Zahřeje, osvěží a zasytí. Navíc moc dobře chutná. Vyzkoušejte.
Ingredience
pro cca 4 hrnky
  • 1/2 kg jablek
  • 50 g hrozinek
  • 100 g loupaných mandlí
  • 200 ml vody
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 hřebíčky
  • šťáva z jednoho citrónu

Postup

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli, rozinkami, mandlemi a kořením.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
  4. Odstavíme, vyndáme hřebíček, přidáme citronovou šťávu a rozmixujeme ponorným mixérem.
  5. Podáváme horké, posypané skořicí.

Obměna

  • Místo jablek můžeme použít hrušky.
  • Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém, pokud nemáme rádi hrozinky. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • Rozinky můžete nahradit jiným sušeným ovocem nebo ovocným koncentrátem.
  • Pokud přidáme kukuřičný škrob, dostaneme pudinkovou konzistenci.

Praktické

  • Nápoj je sytý, poslouží dobře jako svačina.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet.
  • V létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přidejte ovocný koncentrát nebo slad či sirup.
  • Máte-li sladká jablka, nebude potřeba tolik rozinek a naopak, u kyselých přidejte.

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Jdu zas do detailů, vím, ale ja prostě ráda vím všechno. 😉
    Otázka zní: Je škrob považován za obilovinu?
    Jak je to se zahušťováním ovocných dobrůtek škrobem? (Vím, je to jednou za čas, je toho troška,.. 🙂 )

  2. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRetro: Na Gastroprag vzpomínám s chutí
Další článekBlanšírovaná kapusta a pórek