Horská čočka vyniká svou jemně oříškovou chutí a pevnou strukturou. Na salát se proto perfektně hodí. Karbanátky z quinoi salát skvěle doplňují a společně tvoří ideální lehký oběd či večeři.

Ingredience
2-3 porce

Karbanátky:

  • 1 hrnek quinoi (nevařené)
  • 1 hrnek syrové brokolice
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička rajského protlaku bez cukru
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 hrnku kukuřičné strouhanky

Salát:

  • 1 hrnek horské čočky (neuvařené)
  • 1 mrkev nakrájená na půlkolečka
  • 1 hrnek červeného zelí nakrájeného na nudličky
  • 2 stroužky česneku pokrájeného na plátky
  • 1/2 hrnku pokrájených čerstvých bylinek (bazalka, petrželka,…)

Zálivka na salát:

  • 1 lžička balsamica
  • 1 lžička umeocta
  • 1,5 lžičky tahini
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička vody
  • 0,5 lžičky libovolného sladila (slad, sirup..)

Jak připravit karbanátky z quinoi a brokolice s čočkovým salátem

  1. Uvaříme quinou s brokolicí doměkka se špetkou soli.
  2. Přendáme do misky, přidáme hořčici, protlak, sůl, pepř a rozmixujeme dohladka. Poté vmícháme kukuřičnou strouhanku a tvarujeme karbanátky.
  3. Karbanátky smažíme dozlatova na troše oleje cca 10 minut a průběžně otáčíme.
  4. Horskou čočku uvaříme dle návodu na obalu.
  5. Na pánvi mezitím orestujeme mrkev a zelí tak, aby bylo na skus, česnek přidáme až na konec, aby se rozvoněl.
  6. Uvařenou čočku přidáme k zelenině, vmícháme zálivku a po zchladnutí také čerstvé bylinky.

Praktické

  • Množství zálivky je pouze na ochucení salátku. Pokud chcete salát mokřejší, udělejte jí jednou tolik.
  • Karbanátky smažím na titanové pánvi, kde stačí použít jen trocha tuku.
  • Karbanátky můžeme péct v troubě, a to na 180°C cca 20 minut. V polovině pečení otočíme.

Obměna

  • Horskou čočku můžeme nahradit čočkou beluga.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
Čtěte na toto téma dále
  1. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKdy správně sklidit a uskladnit dýně, aby vydržely až do jara
Další článekCongee z červené thajské rýže