Domů > Zdravé recepty > Přílohy > Placky

Bánh xèo – vietnamské syčící palačinky

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka

Bánh xèo jsou vietnamské palačinky, typické pouliční jídlo, lehké a chutné, které si můžete naplnit zeleninou dle libosti. 

Ingredience
Na palačinky:
  • 400 ml kokosového mléka
  • 200 gramů rýžové mouky
  • voda podle potřeby
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička rýžového sladu
  • zelená jarní cibulka
  • sůl
  • olej na vymazání pánve
Omáčka k namáčení:
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 400 ml vody
  • 5 lžic tamari
  • 3 lžíce rýžového sladu
  • 2 stroužky česneku
  • chilli papričky
  • libovolná zelenina k naplnění

Kdekdo říká, že chce zdravě jíst, ale skutek utekl. Lhát si do kapsy je ta nejhorší varianta, říká J...

Jak připravit vietnamské syčící palačinky

  1. Postupně promíchejte všechny ingredience na palačinky a přidávejte vodu, dokud nezískáte tekuté těsto. Jemně nasekejte čerstvou jarní cibulku a vmíchejte ji do těsta.
  2. Nechte několik hodin odpočinout.
  3. V nepřilnavé pánvi rozehřejte lžičku oleje, naběračkou vlijte trochu těstíčka a rozlijte ho po dně v tenké vrstvě.
  4. Opékejte zprudka asi 2 minuty. Když vidíte, že palačinka je zespodu křupavá, opečená dohněda, přeložte jí nebo hned naplňte zeleninou.
  5. Na omáčku smíchejte všechny ingredience s nasekaným česnekem.

Praktické

  • Připravte si předem všechnu zeleninu, kterou budete palačinky plnit.
  • Chce to cvik, první palačinka se mi nepovedla, ale další už byly docela hezké.
  • Při pečení palačinka syčí, odtud její název.
  • Palačinky můžete plnit přímo nebo si připravit mísy se zeleninou a palačinkami stranou. Každý si je naplní podle své chuti a poté ponoří do chutné omáčky, která nesmí chybět..

Obměna

  • Nepsala jsem do receptu zeleninu k naplnění. Můžete se vyřádit a naplnit palačinky dle vaší libosti.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.

Děti

  • Bez omáčky a s menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Já je včera zkoušela, ale chtěla jsem udělat manželovi trochu radost a místo vody jsem dala pivo. Čtvrtinu rýžové mouky jsem nahradila pšeničnou. Při smažení to byla ale katastrofa 🙈🙈🙈 Vůbec to nešlo odlepit. Prostě trhanec 😂😂😂 Říkala jsem si – tak třeba to byla jen ta první palačinka… 🙄 Tak jsem zkusila druhou. To samé. No nakonec jsem musela přidat jedno vejce, aby to vůbec drželo pohromadě. Pak už to šlo. Tak nevím, jestli to bylo tím pivem, nebo pánvičkou. Mám takovou tu s bílým povrchem. Ale klasické s vejcem na ní jdou bezvadně. Fakt je, že už jsem zkoušela podle JJ bez vajec i jiné a trhaly se taky. Možná jsem na tohle zrovna levá – nevím. Prostě bez vajíček palačinku neudělám 😀🙈🙈🙈 Foto nepřikládám, jelikož už to není vegan 😁 Jinak manželovi chutnalo. Zblajznul hned tři a to jsem je plnila jen salátem z listového salátu, daikonu a okurky. Říkal, že to bylo výborné i “s těma kytkama” 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...

Jarní palačinky bez lepku

Tyto bezlepkové palačinky jsou snadné na přípravu a můžete si je přikrášlit podle toho, co máte po ruce. Jděte na zahradu a do přírody, poohlédněte se okol...

Čočková omeleta (bez lepku)

Křupavá a nadýchaná omeleta. Málo ingrediencí, rychlá příprava, výborná chuť. Vyzkoušejte a dejte vědět.

Pikantní mungo pomazánka

Jednoduchá a lahodná pikantní pomazánka, která vás překvapí svojí “rybičkovou” chutí.

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.