Jablíček je všude plno - vyrobte si z nich snadno a rychle domácí jablečný ocet za pár korun. Je výborným dochucovadlem do salátů, omáček, polévek, marinád a dalších dobrot.

Ingredience
  • 1 kg zdravých a nejlépe bio jablek
  • kvasná nádoba (4 l lahev)
  • 2 l vody
  • utěrka nebo plátýnko
  • gumička
  • vařečka

Jak připravit jablečný ocet

  1. Jablka něžně omyjeme, stopky a bubáky odstraníme a celá je včetně slupky i jádřinců nahrubo nastrouháme.
  2. Přemístíme je do 4 l sklenice.
  3. V hrnci převaříme 2 l vody a necháme vystydnout.
  4. Vychladlou vodou zalijeme jablka.
  5. Hrdlo sklenice zakryjeme utěrkou a připevníme pomocí gumičky.
  6. Láhev necháme v tmavém koutě na kuchyňské lince 10 dní.
  7. Alespoň 1x denně (lépe ráno a večer) promícháme vařečkou a znovu přiklopíme.
  8. Po 10 dnech přefiltrujeme přes plátno.
  9. Vzniklou tekutinu nalijeme zpět do vymyté láhve a necháme 3 týdny kvasit zakryté tkaninou v temném koutě (např. ve spíži). Dokud se dělají bublinky, ocet zraje a není hotový.
  10. Slijte do menších skleniček.

Praktické

  • Bio jablka příliš intenzivně nemyjeme, chceme uchovat přirozenou mikroflóru, kterou obsahují a která podpoří fermentaci.
  • Pokud vyrábíte jablečnou šťávu v odšťavňovači, určitě nevyhazujte „odpad“, který vznikne. Je to ideální základ pro výrobu octa. Šťávu vypijte a „odpad“ nechte podle návodu výše zfermentovat na ocet.
  • Doma vyrobený jablečný ocet v neotevřené lahvičce vydrží na suchém a chladném místě až rok. Pokud chceme mít jistotu, skladujte ho v lednici.
  • Zakalená sklenice nebo usazeniny nejsou na závadu.
  • Chuť a kvalita octa záleží na kvalitě použitých jablek. Použijeme-li červená, bude narůžovělý.
  • K výrobě octa můžete použít i samotné slupky z jablek, například z výroby jablečného štrúdlu, zvlášť pokud jsme použili bio jablka.
  • Pokud máme jen konvenční, tedy běžně chemicky ošetřovaná jablka, je vhodné je na výrobu octu oloupat.
  • Jablečný ocet je výborný na dokyselování omáček, polévek, marinád, různých zeleninových směsí aj. Ale i při domácím úklidu, jako kloktadlo při nachlazení nebo obklad např. při modřinách.

Obměna

  • Pokud chcete ocet světlý, použijte zelená nebo žlutá jablka, pokud tmavý, použijte červená jablka.

Děti

  • Jablečný ocet je možný v pokrmech v malém množství podávat dětem od 1,5 roku.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Podzimní detox umí zázraky (Hanka)

Hanka: Musím vás pochválit a poděkovat za tento článek....

Pneumatika začala konečně mizet (Radka)

Radka: Můj úplně první kurz na Jíme Jinak. Byl...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Bolest kloubů je pryč (Hana)

Hana: Špatně se mi hýbalo s prsteníčkem na ruce...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Dva týdny jsou pryč a s nimi i 3,2 kg (Jana)

Jana: Zdravím, dva týdny Hubneme do plavek jsou pryč...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...
  1. Tento ocet se mi nepovedl. Po přecezeni nebyl po uvedene době vůbec kyselý, tak jsem ho nechala stát na lince, že třeba „dozraje“, až se nahoře začala dělat plisen. Příště zkusím vyrobit přímo z jablečného moštu.

  2. Prosím o radu, udělala se mi na octu zelená plíseň, mám ho v komoře na dozrání po přecenění, děkuji.

  3. jakou koncentraci vykvasíme , stačí orientačně ? nikde se nedočteme, prodávaná v obchodě je 5%

    • jen se chci zeptat, jestli tady vůbec někdo odpovídá na položené otázky?alespoň JJ by mohlo odpovídat,děkuji

      • Ano každý den odovídáme na dotazy, od roku 2011 jsme zodpověděli několik set tisíc dotazů. Vesměs jsem na ně odpovídala po nocích, když děti spaly. Dnes už je nás víc, ale více je také čtenářů a dotazů. Dostáváme jich týdně stovky až tisíce a protože jsou roztroušené po celém webu, kde je několik tisíc receptů a několik tisíc článků, už to není v našich fyzických silách uhlídat , kdo se kde ptá. Všechny proto směřuji do Poradny, kde odpovídáme průběžně a přednostně. https://www.jimejinak.cz/poradna-klubu/ K vašemu dotazu – koncentraci v domácím octu je kus od kusu 5-6%.

  4. Dobrý den, je nutná ta vařená voda? a jaký to má důvod, děkuji… mám dojem, že když jsem ho dělala před lety, tak jen zalila normál vodou..

  5. Zdravim, udelala jsem, nevim zdali jsem neudelala neco spatne, v druhe fazi po precezeni mi bublinky nesly, voni to jako jako zkvasene vino, chut takova velmi velmi jemna nakysla, je to v poradku. Klasicky koupeny je kysely, ale u toho meho bych to na ocet netipla.

      • 2roky dozadu som naň po stiahnutí do fliaš ( bol veľmi zakalený a chuťovo slabý) „pozabudla“,po ?týždňoch bol kal a akási hubička na dne,zvyšok čírejší,chuť silnejšia,precedila som ho,odložila a po
        ?dňoch ešte viac číreší,silnejší a krásne voňal_ minula som ho teraz v lete pridávaním do vody_v práci som sa menej potila_ doporučujem a chystám sa na novú várku🙂

  6. Zdravím všechny , po 4 týdnech je ocet zakalený, není v tom nějaká plíseň škodicí zdraví ? Dekuji moc za radu

    • Zakalení dělají bakterie mléčného kvašení, což je žádoucí, může být i vyloženě sedlina na dně, která se časem může táhnout. Plíseň je chlupatá a smrdí jako cokoli jiného plesnivého.

  7. Dobrý den, dá se ocet udělat z nezralých jablek?- bouřka nám vyvrátila jablon,tak jestli by se dala jablíčka použít aspoň na ocet..?

    • Urcite, jen nebude tak sladky. Skoda jablicek. Pripadne nasusit nebo udelat ovocne kuze.

  8. Klidně zalijte kvasící jablka studenou převařenou vodou – a dejte vodu podle návodu (viz váha jablek) – kvašení na ocet proběhne rychleji. Nikdy jsem nemusela mít ocet v lednici. Naopak jsem ho nechala ve spíži, kde maximálně po delší době se na dně objevila kvasná octová blána, ocet byl proto stejně kyselý jako klasický ocet, proto bylo jím obezřetně kyseleno. Hodně zdaru
    N

  9. Dobrý den,

    objevila jsem špatně sterilovaná krouhaná jablka. Není na nich plíseň, ale už kvasí – jsou cítit kysele a i tak chutnají. Dostala jsem podnět udělat z nich ocet. Prosím, jak postupovat v tomto případě?

    Děkuji

    • Nemám vyzkošeno, Svatavo, asi by byl postup stejný. Když zkusíte, dejte vědět, jak to dopadlo.

  10. Dobrý den,
    Přecezený jablečný ocet jsem po 20 dnech znova přecedila přes sítko do lahví a umístila do lednice. Byl šlemovitý a hodně rosolovitý, takže přes plátno to nešlo. Rosol se nedal ani vybrat. Mohu to používat k pití, do jídla?

      • Tak jsem se zase ozvala. Nechala jsem po precezeni v lednici. Zacina byt nahore krasne prusvitny, kdyz si ho naliju do sklenicky. Chut ma jako kdyz znam bile vino po zaruce, nakysle. Ale za me dobry, snad i zdravy.

    • Použila jste jablka která byla nedozrálá a tím jste nevědomky vyrobila PEKTIN. Možno využít k výrobě marmelád.

  11. Prosím o radu. Třetí týden mi stojí scezený ferment z ze slitých jablek ve stínu v kuchyni. Celkem pravidelně musím odstraňovat křís. Octově by to už chutnalo, ale nechce se čistit. Pořád je kalný 😔.Mám ještě čekat, nebo slít? Díky moc.

  12. Dobrý den, prvních 10 dní ocet perfektně kvasil(drcená jablka z odšťavňovače), ale po přecezení se žádné bublinky v čiré tekutině netvoří. Už druhý den se na to chodím koukat, ale nic. Je možné, že je to předčasně hotové?

    • Mě to někdy taky tak úplně nebublá. Ale pracuje to, já bych to nechala určitě ještě pracovat.

  13. Hezký den , zakoupila jsem fementor Kunvinqs a v brožurce jsem se dočetla ,že na přípravu octů potřebuji rýžový hnědý ocet – jaké bylo mé překvapení , že jsem v téže brožurce nenašla receptík nebo – li přípravu na tento ocet. Je zde prosím někdo , kdo si s tímto poradil ? Děkuji

    • Já ho vyrábím jen a pouze v tom skle viz tento recept a fotky. Fermentor využívám permanentně na amasaké, případně na kvašené ovocné šťávy, takže mi nezbývá prostor pro ocet, navíc ten se dělá sám dobře i bez fermentoru, tak si ho s tím nezaplňuji 😉

  14. Mám jablíčka ve sklenici 10 dní, nyní chci přecedit, je už v této chvíli ocet kyselý nebo až po dozrání. Já ho kyselý nemám.

    • Nevím, já ho v mezičase neochutnávám :-) Hotový bude až po přecezení a po několika dalších dnech, ještě to musí pracovat.

  15. Vyrobila jsem si tento ocet a nejprve na nem byl kris ktery jsem odstranila precezenim a nechala ho dale pracovat. A pote se mi na nem udelala takova bila zatka. Ocet nechutna spatne ale nevim jestli nema zadelano na plisen. Diky za rady

  16. Ahoj Ajko,
    prosím tě, nezkoušela jsi vyrobit jabl. ocet ve fermentovači? Koukala jsem na recept, který je v receptech v knížečce a tam se musí dát tmavý rýžový ocet (nevím, kde koupit) a cukr, nebo nějaké sladidlo. Cukr se mi tam dávat zrovna nechce.
    Máš s tím zkušenosti? díky Eva

    • Ahoj, taky bych ráda znala octové zkušenosti s fermentorem. Když studuju recepty..všude je ovoce, cukr a OCET.Takže mám koupit ocet / hnědý rýžový…vinný…jablečný…/…abych vyrobila ocet??? Potom tomu vůbec nerozumím. Poradí někdo vlastní zkušenost s Kuvings fermentorem?

  17. Prosím, není třeba přidat med či cukr? Našla jsem to jinde v receptech (dokonce nejde i kvasnice). Děkuji vám

    • Ne, neni to potreba. My davame na web jen veci, co jsme uvarili, upekli, vykvasili apod., takze jsou proverene praxi, nikoli opsany odjinud 😉

  18. Prosím o radu. Devátý den po naložení nám začala v domě výměna oken, proto jsem přecedila ocet do láhví a zavřela. Byl 14 dní v komoře na světle. Bude proces pokračovat, když lahve otevřu? Nebo mám raději začít znovu?

    • Ivano, těžko říct, jak daleko bylo kvašení, ale já bych to zkusila dotáhnout, škoda vylévat rozdělaný třeba dobrý ocet 😉

  19. Mám tu pár popadaných ještě ne úplně zralých jablek a je mi je líto je vyhodit. Jdu zkusit, děkuji za tip ;)

  20. Zobrazit všech 49 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek9 nápadů, jak využít v kuchyni červenou řepu!
Další článek18 tipů, jak použít lahůdkové droždí