Zahřeje, osvěží a zasytí. Navíc moc dobře chutná. Vyzkoušejte.
Ingredience
pro cca 4 hrnky
  • 1/2 kg jablek
  • 50 g hrozinek
  • 100 g loupaných mandlí
  • 200 ml vody
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 hřebíčky
  • šťáva z jednoho citrónu

Postup

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli, rozinkami, mandlemi a kořením.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
  4. Odstavíme, vyndáme hřebíček, přidáme citronovou šťávu a rozmixujeme ponorným mixérem.
  5. Podáváme horké, posypané skořicí.

Obměna

  • Místo jablek můžeme použít hrušky.
  • Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém, pokud nemáme rádi hrozinky. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • Rozinky můžete nahradit jiným sušeným ovocem nebo ovocným koncentrátem.
  • Pokud přidáme kukuřičný škrob, dostaneme pudinkovou konzistenci.

Praktické

  • Nápoj je sytý, poslouží dobře jako svačina.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet.
  • V létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přidejte ovocný koncentrát nebo slad či sirup.
  • Máte-li sladká jablka, nebude potřeba tolik rozinek a naopak, u kyselých přidejte.

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

  1. Tak jsem se konečně hecla a udělala jsem tento nápoj. Já z toho měla taky spíš pudink a vzhledem k mému stařičkému tyčovému mixéru i crunchy puding, vůbec to nevadilo a všichni jsme si smlsli. Díky za recept, bylo to vynikající a určitě jsem “to” neudělala naposled!

  2. Jdu zas do detailů, vím, ale ja prostě ráda vím všechno. 😉
    Otázka zní: Je škrob považován za obilovinu?
    Jak je to se zahušťováním ovocných dobrůtek škrobem? (Vím, je to jednou za čas, je toho troška,.. 🙂 )

  3. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRetro: Na Gastroprag vzpomínám s chutí
Další článekBlanšírovaná kapusta a pórek