Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Domácí jablečný ocet – jak ho snadno vyrobit krok po kroku

Uvařeno

Jablíček je všude plno – vyrobte si z nich snadno a rychle domácí jablečný ocet za pár korun. Je výborným dochucovadlem do salátů, omáček, polévek, marinád a dalších dobrot.

Ingredience
  • 1 kg zdravých a nejlépe bio jablek
  • kvasná nádoba (4 l lahev)
  • 2 l vody
  • utěrka nebo plátýnko
  • gumička
  • vařečka

Jak připravit jablečný ocet

  1. Jablka něžně omyjeme, stopky a bubáky odstraníme a celá je včetně slupky i jádřinců nahrubo nastrouháme.
  2. Přemístíme je do 4 l sklenice.
  3. V hrnci převaříme 2 l vody a necháme vystydnout.
  4. Vychladlou vodou zalijeme jablka.
  5. Hrdlo sklenice zakryjeme utěrkou a připevníme pomocí gumičky.
  6. Láhev necháme v tmavém koutě na kuchyňské lince 10 dní.
  7. Alespoň 1x denně (lépe ráno a večer) promícháme vařečkou a znovu přiklopíme.
  8. Po 10 dnech přefiltrujeme přes plátno.
  9. Vzniklou tekutinu nalijeme zpět do vymyté láhve a necháme 3 týdny kvasit zakryté tkaninou v temném koutě (např. ve spíži). Dokud se dělají bublinky, ocet zraje a není hotový.
  10. Slijte do menších skleniček.

Praktické

  • Bio jablka příliš intenzivně nemyjeme, chceme uchovat přirozenou mikroflóru, kterou obsahují a která podpoří fermentaci.
  • Pokud vyrábíte jablečnou šťávu v odšťavňovači, určitě nevyhazujte “odpad”, který vznikne. Je to ideální základ pro výrobu octa. Šťávu vypijte a “odpad” nechte podle návodu výše zfermentovat na ocet.
  • Doma vyrobený jablečný ocet v neotevřené lahvičce vydrží na suchém a chladném místě až rok. Pokud chceme mít jistotu, skladujte ho v lednici.
  • Zakalená sklenice nebo usazeniny nejsou na závadu.
  • Chuť a kvalita octa záleží na kvalitě použitých jablek. Použijeme-li červená, bude narůžovělý.
  • K výrobě octa můžete použít i samotné slupky z jablek, například z výroby jablečného štrúdlu, zvlášť pokud jsme použili bio jablka.
  • Pokud máme jen konvenční, tedy běžně chemicky ošetřovaná jablka, je vhodné je na výrobu octu oloupat.
  • Jablečný ocet je výborný na dokyselování omáček, polévek, marinád, různých zeleninových směsí aj. Ale i při domácím úklidu, jako kloktadlo při nachlazení nebo obklad např. při modřinách.

Obměna

  • Pokud chcete ocet světlý, použijte zelená nebo žlutá jablka, pokud tmavý, použijte červená jablka.

Děti

  • Jablečný ocet je možný v pokrmech v malém množství podávat dětem od 1,5 roku.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

112 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ocet se povedl na jedničku. Měla jsem bio jablka a použila drť z odšťavňovače. Takže jsem vlastně jedním vozem vyrobila asi 5l bio džusu na zimu(který proženu varem a napiju do sklenic, v zimě pak popíjíme jako horké jablko) a z odpadu mám 2l bio octa. Takže za málo peněz hodně BIO muziky 😀. Taky mi to gelovatělo, jak píšete v komentářích, ale když se to z plátna hezky vy mačká, tak teče šťávy až až 😀dnes jsem slila do sklenic, tak doufám, že zmizí i octomilky, které kolem toho pořád a pořád mlsně lítali 😀

Dobrý den,
mohla bych poprosit o radu, či o osobní zkušenost?
Zkoušela jsem ocet poprvé.
Po precezeni jsem ho nechala tři týdny na temném místě, pak jsme slila do lahve, vše vypadalo super.
Dnes jsem láhev po měsíci láhev pootevrela a ocet mi “vyběhl” z láhve a asi půl hodiny byl, jak sampus 🙊
Je možné, že část kvašení mu nestačila, nebo jsem spíše někde udělala nějakou jinou chybu?
Predem děkuji za Vaše postřehy a rady,

Helča

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Ovocný krém s vanilkou a jedlými květy

Ovocné dezerty jsou chutnou a zdravou variantou mlsání. Jsou rychle hotové a díky jedlým květům také krásné, takže je dáváme i návštěvám, které si vždy chv...
7

Velký přehled druhů octů a jejich použití v kuchyni. Víte, kdy který použít?

Ocet je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem při dochucování pokrmů. Dokáže z obyčejného jídla udělat opravdovou lahůdku. Dnešní trh nabízí nepřeberné množ...

5x luxusní domácí čaje z čerstvého ovoce (ideální do chladného počasí)

Zahřejí, pohladí a uspokojí chuť na sladké. Čaje z čerstvého ovoce jsou ideální nápoje do chladného počasí. Proste se jen tak zachumlat do deky a popíjet t...

Apple chutney – jablečné čatní

Jednoduché, rychlé, sladké, slané i pikantní. Pro milovníky indické kuchyně důležitý doplněk.

Jablečné mousse se skořicí

Jednoduché, rychlé, bez cukru a vajec, přitom krásně sladké. Ve chvíli, kdy je chuť na něco sladkého, máte tento osvěžující dezert hned po ruce. Příprava j...