Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Bezinky – plody bezu v kuchyni

Víte, co všechno se dá doma připravit z bezinek? Právě dozrávají, tak nepromarněte skvělou příležitost si připravit chutné dobroty a zásobit se silnou přírodní medicínou. Bezinky totiž nejen dobře chutnají, ale také intenzivně léčí všechny možné neduhy.

1. Bezinkový čaj na bolesti nervového původu

Tento čaj je výborným lékem na bolesti nervového původu jako jsou například záněty nervů, výhřez ploténky aj. Budete potřebovat lžičku plodů (čerstvých nebo sušených) bezinek a 2 dcl vroucí vody. Bezinky vodou přelijte a nechejte je 15 minut louhovat. Přeceďte přes sítko a popíjejte 3x denně.

Přečtěte si více o černém bezu, jeho využití v kuchyni i použití jako první pomoc, o technice sběru a hlavně o jeho skvělých léčivých účincích!

2. Sušené plody bezinek zastaví průjem

Sušené plody jsou výborným lékem na průjem. Natrhejte plody bezinek (pouze ty černé, zelené bobulky nepoužívejte), omyjte je a usušte na sluníčku nebo v sušičce. Zcela vysušené bezinky umixujte nebo umelte na prášek. Skladujte v uzavíratelné nádobě a při potížím užívejte 1 lžičku spolu s 3 dcl vody. Tuto směs můžete také používat na posyp kaší, do dezertů, rostlinných jogurtů, smoothie a koktejlů jako superfoods pro podporu střevní peristaltiky.

3. Bezinkové kloktadlo na bolest v krku a afty

Toto kloktadlo je účinným přípravkem na bolest v krku, záněty dutin i afty. 1 lžíci bezinkových plodů přelijte svařeným 1 dl jablečného octa a nechejte 15 minut louhovat. Plody vymačkejte a přeceďte. Kloktejte 3-5x denně po dobu 3 dnů.

4. Bezinková šťáva

Plody bezinek rozvařte se špetkou soli, vymačkejte přes sítko (dužinu můžete použít například do pečení – sušenek, nákypů) a do vzniklé šťávy přidejte podle chuti slad nebo sirup (můžete přidat i vanilku nebo skořici či hřebíček) a chvilku ještě povařte. Vypijte ihned, uchovejte v lednici po dobu 3 dnů nebo slijte do skleniček a sterilizujte. Bezinky můžete také odšťavnit v odšťavňovači. Šťávu můžete pít jen tak, nebo v ní vařit obilí na ranní kaši, sladké obilné nákypy, použít místo vody do těst a dezertů atp. Dostanete tak hezky barevné jídlo.

5. Sladký bezinkový rozvar – skvělá náplň do dezertů

Rozvar je výborný sám o sobě, ale také jako doplněk kaší (např. krupicové nebo jáhlové kaše), tofu tvarohu, rostlinných jogurtů, pohárů a pudinků, můžete ho použít jako náplň do palačinek, dezertů, koláčů nebo buchet. Plody bezinek očistěte a rozvařte se špetkou soli a troškou vody. Přidejte pár kapek citronové šťávy a dle chuti slad nebo sirup a svařte. V malém množství studené vody si rozmíchejte škrob, nalijte do hrnce a ještě chvilku povařte do zhoustnutí.

6. Bezinková marmeláda

Marmeláda z plodů bezinek se dělá podobně jako ta ovocná. Plody bezinek (případně i v kombinaci s ovocem) omyjte, zbavte stopek, dejte do hrnce se špetkou soli (vytáhne sladkost) a vařte odklopené bez přidání vody cca 60 minut na nejnižším stupni. Bezinky pustí vodu. Občas promíchejte. Čím déle budete vařit, tím sladší marmeláda bude. Pokud by nebyla marmeláda sladká, přidejte šálek omytých rozinek a vařte 15 minut nebo místo rozinek doslaďte 100% ovocným koncentrátem (např. jablečný nebo hruškový) ze zdravé výživy (bez cukru). Odstavte a rozmixujte dohladka. Pokud by byla marmeláda řídká, dejte ji ještě na plotnu a přidejte 2 lžíce řasy agar agar a ještě 3 minuty povařte. Nachystejte si horkou vodou propláchnutou sklenici a do ní marmeládu nalijte a zavíčkujte. Marmeláda ztuhne až když zcela vychladne. Pokud ji nechcete ihned spotřebovat, tak ji sterilizujte (návod najdete zde).

    5. Bezinkový kompot a pudink

    Kuličky bezinek odstopkujte a očistěte. Vložte do hrnce spolu s na čtvrtky nakrájeným dalším ovocem (výborné jsou hrušky, švestky a jablka), podlijte troškou vody, osolte špetičkou soli, přidejte skořici, hřebíček a vařte cca 10 minut na mírném plameni. Podávejte teplé nebo vychlazené. Takto vytvořený kompot můžete i zavařit do zásoby. Pokud vám zbylo v kompotu více šťávy, můžete ji zahustit škrobem rozmíchaným ve studené vodě, chvilku povařit a vytvořit si tak hustší pudink, který můžete podávat jen tak, nebo ho prokládat zdravými sušenkami či piškoty bez cukru, mléka a vajec.

    6. Bezinky v dezertech

    Mírně povařené bezinky můžete přidat například místo jahod a malin do nepečených “tvarohovo”-pudinkových řezů, bublanin, koláčů na plechtáčů, letních dortíků, pohárů. Bezinkovou šťávu i plody můžete přidat do nanuků, místo rybízu do přesnídávek, zmrzlinového krému, želé báboviček, bezlepkových ovocných koláčů, želé vrstev na dort, pájů aj. V dezertech stačí pouze dané ovoce vyměnit za plody bezinek.

    Jsou bezinky jedovaté?

    Ano i ne. Jedovaté jsou syrové plody ve větším množství. Resp. jedovaté jsou pecičky, které plody obsahují. Bezpečně sníst můžete jen malé množství syrových bobulek.

    Zajímavé je i krajové vnímání toho, co je a není jedovaté. Například Iva, která žije alternativně s rodinou v Rumunsku, nám napsala zkušenosti se zpracováním bezu chebdí, který se u nás prezentuje jako jedovatý:

    Iva: No a u nás se z bezu chebdí vaří úžasný léčivý nápoj a povidla. Rumuni jsou ochotni za něj platit zlatem. Má prý až zázračnou léčivou moc na plíce a na žaludek. Spousta místních lidí ho po ránu popíjí a nikdy se nikdo neotrávil. Chutná úžasně po hořké čokoládě i bez jakéhokoliv cukru nebo sladidla. Člověk ho buď miluje nebo nesnáší ?Jen se musí vědět, jak na to. Věřím, že syrový může být jedovatý.

    Pozor na množství

    Bezinky jsou skutečné velmi účinný lék. Například bezinkových povidel užíváme při potížích 2-4 lžíce denně, ne však déle než 2 týdny. Při předávkování mohou vyvolat nevolnost a průjem. Je tedy vhodné je pro běžné užití kombinovat s jiným ovocem. Z vašich reakcí však víme, že mnozí z vás používají čistou bezinkovou marmeládu pravidelně a bez omezení a jsou zcela bez potíží :-) 

     

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    21 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    A když přeliju čerstvé plody vroucí vodou, to stačí na to, aby tzv. prošly tepelnou úpravou?Myslela jsem, že se mají raději pár minut povařit…?

    Kateřina
    29. 8. 2023

    Dobrý den, opravdu doporučujete syrové plody i když zralé za syrova?

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    8
    4

    Švestkovo-bezinková marmeláda bez cukru

    Tuhle kombinaci jsme prohlásili za naprostého marmeládového šampiona. Kombinace zralých švestek a bezinek je prostě nepřekonatelná. Ani s touhle marmeládou...

    Bezinková marmeláda s datlemi, skořicí a hřebíčkem

    Dělám jí každý rok a zkouším různé varianty. Tentokrát jsem zkusila s kořením a moc nám chutná.  Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších potíží...

    Bezinkový čaj na posílení imunity

    Bezinky posilují náš organismus, chrání proti virům a pomáhají při nachlazení, fungují jako přírodní analgetikum proti bolestem nervového původu. Ale hlavn...
    9

    Vlčí mák v kuchyni – 4 tipy kam s ním

    Červené květy vlčího máku jsou potěšením pro oko právě v těchto dnech. Jejich křehounké květy září na tenkých stoncích do daleka jako praporky ohlašující n...
    29
    6

    Lesní houby a jejich vliv na zdraví

    Obsahují houby nějaké důležité živiny nebo je to jen voda? Mají léčivé účinky  a jsou chutné nebo je to jen nudné maso chudých (a veganů)? Jsou inteligentn...
    219
    42

    Léčivý hřib hořčák – zabíjí rakovinu

    Nedávno jsme vydali článek o léčivých účincích lesních hub. Naši čtenáři jako správný národ houbařů hned poznali, že hříbek v  na úvodní fotce úplně vlevo,...