Rychlá, levná, krásně barevná a chuťově výborná pomazánka.

Ingredience
pro 1 misku
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 5 lžic vody (může být z vaření cizrny)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku dýně hokkaido
  • 1 lžička tahini
  • špetka kurkumy
  • olej
  • umeocet
  • sojová omáčka
  • sůl

Jak vyrobit jemnou cizrnovou pomazánku

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí.
  3. Přidáme dýni a kurkumu a restujeme pár minut.
  4. Podlijeme vodou (nebo vodu z cizrny) a dusíme do změknutí dýně.
  5. Přidáme vařenou cizrnu, trochu sojové omáčky, česnek a prohřejeme.
  6. Vypneme, přidáme trochu ume octa, tahini a rozmixujeme do hladka.
  7. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem nebo sojovou omáčkou.

Obměna

  • Pokud chcete pomazánku ostřejší, přidejte špetku pepře nebo chilli.
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Místo umeocta můžete dát citronovou šťávu či jablečný ocet.
  • Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Tahini (sezamovou pastu) můžeme vynechat nebo nahradit slunečnicovými semínky, ořechovým máslem apod.

Kombinujeme

  • Cizrnovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku nebo jako dip k zelenině.

Praktické

  • Uvařte si cizrnu dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.

Děti

  • Cizrnová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • Od 2 let můžeme podávat pomazánku podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVanilkový pudink z makového mléka
Další článekMiso polévka s mrkví a daikonem