Jde to! Zdravá a opravdu dobrá pizza. Kynutá kváskem, ze špaldové mouky a obložená samými dobrotami. Skoro jako originál. Zkuste ji na víkend pro svou rodinu a těšte se na samé pochvaly :-)

Ingredience
na 4 pizzy

rozkvas:

  • 1 lžíce aktivního kvásku
  • 70 g voda
  • 70 g špaldové mouky

těsto:

  • hotový rozkvas
  • 500 g špaldové mouky
  • 250 g vody
  • 25 g oleje
  • 11 g soli

ostatní:

  • italská á la „rajčatová“ omáčka (nebo klasický rajčatový protlak)
  • uzené tofu
  • veganský sýr
  • paprika
  • čerstvá bazalka
  • brokolice

Jak připravit zdravou kynutou pizzu z kvásku

  1. Smícháme aktivní kvásek s vodou a moukou v míse.
  2. Mísu zakryjeme a necháme 9 hodin v pokojové teplotě kvasit.
  3. Hotový rozkvas smícháme s vodou a všemi dalšími ingrediencemi na těsto.
  4. Tužší nelepivé těsto rozdělíme na 4 stejně velké části.
  5. Každou z nich ještě propracujeme na desce a vytvarujeme do bochníčku.
  6. Bochníčky dáme na plech a necháme 3-4 hodiny fermentovat pod utěrkou.
  7. Každý bochníček vyválíme nebo vytaháme do kulatého pizza tvaru (nebo vyválíme do obdélníku), namažeme omáčkou a ozdobíme tím, co máme rádi (my jsme použili proužky papriky, růžičky brokolice, strouhaný veganský sýr ze zdravé výživy, plátky uzeného tofu a lístky čerstvé bazalky).
  8. Pečeme 7-9 minut na 250 °C.

Praktické

  • Pizza se skvěle hodí jako občerstvení na oslavy, párty, s sebou na piknik, jako svačinka na výlet.
  • Není třeba ji skladovat v lednici. Vydrží i 2 dny mimo lednici.

Obměna

  • Místo rajčatového protlaku nebo falešné rajčatové omáčky můžete pizzu namazat i pestem, sýrovou omáčkou aj.
  • Pizzu můžete obložit tím, co máte rádi – rajčaty, paprikou, brokolicí, žampiony, kukuřicí, uzeným tofu, tempehem, veganským sýrem aj.
  • Místo špaldové mouky můžete použít celozrnnou pšeničnou mouku.

Děti

  • Tato pizza je vhodná pro děti od 2 let.

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...
  1. Včera odzkoušeno, s těstem se mi dělalo velmi dobře, jen jsem dala míň vody. I čas na pečení funguje. A můj muž všežravec byl nadšen :-))

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády
Další článekKvěták v indické čočkové omáčce