Grilovaná zelenina nikdy nezklame. A nemusíte mít gril, takhle je taky pečená v troubě. Tentokrát verze bylinková.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řepa
  • 1/4 dýně
  • hrst zelených fazolí
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • sušené bylinky po lžičce: rozmarýn, tymián, oregáno, šalvěj

Jak na zeleninu grilovanou v troubě

  1. Rozpálíme troubu na 220 °C.
  2. Omyjeme zeleninu a nakrájíme na podobně kousky, aby se nám dělala rovnoměrně.
  3. Nasypeme do pekáče nebo na plech, polijeme olejem, sojovkou a posypeme bylinkami.
  4. Promícháme a dáme do trouby.
  5. Po cca 20 minutách bude potřeba promíchat, aby se horní část nespálila.
  6. Pečeme cca 40 minut v závislosti na tloušťce zeleniny.

S čím podávat grilovanou zeleninu

Pečená zelenina je výborným doplňkem jakéhokoliv jídla v chladných dnech. Můžete s ní obohatit svůj oběd i večeři. Pro kompletní talíř přidáme vařené obiloviny a trochu luštěnin. Když slavíme, jíme ji samotnou místo obvyklých čipsů :-)

Praktické

  • Péct můžeme na plechu i pánvičce k tomu určené.
  • Na plech se toho vejde víc, pánvička se lépe myje.
  • Většinou peču klasicky zdola a shora, ale můžete využít i funkce gril nebo horkovzduch, pokud máte. Ale pozor, je potřeba pohlídat, abyste zeleninu nespálili.

Dochucení grilované zeleniny

  • Můžete takto upravit jakoukoli kořenovou nebo kulatou zeleninu a bylinky či koření použít podle momentální nálady. Já nejčastěji používám kmín, saturejku, šalvěj, rozmarýn, tymián, oregáno a bazalku.

Děti

  • Pečená zelenina je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku. Nepřeháníme to s kořením a sojovou omáčkou.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

5 kg pryč a výsledky krve perfektní (Ivana)

Ivana: Udělala jsem si s vámi podzimní detox, zhubla...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Hubnu, nemám hlad a jídla chutnají i manželovi (Vlaďka)

Vlaďka: Ahoj Evo, vaření je super. Pro mě je...
  1. My kotlík grilovaný zeleniny milujeme!
    Jen zrovna řepa se neosvědčila, protože pustí hodně vody a zelenina se pak spíš vaří než peče. Takže řepu pečeme zvlášť, pokud na ni máme chuť.

  2. Krásna titulná fotka a super recept :) Ja som si zrovna kúpil panvicu lodge a teším sa ako na nej budem robiť takéto dobroty :D

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKukuřičné tortilly s pikantní náplní
Další článekJak na to – korejská kimchi nakládaná zelenina