Domů > Magazín > Blog

Amarant

bez lepku

Amarant je bezlepková psedoobilovina s vysokým obsahem komplexních bílkovin. Mluví se o ní jako o rostlině budoucnosti.

Historie

Amarant pochází z Latinské Ameriky. Od Mayů, Aztéků a Inků. Ti poznali jeho blahodárné vlastnosti již před osmi tisíci lety a velmi si ho oblíbili. Dokonce ho považovali za posvátný! V podstatě je to tráva, která může narůst až do výšky 3 metrů. Existuje několik druhů, květy mají různé barvy a semínka se podobají těm sezamovým. Vzhledem k tomu, že dokáže přežít v tropech i v horách, je velmi nenáročný a výživný – oprávněně můžeme mluvit o rostlině budoucnosti.

Amarant v “kostce”

Bezlepkové pseudoobiloviny
Amarant se spolu s quinoou a pohankou zařazuje mezi pseudoobiloviny – v lidské výživě mají podobné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové, proto mají velký význam pro celiaky a pro ty, kdo se snaží množství lepku ve stravě omezit.

  • vysoký obsah komplexních bílkovin. I složení aminokyselin má daleko vyváženější a blíží se tak k bílkovinám živočišným. Najdeme v něm i esenciální aminokyselinu lysin (podporuje tvorbu mozkových buněk), která se v ostatních obilovinách jen tak nevyskytuje.
  • vynikajícím zdrojem minerálů (zejména vápníku, železa a hořčíku) a zdravých rostlinných tuků.
  • obsahuje hodně vlákniny.
  • obsahuje výjimečnou látku skvalen pro podpoření imunity.
  • bezlepková pseudoobilovina.
  • dle tradiční čínské medicíny je amarant posilující hlavně pro naše ledviny. Je ideální pro obézní jedince typu vlhko – chladno, protože vysušuje vlhkost.

Skvalen na podporu imunity
Amarant má ještě jedno velké plus navíc a tím je skvalen. Využít ho můžeme v podobě oleje, který se z jeho semínek lisuje. Je to přirozená látka, která se tvoří i v játrech člověka. V minulosti byly jeho hlavní zdrojem játra žraloka, dnes je možné ho získat i z amarantu. Má vysoké antioxidační schopnosti a tím dokáže významně podpořit imunitu člověka. Chrání naše buňky před volnými radikály. Je důležitý také pro běžnou látkovou výměnu v našem organismu. Pro zajímavost – olej ze žraločích jater obsahuje pouze 1 % této mimořádné látky. V oleji z amarantu ho najdeme až 9 %! Olej můžeme konzumovat vnitřně jako potravinový doplněk i zvenčí na pokožku.

Použití amarantu

Amarantové zrno a mouka se používají k výrobě bezlepkových těstovin, sušenek nebo chlebíčků. Amarant je tak hodnotný, že se často doporučuje použít ho do jídla třeba jen jako doplněk, abyste zvýšili výživovou hodnotu pokrmu. Amarantová semena jsou drobounká asi jako mák a i po uvaření zůstávají křupavá.

V jaké formě můžeme koupit amarant:
– semeno
– amarantová mouka
– amarantové vločky
– amarantové pukance (popcorn)
– amarantové těstoviny
– nápoj

Příprava amarantu

Jak uvařit amarant:

  1. Amarant propláchneme studenou vodou na sítku.
  2. Zalijeme dvojnásobným množstvím studené vody (na 100 g amarantu 200 ml vody).
  3. Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
  4. Osolíme.
  5. Stáhneme plamen a vaříme 20-25 minut bez míchání.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

37 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář