Jde to! Zdravá a opravdu dobrá pizza. Kynutá kváskem, ze špaldové mouky a obložená samými dobrotami. Skoro jako originál. Zkuste ji na víkend pro svou rodinu a těšte se na samé pochvaly :-)
Ingredience
na 4 pizzy

rozkvas:

  • 1 lžíce aktivního kvásku
  • 70 g voda
  • 70 g špaldové mouky

těsto:

  • hotový rozkvas
  • 500 g špaldové mouky
  • 250 g vody
  • 25 g oleje
  • 11 g soli

ostatní:

  • italská á la “rajčatová” omáčka (nebo klasický rajčatový protlak)
  • uzené tofu
  • veganský sýr
  • paprika
  • čerstvá bazalka
  • brokolice

Jak připravit zdravou kynutou pizzu z kvásku

  1. Smícháme aktivní kvásek s vodou a moukou v míse.
  2. Mísu zakryjeme a necháme 9 hodin v pokojové teplotě kvasit.
  3. Hotový rozkvas smícháme s vodou a všemi dalšími ingrediencemi na těsto.
  4. Tužší nelepivé těsto rozdělíme na 4 stejně velké části.
  5. Každou z nich ještě propracujeme na desce a vytvarujeme do bochníčku.
  6. Bochníčky dáme na plech a necháme 3-4 hodiny fermentovat pod utěrkou.
  7. Každý bochníček vyválíme nebo vytaháme do kulatého pizza tvaru (nebo vyválíme do obdélníku), namažeme omáčkou a ozdobíme tím, co máme rádi (my jsme použili proužky papriky, růžičky brokolice, strouhaný veganský sýr ze zdravé výživy, plátky uzeného tofu a lístky čerstvé bazalky).
  8. Pečeme 7-9 minut na 250 °C.

Praktické

  • Pizza se skvěle hodí jako občerstvení na oslavy, párty, s sebou na piknik, jako svačinka na výlet.
  • Není třeba ji skladovat v lednici. Vydrží i 2 dny mimo lednici.

Obměna

  • Místo rajčatového protlaku nebo falešné rajčatové omáčky můžete pizzu namazat i pestem, sýrovou omáčkou aj.
  • Pizzu můžete obložit tím, co máte rádi – rajčaty, paprikou, brokolicí, žampiony, kukuřicí, uzeným tofu, tempehem, veganským sýrem aj.
  • Místo špaldové mouky můžete použít celozrnnou pšeničnou mouku.

Děti

  • Tato pizza je vhodná pro děti od 2 let.

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCo vzít s sebou na cesty – dovolenková KáPéZetka
Další článekKvěták v indické čočkové omáčce