Nikdy jsem nevařila klasickou svíčkovou - myslela jsem, že je to moc práce a že to neumím. Ovšem tahle naše svíčková je rychlá, jednoduchá a od klasiky k nerozeznání, není-li dokonce lepší. A jak dnes nasněžilo, přidala jsem tam automaticky víc koření a navíc šťávu ze zázvoru. U oběda jsme se shodli, že je prostě labužnická.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 cibule
  • 4 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovcce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky čeného pepře, bobkový list, špetka skořice
  • na dochucení: jablečný ocet, ume ocet, rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová), šťáva z citrónu (nemusí být) šťáva z čerstvého zázvoru, sladěnka

Postup

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
  3. Na dno hrnce dáme olej, vložíme cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbývající zeleninu a společně delší dobu restujeme na mírném plameni, aby zelenina zkaramelizovala a byla krásně sladká.
  5. Podlijeme horkým vývarem/vodou tak, aby vývar nepřesahoval zeleninu, přidáme koření a vaříme 20 minut pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  6. Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji vývarem/vodou.
  7. Omáčku odstavíme, přidáme podle chuti smetanu (cca 2 lžíce), umeocet (cca 1 lžíce), jablečný ocet (cca 1 lžíce), zázvorovou šťávu (cca 1 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1/2 lžíce).
  8. Jsme-li zvyklí na sladkou omáčku, přidáme velkou lžíci sladěnky a necháme rozpustit.

Praktické

Když dáte koření do sítka na čaj či plátýnka, bude se vám snadno vybírat.

Dá se dělat i bez koření, bude dobrá a dietní, ale s kořením bude dokonalá.

Dochucujte, až když je omáčka hustá podle vašeho gusta. Počítejte, že octy, šťávy a smetana jsou také tekuté. Pokud máte omáčku příliš řídkou, zahustěte ji pomoci kukuřičného škrobu – přidejte 1-2 lžíce škrobu rozmícháného v trošce studené vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Když máte požadovanou hustotu, teprve dochuťe a přidejte smetanu.

Kombinujeme

Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, ale nám tolik chutná, že si i dáváme i s vařeným obilím, když není čas vyrábět knedlíky.

Tip

K dokonalosti dojdete, když přidáte falešné brusinky z červené řepy a plátek citronu.

Děti do 1 roku

Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.

Děti

Miminků připravíme stejnou omáčku – zeleninu uvaříme ve vodě bez soli, tuku a koření, nebudeme přidávat dochucovadla a rozmixujeme. Bude vypadat stejně, ale bude „miminkovská“. Od 1,5 roku už můžeme trochu solit, používat olej i koření, ale budemes nimi šetřit.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...
  1. Omáčka je vážně skvělá a k tomu ty falešné brusinky – dokonalost – chuťově i barevně :-) Měli jsme s jáhlovým knedlíkem. Seitan ochucený sojovou omáčkou jsem lehce osmažila s cibulkou a česnekem na pánvi. I takhle to bylo chuťově dokonalé :-)

  2. Evi moc díky za recept. Bylo to božské 👌 moje první svíčková vůbec 😀 a taková dobrota. A ten knedlík z vloček a burizonů pohádka. Talíř jsem si krásně barevně doladila kvašenou červenofialkovou kvašenou zeleninou, nahoru na omáčku červenou cibulkou (aby to ladilo 😂) okolo dala napařenou brokolici, rucolu a zbyl mi z rána hummus a placka z obilovin. No byl to pro mě gurmánský i umělecký zážitek v jednom 😀 jsem tak ráda, že jsem Vás v Prostřeno zahlédla (už jednou jsem Vas potkala náhodou na netu v jednom rozhovoru a moc jste mě zaujala) pro mě to bylo jako znamení… Opět jsem prostudovala Vaše stránky, po chvíli zaplatila roční členství a jarní detox a jsem moc šťastná že jsem tu s Vámi 🙂 Jídlo je výborné, velmi rychle ukuchtěné já se toho ze začátku velmi bála, protože skloubit děti, domácnost, vaření, a mé už skoro 10ti lété podnikání bývá velký oříšek. Ale musím říct, že to jde a daří se mi to. Navíc ta atmosféra tady je skvělá. Moc moc díky. Mějte se krásně zdraví Jana Fučíková

    • Jani to je nádhera, úplně se mi nad tím čtením sbíhají sliny 😋 Děkujeme za podporu tím, že jste se k nám přidala do klubu a do programu. Atmosféra v kurzu je vážně skvělá, vždycky se na to moc těším 😍 Jsem ráda, že mi potvrzujete to, co všem říkám a lidem se to těžko věří – dá se skloubit zdravé vaření, děti, domácnost i práce, protože jídlo není žádná věda. No, holt kdo nezkusil, neuvěří 😃😃 Děkujeme za krásná slova.

  3. Vynikající omáčka ? My ji dnes měli s mungo karbanátky a s rýží, k tomu salát… no děti se oblizovaly, manžel si přidal… spokojení byli všichni a já asi nejvíc když jsem viděla jak si všichni pochutnávají ? Děkujeme za recept!

    • To je prima, že chutnalo :-) No a radost z baštící rodinky si umím představit, super.

  4. Dobrý den, dělám podobnou svíčkovou a k tomu dělám místo masa kroupové karbanátky a mám s nimi vždycky úspěch. Dělám jich hodně, protože je máme rádi i studené jen se salátem. Dělám je jednoduše, jen uvařím kroupy (asi 3/4 hrnku krup a k tomu 2 hrnky vody, uvařené rozmačkám a přidám 2 vejce, asi stroužek česneku, pepř a sůl, vytvyruji karbanátky a trochu obalím ve strouhance. Peču na teflonové pánvi a už se mi stalo, že někdo ani nepoznal, že nejsou masové.
    Alena

  5. Omáčka výborná, na knedlíky nebyl čas, tak byla s ovsem a brusinkami. Jen by to chtělo ještě něco místo masa, na tempeh zrovna nebyla chuť. Zajímalo by mě, co je to tam vepředu na fotce. Vzadu vidím pečenou dýni. A tu šťávu ze zázvoru děláte jak? Já jsem dala kousek ze zázvoru.

    • Místo masa můžete použít ochucený seitan Spaciál a jen ho prohřát v omáčce. Na fotce je tempeh s cibulkou. Nastrouháte kus zázvoru, pak vezmete do dlaně a vymačkáte prsty.

  6. Mňam, dnes k obědu :-). Byla s uzeným tempehem, ten jsem na konci položila jen na prohřátí, do hotové omáčky, a ta chutnala hned ještě více jako ta masová ( no, spíše více :-D ). Jo, a ještě jeden můj zlepšovák, možná už na to asi taky někdo přišel, ale do obilných knedlíků přidávám na zahuštění instantní polentu, nejenže sníží množství potřebné mouky, ale ještě více dotvoří strukturu knedlíků pro normožrouty.

  7. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHubneme do plavek – čtvrtý den
Další článekMůj první kompletní talíř :-)