Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

Ingredience
pro 4 porce
  • žitné těstoviny
  • 1/2 uzeného tempehu

omáčka:

  • 1 cibule
  • 1/2 řepy
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1/2 litru vývaru
  • 1 lžička oregána
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička bazalky
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • citrónová šťáva z půlky citrónu
  • čtvrtina lžičky mletého kmínu

Postup

  1. Dáme vařit vodu na těstoviny. Vodu osolíme, přidáme trošku oleje a těstoviny v ní uvaříme podle návodu na obalu.
  2. Oloupeme a očistíme zeleninu a pokrájíme na větší kostky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbytek zeleniny, čočku a koření, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou na mírném plameni asi 20 minut.
  5. Nastrouháme uzený tepmpeh na hrubo.
  6. Vypneme zeleninu, přidáme citrónovou šťávu a na hrubo pomixujeme, aby omáčka byla hustá a s malými kousky.
  7. Podle potřeby přidáme umeocet a jablečný ocet.

Praktické

  • Tato omáčka se skvěle hodí jako výborná italská „rajčatová“ omáčka na pizzu. Můžete ji udělat i bez červené čočky.

Kombinujeme

  • Máme kompletní talíř, stačí přidat čerstvou a kvašenou zeleninu, případně kousek napařené či blanšírované zeleniny.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším nedáváme uzenou variantu tempehu a ubereme koření, sůl a olej.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...
  1. Opravdu vyborna a rychla omacka. Doporucuju hodne okyselit, az ta kyselost tomu do tu „rajcatovou“ chut. Ja jsem se toho bala, davala jsem citron postupne a stejne tam nakonec prisel v mnozstvi dle receptu. Tempeh jsem kratce orestovala do krupava. Mnamka.

    • Bezva, Olgo, fakt to chce nebát se dochucovat 👍. Ale postupně je bezpečnější 😃

  2. Dobrý den, prosím Vás pěkně, co dál s nastrouhaným tempehem? Jen posypat omáčku na talíři? Moc děkuju za odpověď. Eva

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJablečné přesnídávky s rybízem
Další článekMakové sušenky (bezlepkové)