Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Quinoové karbanátky se salátem z horské čočky

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Horská čočka vyniká svou jemně oříškovou chutí a pevnou strukturou. Na salát se proto perfektně hodí. Karbanátky z quinoi salát skvěle doplňují a společně tvoří ideální lehký oběd či večeři.

Ingredience
2-3 porce
Karbanátky:
  • 1 hrnek quinoi (nevařené)
  • 1 hrnek syrové brokolice
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička rajského protlaku bez cukru
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 hrnku kukuřičné strouhanky
Salát:
  • 1 hrnek horské čočky (neuvařené)
  • 1 mrkev nakrájená na půlkolečka
  • 1 hrnek červeného zelí nakrájeného na nudličky
  • 2 stroužky česneku pokrájeného na plátky
  • 1/2 hrnku pokrájených čerstvých bylinek (bazalka, petrželka,...)
Zálivka na salát:
  • 1 lžička balsamica
  • 1 lžička umeocta
  • 1,5 lžičky tahini
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička vody
  • 0,5 lžičky libovolného sladila (slad, sirup..)

Petra se pustila do změny jídelníčku a během 2 měsíců shodila 5 kg ona a 15 kg její manžel. Zažívá, ...

Jak připravit karbanátky z quinoi a brokolice s čočkovým salátem

  1. Uvaříme quinou s brokolicí doměkka se špetkou soli.
  2. Přendáme do misky, přidáme hořčici, protlak, sůl, pepř a rozmixujeme dohladka. Poté vmícháme kukuřičnou strouhanku a tvarujeme karbanátky.
  3. Karbanátky smažíme dozlatova na troše oleje cca 10 minut a průběžně otáčíme.
  4. Horskou čočku uvaříme dle návodu na obalu.
  5. Na pánvi mezitím orestujeme mrkev a zelí tak, aby bylo na skus, česnek přidáme až na konec, aby se rozvoněl.
  6. Uvařenou čočku přidáme k zelenině, vmícháme zálivku a po zchladnutí také čerstvé bylinky.

Praktické

  • Množství zálivky je pouze na ochucení salátku. Pokud chcete salát mokřejší, udělejte jí jednou tolik.
  • Karbanátky smažím na titanové pánvi, kde stačí použít jen trocha tuku.
  • Karbanátky můžeme péct v troubě, a to na 180°C cca 20 minut. V polovině pečení otočíme.

Obměna

  • Horskou čočku můžeme nahradit čočkou beluga.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zdeňka
3. 4. 2022

Boží jídlo! Mňamka

Místo brokolice jsem dala kapustu. Taky výborné.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Prokládaná quinoa s růžovou salsou

Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické ...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...