- 1/2 kg jablek
- 50 g hrozinek
- 100 g loupaných mandlí
- 200 ml vody
- špetka soli
- 1/2 lžičky skořice
- 2 hřebíčky
- šťáva z jednoho citrónu
Postup
- Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
- Dáme vařit do vody se špetkou soli, rozinkami, mandlemi a kořením.
- Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
- Odstavíme, vyndáme hřebíček, přidáme citronovou šťávu a rozmixujeme ponorným mixérem.
- Podáváme horké, posypané skořicí.
Obměna
- Místo jablek můžeme použít hrušky.
- Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém, pokud nemáme rádi hrozinky. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
- Rozinky můžete nahradit jiným sušeným ovocem nebo ovocným koncentrátem.
- Pokud přidáme kukuřičný škrob, dostaneme pudinkovou konzistenci.
Praktické
- Nápoj je sytý, poslouží dobře jako svačina.
- V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet.
- V létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
- Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
- Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přidejte ovocný koncentrát nebo slad či sirup.
- Máte-li sladká jablka, nebude potřeba tolik rozinek a naopak, u kyselých přidejte.
Děti
- Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.
Komentáře
Zoufala jsem si v rámci jídelníčku jarní očisty, že jsem zapomněla hrozinky. Pak jsem si přečetla, dejte jiné sušené ovoce a šoupla jsem tam datle. Všechno se dá přece nahradit, říká Eva, a já na to pořád zapomínám. No výborné to je!
Už dlooouho jsem si na horkém nápoji tak nepochutnala jako na tomto. Opravdu stojí za to jej připravit. A těch skvělých variant a kombinaci co se nabizi.. už se těším na další!😊😊