Nikdy jsem nevařila klasickou svíčkovou - myslela jsem, že je to moc práce a že to neumím. Ovšem tahle naše svíčková je rychlá, jednoduchá a od klasiky k nerozeznání, není-li dokonce lepší. A jak dnes nasněžilo, přidala jsem tam automaticky víc koření a navíc šťávu ze zázvoru. U oběda jsme se shodli, že je prostě labužnická.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 cibule
  • 4 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
  • na dochucení: jablečný ocet, ume ocet, rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová), šťáva z citrónu (nemusí být) šťáva z čerstvého zázvoru, sladěnka

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
  3. Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbývající zeleninu a společně delší dobu restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
  5. Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 20 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  6. Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
  7. Omáčku odstavíme, přidáme podle chuti smetanu (cca 2 lžíce), umeocet (cca 1 lžíce), jablečný ocet (cca 1 lžíce), zázvorovou šťávu (cca 1 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1/2 lžíce).
  8. Jsme-li zvyklí na sladkou omáčku, přidáme velkou lžíci sladěnky a necháme rozpustit.

Praktické

Když dáte koření do sítka na čaj či plátýnka, bude se vám snadno vybírat.

Dá se dělat i bez koření, bude dobrá a dietní, ale s kořením bude dokonalá.

Dochucujte, až když je omáčka hustá podle vašeho gusta. Počítejte, že octy, šťávy a smetana jsou také tekuté. Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmícháného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Když máte požadovanou hustotu, teprve dochuťe a přidejte smetanu.

Kombinujeme

Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, ale nám tolik chutná, že si i dáváme i s vařeným obilím, když není čas vyrábět knedlíky.

Tip

K dokonalosti dojdete, když přidáte falešné brusinky z červené řepy a plátek citronu.

Děti do 1 roku

Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.

Děti

Miminků připravíme stejnou omáčku – zeleninu uvaříme ve vodě bez soli, tuku a koření, nebudeme přidávat dochucovadla a rozmixujeme. Bude vypadat stejně, ale bude „miminkovská“. Od 1,5 roku už můžeme trochu solit, používat olej i koření, ale budemes nimi šetřit.

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Vynikající omáčka ? My ji dnes měli s mungo karbanátky a s rýží, k tomu salát… no děti se oblizovaly, manžel si přidal… spokojení byli všichni a já asi nejvíc když jsem viděla jak si všichni pochutnávají ? Děkujeme za recept!

    • To je prima, že chutnalo 🙂 No a radost z baštící rodinky si umím představit, super.

  2. Dobrý den, dělám podobnou svíčkovou a k tomu dělám místo masa kroupové karbanátky a mám s nimi vždycky úspěch. Dělám jich hodně, protože je máme rádi i studené jen se salátem. Dělám je jednoduše, jen uvařím kroupy (asi 3/4 hrnku krup a k tomu 2 hrnky vody, uvařené rozmačkám a přidám 2 vejce, asi stroužek česneku, pepř a sůl, vytvyruji karbanátky a trochu obalím ve strouhance. Peču na teflonové pánvi a už se mi stalo, že někdo ani nepoznal, že nejsou masové.
    Alena

    • Vážně? Nám přijde docela kompaktní, seitan speciál stačí je prohřát, možná ho moc vaříte.

  3. Omáčka výborná, na knedlíky nebyl čas, tak byla s ovsem a brusinkami. Jen by to chtělo ještě něco místo masa, na tempeh zrovna nebyla chuť. Zajímalo by mě, co je to tam vepředu na fotce. Vzadu vidím pečenou dýni. A tu šťávu ze zázvoru děláte jak? Já jsem dala kousek ze zázvoru.

    • Místo masa můžete použít ochucený seitan Spaciál a jen ho prohřát v omáčce. Na fotce je tempeh s cibulkou. Nastrouháte kus zázvoru, pak vezmete do dlaně a vymačkáte prsty.

  4. Mňam, dnes k obědu :-). Byla s uzeným tempehem, ten jsem na konci položila jen na prohřátí, do hotové omáčky, a ta chutnala hned ještě více jako ta masová ( no, spíše více 😀 ). Jo, a ještě jeden můj zlepšovák, možná už na to asi taky někdo přišel, ale do obilných knedlíků přidávám na zahuštění instantní polentu, nejenže sníží množství potřebné mouky, ale ještě více dotvoří strukturu knedlíků pro normožrouty.

  5. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHubneme do plavek – čtvrtý den
Další článekMůj první kompletní talíř :-)