Černý bez je léčivý od hlavy až po paty. Každá jeho část nám pomůže s něčím jiným. Užívat ho můžete při hubnutí, migrénách, rýmě, kašli, na léčbu akné, kloubů, ledvin, pomůže s tvorbou mateřského mléka, je protinádorový,... a to není zdaleka vše. Podívejte se na naše recepty a tipy v tomto článku a vyrazte na bez.

Léčivá bylina s kouzelnou mocí

Černý bez, latinsky Sambucus Nigra, je odpradávna velmi vážená a magická bylina. Vlastně je to keř, který výškou směle konkuruje a mnohým stromům. Bezoví, dar Boží, Kozíček, Habzina, Bez psí, Smradinka a mnoho dalších názvů bylo přiděleno právě této bylině, která byla využívána jako léčivá už v Antice. Vždy se vyskytoval v okolí člověka. O jeho významu svědčí i staré úsloví: ,,Před heřmánkem smekni, před bezem klekni”. 

Léčivý zázrak od kůry až po květ

Černý bez je léčivý celý. Od květů přes plody až po listy a kůru. Dřeň mladých větví se nazývá bezová duše. Nemluví už jen tohle samo za sebe? Téměř všude byl stromem dobrého ducha domu, strážce dvora. Nevěsta si nosívala do svého domu dvě březové sazenice. Jednu vysadila pod okno a druhou u stodoly. Bez se uctívá se jako strom života. Pokud chceme někomu požehnat, posypeme mu hlavu bezovým květem. 

Jaké účinné látky černý bez obsahuje

Květ obsahuje silici, kyselinu valerovou, sulfáty, draselnou sůl, vápník a slizy. Listy bezu obsahují hodně vápníkuPlod obsahuje pektiny, 19 různých organických kyselin (zejména kyselinu citronovou), 7,5% cukrů, rutin. Mnoho dalších látek nejdete v různých částech této byliny. 

Léčivé účinky květů černého bezu

Bezové květy krásně voní a k jejich využití láká už jen to, když kolem nich projdete. Každé jaro si tak můžete nasušit pár květenství, které pak v průběhu celého dalšího roku můžete využívat na nejrůznější zdravotní obtíže. Nasušený bez by měl být základním vybavením domácí lékárničky každé domácnosti. Květ se užívá čerstvý i sušený jako nálev, čaj, nebo macerát za studena, třeba ve formě osvěžujících letních limonád a bylinných nápojů. Použít jej můžete v mnoha různých situacích:

  • nachlazení
  • horečka
  • chřipka
  • záněty močových cest
  • je potopudný a močopudný
  • zahlenění a kašel
  • žaludeční koliky 
  • ledvinové potíže
  • rakovina všeho druhu(prevence)
  • nespavost
  • hepatitida
  • nevolnost
  • nadýmání
  • spalničky a spála
  • nemoci cév
  • vodnatelnost
  • tvorba mateřského mléka
  • zevně na zvláčnění pokožky
  • zevně na léčbu kontaktních ekzémů
  • zevně jako obklad při křečových žilách
  • jako inhalace při rýmě a zahlenění

Léčivé účinky bezinek, plodů černého bezu

Bez kvete poměrně krátce a záhy se bílá květenství promění na zelené. Když dozrají, jsou černé, lesklé a svádějí k snědku. Ale pozor, syrové jsou jedovaté, resp. jedovaté jsou pecičky, které plody obsahují. Bezpečně sníst můžete jen malé množství.

Bezinky používáme i za čerstva ve formě šťáv, likérů, kompotů, sirupů a zavařenin. Na léčení se využívají sušené plody nebo tepelně upravené plody jen v malém množství. Je to skutečné velmi účinný lék. Například bezinkových povidel užíváme při potížích 2-4 lžíce denně, ne však déle než 2 týdny. Při předávkování mohou vyvolat nevolnost a průjem. Plody černého bezu využijete také při mnoha zdravotních potížích:

  • neuralgie
  • zánět trojklanného nervu
  • bolest zubů
  • ischias
  • migréna
  • bolesti páteře
  • revmatismus a dna
  • posílení imunity
  • zácpa (kaše z čerstvých bobulí)
  • průjem (odvar ze sušených bobulí)
  • hypertenze

Povidla z bezinek můžeme využívat také na palačinky a jiné dezerty, tam ale kombinujeme bezinky s jiným ovocem.

Léčivé účinky listů černého bezu

Mnoho rodin už tradičně chodí na květy černého bezu, ale málokdo sbírá a suší listy. Přestože i ty jsou léčivé a snadno dostupné. Listy používáme čerstvé nebo sušené a horkou vodou spařené. Čerstvá šťáva z listů funguje jako repelent a insekticid.  K léčení využijeme při těchto situacích:

  • akné
  • čištění krve
  • jako diuretikum
  • zácpa
  • zevně při revmatismu, nádorech, ekzémech a akné
  • zevně při popáleninách
  • zevně při řezných ranách, pohmožděninách a výronech
  • zevně jako šťáva na pálící a unavené oči
  • zevně povařené ve lněném oleji jako obklad na hemoroidy

Léčivé účinky kůry černého bezu

Staré bezové keře jsou velké jako stromy. V dřívějších dobách se z nich dělaly kolébky, věřilo se, že duch bezu ochrání miminko v ní spící. V léčitelství se bezovou kůrou pracuje hodně. Například tinktura z kůry vyvolává porod. 

Bezový čaj-nálev na migrénu i hubnutí

  • přelijte 2 čajové lžičky květu sklenicí vroucí vody
  • nechte 10 min. vyluhovat

Pro diaforetický (pocení vyvolávající) účinek pijte teplý 2x denně po doušcích.

Vlažný neslazený čaj je močopudný a pije se při nemocech ledvin, na podporu tvorby mateřského mléka, při cévních onemocněních.

Studený neslazený pak pijeme 3x denně při migréně, žaludečních a žlučníkových potížích a nadýmání.

Čaj-macerát z bezu na zácpu

  • dejte 1/2 čajové lžičky květůdo 1 šálku studené vody
  • nechte přes noc vyluhova
  • ráno macerát přihřejte a vypijte 

Odvar na kloktání, inhalaci, chrapot, afty a záněty dásní

  • 1 lžíci sušených květů přidat do 1/2 litru vroucí vody
  • nechat přejít varem až se květy ponoří
  • nechat odstát 15 minut
  • scedit
    • přidat do horkého 1 lžičku soli pro inhalaci při zánětech dutin, ucpaném nosu při rýmě apod.
    • nebo nechat vychladnout a pak kloktat, vyplachovat apod.

Kloktáme, držíme v ústech a vyplachujeme několikrát denně do odeznění potíží.

Vedlejší účinky a kontraindikace

Vedlejší účinky Květ ani list nemá žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. Plody konzumujeme pouze sušené nebo čerstvě převařené, syrové v minimálním množství.

Těhotenství, kojení a černý bez

Podle veškerých výzkumů se udává, že je bezpečné tuto bylinu ve formě květu používat v těhotenství i při kojení. Teplý čaj z květů má silné močopudné účinky, což může ke konci těhotenství být nepříjemné, protože už tak tlačí děloha na močový měchýř. Zrovna tak při kojení nám květy pomohou s tvorbou mateřského mléka.

V souladu předběžné opatrnosti by se nemělo používat plodů u těhotných a kojících žen, pokud nedoporučí lékař.

Kdy sbírat černý bez a jak bylinu správně nasušit

Květ a list sbíráme v květnu a červnu, nejlépe okolo poledne. Nejsilnější účinky má prý květ sbíraný po ránu o letním slunovratu. Sušíme ve vzdušné místnosti bez přístupu přímého slunečního světla. Květ nesmí zhnědnout, musí zůstat světlý. 
Koncem léta a počátkem podzimu sbíráme plod-bezinky, a to v době plné zralosti, nedozrálé bobule nesbíráme. Sušíme je rychle, nejlépe při umělém teple do 40 °C.

Na sběr plodu si bereme rukavice (plody velmi barví ruce do fialova) a nůžky (odstříháváme celé květenství s plody).

Černý bez v kuchyni

Z květů můžeme připravovat oblíbené jídlo, smažené kosmatice, voňavé nápoje, šťávy, zrmrzliny nebo je využívat při pečení či mražení. Podívejte se na 6 tipů, co můžete s květy v kuchyni udělat.

Co možná nevíte o černém bezu

Na našem území rostou ještě dva další zástupci tohoto rodu. Bylinný bez chebdí, který roste zejména v teplejších oblastech a je jedovatý a bez červený, který roste zejména v lesích a horských oblastech. Je podobný bezu černému. Sbírají se plody a čerstvé nebo sušené slouží k přípravě chutného a osvěžujícího čaje. Obsahuji velké množství vitamínu C, karoteny, cukry, pektiny. Ve větším množství však způsobují průjmy, proto je nutné používat s opatrností v malém množství.

Záměny s bezem chebdím (viz foto vpravo) se nemusíte bát. Bez chebdí není keř ale vytrvalá bylina vysoká 1-2 metry. Nemá kůru ale zelené stonky, květy nejsou čistě bílé ale červenobílé a plody jsou tak odporné (hořkosladké), že se s nimi dost dobře nedá otrávit.

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...
  1. No a u nás se z bezu chebdí vaří úžasný léčivý nápoj/povidla. Rumuni jsou ochotni za něj platit zlatem. Má prý až zázračnou léčivou moc na plíce a na žaludek. Spousta místních lidí ho po ránu popíjí a nikdy se nikdo neotrávil. Chutná úžasně po hořké čokoládě i bez jakéhokoliv cukru nebo sladidla. Člověk ho buď miluje nebo nesnáší :-) Jen se musí vědět, jak na to. Věřím, že syrový může být jedovatý.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekGrilovaný chřest s čerstvým tymiánem
Další článekCelozrnné muffiny