Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Quinoové karbanátky se salátem z horské čočky

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Horská čočka vyniká svou jemně oříškovou chutí a pevnou strukturou. Na salát se proto perfektně hodí. Karbanátky z quinoi salát skvěle doplňují a společně tvoří ideální lehký oběd či večeři.

Ingredience
2-3 porce
Karbanátky:
  • 1 hrnek quinoi (nevařené)
  • 1 hrnek syrové brokolice
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička rajského protlaku bez cukru
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 hrnku kukuřičné strouhanky
Salát:
  • 1 hrnek horské čočky (neuvařené)
  • 1 mrkev nakrájená na půlkolečka
  • 1 hrnek červeného zelí nakrájeného na nudličky
  • 2 stroužky česneku pokrájeného na plátky
  • 1/2 hrnku pokrájených čerstvých bylinek (bazalka, petrželka,...)
Zálivka na salát:
  • 1 lžička balsamica
  • 1 lžička umeocta
  • 1,5 lžičky tahini
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička vody
  • 0,5 lžičky libovolného sladila (slad, sirup..)

Největší motivací pro mě bylo cítit se dobře, chtěla jsem se mít víc ráda a věděla jsem, že nezdravým jídlem svému tě...

Jak připravit karbanátky z quinoi a brokolice s čočkovým salátem

  1. Uvaříme quinou s brokolicí doměkka se špetkou soli.
  2. Přendáme do misky, přidáme hořčici, protlak, sůl, pepř a rozmixujeme dohladka. Poté vmícháme kukuřičnou strouhanku a tvarujeme karbanátky.
  3. Karbanátky smažíme dozlatova na troše oleje cca 10 minut a průběžně otáčíme.
  4. Horskou čočku uvaříme dle návodu na obalu.
  5. Na pánvi mezitím orestujeme mrkev a zelí tak, aby bylo na skus, česnek přidáme až na konec, aby se rozvoněl.
  6. Uvařenou čočku přidáme k zelenině, vmícháme zálivku a po zchladnutí také čerstvé bylinky.

Praktické

  • Množství zálivky je pouze na ochucení salátku. Pokud chcete salát mokřejší, udělejte jí jednou tolik.
  • Karbanátky smažím na titanové pánvi, kde stačí použít jen trocha tuku.
  • Karbanátky můžeme péct v troubě, a to na 180°C cca 20 minut. V polovině pečení otočíme.

Obměna

  • Horskou čočku můžeme nahradit čočkou beluga.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Andrea K.
15. 5. 2024

Zacinam byt závislá na tomto šaláte 😍Veľmi mi vyhovujú teple salatiky💋❤️ Dnes s cuketovymi plackami. Mňam mňam

Andrea K.
26. 4. 2024

Milujem tieto teple šaláty 😍 mňam 👍👍👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ganmodoki jinak

Ganmodoki jsou šťavnaté tofu kuličky, které se v Japonsku připravují v mnoha verzích. Tato verze, obalená v těstíčku a v kukuřici, není úplně původní, ale ...

Jáhlovo-luštěninová sekaná se sušenými rajčaty

Další varianta na výbornou bezlepkovou sekanou, která lze skvěle vytvarovat a po upečení krájet. Jistě potěší i nejednoho masožravce.

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Veganský burger

Máte rádi karbanátky nebo burgery? Zkuste tuto zdravou variantu bez masa a dejte vědět, jak vám chutnaly.

Slané fazolové kokosky

Ačkoliv vzhledem i názvem připomínají dezert, tentokrát se nejedná o sladkou pochoutku, ale výborné slané karbanátky, které se skvěle hodí například k různ...

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.