Zahřeje, osvěží a zasytí. Navíc moc dobře chutná. Vyzkoušejte.

Ingredience
pro cca 4 hrnky
  • 1/2 kg jablek
  • 50 g hrozinek
  • 100 g loupaných mandlí
  • 200 ml vody
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 hřebíčky
  • šťáva z jednoho citrónu

Postup

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli, rozinkami, mandlemi a kořením.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
  4. Odstavíme, vyndáme hřebíček, přidáme citronovou šťávu a rozmixujeme ponorným mixérem.
  5. Podáváme horké, posypané skořicí.

Obměna

  • Místo jablek můžeme použít hrušky.
  • Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém, pokud nemáme rádi hrozinky. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • Rozinky můžete nahradit jiným sušeným ovocem nebo ovocným koncentrátem.
  • Pokud přidáme kukuřičný škrob, dostaneme pudinkovou konzistenci.

Praktické

  • Nápoj je sytý, poslouží dobře jako svačina.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet.
  • V létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přidejte ovocný koncentrát nebo slad či sirup.
  • Máte-li sladká jablka, nebude potřeba tolik rozinek a naopak, u kyselých přidejte.

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...
  1. Už dlooouho jsem si na horkém nápoji tak nepochutnala jako na tomto. Opravdu stojí za to jej připravit. A těch skvělých variant a kombinaci co se nabizi.. už se těším na další!😊😊

  2. Dakujeeem,!!!dnes ste ma inšpirovali, spravila som horucí hruškovo jablčkový nápoj. Mega dobrý , uspokujujuci pre jazyk a pohladenie pre žaludok. Skvelý, zdravý ,sladký na sychravé dni. Uvarila som jablčko . hrušku, struhaný zazvor, škoricu , pridala mandlove maslo, citron šťavu, rozmixovala!!!

  3. Tak jsem se konečně hecla a udělala jsem tento nápoj. Já z toho měla taky spíš pudink a vzhledem k mému stařičkému tyčovému mixéru i crunchy puding, vůbec to nevadilo a všichni jsme si smlsli. Díky za recept, bylo to vynikající a určitě jsem „to“ neudělala naposled!

  4. Jdu zas do detailů, vím, ale ja prostě ráda vím všechno. 😉
    Otázka zní: Je škrob považován za obilovinu?
    Jak je to se zahušťováním ovocných dobrůtek škrobem? (Vím, je to jednou za čas, je toho troška,.. 🙂 )

  5. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRetro: Na Gastroprag vzpomínám s chutí
Další článekBlanšírovaná kapusta a pórek