca 1 lžíce), zázvorovou šťávu (cca 1 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1/2 lžíce).
- Jsme-li zvyklí na sladkou omáčku, přidáme velkou lžíci sladěnky a necháme rozpustit.
Praktické
Když dáte koření do sítka na čaj či plátýnka, bude se vám snadno vybírat.
Dá se dělat i bez koření, bude dobrá a dietní, ale s kořením bude dokonalá.
Dochucujte, až když je omáčka hustá podle vašeho gusta. Počítejte, že octy, šťávy a smetana jsou také tekuté. Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmícháného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Když máte požadovanou hustotu, teprve dochuťe a přidejte smetanu.
Kombinujeme
Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, ale nám tolik chutná, že si i dáváme i s vařeným obilím, když není čas vyrábět knedlíky.
Tip
K dokonalosti dojdete, když přidáte falešné brusinky z červené řepy a plátek citronu.
Děti do 1 roku
Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.
Děti
Miminků připravíme stejnou omáčku – zeleninu uvaříme ve vodě bez soli, tuku a koření, nebudeme přidávat dochucovadla a rozmixujeme. Bude vypadat stejně, ale bude “miminkovská”. Od 1,5 roku už můžeme trochu solit, používat olej i koření, ale budemes nimi šetřit.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Výborný nedělní obídek 😊 Měli jsme s polentovým knedlíkem. Děkujeme 🙂
Omáčka je vážně skvělá a k tomu ty falešné brusinky – dokonalost – chuťově i barevně :-) Měli jsme s jáhlovým knedlíkem. Seitan ochucený sojovou omáčkou jsem lehce osmažila s cibulkou a česnekem na pánvi. I takhle to bylo chuťově dokonalé :-)