Jablíček je všude plno - vyrobte si z nich snadno a rychle domácí jablečný ocet za pár korun. Je výborným dochucovadlem do salátů, omáček, polévek, marinád a dalších dobrot.

Ingredience
  • 1 kg zdravých a nejlépe bio jablek
  • kvasná nádoba (4 l lahev)
  • 2 l vody
  • utěrka nebo plátýnko
  • gumička
  • vařečka

Jak připravit jablečný ocet

  1. Jablka něžně omyjeme, stopky a bubáky odstraníme a celá je včetně slupky i jádřinců nahrubo nastrouháme.
  2. Přemístíme je do 4 l sklenice.
  3. V hrnci převaříme 2 l vody a necháme vystydnout.
  4. Vychladlou vodou zalijeme jablka.
  5. Hrdlo sklenice zakryjeme utěrkou a připevníme pomocí gumičky.
  6. Láhev necháme v tmavém koutě na kuchyňské lince 10 dní.
  7. Alespoň 1x denně (lépe ráno a večer) promícháme vařečkou a znovu přiklopíme.
  8. Po 10 dnech přefiltrujeme přes plátno.
  9. Vzniklou tekutinu nalijeme zpět do vymyté láhve a necháme 3 týdny kvasit zakryté tkaninou v temném koutě (např. ve spíži). Dokud se dělají bublinky, ocet zraje a není hotový.
  10. Slijte do menších skleniček.

Praktické

  • Bio jablka příliš intenzivně nemyjeme, chceme uchovat přirozenou mikroflóru, kterou obsahují a která podpoří fermentaci.
  • Pokud vyrábíte jablečnou šťávu v odšťavňovači, určitě nevyhazujte „odpad“, který vznikne. Je to ideální základ pro výrobu octa. Šťávu vypijte a „odpad“ nechte podle návodu výše zfermentovat na ocet.
  • Doma vyrobený jablečný ocet v neotevřené lahvičce vydrží na suchém a chladném místě až rok. Pokud chceme mít jistotu, skladujte ho v lednici.
  • Zakalená sklenice nebo usazeniny nejsou na závadu.
  • Chuť a kvalita octa záleží na kvalitě použitých jablek. Použijeme-li červená, bude narůžovělý.
  • K výrobě octa můžete použít i samotné slupky z jablek, například z výroby jablečného štrúdlu, zvlášť pokud jsme použili bio jablka.
  • Pokud máme jen konvenční, tedy běžně chemicky ošetřovaná jablka, je vhodné je na výrobu octu oloupat.
  • Jablečný ocet je výborný na dokyselování omáček, polévek, marinád, různých zeleninových směsí aj. Ale i při domácím úklidu, jako kloktadlo při nachlazení nebo obklad např. při modřinách.

Obměna

  • Pokud chcete ocet světlý, použijte zelená nebo žlutá jablka, pokud tmavý, použijte červená jablka.

Děti

  • Jablečný ocet je možný v pokrmech v malém množství podávat dětem od 1,5 roku.

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...
  1. Vyrobila jsem si tento ocet a nejprve na nem byl kris ktery jsem odstranila precezenim a nechala ho dale pracovat. A pote se mi na nem udelala takova bila zatka. Ocet nechutna spatne ale nevim jestli nema zadelano na plisen. Diky za rady

  2. Ahoj Ajko,
    prosím tě, nezkoušela jsi vyrobit jabl. ocet ve fermentovači? Koukala jsem na recept, který je v receptech v knížečce a tam se musí dát tmavý rýžový ocet (nevím, kde koupit) a cukr, nebo nějaké sladidlo. Cukr se mi tam dávat zrovna nechce.
    Máš s tím zkušenosti? díky Eva

    • Ahoj, taky bych ráda znala octové zkušenosti s fermentorem. Když studuju recepty..všude je ovoce, cukr a OCET.Takže mám koupit ocet / hnědý rýžový…vinný…jablečný…/…abych vyrobila ocet??? Potom tomu vůbec nerozumím. Poradí někdo vlastní zkušenost s Kuvings fermentorem?

  3. Prosím, není třeba přidat med či cukr? Našla jsem to jinde v receptech (dokonce nejde i kvasnice). Děkuji vám

    • Ne, neni to potreba. My davame na web jen veci, co jsme uvarili, upekli, vykvasili apod., takze jsou proverene praxi, nikoli opsany odjinud 😉

  4. Prosím o radu. Devátý den po naložení nám začala v domě výměna oken, proto jsem přecedila ocet do láhví a zavřela. Byl 14 dní v komoře na světle. Bude proces pokračovat, když lahve otevřu? Nebo mám raději začít znovu?

    • Ivano, těžko říct, jak daleko bylo kvašení, ale já bych to zkusila dotáhnout, škoda vylévat rozdělaný třeba dobrý ocet 😉

  5. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLazaňové závitky z cukety
Další článekPikantní kvašené cuketové řezy