- 4 lžíce amarantu
- 1 hrnek rýže
- 2,5 hrnku vody
- špetka soli
- Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
- Přidáme amarant.
- Zalijeme vodou, přidáme špetku soli, přiklopíme a dáme vařit.
- Přiklopíme, zmírníme plamen na minimum a vaříme cca 15 minut do vstřebání vody.
- Můžeme nechat ještě pár minut nechat dojít pod pokličkou.

- Amarant v této úpravě zůstane al dente, pokud chceme zvýšit jeho využítí, můžeme ho předem namočit.
- Rýži můžeme vyměnit za celozrrnnou, pak je vhodné obě obiloviny společně na pár hodin nebo přes noc namočit.
- Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.
Děti
- Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
I toto takřka stopové množství amarantu bylo rodinou detekováno a příloha tím pádem odsouzena ke konzumaci pouze v nejnutnějšímu množství. No nic, budou to mít v knedlíku. Mě osobně amarant teda moc chutná i samotný. Škoda, že jsem ho neobjevila dřív.