Jde to! Zdravá a opravdu dobrá pizza. Kynutá kváskem, ze špaldové mouky a obložená samými dobrotami. Skoro jako originál. Zkuste ji na víkend pro svou rodinu a těšte se na samé pochvaly :-)
Ingredience
na 4 pizzy

rozkvas:
- 1 lžíce aktivního kvásku
- 70 g voda
- 70 g špaldové mouky
těsto:
- hotový rozkvas
- 500 g špaldové mouky
- 250 g vody
- 25 g oleje
- 11 g soli
ostatní:
- italská á la „rajčatová“ omáčka (nebo klasický rajčatový protlak)
- uzené tofu
- veganský sýr
- paprika
- čerstvá bazalka
- brokolice
Jak připravit zdravou kynutou pizzu z kvásku
- Smícháme aktivní kvásek s vodou a moukou v míse.
- Mísu zakryjeme a necháme 9 hodin v pokojové teplotě kvasit.
- Hotový rozkvas smícháme s vodou a všemi dalšími ingrediencemi na těsto.
- Tužší nelepivé těsto rozdělíme na 4 stejně velké části.
- Každou z nich ještě propracujeme na desce a vytvarujeme do bochníčku.
- Bochníčky dáme na plech a necháme 3-4 hodiny fermentovat pod utěrkou.
- Každý bochníček vyválíme nebo vytaháme do kulatého pizza tvaru (nebo vyválíme do obdélníku), namažeme omáčkou a ozdobíme tím, co máme rádi (my jsme použili proužky papriky, růžičky brokolice, strouhaný veganský sýr ze zdravé výživy, plátky uzeného tofu a lístky čerstvé bazalky).
- Pečeme 7-9 minut na 250 °C.
Praktické
- Pizza se skvěle hodí jako občerstvení na oslavy, párty, s sebou na piknik, jako svačinka na výlet.
- Není třeba ji skladovat v lednici. Vydrží i 2 dny mimo lednici.
Obměna
- Místo rajčatového protlaku nebo falešné rajčatové omáčky můžete pizzu namazat i pestem, sýrovou omáčkou aj.
- Pizzu můžete obložit tím, co máte rádi – rajčaty, paprikou, brokolicí, žampiony, kukuřicí, uzeným tofu, tempehem, veganským sýrem aj.
- Místo špaldové mouky můžete použít celozrnnou pšeničnou mouku.
Děti
- Tato pizza je vhodná pro děti od 2 let.
Včera odzkoušeno, s těstem se mi dělalo velmi dobře, jen jsem dala míň vody. I čas na pečení funguje. A můj muž všežravec byl nadšen :-))
Tak to je super 👍