Víte, že i obyčejná kapusta (zejména ta kadeřavá - kadeřávek) je zdrojem vápníku? Nezapomeňte ji proto zařazovat pravidelně do svého jídelníčku. Můžete z ní vykouzlit třeba tento tradiční mozeček v trošku netradiční podobě - bez vajec.
Ingredience
na 2-4 porce
  • 1/2 kapusty nebo část kadeřavé a část klasické kapusty
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1/2-1 ks natural tofu
  • kurkuma
  • černá vajíčková sůl kala namak
  • pepř
  • sůl
  • případně hořčice

Jak připravit kapustu na mozeček

  1. Na oleji osmažíme nakrájenou cibulku nadrobno spolu s větší špetkou soli.
  2. Přidáme na proužky nakrájenou kapustu nebo natrhaný kadeřávek.
  3. Ke směsi nadrobíme natural tofu, přidáme kurkumu a vajíčkovou sůl a ještě chvilku osmažíme.
  4. Poté přilijeme trošku vody a pod pokličkou dusíme dokřupava nebo doměkka, jak máme rádi.
  5. Ke kapustě přidáme protlačený česnek.
  6. Ještě minutku restujeme, ochutíme pepřem, případně ještě sojovou omáčkou, pokud by bylo jídlo málo slané. Kdo má rád, přidá si hořčici.
  7. Vypneme a podáváme.

Obměna

  • Takto můžete udělat i květák, brokolici, růžičkovou kapustu, čínské zelí aj.
  • Na toto jídlo je výborné i natural česnekové tofu.
  • Pokud nemáte vajíčkovou sůl, není třeba ji tam dávat. Dodá chuť a vůni vajec. Místo ní můžete třeba přidat trošku lahůdkového droždí.

Kombinujeme

  • K jídlu přidejte oblíbenou obilovinu a máte kompletní talíř. My například podávali s kroupami. Výborné je jídlo také s jáhlovou á la bramborovou kaší nebo samotnými jáhlami.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro nejmenší děti. Do roka jim nesolíme, nekořeníme a nedáváme olej. Můžete pokrm uvařit bez dochucení, dítěti odebrat a sobě dosolit, nebo vařit ze stejného základu v malém hrnečku pro dítě zvlášť.

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky? Krásně se...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dostala jsem poprvé kadeřávek v bio bedýnce a teď tady zjišťuji kam s ním. V téhle variantě výborná a rychlá volba 😉 🙂

    • Kadeřávek byl jeden z mých dospěláckých objevů :-)) Nikdy před JJ jsem ho nejedla a snad ani neviděla :-))

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMořské řasy – jaké jsou jejich druhy a jak je využít v kuchyni
Další článekMalinový koláč s krémem bez lepku