Tento slaný cizrnový koláč se podává v Itálii jako oblíbený street food. Farinata je skvělá sama o sobě, ale také jako součást obědového talíře, třeba k oblíbené omáčce nebo dipu.

Ingredience
na 4 porce
  • 150 g cizrnové mouky
  • 450 g vody nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce italského nebo pizza koření (sušené bylinky)
  • 1 lžička sušeného česneku nebo 2 stroužky čerstvého
  • 1-1,5 větší špetky soli

Jak připravit slaný cizrnový koláč

  1. Cizrnovou mouku smícháme s vodou a necháme minimálně 10 minut – 4 hodiny odležet.
  2. Sebereme pěnu pomocí sítka nebo lžíce (vyhodíme).
  3. Vmícháme olej, sůl, česnek a koření.
  4. Nalijeme do silikonové formy nebo na pečícím papírem vyložený (případně vymazaný) plech.
  5. Pečeme na 250°C 10 minut.
  6. Poté snížíme teplotu na 200°C a dopečeme dalších 15 minut dozaltova. Na posledních pár minut můžete dát ještě gril, aby se Farinata pěkně opekla.
  7. Necháme 10-20 minut zchládnout a poté krájíme.

Praktické

  • Zbylou Farinatu skladujte v lednici.
  • Hodí se jako svačinka na cesty, do práce nebo do školy. Můžete ji pomazat pomazánkou a obložit zeleninou.
  • Pokud Farinatu nakrájíte na kostičky, můžete ji přidat do zeleninového salátu. Takto nakrájené kostičky můžete osmahnout dokřupava na oleji (hodí se i místo krutonů do polévky).
  • Těsto lze lít i na pánev a usmažit jako palačinky.

Obměna

  • Do Farinaty můžeme přidat i na kostičky nakrájený tempeh nebo tofu, olivy, na plátky cibuli, čerstvé bylinky, sušená rajčata v oleji, semínka aj.
  • Místo soli můžete Farinatu ochutit sojovou omáčkou (asi zhruba 4-5 lžic, dle toho, jak ji máte rádi slanou).
  • Můžete použít jakékoliv čerstvé nebo sušené bylinky.
  • Pokud máte rádi vajíčkovou chuť, přidejte vajíčkovou sůl kala namak.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Čtěte na toto téma dále

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Dostala jsem se do pohody a vím, co malému uvařit (Andrea)

Andrea: Dobrý den, jsem s Klubem Jíme Jinak cca...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...
  1. Je výborná :-) Myslíte, že by pokrm šel i z jiné mouky? Třeba fazolová, jáhlová, špaldová nebo kombinace? Děkuju :-)

    • Nemáme vyzkoušeno, ale budeme případně rádi za info, jak se povedlo a chutnalo, pokud vyzkoušíte.

      • Tak na základě Vašeho povtbuzení jsem zanechala obav a pustila se do díla a výsledek je velmi povedená :) Smíchala jsem mouku jáhlovou, fazolovou, přidala i zbytek cizrnové, konzistencí i chutově je stejně dobrá jako ta z cizrnové :-)

        • Paráda, Adrianno 👍👍 To je panečku přístup, to je skvělé – nebát se a zkoušet. Díky za zkušenosti a další verzi téhle dobroty!

  2. vynikající, velmi příjemná změna … I mužovi chutná. To jsem vždy nadšená :-)) nechtělo se mi věřit že to ztuhne – ale ztuhlo :-))

  3. Já dělám farinátu poměrně často, protože jsem bydlela v Itálii a tam to bylo jedno z nejpopulárnějších jídel. Tradiční recept je bez koření a česneku, přidává se pouze sůl. Dochutit ji lze snítkou tymiánu, který se vyhodí, než dáte farinátu do trouby. Jinak je ještě možné ji posypat najemno nakrájemnou cibulí a upéct. Je to výborné. Farinátu u nás mají rády i děti.

  4. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLuxusní kedlubnová omáčka s koprem
Další článekAlarmující výsledky studií: Průmyslově zpracované potraviny nás ničí