Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Dýňová polévka s amarantem

Uvařeno
sezóna podzim

Začínají mi na zahrádce dozrávat první dýně a tak vznikla další lahodná polévka s dýní. Hodí se jak o obědu, ale klidně i ke snídani.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • asi 50 g celeru
  • 100 g mrkve
  • 100 g dýně
  • 2 polévkové lžíce amarantu
  • 1 lžička lahůdkového droždí (nemusí být)
  • kousek pórku nebo jarní cibulky
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • světlá miso pasta (nejlépe rýžová)
  • umeocet
  • na ozdobu: pražená semínka nebo gomasio

Jak připravit amarantovo-dýňovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu.
  2. Celer nastrouháme na hrubém struhadle, mrkev nakrájíme na kostičky a dýni na malé kousky.
  3. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme celer a mrkev. Osolíme a chvíli orestujeme.
  4. Po pár minutách přidáme amarant a lahůdkové droždí (nemusí být) a chvilku společně restujeme.
  5. Zalijeme vývarem nebo horkou vodou, přidáme nakrájenou dýni a pórek či jarní cibuli.
  6. Vaříme do změknutí zeleniny a amarantu, cca 20 minut.
  7. Dochutíme miso pastou a pár kapkami umeocta.
  8. Ozdobíme gomasiem nebo sekanou petrželkou.

Praktické

  • Pokud se vám polévka zdá málo hustá, můžete ji na závěr zahustit i trochou uvařené rýže či jiné obiloviny nebo částečně pomixovat.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle chuti a zásob v lednici.
  • Místo amarantu můžete dát quinou nebo jáhly.
  • Výborná je i dochucená šťávou ze zázvoru.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud budeme šetřit solí, olejem a dochucovadly. Vynechejte droždí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Amarant se nadherne uvaril a polivecka jedna basen :-)

Ta je fakt výborná

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

5

Fazolový boršč

Naše milovaná verze ruského boršče vám určitě zachutná.

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.