- 1 hrnek vařené cizrny
- 5 lžic vody (může být z vaření cizrny)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 hrnku dýně hokkaido
- 1 lžička tahini
- špetka kurkumy
- olej
- umeocet
- sojová omáčka
- sůl
Jak vyrobit jemnou cizrnovou pomazánku
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli se solí.
- Přidáme dýni a kurkumu a restujeme pár minut.
- Podlijeme vodou (nebo vodu z cizrny) a dusíme do změknutí dýně.
- Přidáme vařenou cizrnu, trochu sojové omáčky, česnek a prohřejeme.
- Vypneme, přidáme trochu ume octa, tahini a rozmixujeme do hladka.
- Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem nebo sojovou omáčkou.
Obměna
- Pokud chcete pomazánku ostřejší, přidejte špetku pepře nebo chilli.
- Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
- Místo umeocta můžete dát citronovou šťávu či jablečný ocet.
- Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
- Tahini (sezamovou pastu) můžeme vynechat nebo nahradit slunečnicovými semínky, ořechovým máslem apod.
Kombinujeme
- Cizrnovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
- Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
- Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku nebo jako dip k zelenině.
Praktické
- Uvařte si cizrnu dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.
Děti
- Cizrnová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
- Od 2 let můžeme podávat pomazánku podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
“Paštiku” já rád 🙂
Cizrnu mám hodně rád a tohle je pecka 🙏❤️