Arónie neboli černá jeřabina se opět dostává do povědomí lidí díky jejím léčivým účinkům a vysokému obsahu vitamínů, flavonoidů, železa a vápníku. Právě teď dozrává v našich krajích a mnozí ji mají na zahrádce, ale syrová jim nechutná. Pro ten případ máme vyzkoušené skvělé řešení - upečte ji na koláči. Zatím nikdo nepoznal, co je to za ovoce, většina tipovala borůvky. A všem chutnalo!
- 2 hrnky kukuřičné krupice
- 8 hrnků teplé vody
- 4 lžíce chia semínek
- 200 g rozinek
- miska čerstvých arónií (cca 1 kg)
- 2 lžíce tekutého sladu (celiaci bezlepkový sirup)
- 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
- špetka soli
- Vodu ohřejeme a rozpustíme v ní slad.
- Na plech nasypeme rovnoměrně kukuřičnou krupici.
- Pak na plech vlijeme vodu se sladem, nasypeme rozinky, přidáme olej a sůl.
- Přidáme omyté odstopkované plody.
- Pečeme na 180 °C 55 minut. Výsledný koláč není zcela tuhý a špejle suchá, ztuhne až po vychlazení.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Praktické
Doporučuji skladovat v chladu, více dnů raději v lednici.
Pokud použijete velké množství plodů jako my, bude koláč při pečení dlouho působit jako mokrý, nedopečený. Nebojte se, vypněte ho a nechte zchladnout. Ztuhne a skvěle se porcuje.
Obměna
Místo chia semínek můžete dát kokos či jiná semínka a ovoce můžete libovolně kombinovat s jiným sezónním ovocem.
Děti
Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.
Evi, koláč vypadá krásně, prosím tě, je myšlený klasický nízký plech nebo pekáč? jakých rozměrů? A jaký objem hrnku? Vypadá posypaný suš. sladovitem ala moučkový cukr :-) Děkuji moc za radu.