- 2 hrnky kukuřičné krupice
- 8 hrnků teplé vody
- 4 lžíce chia semínek
- 200 g rozinek
- miska čerstvých arónií (cca 1 kg)
- 2 lžíce tekutého sladu (celiaci bezlepkový sirup)
- 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
- špetka soli
Postup
- Vodu ohřejeme a rozpustíme v ní slad.
- Na plech nasypeme rovnoměrně kukuřičnou krupici.
- Pak na plech vlijeme vodu se sladem, nasypeme rozinky, přidáme olej a sůl.
- Přidáme omyté odstopkované plody.
- Pečeme na 180 °C 55 minut. Výsledný koláč není zcela tuhý a špejle suchá, ztuhne až po vychlazení.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Praktické
Doporučuji skladovat v chladu, více dnů raději v lednici.
Pokud použijete velké množství plodů jako my, bude koláč při pečení dlouho působit jako mokrý, nedopečený. Nebojte se, vypněte ho a nechte zchladnout. Ztuhne a skvěle se porcuje.
Obměna
Místo chia semínek můžete dát kokos či jiná semínka a ovoce můžete libovolně kombinovat s jiným sezónním ovocem.
Děti
Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.
Komentáře
Dělala jsme z pohankové krupice a moc dobrý 😉
Evi, máš zkušenost z černým bezem? Aronii nemáme, ale bezu je teď všude plno. Jen vím, že se nesmí jíst syrový (pokud tedy nechceme rychlou očistu střev a zřejmě i bolesti břicha). Stačila by na černý bez tato tepelná úprava?