Začínají mi na zahrádce dozrávat první dýně a tak vznikla další lahodná polévka s dýní. Hodí se jak o obědu, ale klidně i ke snídani.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • asi 50 g celeru
  • 100 g mrkve
  • 100 g dýně
  • 2 polévkové lžíce amarantu
  • 1 lžička lahůdkového droždí (nemusí být)
  • kousek pórku nebo jarní cibulky
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • světlá miso pasta (nejlépe rýžová)
  • umeocet
  • na ozdobu: pražená semínka nebo gomasio

Jak připravit amarantovo-dýňovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu.
  2. Celer nastrouháme na hrubém struhadle, mrkev nakrájíme na kostičky a dýni na malé kousky.
  3. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme celer a mrkev. Osolíme a chvíli orestujeme.
  4. Po pár minutách přidáme amarant a lahůdkové droždí (nemusí být) a chvilku společně restujeme.
  5. Zalijeme vývarem nebo horkou vodou, přidáme nakrájenou dýni a pórek či jarní cibuli.
  6. Vaříme do změknutí zeleniny a amarantu, cca 20 minut.
  7. Dochutíme miso pastou a pár kapkami umeocta.
  8. Ozdobíme gomasiem nebo sekanou petrželkou.

Praktické

  • Pokud se vám polévka zdá málo hustá, můžete ji na závěr zahustit i trochou uvařené rýže či jiné obiloviny nebo částečně pomixovat.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle chuti a zásob v lednici.
  • Místo amarantu můžete dát quinou nebo jáhly.
  • Výborná je i dochucená šťávou ze zázvoru.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud budeme šetřit solí, olejem a dochucovadly. Vynechejte droždí.

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...
  1. Amaranth varim casto a urcite alespon 35-40min. 15minut je fakt malo. pak vam urcite nebude krupat mezi zuby.

    • Amarant většinou stačí vařit 15-20 minut, když se před tím opraží. Záleží na druhu, já vždy nejdřív ochutnám, jestli už je a teprve pak vypnu sporák.

  2. Já ho vařila déle a opravdu, je tak drobounký, že v polévce ani není moc poznat, ale je fakt, že sem tam mi to mezi zuby taky zaskřípalo. Ještě mě napadlo, jestli nemám špatnou kvalitu, ale kupovala jsem v BIO kvalitě, tak nevím. Za pár dnů zkusím znovu a uvidím, jak se povede. Jinak chuť moc dobrá.

  3. Díky za nový recept, hned jsem jí ráno udělala. Mě a dětem moc chutnala, ale manžel ochutnal a poprvé odmítl. Prý mu to křupe mezi zuby a má pocit, že jí v polévce písek. No nic, každému hold amarant nechutná. Já měla aspoň o talíř polévky více :-)

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPoradna s Dášou Lužnou: Strach dětí ze tmy
Další článekSleva 15% na kabelky, peněženky, módní doplňky a dekorace