Tento slaný cizrnový koláč se podává v Itálii jako oblíbený street food. Farinata je skvělá sama o sobě, ale také jako součást obědového talíře, třeba k oblíbené omáčce nebo dipu.
Ingredience
na 4 porce
  • 150 g cizrnové mouky
  • 450 g vody nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce italského nebo pizza koření (sušené bylinky)
  • 1 lžička sušeného česneku nebo 2 stroužky čerstvého
  • 1-1,5 větší špetky soli

Jak připravit slaný cizrnový koláč

  1. Cizrnovou mouku smícháme s vodou a necháme minimálně 10 minut – 4 hodiny odležet.
  2. Sebereme pěnu pomocí sítka nebo lžíce (vyhodíme).
  3. Vmícháme olej, sůl, česnek a koření.
  4. Nalijeme do silikonové formy nebo na pečícím papírem vyložený (případně vymazaný) plech.
  5. Pečeme na 250°C 10 minut.
  6. Poté snížíme teplotu na 200°C a dopečeme dalších 15 minut dozaltova. Na posledních pár minut můžete dát ještě gril, aby se Farinata pěkně opekla.
  7. Necháme 10-20 minut zchládnout a poté krájíme.

Praktické

  • Zbylou Farinatu skladujte v lednici.
  • Hodí se jako svačinka na cesty, do práce nebo do školy. Můžete ji pomazat pomazánkou a obložit zeleninou.
  • Pokud Farinatu nakrájíte na kostičky, můžete ji přidat do zeleninového salátu. Takto nakrájené kostičky můžete osmahnout dokřupava na oleji (hodí se i místo krutonů do polévky).
  • Těsto lze lít i na pánev a usmažit jako palačinky.

Obměna

  • Do Farinaty můžeme přidat i na kostičky nakrájený tempeh nebo tofu, olivy, na plátky cibuli, čerstvé bylinky, sušená rajčata v oleji, semínka aj.
  • Místo soli můžete Farinatu ochutit sojovou omáčkou (asi zhruba 4-5 lžic, dle toho, jak ji máte rádi slanou).
  • Můžete použít jakékoliv čerstvé nebo sušené bylinky.
  • Pokud máte rádi vajíčkovou chuť, přidejte vajíčkovou sůl kala namak.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku.
Čtěte na toto téma dále

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...
  1. Já dělám farinátu poměrně často, protože jsem bydlela v Itálii a tam to bylo jedno z nejpopulárnějších jídel. Tradiční recept je bez koření a česneku, přidává se pouze sůl. Dochutit ji lze snítkou tymiánu, který se vyhodí, než dáte farinátu do trouby. Jinak je ještě možné ji posypat najemno nakrájemnou cibulí a upéct. Je to výborné. Farinátu u nás mají rády i děti.

    • Dekujeme za doplnění, Verčo. Já mám raději prave tu ochucenou verzi – zkousela jsem obě 🙂

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmažené bezinkové květy
Další článek15 nejlepších zdravých receptů s jahodami