Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Labužnická svíčková omáčka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Nikdy jsem nevařila klasickou svíčkovou – myslela jsem, že je to moc práce a že to neumím. Ovšem tahle naše svíčková je rychlá, jednoduchá a od klasiky k nerozeznání, není-li dokonce lepší. A jak dnes nasněžilo, přidala jsem tam automaticky víc koření a navíc šťávu ze zázvoru. U oběda jsme se shodli, že je prostě labužnická.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 4 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
  • na dochucení: jablečný ocet, ume ocet, rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová), šťáva z citrónu (nemusí být) šťáva z čerstvého zázvoru, sladěnka

  • 1 cibule
  • 4 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
  • na dochucení: jablečný ocet, ume ocet, rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová), šťáva z citrónu (nemusí být) šťáva z čerstvého zázvoru, sladěnka

Postup
  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
  3. Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbývající zeleninu a společně delší dobu restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
  5. Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 20 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  6. Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
  7. Omáčku odstavíme, přidáme podle chuti smetanu (cca 2 lžíce), umeocet (cca 1 lžíce), jablečný ocet (cca 1 lžíce), zázvorovou šťávu (cca 1 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1/2 lžíce).
  8. Jsme-li zvyklí na sladkou omáčku, přidáme velkou lžíci sladěnky a necháme rozpustit.

Praktické

Když dáte koření do sítka na čaj či plátýnka, bude se vám snadno vybírat.

Dá se dělat i bez koření, bude dobrá a dietní, ale s kořením bude dokonalá.

Dochucujte, až když je omáčka hustá podle vašeho gusta. Počítejte, že octy, šťávy a smetana jsou také tekuté. Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmícháného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Když máte požadovanou hustotu, teprve dochuťe a přidejte smetanu.

Kombinujeme

Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, ale nám tolik chutná, že si i dáváme i s vařeným obilím, když není čas vyrábět knedlíky.

Tip

K dokonalosti dojdete, když přidáte falešné brusinky z červené řepy a plátek citronu.

Děti do 1 roku

Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.

Děti

Miminků připravíme stejnou omáčku – zeleninu uvaříme ve vodě bez soli, tuku a koření, nebudeme přidávat dochucovadla a rozmixujeme. Bude vypadat stejně, ale bude “miminkovská”. Od 1,5 roku už můžeme trochu solit, používat olej i koření, ale budemes nimi šetřit.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborný nedělní obídek 😊 Měli jsme s polentovým knedlíkem. Děkujeme 🙂

Omáčka je vážně skvělá a k tomu ty falešné brusinky – dokonalost – chuťově i barevně :-) Měli jsme s jáhlovým knedlíkem. Seitan ochucený sojovou omáčkou jsem lehce osmažila s cibulkou a česnekem na pánvi. I takhle to bylo chuťově dokonalé :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

21
24

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...