Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Labužnická svíčková omáčka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Nikdy jsem nevařila klasickou svíčkovou – myslela jsem, že je to moc práce a že to neumím. Ovšem tahle naše svíčková je rychlá, jednoduchá a od klasiky k nerozeznání, není-li dokonce lepší. A jak dnes nasněžilo, přidala jsem tam automaticky víc koření a navíc šťávu ze zázvoru. U oběda jsme se shodli, že je prostě labužnická.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 4 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
  • na dochucení: jablečný ocet, ume ocet, rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová), šťáva z citrónu (nemusí být) šťáva z čerstvého zázvoru, sladěnka

Katka je 43 letá maminka tří dětí a má za sebou novou zkušenost jaké to je jíst striktně 2 týdny Jinak. Jednou 

  • 1 cibule
  • 4 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
  • na dochucení: jablečný ocet, ume ocet, rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová), šťáva z citrónu (nemusí být) šťáva z čerstvého zázvoru, sladěnka

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
  3. Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbývající zeleninu a společně delší dobu restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
  5. Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 20 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  6. Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
  7. Omáčku odstavíme, přidáme podle chuti smetanu (cca 2 lžíce), umeocet (cca 1 lžíce), jablečný ocet (cca 1 lžíce), zázvorovou šťávu (cca 1 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1/2 lžíce).
  8. Jsme-li zvyklí na sladkou omáčku, přidáme velkou lžíci sladěnky a necháme rozpustit.

Praktické

Když dáte koření do sítka na čaj či plátýnka, bude se vám snadno vybírat.

Dá se dělat i bez koření, bude dobrá a dietní, ale s kořením bude dokonalá.

Dochucujte, až když je omáčka hustá podle vašeho gusta. Počítejte, že octy, šťávy a smetana jsou také tekuté. Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmícháného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Když máte požadovanou hustotu, teprve dochuťe a přidejte smetanu.

Kombinujeme

Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, ale nám tolik chutná, že si i dáváme i s vařeným obilím, když není čas vyrábět knedlíky.

Tip

K dokonalosti dojdete, když přidáte falešné brusinky z červené řepy a plátek citronu.

Děti do 1 roku

Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.

Děti

Miminků připravíme stejnou omáčku – zeleninu uvaříme ve vodě bez soli, tuku a koření, nebudeme přidávat dochucovadla a rozmixujeme. Bude vypadat stejně, ale bude “miminkovská”. Od 1,5 roku už můžeme trochu solit, používat olej i koření, ale budemes nimi šetřit.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborný nedělní obídek 😊 Měli jsme s polentovým knedlíkem. Děkujeme 🙂

Omáčka je vážně skvělá a k tomu ty falešné brusinky – dokonalost – chuťově i barevně :-) Měli jsme s jáhlovým knedlíkem. Seitan ochucený sojovou omáčkou jsem lehce osmažila s cibulkou a česnekem na pánvi. I takhle to bylo chuťově dokonalé :-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma