Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

Ingredience
pro 4 porce
  • žitné těstoviny
  • 1/2 uzeného tempehu

omáčka:

  • 1 cibule
  • 1/2 řepy
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1/2 litru vývaru
  • 1 lžička oregána
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička bazalky
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • citrónová šťáva z půlky citrónu
  • čtvrtina lžičky mletého kmínu

Postup

  1. Dáme vařit vodu na těstoviny. Vodu osolíme, přidáme trošku oleje a těstoviny v ní uvaříme podle návodu na obalu.
  2. Oloupeme a očistíme zeleninu a pokrájíme na větší kostky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbytek zeleniny, čočku a koření, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou na mírném plameni asi 20 minut.
  5. Nastrouháme uzený tepmpeh na hrubo.
  6. Vypneme zeleninu, přidáme citrónovou šťávu a na hrubo pomixujeme, aby omáčka byla hustá a s malými kousky.
  7. Podle potřeby přidáme umeocet a jablečný ocet.

Praktické

  • Tato omáčka se skvěle hodí jako výborná italská „rajčatová“ omáčka na pizzu. Můžete ji udělat i bez červené čočky.

Kombinujeme

  • Máme kompletní talíř, stačí přidat čerstvou a kvašenou zeleninu, případně kousek napařené či blanšírované zeleniny.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším nedáváme uzenou variantu tempehu a ubereme koření, sůl a olej.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...
  1. Opravdu vyborna a rychla omacka. Doporucuju hodne okyselit, az ta kyselost tomu do tu „rajcatovou“ chut. Ja jsem se toho bala, davala jsem citron postupne a stejne tam nakonec prisel v mnozstvi dle receptu. Tempeh jsem kratce orestovala do krupava. Mnamka.

    • Bezva, Olgo, fakt to chce nebát se dochucovat 👍. Ale postupně je bezpečnější 😃

  2. Dobrý den, prosím Vás pěkně, co dál s nastrouhaným tempehem? Jen posypat omáčku na talíři? Moc děkuju za odpověď. Eva

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJablečné přesnídávky s rybízem
Další článekMakové sušenky (bezlepkové)