Začínají mi na zahrádce dozrávat první dýně a tak vznikla další lahodná polévka s dýní. Hodí se jak o obědu, ale klidně i ke snídani.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • asi 50 g celeru
  • 100 g mrkve
  • 100 g dýně
  • 2 polévkové lžíce amarantu
  • 1 lžička lahůdkového droždí (nemusí být)
  • kousek pórku nebo jarní cibulky
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • světlá miso pasta (nejlépe rýžová)
  • umeocet
  • na ozdobu: pražená semínka nebo gomasio

Jak připravit amarantovo-dýňovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu.
  2. Celer nastrouháme na hrubém struhadle, mrkev nakrájíme na kostičky a dýni na malé kousky.
  3. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme celer a mrkev. Osolíme a chvíli orestujeme.
  4. Po pár minutách přidáme amarant a lahůdkové droždí (nemusí být) a chvilku společně restujeme.
  5. Zalijeme vývarem nebo horkou vodou, přidáme nakrájenou dýni a pórek či jarní cibuli.
  6. Vaříme do změknutí zeleniny a amarantu, cca 20 minut.
  7. Dochutíme miso pastou a pár kapkami umeocta.
  8. Ozdobíme gomasiem nebo sekanou petrželkou.

Praktické

  • Pokud se vám polévka zdá málo hustá, můžete ji na závěr zahustit i trochou uvařené rýže či jiné obiloviny nebo částečně pomixovat.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle chuti a zásob v lednici.
  • Místo amarantu můžete dát quinou nebo jáhly.
  • Výborná je i dochucená šťávou ze zázvoru.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud budeme šetřit solí, olejem a dochucovadly. Vynechejte droždí.

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Amaranth varim casto a urcite alespon 35-40min. 15minut je fakt malo. pak vam urcite nebude krupat mezi zuby.

    • Amarant většinou stačí vařit 15-20 minut, když se před tím opraží. Záleží na druhu, já vždy nejdřív ochutnám, jestli už je a teprve pak vypnu sporák.

  2. Já ho vařila déle a opravdu, je tak drobounký, že v polévce ani není moc poznat, ale je fakt, že sem tam mi to mezi zuby taky zaskřípalo. Ještě mě napadlo, jestli nemám špatnou kvalitu, ale kupovala jsem v BIO kvalitě, tak nevím. Za pár dnů zkusím znovu a uvidím, jak se povede. Jinak chuť moc dobrá.

  3. Díky za nový recept, hned jsem jí ráno udělala. Mě a dětem moc chutnala, ale manžel ochutnal a poprvé odmítl. Prý mu to křupe mezi zuby a má pocit, že jí v polévce písek. No nic, každému hold amarant nechutná. Já měla aspoň o talíř polévky více 🙂

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPoradna s Dášou Lužnou: Strach dětí ze tmy
Další článekSleva 15% na kabelky, peněženky, módní doplňky a dekorace