Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Italský street food: cizrnová Farinata

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Tento slaný cizrnový koláč se podává v Itálii jako oblíbený street food. Farinata je skvělá sama o sobě, ale také jako součást obědového talíře, třeba k oblíbené omáčce nebo dipu.

Ingredience
na 4 porce
  • 150 g cizrnové mouky
  • 450 g vody nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce italského nebo pizza koření (sušené bylinky)
  • 1 lžička sušeného česneku nebo 2 stroužky čerstvého
  • 1-1,5 větší špetky soli

Čtenářka Renáta pochází ze sudetské oblasti Čech, kde jsou kornouty do školy tradicí. Babička dodnes vzpomíná na to, ...

Jak připravit slaný cizrnový koláč

  1. Cizrnovou mouku smícháme s vodou a necháme minimálně 10 minut – 4 hodiny odležet.
  2. Sebereme pěnu pomocí sítka nebo lžíce (vyhodíme).
  3. Vmícháme olej, sůl, česnek a koření.
  4. Nalijeme do silikonové formy nebo na pečícím papírem vyložený (případně vymazaný) plech.
  5. Pečeme na 250°C 10 minut.
  6. Poté snížíme teplotu na 200°C a dopečeme dalších 15 minut dozaltova. Na posledních pár minut můžete dát ještě gril, aby se Farinata pěkně opekla.
  7. Necháme 10-20 minut zchládnout a poté krájíme.

Praktické

  • Zbylou Farinatu skladujte v lednici.
  • Hodí se jako svačinka na cesty, do práce nebo do školy. Můžete ji pomazat pomazánkou a obložit zeleninou.
  • Pokud Farinatu nakrájíte na kostičky, můžete ji přidat do zeleninového salátu. Takto nakrájené kostičky můžete osmahnout dokřupava na oleji (hodí se i místo krutonů do polévky).
  • Těsto lze lít i na pánev a usmažit jako palačinky.

Obměna

  • Do Farinaty můžeme přidat i na kostičky nakrájený tempeh nebo tofu, olivy, na plátky cibuli, čerstvé bylinky, sušená rajčata v oleji, semínka aj.
  • Místo soli můžete Farinatu ochutit sojovou omáčkou (asi zhruba 4-5 lžic, dle toho, jak ji máte rádi slanou).
  • Můžete použít jakékoliv čerstvé nebo sušené bylinky.
  • Pokud máte rádi vajíčkovou chuť, přidejte vajíčkovou sůl kala namak.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Výborná ❤

Klub
Adrianna Antares
9. 6. 2020

Je výborná :-) Myslíte, že by pokrm šel i z jiné mouky? Třeba fazolová, jáhlová, špaldová nebo kombinace? Děkuju :-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Míchaná tofíčka (tofu jako míchaná vejce)

Perfektní chuťová i vzhledová náhrada míchaných vajíček – ve vegan verzi bez vajíček a navíc hotová do 10 minut! Doporučujeme prodávat v tortille, pi...

Pečené křupky z cizrny – milují i ti, kteří jinak cizrnu nejedí

Extra křupavé křupky z pečené cizrny. Luxusní slané občerstvení, které okouzlí každého (včetně dětí!), kdo rád křoupe.
4
17

Nejrychlejší hummus – z červené čočky

Nejrychlejší varianta na hummus je z půlené červené čočky! Ideální svačina, večeře nebo oběd s sebou. Přibalte placky, kváskový chleba nebo hranolky zeleni...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Luxusní karamelový sladký krém (na palačinky nebo cukroví)

Tento luxusní sladký krém chutná jako karamel a neuvěříte, že je v něm cizrna! Je výborný jen tak na lžičku, k promazání cukroví nebo palačinek. Zkuste nab...

Vánoční pomerančový adzuki krém

Pokud vám z Mikuláše zbudou pomeranče, udělejte z nich tento sladký krém plný bílkovin. Můžete ho vrstvit do pohárků třeba se sušenkami a amasaké a udělat ...