Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Bylinková grilovaná zelenina

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Grilovaná zelenina nikdy nezklame. A nemusíte mít gril, takhle je taky pečená v troubě. Tentokrát verze bylinková.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řepa
  • 1/4 dýně
  • hrst zelených fazolí
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • sušené bylinky po lžičce: rozmarýn, tymián, oregáno, šalvěj

Po nějaké době a několika dalších zhubnutých kilech se s vámi jdu zase podělit o svůj příběh. Přihlásila jsem se toti...

Jak na zeleninu grilovanou v troubě

  1. Rozpálíme troubu na 220 °C.
  2. Omyjeme zeleninu a nakrájíme na podobně kousky, aby se nám dělala rovnoměrně.
  3. Nasypeme do pekáče nebo na plech, polijeme olejem, sojovkou a posypeme bylinkami.
  4. Promícháme a dáme do trouby.
  5. Po cca 20 minutách bude potřeba promíchat, aby se horní část nespálila.
  6. Pečeme cca 40 minut v závislosti na tloušťce zeleniny.

S čím podávat grilovanou zeleninu

Pečená zelenina je výborným doplňkem jakéhokoliv jídla v chladných dnech. Můžete s ní obohatit svůj oběd i večeři. Pro kompletní talíř přidáme vařené obiloviny a trochu luštěnin. Když slavíme, jíme ji samotnou místo obvyklých čipsů :-)

Praktické

  • Péct můžeme na plechu i pánvičce k tomu určené.
  • Na plech se toho vejde víc, pánvička se lépe myje.
  • Většinou peču klasicky zdola a shora, ale můžete využít i funkce gril nebo horkovzduch, pokud máte. Ale pozor, je potřeba pohlídat, abyste zeleninu nespálili.

Dochucení grilované zeleniny

  • Můžete takto upravit jakoukoli kořenovou nebo kulatou zeleninu a bylinky či koření použít podle momentální nálady. Já nejčastěji používám kmín, saturejku, šalvěj, rozmarýn, tymián, oregáno a bazalku.

Děti

  • Pečená zelenina je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku. Nepřeháníme to s kořením a sojovou omáčkou.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Slavomíra
20. 11. 2021

Výborné, voňavé(šalviu používam na liečbu ,ale začnem viac do jedla),do “kompletky” som pridala tempeh a ovos,kvasenú..

Klub

My kotlík grilovaný zeleniny milujeme!
Jen zrovna řepa se neosvědčila, protože pustí hodně vody a zelenina se pak spíš vaří než peče. Takže řepu pečeme zvlášť, pokud na ni máme chuť.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Cizrnové kari pro chladné dny

Cizrnové kari patří k oblíbeným jídlům a v rodinách, kde zdravá výživa zrovna nefrčí. My v něm máme hodně zeleniny, takže je lehoučké a velmi chutné.