Arónie neboli černá jeřabina se opět dostává do povědomí lidí díky jejím léčivým účinkům a vysokému obsahu vitamínů, flavonoidů, železa a vápníku. Právě teď dozrává v našich krajích a mnozí ji mají na zahrádce, ale syrová jim nechutná. Pro ten případ máme vyzkoušené skvělé řešení - upečte ji na koláči. Zatím nikdo nepoznal, co je to za ovoce, většina tipovala borůvky. A všem chutnalo!

Ingredience
na klasický plech
  • 2 hrnky kukuřičné krupice
  • 8 hrnků teplé vody
  • 4 lžíce chia semínek
  • 200 g rozinek
  • miska čerstvých arónií (cca 1 kg)
  • 2 lžíce tekutého sladu (celiaci bezlepkový sirup)
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

 

Postupkolac s aronii a chia

  1. Vodu ohřejeme a rozpustíme v ní slad.
  2. Na plech nasypeme rovnoměrně kukuřičnou krupici.
  3. Pak na plech vlijeme vodu se sladem, nasypeme rozinky, přidáme olej a sůl.
  4. Přidáme omyté odstopkované plody.
  5. Pečeme na 180 °C 55 minut. Výsledný koláč není zcela tuhý a špejle suchá, ztuhne až po vychlazení.
  6. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

 

Praktické

Doporučuji skladovat v chladu, více dnů raději v lednici.

Pokud použijete velké množství plodů jako my, bude koláč při pečení dlouho působit jako mokrý, nedopečený. Nebojte se, vypněte ho a nechte zchladnout. Ztuhne a skvěle se porcuje. 

 

Obměna

 

Místo chia semínek můžete dát kokos či jiná semínka a ovoce můžete libovolně kombinovat s jiným sezónním ovocem.

Děti

Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Chutná mně i vnoučkům a zhubla jsem přes 5 kg (Hana)

Hana: Evi, tak jsem Výzvu do plavek protáhla na...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Zpomalila jsem a je mi velice dobře (Vladimíra)

Vladimíra: Milá Evi, i když ne všechno se mně...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...
  1. Evi, máš zkušenost z černým bezem? Aronii nemáme, ale bezu je teď všude plno. Jen vím, že se nesmí jíst syrový (pokud tedy nechceme rychlou očistu střev a zřejmě i bolesti břicha). Stačila by na černý bez tato tepelná úprava?

  2. Evi, koláč vypadá krásně, prosím tě, je myšlený klasický nízký plech nebo pekáč? jakých rozměrů? A jaký objem hrnku? Vypadá posypaný suš. sladovitem ala moučkový cukr :-) Děkuji moc za radu.

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlaný palačinkový dort
Další článekObiloviny, luštěniny – kdy máčet a kdy ne