Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Italský street food: cizrnová Farinata

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Tento slaný cizrnový koláč se podává v Itálii jako oblíbený street food. Farinata je skvělá sama o sobě, ale také jako součást obědového talíře, třeba k oblíbené omáčce nebo dipu.

Ingredience
na 4 porce
  • 150 g cizrnové mouky
  • 450 g vody nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce italského nebo pizza koření (sušené bylinky)
  • 1 lžička sušeného česneku nebo 2 stroužky čerstvého
  • 1-1,5 větší špetky soli

Jindra Motýl je můj obchodní partner. Vlastně byl. Časopis, který jsme spolu vydávali, jsme prodali, já ze společnost...

Jak připravit slaný cizrnový koláč

  1. Cizrnovou mouku smícháme s vodou a necháme minimálně 10 minut – 4 hodiny odležet.
  2. Sebereme pěnu pomocí sítka nebo lžíce (vyhodíme).
  3. Vmícháme olej, sůl, česnek a koření.
  4. Nalijeme do silikonové formy nebo na pečícím papírem vyložený (případně vymazaný) plech.
  5. Pečeme na 250°C 10 minut.
  6. Poté snížíme teplotu na 200°C a dopečeme dalších 15 minut dozaltova. Na posledních pár minut můžete dát ještě gril, aby se Farinata pěkně opekla.
  7. Necháme 10-20 minut zchládnout a poté krájíme.

Praktické

  • Zbylou Farinatu skladujte v lednici.
  • Hodí se jako svačinka na cesty, do práce nebo do školy. Můžete ji pomazat pomazánkou a obložit zeleninou.
  • Pokud Farinatu nakrájíte na kostičky, můžete ji přidat do zeleninového salátu. Takto nakrájené kostičky můžete osmahnout dokřupava na oleji (hodí se i místo krutonů do polévky).
  • Těsto lze lít i na pánev a usmažit jako palačinky.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Do Farinaty můžeme přidat i na kostičky nakrájený tempeh nebo tofu, olivy, na plátky cibuli, čerstvé bylinky, sušená rajčata v oleji, semínka aj.
  • Místo soli můžete Farinatu ochutit sojovou omáčkou (asi zhruba 4-5 lžic, dle toho, jak ji máte rádi slanou).
  • Můžete použít jakékoliv čerstvé nebo sušené bylinky.
  • Pokud máte rádi vajíčkovou chuť, přidejte vajíčkovou sůl kala namak.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Už se těším, jak si udělám všechny tyto placky…vypadá to úžasné, mňam…Evi, jste v JJ fakt skvělí.🙂

Výborná ❤

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazole s batátem a lopuchem

Rychlé jídlo z velkých bílých fazolí je skvělou alternativou ke guláši. Hodí se k plackám i k rýži.