Začínají mi na zahrádce dozrávat první dýně a tak vznikla další lahodná polévka s dýní. Hodí se jak o obědu, ale klidně i ke snídani.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • asi 50 g celeru
  • 100 g mrkve
  • 100 g dýně
  • 2 polévkové lžíce amarantu
  • 1 lžička lahůdkového droždí (nemusí být)
  • kousek pórku nebo jarní cibulky
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • světlá miso pasta (nejlépe rýžová)
  • umeocet
  • na ozdobu: pražená semínka nebo gomasio

Jak připravit amarantovo-dýňovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu.
  2. Celer nastrouháme na hrubém struhadle, mrkev nakrájíme na kostičky a dýni na malé kousky.
  3. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme celer a mrkev. Osolíme a chvíli orestujeme.
  4. Po pár minutách přidáme amarant a lahůdkové droždí (nemusí být) a chvilku společně restujeme.
  5. Zalijeme vývarem nebo horkou vodou, přidáme nakrájenou dýni a pórek či jarní cibuli.
  6. Vaříme do změknutí zeleniny a amarantu, cca 20 minut.
  7. Dochutíme miso pastou a pár kapkami umeocta.
  8. Ozdobíme gomasiem nebo sekanou petrželkou.

Praktické

  • Pokud se vám polévka zdá málo hustá, můžete ji na závěr zahustit i trochou uvařené rýže či jiné obiloviny nebo částečně pomixovat.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle chuti a zásob v lednici.
  • Místo amarantu můžete dát quinou nebo jáhly.
  • Výborná je i dochucená šťávou ze zázvoru.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud budeme šetřit solí, olejem a dochucovadly. Vynechejte droždí.

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

7 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Amaranth varim casto a urcite alespon 35-40min. 15minut je fakt malo. pak vam urcite nebude krupat mezi zuby.

    • Amarant většinou stačí vařit 15-20 minut, když se před tím opraží. Záleží na druhu, já vždy nejdřív ochutnám, jestli už je a teprve pak vypnu sporák.

  2. Já ho vařila déle a opravdu, je tak drobounký, že v polévce ani není moc poznat, ale je fakt, že sem tam mi to mezi zuby taky zaskřípalo. Ještě mě napadlo, jestli nemám špatnou kvalitu, ale kupovala jsem v BIO kvalitě, tak nevím. Za pár dnů zkusím znovu a uvidím, jak se povede. Jinak chuť moc dobrá.

  3. Díky za nový recept, hned jsem jí ráno udělala. Mě a dětem moc chutnala, ale manžel ochutnal a poprvé odmítl. Prý mu to křupe mezi zuby a má pocit, že jí v polévce písek. No nic, každému hold amarant nechutná. Já měla aspoň o talíř polévky více 🙂

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPoradna s Dášou Lužnou: Strach dětí ze tmy
Další článekSleva 15% na kabelky, peněženky, módní doplňky a dekorace