Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.
Ingredience
pro 4 porce
  • žitné těstoviny
  • 1/2 uzeného tempehu

omáčka:

  • 1 cibule
  • 1/2 řepy
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1/2 litru vývaru
  • 1 lžička oregána
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička bazalky
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • citrónová šťáva z půlky citrónu
  • čtvrtina lžičky mletého kmínu

Postup

  1. Dáme vařit vodu na těstoviny. Vodu osolíme, přidáme trošku oleje a těstoviny v ní uvaříme podle návodu na obalu.
  2. Oloupeme a očistíme zeleninu a pokrájíme na větší kostky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbytek zeleniny, čočku a koření, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou na mírném plameni asi 20 minut.
  5. Nastrouháme uzený tepmpeh na hrubo.
  6. Vypneme zeleninu, přidáme citrónovou šťávu a na hrubo pomixujeme, aby omáčka byla hustá a s malými kousky.
  7. Podle potřeby přidáme umeocet a jablečný ocet.

Praktické

  • Tato omáčka se skvěle hodí jako výborná italská “rajčatová” omáčka na pizzu. Můžete ji udělat i bez červené čočky.

Kombinujeme

  • Máme kompletní talíř, stačí přidat čerstvou a kvašenou zeleninu, případně kousek napařené či blanšírované zeleniny.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším nedáváme uzenou variantu tempehu a ubereme koření, sůl a olej.

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, prosím Vás pěkně, co dál s nastrouhaným tempehem? Jen posypat omáčku na talíři? Moc děkuju za odpověď. Eva

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJarní zeleninová směs s tofu a žampiony
Další článekMakové sušenky (bezlepkové)