Jablíček je všude plno - vyrobte si z nich snadno a rychle domácí jablečný ocet za pár korun. Je výborným dochucovadlem do salátů, omáček, polévek, marinád a dalších dobrot.

Ingredience
  • 1 kg zdravých a nejlépe bio jablek
  • kvasná nádoba (4 l lahev)
  • 2 l vody
  • utěrka nebo plátýnko
  • gumička
  • vařečka

Jak připravit jablečný ocet

  1. Jablka něžně omyjeme, stopky a bubáky odstraníme a celá je včetně slupky i jádřinců nahrubo nastrouháme.
  2. Přemístíme je do 4 l sklenice.
  3. V hrnci převaříme 2 l vody a necháme vystydnout.
  4. Vychladlou vodou zalijeme jablka.
  5. Hrdlo sklenice zakryjeme utěrkou a připevníme pomocí gumičky.
  6. Láhev necháme v tmavém koutě na kuchyňské lince 10 dní.
  7. Alespoň 1x denně (lépe ráno a večer) promícháme vařečkou a znovu přiklopíme.
  8. Po 10 dnech přefiltrujeme přes plátno.
  9. Vzniklou tekutinu nalijeme zpět do vymyté láhve a necháme 3 týdny kvasit zakryté tkaninou v temném koutě (např. ve spíži). Dokud se dělají bublinky, ocet zraje a není hotový.
  10. Slijte do menších skleniček.

Praktické

  • Bio jablka příliš intenzivně nemyjeme, chceme uchovat přirozenou mikroflóru, kterou obsahují a která podpoří fermentaci.
  • Pokud vyrábíte jablečnou šťávu v odšťavňovači, určitě nevyhazujte „odpad“, který vznikne. Je to ideální základ pro výrobu octa. Šťávu vypijte a „odpad“ nechte podle návodu výše zfermentovat na ocet.
  • Doma vyrobený jablečný ocet v neotevřené lahvičce vydrží na suchém a chladném místě až rok. Pokud chceme mít jistotu, skladujte ho v lednici.
  • Zakalená sklenice nebo usazeniny nejsou na závadu.
  • Chuť a kvalita octa záleží na kvalitě použitých jablek. Použijeme-li červená, bude narůžovělý.
  • K výrobě octa můžete použít i samotné slupky z jablek, například z výroby jablečného štrúdlu, zvlášť pokud jsme použili bio jablka.
  • Pokud máme jen konvenční, tedy běžně chemicky ošetřovaná jablka, je vhodné je na výrobu octu oloupat.
  • Jablečný ocet je výborný na dokyselování omáček, polévek, marinád, různých zeleninových směsí aj. Ale i při domácím úklidu, jako kloktadlo při nachlazení nebo obklad např. při modřinách.

Obměna

  • Pokud chcete ocet světlý, použijte zelená nebo žlutá jablka, pokud tmavý, použijte červená jablka.

Děti

  • Jablečný ocet je možný v pokrmech v malém množství podávat dětem od 1,5 roku.

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...
  1. Prosím o radu. Třetí týden mi stojí scezený ferment z ze slitých jablek ve stínu v kuchyni. Celkem pravidelně musím odstraňovat křís. Octově by to už chutnalo, ale nechce se čistit. Pořád je kalný 😔.Mám ještě čekat, nebo slít? Díky moc.

  2. Dobrý den, prvních 10 dní ocet perfektně kvasil(drcená jablka z odšťavňovače), ale po přecezení se žádné bublinky v čiré tekutině netvoří. Už druhý den se na to chodím koukat, ale nic. Je možné, že je to předčasně hotové?

    • Mě to někdy taky tak úplně nebublá. Ale pracuje to, já bych to nechala určitě ještě pracovat.

  3. Hezký den , zakoupila jsem fementor Kunvinqs a v brožurce jsem se dočetla ,že na přípravu octů potřebuji rýžový hnědý ocet – jaké bylo mé překvapení , že jsem v téže brožurce nenašla receptík nebo – li přípravu na tento ocet. Je zde prosím někdo , kdo si s tímto poradil ? Děkuji

    • Já ho vyrábím jen a pouze v tom skle viz tento recept a fotky. Fermentor využívám permanentně na amasaké, případně na kvašené ovocné šťávy, takže mi nezbývá prostor pro ocet, navíc ten se dělá sám dobře i bez fermentoru, tak si ho s tím nezaplňuji 😉

  4. Mám jablíčka ve sklenici 10 dní, nyní chci přecedit, je už v této chvíli ocet kyselý nebo až po dozrání. Já ho kyselý nemám.

    • Nevím, já ho v mezičase neochutnávám :-) Hotový bude až po přecezení a po několika dalších dnech, ještě to musí pracovat.

  5. Vyrobila jsem si tento ocet a nejprve na nem byl kris ktery jsem odstranila precezenim a nechala ho dale pracovat. A pote se mi na nem udelala takova bila zatka. Ocet nechutna spatne ale nevim jestli nema zadelano na plisen. Diky za rady

  6. Ahoj Ajko,
    prosím tě, nezkoušela jsi vyrobit jabl. ocet ve fermentovači? Koukala jsem na recept, který je v receptech v knížečce a tam se musí dát tmavý rýžový ocet (nevím, kde koupit) a cukr, nebo nějaké sladidlo. Cukr se mi tam dávat zrovna nechce.
    Máš s tím zkušenosti? díky Eva

    • Ahoj, taky bych ráda znala octové zkušenosti s fermentorem. Když studuju recepty..všude je ovoce, cukr a OCET.Takže mám koupit ocet / hnědý rýžový…vinný…jablečný…/…abych vyrobila ocet??? Potom tomu vůbec nerozumím. Poradí někdo vlastní zkušenost s Kuvings fermentorem?

  7. Prosím, není třeba přidat med či cukr? Našla jsem to jinde v receptech (dokonce nejde i kvasnice). Děkuji vám

    • Ne, neni to potreba. My davame na web jen veci, co jsme uvarili, upekli, vykvasili apod., takze jsou proverene praxi, nikoli opsany odjinud 😉

  8. Prosím o radu. Devátý den po naložení nám začala v domě výměna oken, proto jsem přecedila ocet do láhví a zavřela. Byl 14 dní v komoře na světle. Bude proces pokračovat, když lahve otevřu? Nebo mám raději začít znovu?

    • Ivano, těžko říct, jak daleko bylo kvašení, ale já bych to zkusila dotáhnout, škoda vylévat rozdělaný třeba dobrý ocet 😉

  9. Zobrazit všech 27 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLazaňové závitky z cukety
Další článekPikantní kvašené cuketové řezy