Fazolový salát je obrovská dobrota a možná se vám bude hodit jako zdravá mňamka na Silvestra. Je rychlý, chutný a ještě k tomu moc dobrý.
Ingredience
4 porce
  • 1,5 hrnku uvařených fazolí (např. bílé)
  • 1 střední mrkev
  • asi 10 cm středně tlustého pórku
  • kousek celeru (40-50 g) nemusí být
  • 4 polévkové lžíce kysaného zelí, nebo jiná kombinace zeleniny
  • 1 kelímek tofunézy (200 ml)
  • umeocet podle chuti
  • trocha sójovky na dosolení
  • pro labužníky výjimečně trocha pepře

Jak připravit salát s fazolemi

  1. Přes noc namočené fazole uvaříme asi hodinu v papiňáku, odebereme asi 1,5 hrnku a ten necháme vystydnout.
  2. Mrkev a celer nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme podélně a pak vodorovně na malé asi 1 cm dlouhé proužky.
  3. Kvašenou zeleninu, nebo kysané zelí pokrájíme na větší kousky.
  4. Nakrájenou zeleninu včetně kysané nebo kvašené dáme do mísy, přidáme 1,5 hrnku fazolí, které nejsou už horké (mohou být teplé), přidáme kelímek tofunézy, ochutíme umeoctem a dosolíme sójovou omáčkou.

Praktické

  • Uvařte si fazole už den předem, nebo použijte zbylé fazole, pak budete mít salát hotový do 10 minut.
  • Takto upravený fazolový salát můžete konzumovat i druhý den.

Kompletní talíř

  • Pokud salát doplníte o obilné placky, nebo o kváskový chleba, je to v podstatě kompletní jídlo. Fazole = bílkoviny, zelenina = syrová a kvašená, obiloviny = placky, kváskový chleba.
  • Není to zrovna ideální oběd, přeci jen něco teplého v zimě zasytí a zahřeje víc, ale jde ho použít jako variantu jídla sebou, nebo rychlo večeři.

Trvanlivost

  • Vzhledem k tomu, že zelenina je v salátu syrová a kvašená, nebude za 2 hodiny kyselinotvorná. Salát si ideálně dejte čerstvý, ale můžete ho konzumovat bez výčitek i druhý den. Pokud máte možnost, doplňte ho ještě čerstvě napařenou zeleninou. Ideálně se k němu hodí list kapusty, kapustičky, nebo brokolice.

Děti

  • Dětem do roku salát ještě určitě nedávejte. Vadí tofunéza a množství syrové zeleniny + ochucovadla.
  • I u dětí do 1,5 roku bych byla ještě opatrná, vzhledem k tofunéze a ochucovadlům.
  • Děti od 2 let mohou v malém množství dostat kousek salátu ochutnat, jako celé jídlo bych ho dala až kolem 3 roku

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Dělala jsem k silvestrovskému obědu…manžel nejdřív ochutnal z mísy, prohlásil “nic moc”, ale když jsem mu pak nandala na talíř a přistrčila chleba (bohužel tedy obyč, kváskový nebyl), tak ho celý snědl a dokonce si šel přidat…ti chlapi no…zajímalo by mě, jestli má doma taky ještě někdo tak vybíravého manžela…můj sní skoro vše, ale ty průpovídky u toho 🙁

    • Průpovídky jsou protivné, to já naštěstí nemám. Ale kamarádka praktikovala velmi úspěšně protiprůpovídkovou metodu: po každém brblání svého drahého pohladila po vlasech a řekla mu, že ho taky miluje a až on uvaří, že mu to také pochválí 🙂 Prý to zabralo velmi rychle a když se teď občas nadechne, že by něco jako řekl, tak ona se jen usměje a on raději nic neříká. Prý už se tomu i společně zasmáli!

  2. Zdravím vás!
    Ráda bych se zeptala, zda-li používáte zbylou vodu po vaření luštěnin? Já ji občas použiji na polévku či omáčku.. Není to chyba? Předem díky moc za odpověď!
    Přeji krásný den všem 🙂

    • Určitě ji používáme, z takových vývaru jsou úplně nejlepší polévky a omáčky, mají sílu!

  3. Zdravím holky, v souvislosti s tímto skvělým receptem mne napadl dotaz ohledně konzervovaných fazolí, cizrny, atd – dá se občas použít nebo raděj vůbec ne?

    • Občas určitě jo, třeba na dovolené pod stanem, ideální to není, ale určitě je to lepší než párek v rohlíku, nebo smažák. 🙂
      Hlídejte si složení, často obsahují cukr.

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlezla jsem hrobníkovi z lopaty – rozhovor s Klárou Jíchovou
Další článekBeseda pro vás s Dagmar Lužnou u příležitosti vydání její kuchařky