Fazolový salát je obrovská dobrota a možná se vám bude hodit jako zdravá mňamka na Silvestra. Je rychlý, chutný a ještě k tomu moc dobrý.

Ingredience
4 porce
  • 1,5 hrnku uvařených fazolí (např. bílé)
  • 1 střední mrkev
  • asi 10 cm středně tlustého pórku
  • kousek celeru (40-50 g) nemusí být
  • 4 polévkové lžíce kysaného zelí, nebo jiná kombinace zeleniny
  • 1 kelímek tofunézy (200 ml)
  • umeocet podle chuti
  • trocha sójovky na dosolení
  • pro labužníky výjimečně trocha pepře

Jak připravit salát s fazolemi

  1. Přes noc namočené fazole uvaříme asi hodinu v papiňáku, odebereme asi 1,5 hrnku a ten necháme vystydnout.
  2. Mrkev a celer nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme podélně a pak vodorovně na malé asi 1 cm dlouhé proužky.
  3. Kvašenou zeleninu, nebo kysané zelí pokrájíme na větší kousky.
  4. Nakrájenou zeleninu včetně kysané nebo kvašené dáme do mísy, přidáme 1,5 hrnku fazolí, které nejsou už horké (mohou být teplé), přidáme kelímek tofunézy, ochutíme umeoctem a dosolíme sójovou omáčkou.

Praktické

  • Uvařte si fazole už den předem, nebo použijte zbylé fazole, pak budete mít salát hotový do 10 minut.
  • Takto upravený fazolový salát můžete konzumovat i druhý den.

Kompletní talíř

  • Pokud salát doplníte o obilné placky, nebo o kváskový chleba, je to v podstatě kompletní jídlo. Fazole = bílkoviny, zelenina = syrová a kvašená, obiloviny = placky, kváskový chleba.
  • Není to zrovna ideální oběd, přeci jen něco teplého v zimě zasytí a zahřeje víc, ale jde ho použít jako variantu jídla sebou, nebo rychlo večeři.

Trvanlivost

  • Vzhledem k tomu, že zelenina je v salátu syrová a kvašená, nebude za 2 hodiny kyselinotvorná. Salát si ideálně dejte čerstvý, ale můžete ho konzumovat bez výčitek i druhý den. Pokud máte možnost, doplňte ho ještě čerstvě napařenou zeleninou. Ideálně se k němu hodí list kapusty, kapustičky, nebo brokolice.

Děti

  • Dětem do roku salát ještě určitě nedávejte. Vadí tofunéza a množství syrové zeleniny + ochucovadla.
  • I u dětí do 1,5 roku bych byla ještě opatrná, vzhledem k tofunéze a ochucovadlům.
  • Děti od 2 let mohou v malém množství dostat kousek salátu ochutnat, jako celé jídlo bych ho dala až kolem 3 roku

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Dohromady jsme shodili 39 kg (Pěvuška)

Pěvuška: Srdečně všechny zdravím :-). Jsem novým členem klubu...

Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Po 5 letech bílé krvinky v normě (Jana)

Jana: Ahojky Evi, Romane, všichni, moc děkuji za milou...

Naučila jsem se většinu surovin spotřebovat (Marcela)

Marcela: Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...
  1. Dělala jsem k silvestrovskému obědu…manžel nejdřív ochutnal z mísy, prohlásil „nic moc“, ale když jsem mu pak nandala na talíř a přistrčila chleba (bohužel tedy obyč, kváskový nebyl), tak ho celý snědl a dokonce si šel přidat…ti chlapi no…zajímalo by mě, jestli má doma taky ještě někdo tak vybíravého manžela…můj sní skoro vše, ale ty průpovídky u toho :-(

    • Průpovídky jsou protivné, to já naštěstí nemám. Ale kamarádka praktikovala velmi úspěšně protiprůpovídkovou metodu: po každém brblání svého drahého pohladila po vlasech a řekla mu, že ho taky miluje a až on uvaří, že mu to také pochválí :-) Prý to zabralo velmi rychle a když se teď občas nadechne, že by něco jako řekl, tak ona se jen usměje a on raději nic neříká. Prý už se tomu i společně zasmáli!

  2. Zdravím vás!
    Ráda bych se zeptala, zda-li používáte zbylou vodu po vaření luštěnin? Já ji občas použiji na polévku či omáčku.. Není to chyba? Předem díky moc za odpověď!
    Přeji krásný den všem :-)

  3. Zdravím holky, v souvislosti s tímto skvělým receptem mne napadl dotaz ohledně konzervovaných fazolí, cizrny, atd – dá se občas použít nebo raděj vůbec ne?

    • Občas určitě jo, třeba na dovolené pod stanem, ideální to není, ale určitě je to lepší než párek v rohlíku, nebo smažák. :-)
      Hlídejte si složení, často obsahují cukr.

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlezla jsem hrobníkovi z lopaty – rozhovor s Klárou Jíchovou
Další článekBeseda pro vás s Dagmar Lužnou u příležitosti vydání její kuchařky