Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Perský salát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Tento salát je opravdu chuťově moc zajímavý. Testovala jsem ho i na hostech a byli z něj doslova unesení. Moc chutnal. Vyzkoušejte ho a dejte vědět, jak chutnal vám.

Ingredience
2 porce
  • 125 g kokosového jogurtu
  • 1 salátová okurka
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • sůl
  • pepř
  • kopr
  • 3 malé lístky máty peprné
  • kopr podle chuti
  • 1/2 lžíce rozinek
  • 1/2 lžíce nahrubo nasekaných mandlí
  • extra panenský olivový olej
  • okvětní lístky růží
  • okvětní lístky měsíčku

Udělat tak obrovskou změnu po 45 letech, co vařím, byla to pro mě velká výzva. Ale moc mě to bavilo, jídla mi moc chu...

Jak připravit perský okurkový salát

  1. Na struhadle s velkými otvory nastrouhejte okurku i se slupkou, pokud není ošetřena. Osolte a nechte odležet, aby vypotila vodu.
  2. Po pár minutách okurku vymačkejte a dejte do mísy.
  3. Přidejte jogurt, nasekané mandle, rozinky, olej, sůl, pepř, kopr a mátu. Promíchejte.
  4. Povrch posypte měsíčkem a plátky růže, pár snítkami kopru a nasekanými mandlemi. Zakápněte trochou extra panenského olivového oleje a vychutnejte si tento salát podle chuti.

Praktické

  • Uchovejte v lednici.
  • Okurku se slupkou použijte pouze v případě, pokud víte, jak byla pěstována. Buď vaše nebo bio.
  • Pokud je to možné, nevynechte plátky růže, rozinky a kopr.

Obměna

  • Místo mandlí můžete použít jakékoliv ořechy.
  • Místo kokosového jogurtu použijte sojový v řeckém stylu. Vždy čtěte složení na krabici. Jogurty nesmí být slazené!

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Dáváme pozor, aby děti nevdechly rozinky nebo kusy mandlí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mala som trochu obavu z kombinácii chutí, ale na moje prekvapenie mi šalát velmi vhutil. Ďakujem za skvele recepty Vierka.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Italský fazolový salát

Pikantní fazolový salát po italsku, skvělý jako rychlá večeře nebo pohoštění, které jistě neurazí žádnou návštěvu a které budete mít během pár minut na sto...

Cuketový salát na korejský způsob

Pokud máte rádi asijskou kuchyni, už nevíte co s cuketami a nebojíte se nových chutí, tak určitě zkuste tento recept na osvěžující letní salát.

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Sečuánská miska

Pikantní a velice voňavé, lehké asijské jídlo, ve kterém využijeme letní zeleninu.