Polévka z kořenové zeleniny vždy potěší naše české chutě. Když přidáme černý kořen, bude ještě zdravější. Černý kořen totiž pomáhá při oslabené slinivce, játrech a žlučníku. Díky fazolím je polévka vydatná a velmi chutná.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařených fazolí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1/2 černého kořene
  • zelená část pórku
  • 3/4 litru vývaru/horké vody
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 kuličky jalovce
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce umeoceta
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli

Jak uvařit zeleninovou polévku s černým kořenem

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu. Mrkev, celer a petržel nastrouháme na hrubo, cibuli nakrájíme na kostičky, černý kořen na tenké plátky, pórek na kolečka.
  2. V druhém hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, trochu více osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme petržel, mrkev, celer a černý kořen a společně restujeme několik minut.
  4. Přidáme koření, zalijeme horkým vývarem/vodou a vaříme cca 20 minut na mírném plameni pod pokličkou.
  5. Ke konci přidáme prolisovaný česnek, pórek a vařené fazole, necháme prohřát a pórek změknout a vypneme.
  6. Podle chuti přidáme trošku umeocta.

Praktické

  • Černý kořen neloupu, jen očistím kartáčkem na zeleninu, aby se zbavil zeminy, je pak světlejší viz foto (ukrojený kořen na prkýnku).
  • Pokud by byla polévka málo slaná, můžete ji na závěr dosolit sojovou omáčkou nebo přidat miso pastu.
  • Polévka je hustá a hutná, chcete-li ji méně hustou, dejte jen půlku mrkve, půlku petržele a maličký kousek celeru.

Obměna

  • My jsme použili do máslova uvařené fazole Berlotti, ale můžete použít i jiné. Tyto dodávají dojem šunky svojí růžovou barvou.
  • Pokud nemáte černý kořen, tak ho vynechejte, i tak to bude velmi dobrá polévka.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme koření, sůl a olej podle věku.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFialkový ocet – do jídla i na tělo
Další článekJak se stravovat mezi jarem a létem