Jde to! Zdravá a opravdu dobrá pizza. Kynutá kváskem, ze špaldové mouky a obložená samými dobrotami. Skoro jako originál. Zkuste ji na víkend pro svou rodinu a těšte se na samé pochvaly :-)

Ingredience
na 4 pizzy

rozkvas:

  • 1 lžíce aktivního kvásku
  • 70 g voda
  • 70 g špaldové mouky

těsto:

  • hotový rozkvas
  • 500 g špaldové mouky
  • 250 g vody
  • 25 g oleje
  • 11 g soli

ostatní:

  • italská á la „rajčatová“ omáčka (nebo klasický rajčatový protlak)
  • uzené tofu
  • veganský sýr
  • paprika
  • čerstvá bazalka
  • brokolice

Jak připravit zdravou kynutou pizzu z kvásku

  1. Smícháme aktivní kvásek s vodou a moukou v míse.
  2. Mísu zakryjeme a necháme 9 hodin v pokojové teplotě kvasit.
  3. Hotový rozkvas smícháme s vodou a všemi dalšími ingrediencemi na těsto.
  4. Tužší nelepivé těsto rozdělíme na 4 stejně velké části.
  5. Každou z nich ještě propracujeme na desce a vytvarujeme do bochníčku.
  6. Bochníčky dáme na plech a necháme 3-4 hodiny fermentovat pod utěrkou.
  7. Každý bochníček vyválíme nebo vytaháme do kulatého pizza tvaru (nebo vyválíme do obdélníku), namažeme omáčkou a ozdobíme tím, co máme rádi (my jsme použili proužky papriky, růžičky brokolice, strouhaný veganský sýr ze zdravé výživy, plátky uzeného tofu a lístky čerstvé bazalky).
  8. Pečeme 7-9 minut na 250 °C.

Praktické

  • Pizza se skvěle hodí jako občerstvení na oslavy, párty, s sebou na piknik, jako svačinka na výlet.
  • Není třeba ji skladovat v lednici. Vydrží i 2 dny mimo lednici.

Obměna

  • Místo rajčatového protlaku nebo falešné rajčatové omáčky můžete pizzu namazat i pestem, sýrovou omáčkou aj.
  • Pizzu můžete obložit tím, co máte rádi – rajčaty, paprikou, brokolicí, žampiony, kukuřicí, uzeným tofu, tempehem, veganským sýrem aj.
  • Místo špaldové mouky můžete použít celozrnnou pšeničnou mouku.

Děti

  • Tato pizza je vhodná pro děti od 2 let.

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....
  1. Včera odzkoušeno, s těstem se mi dělalo velmi dobře, jen jsem dala míň vody. I čas na pečení funguje. A můj muž všežravec byl nadšen :-))

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády
Další článekKvěták v indické čočkové omáčce