Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.
Ingredience
pro 4 porce
  • žitné těstoviny
  • 1 cibule
  • 1/2 řepy
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1/2 litru vývaru
  • 1 lžička oregána
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička bazalky
  • 1/2 lžičky rozmarýnu
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • citrónová šťáva z půlky citrónu
  • čtvrtina lžičky mletého kmínu
  • 1/2 uzeného tempehu

Postup

  1. Dáme vařit vodu na těstoviny. Vodu osolíme, přidáme trošku oleje a těstoviny v ní uvaříme podle návodu na obalu.
  2. Oloupeme a očistíme zeleninu a pokrájíme na větší kostky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme zbytek zeleniny, čočku a koření, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou na mírném plameni asi 20 minut.
  5. Nastrouháme uzený tepmpeh na hrubo.
  6. Vypneme zeleninu, přidáme citrónovou šťávu a na hrubo pomixujeme, aby omáčka byla hustá a s malými kousky.
  7. Podle potřeby přidáme umeocet a jablečný ocet.

Kombinujeme

  • Máme kompletní talíř, stačí přidat čerstvou a kvašenou zeleninu, případně kousek napařené či blanšírované zeleniny.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším nedáváme uzenou variantu tempehu a ubereme koření, sůl a olej.

Chutný online kurz: Jak na zdravé dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si společně pochutnat - zdravě!

  • 10 nejoblíbenějších dezertů
  • praktické videolekce
  • + bonus Vánoční cukroví

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, prosím Vás pěkně, co dál s nastrouhaným tempehem? Jen posypat omáčku na talíři? Moc děkuju za odpověď. Eva

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.