Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Zapečené těstoviny

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Recept na klasiku trošku jinak. Je to skvělé, rychlé a variabilní jídlo, kde není třeba vejce, aby nám těstoviny držely pohromadě.

Od puberty mě provází autoimunitní potíže s trávením a zima byla strašákem, který mě vždycky připravil o hodně sil. T...

  • 300 g těstovin (neuvařených)
  • 1 menší cuketa
  • kousek brokolice
  • 2-3 stroužky česneku
  • pórek (cca 10 cm)
  • 500 ml rostlinného mléka
  • 4 vrchovaté polévkové lžíce cizrnové mouky
  • černá sůl
  • pepř
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • lahůdkové droždí dle chuti
  • rostlinná mozzarela či jiný rostlinný sýr, který je vhodný na zapékání
  • olej

Jak připravit zapečené těstoviny bez vajec

  1. Uvaříme těstoviny dle návodu na obalu, scedíme a dáme zatím stranou.
  2. Cuketu nakrájíme na kostičky, brokolici rozebereme na růžičky, dáme na pánev s trochou oleje a restujeme. Postupně přidáváme špenát a nakonec prolisovaný česnek. Směs lehce osolíme
  3. Do rendlíku dáme ohřát mléko spolu s cizrnovou moukou a vaříme, dokud směs nezhoustne. Nakonec ochutíme černou solí, pepřem, dijonskou hořčicí a dle chuti lahůdkovým droždím.
  4. Smícháme těstoviny, cizrnovou směs a zeleninu, dáme do zapékací mísy, posypeme rostlinným sýrem a pečeme v troubě na 180-200 C° asi 20 minut.

Praktické

  • K zapečeným těstovinám podávejte kvašenou zeleninu nebo kyselou okurku.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte těstoviny bez lepku (např. rýžové nebo kukuřičné).

Obměna

  • Do těstovin můžete dát jakoukoliv zeleninu dle chuti a sezóny.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

pavlivlmaeorua
4. 7. 2021

Recept mě nadchnul. Ihned jsem vyzkoušela jen jsem dala dyni červenou repu a porek a tofu a naprosto výborné

A to, co to drží pohromadě je ta cizrnová mouka? Děkuju

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bleskové krémové těstoviny

Rychlý a luxusní oběd nebo večeře, přesně takové tyto těstoviny jsou. Zeleninu a její množství zvolíme dle zásob a chuti a podtrhneme jednoduchou krémovou ...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Spaghetti cacio e pepe jinak

Špagety cacio e pepe (sýr a pepř) jsou špičkovým prvním chodem kuchyně regionu Lazio, skvělou vynikající klasikou s velmi jednoduchou a rychlou přípravou, ...

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Zelené letní gnocchi

Tyto rychlé gnocchi jsou díky hrášku krásně barvené a díky hrachové mouce mají výraznou chuť. Doporučujeme je servírovat pouze zakápnuté kvalitním olivovým...