Rychlá, levná, krásně barevná a chuťově výborná pomazánka.
Ingredience
pro 1 misku
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 5 lžic vody (může být z vaření cizrny)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku dýně hokkaido
  • 1 lžička tahini
  • špetka kurkumy
  • olej
  • umeocet
  • sojová omáčka
  • sůl

Jak vyrobit jemnou cizrnovou pomazánku

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí.
  3. Přidáme dýni a kurkumu a restujeme pár minut.
  4. Podlijeme vodou (nebo vodu z cizrny) a dusíme do změknutí dýně.
  5. Přidáme vařenou cizrnu, trochu sojové omáčky, česnek a prohřejeme.
  6. Vypneme, přidáme trochu ume octa, tahini a rozmixujeme do hladka.
  7. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem nebo sojovou omáčkou.

Obměna

  • Pokud chcete pomazánku ostřejší, přidejte špetku pepře nebo chilli.
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Místo umeocta můžete dát citronovou šťávu či jablečný ocet.
  • Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Tahini (sezamovou pastu) můžeme vynechat nebo nahradit slunečnicovými semínky, ořechovým máslem apod.

Kombinujeme

  • Cizrnovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku nebo jako dip k zelenině.

Praktické

  • Uvařte si cizrnu dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.

Děti

  • Cizrnová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • Od 2 let můžeme podávat pomazánku podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVanilkový pudink z makového mléka
Další článekMiso polévka s mrkví a daikonem