Zahřeje, osvěží a zasytí. Navíc moc dobře chutná. Vyzkoušejte.
Ingredience
pro cca 4 hrnky
  • 1/2 kg jablek
  • 50 g hrozinek
  • 100 g loupaných mandlí
  • 200 ml vody
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 hřebíčky
  • šťáva z jednoho citrónu

Postup

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli, rozinkami, mandlemi a kořením.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
  4. Odstavíme, vyndáme hřebíček, přidáme citronovou šťávu a rozmixujeme ponorným mixérem.
  5. Podáváme horké, posypané skořicí.

Obměna

  • Místo jablek můžeme použít hrušky.
  • Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém, pokud nemáme rádi hrozinky. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • Rozinky můžete nahradit jiným sušeným ovocem nebo ovocným koncentrátem.
  • Pokud přidáme kukuřičný škrob, dostaneme pudinkovou konzistenci.

Praktické

  • Nápoj je sytý, poslouží dobře jako svačina.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet.
  • V létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přidejte ovocný koncentrát nebo slad či sirup.
  • Máte-li sladká jablka, nebude potřeba tolik rozinek a naopak, u kyselých přidejte.

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

11 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak jsem se konečně hecla a udělala jsem tento nápoj. Já z toho měla taky spíš pudink a vzhledem k mému stařičkému tyčovému mixéru i crunchy puding, vůbec to nevadilo a všichni jsme si smlsli. Díky za recept, bylo to vynikající a určitě jsem “to” neudělala naposled!

  2. Jdu zas do detailů, vím, ale ja prostě ráda vím všechno. 😉
    Otázka zní: Je škrob považován za obilovinu?
    Jak je to se zahušťováním ovocných dobrůtek škrobem? (Vím, je to jednou za čas, je toho troška,.. 🙂 )

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRetro: Na Gastroprag vzpomínám s chutí
Další článekBlanšírovaná kapusta a pórek