Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Domácí jablečný ocet – jak ho snadno vyrobit krok po kroku

Uvařeno

Jablíček je všude plno – vyrobte si z nich snadno a rychle domácí jablečný ocet za pár korun. Je výborným dochucovadlem do salátů, omáček, polévek, marinád a dalších dobrot.

Ingredience
  • 1 kg zdravých a nejlépe bio jablek
  • kvasná nádoba (4 l lahev)
  • 2 l vody
  • utěrka nebo plátýnko
  • gumička
  • vařečka

Po dvou potratech jsem už nedoufala v úspěch, ale díky změně stravy jsem znovu otěhotněla a narodil se nám krásný zdr...

A nejen to. Kromě jídla se hodí i jako ekologický kondicionér nebo pro zchlazení podrážděné pokožky od komárů nebo sluníčka. Můžete použít jablečný ocet na hubnutí, ale na Jíme Jinak pro vás máme lepší tip :-D

Jak připravit jablečný ocet

  1. Jablka něžně omyjeme, stopky a bubáky odstraníme a celá je včetně slupky i jádřinců nahrubo nastrouháme.
  2. Přemístíme je do 4 l sklenice.
  3. V hrnci převaříme 2 l vody a necháme vystydnout.
  4. Vychladlou vodou zalijeme jablka.
  5. Hrdlo sklenice zakryjeme utěrkou a připevníme pomocí gumičky.
  6. Láhev necháme v tmavém koutě na kuchyňské lince 10 dní.
  7. Alespoň 1x denně (lépe ráno a večer) promícháme vařečkou a znovu přiklopíme.
  8. Po 10 dnech přefiltrujeme přes plátno.
  9. Vzniklou tekutinu nalijeme zpět do vymyté láhve a necháme 3 týdny kvasit zakryté tkaninou v temném koutě (např. ve spíži). Dokud se dělají bublinky, ocet zraje a není hotový.
  10. Slijte do menších skleniček.

Rady pro jablečný ocet

  • Bio jablka příliš intenzivně nemyjeme, chceme uchovat přirozenou mikroflóru, kterou obsahují a která podpoří fermentaci.
  • Pokud vyrábíte jablečnou šťávu v odšťavňovači, určitě nevyhazujte “odpad”, který vznikne. Je to ideální základ pro výrobu octa. Šťávu vypijte a “odpad” nechte podle návodu výše zfermentovat na ocet.
  • Doma vyrobený jablečný ocet v neotevřené lahvičce vydrží na suchém a chladném místě až rok. Pokud chceme mít jistotu, skladujte ho v lednici.
  • Zakalená sklenice nebo usazeniny nejsou na závadu.
  • Chuť a kvalita octa záleží na kvalitě použitých jablek. Použijeme-li červená, bude narůžovělý.
  • K výrobě octa můžete použít i samotné slupky z jablek, například z výroby jablečného štrúdlu, zvlášť pokud jsme použili bio jablka.
  • Pokud máme jen konvenční, tedy běžně chemicky ošetřovaná jablka, je vhodné je na výrobu octu oloupat.
  • Jablečný ocet je výborný na dokyselování omáček, polévek, marinád, různých zeleninových směsí aj. Ale i při domácím úklidu, jako kloktadlo při nachlazení nebo obklad např. při modřinách.

Obměna jablečného octa

  • Pokud chcete ocet světlý, použijte zelená nebo žlutá jablka, pokud tmavý, použijte červená jablka.

Děti

  • Jablečný ocet je možný v pokrmech v malém množství podávat dětem od 1,5 roku.

Recepty s jablečným octem

Jablečný ocet je skvělé a téměř nepostradatelné dochucovadlo.

Další recepty s jablečným octem.

Jablečný ocet na hubnutí

Pomáhá jablečný ocet při hubnutí? Tato otázka je velmi častá. Existuje několik způsobů, jak jablečný ocet může přispět k hubnutí. Jedním z nich je jeho schopnost vyvolat pocit sytosti, což následně vede ke sníženému příjmu kalorií. Dále jablečný ocet podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, čímž podporuje trávení a zrychluje metabolismus.

Na Jíme Jinak s hubnutím na jablečný ocet nespoléháme. Může pomoct při detoxikaci, jak to děláme například v našem jarním detox programu. Není ale dobré se jablečným octem dlouhodobě prolévat.

Pro hubnutí je mnohem lepší soustředit se na zdravé recepty, vyvážený redukční jídelníček o zdravit tělo. Podívejte se, jakých hubnoucích úspěchů dosáhli čtenáři Jíme Jinak.

Jak užívat jablečný ocet

Udělejte si z jablečného octa nápoj, který vás nastartuje.

  1. nejlépe ráno na lačno
  2. připravte si skleničku vlažné vody (cca 2dcl)
  3. přidejte do ni 2 čajové lžičky kvalitního jablečného octa
  4. zamíchejte a vypijte, nemusíte najednou, stačí po doušcích

Nepřehánějte to s octem, stačí jedna sklenička ráno. Větší množství octa může narušit zubní sklovinu a nebo podráždit váš žaludek.

Jak ještě použít jablečný ocet

Kromě receptů využijeme jablečný ocet i prakticky. Dají se jim potírat a zklidnit štípance od komárů nebo ho použít na vlasy.

Nejen jablečný ocet

Podívejte se, jaké další druhy octů používáme v nápadité kuchyni Jíme Jinak.

 

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

186 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, prosím, co udělat s matkou? Je další využití nebo vyhodit? Děkuji a přeji krásnou 3. adventní neděli 🎄

Ocet se povedl na jedničku. Měla jsem bio jablka a použila drť z odšťavňovače. Takže jsem vlastně jedním vozem vyrobila asi 5l bio džusu na zimu(který proženu varem a napiju do sklenic, v zimě pak popíjíme jako horké jablko) a z odpadu mám 2l bio octa. Takže za málo peněz hodně BIO muziky 😀. Taky mi to gelovatělo, jak píšete v komentářích, ale když se to z plátna hezky vy mačká, tak teče šťávy až až 😀dnes jsem slila do sklenic, tak doufám, že zmizí i octomilky, které kolem toho pořád a pořád mlsně lítali 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Kynutý štrúdl z kvásku

Připravte si luxusní, křehký a na jazyku se rozplývající kynutý celozrnný štrůdl s různými náplněmi.

5x luxusní domácí čaje z čerstvého ovoce (ideální do chladného počasí)

Zahřejí, pohladí a uspokojí chuť na sladké. Čaje z čerstvého ovoce jsou ideální nápoje do chladného počasí. Proste se jen tak zachumlat do deky a popíjet t...

Apple chutney – jablečné čatní

Jednoduché, rychlé, sladké, slané i pikantní. Pro milovníky indické kuchyně důležitý doplněk.

Domácí veganský tvaroh – základní recept

Tento jednoduchý recept je základ, ze kterého můžete dle vlastní fantazie vykouzlit spoustu dobrot.

Koláč co dům dal

Rychlý a jednoduchý koláč, na jehož přípravu není třeba speciálních ingrediencí. Většinu z nich máme běžně doma a pokud ne, jsou běžně k dostání. Připraven...