Rychlá, levná, krásně barevná a chuťově výborná pomazánka.

Ingredience
pro 1 misku
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 5 lžic vody (může být z vaření cizrny)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku dýně hokkaido
  • 1 lžička tahini
  • špetka kurkumy
  • olej
  • umeocet
  • sojová omáčka
  • sůl

Jak vyrobit jemnou cizrnovou pomazánku

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí.
  3. Přidáme dýni a kurkumu a restujeme pár minut.
  4. Podlijeme vodou (nebo vodu z cizrny) a dusíme do změknutí dýně.
  5. Přidáme vařenou cizrnu, trochu sojové omáčky, česnek a prohřejeme.
  6. Vypneme, přidáme trochu ume octa, tahini a rozmixujeme do hladka.
  7. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem nebo sojovou omáčkou.

Obměna

  • Pokud chcete pomazánku ostřejší, přidejte špetku pepře nebo chilli.
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Místo umeocta můžete dát citronovou šťávu či jablečný ocet.
  • Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Tahini (sezamovou pastu) můžeme vynechat nebo nahradit slunečnicovými semínky, ořechovým máslem apod.

Kombinujeme

  • Cizrnovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku nebo jako dip k zelenině.

Praktické

  • Uvařte si cizrnu dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.

Děti

  • Cizrnová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • Od 2 let můžeme podávat pomazánku podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVanilkový pudink z makového mléka
Další článekMiso polévka s mrkví a daikonem