Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Domácí jablečný ocet – jak ho snadno vyrobit krok po kroku
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
Jablíček je všude plno – vyrobte si z nich snadno a rychle domácí jablečný ocet za pár korun. Je výborným dochucovadlem do salátů, omáček, polévek, marinád a dalších dobrot.
Eva, maminka čtyř dětí, měla pocit, že její těhotenství probíhají normálně – velký váhový př...
Ingredience
1 kg zdravých a nejlépe bio jablek
kvasná nádoba (4 l lahev)
2 l vody
utěrka nebo plátýnko
gumička
vařečka
Jak připravit jablečný ocet
Jablka něžně omyjeme, stopky a bubáky odstraníme a celá je včetně slupky i jádřinců nahrubo nastrouháme.
Přemístíme je do 4 l sklenice.
V hrnci převaříme 2 l vody a necháme vystydnout.
Vychladlou vodou zalijeme jablka.
Hrdlo sklenice zakryjeme utěrkou a připevníme pomocí gumičky.
Láhev necháme v tmavém koutě na kuchyňské lince 10 dní.
Alespoň 1x denně (lépe ráno a večer) promícháme vařečkou a znovu přiklopíme.
Po 10 dnech přefiltrujeme přes plátno.
Vzniklou tekutinu nalijeme zpět do vymyté láhve a necháme 3 týdny kvasit zakryté tkaninou v temném koutě (např. ve spíži). Dokud se dělají bublinky, ocet zraje a není hotový.
Slijte do menších skleniček.
Praktické
Bio jablka příliš intenzivně nemyjeme, chceme uchovat přirozenou mikroflóru, kterou obsahují a která podpoří fermentaci.
Pokud vyrábíte jablečnou šťávu v odšťavňovači, určitě nevyhazujte “odpad”, který vznikne. Je to ideální základ pro výrobu octa. Šťávu vypijte a “odpad” nechte podle návodu výše zfermentovat na ocet.
Doma vyrobený jablečný ocet v neotevřené lahvičce vydrží na suchém a chladném místě až rok. Pokud chceme mít jistotu, skladujte ho v lednici.
Zakalená sklenice nebo usazeniny nejsou na závadu.
Chuť a kvalita octa záleží na kvalitě použitých jablek. Použijeme-li červená, bude narůžovělý.
K výrobě octa můžete použít i samotné slupky z jablek, například z výroby jablečného štrúdlu, zvlášť pokud jsme použili bio jablka.
Pokud máme jen konvenční, tedy běžně chemicky ošetřovaná jablka, je vhodné je na výrobu octu oloupat.
Jablečný ocet je výborný na dokyselování omáček, polévek, marinád, různých zeleninových směsí aj. Ale i při domácím úklidu, jako kloktadlo při nachlazení nebo obklad např. při modřinách.
Obměna
Pokud chcete ocet světlý, použijte zelená nebo žlutá jablka, pokud tmavý, použijte červená jablka.
Děti
Jablečný ocet je možný v pokrmech v malém množství podávat dětem od 1,5 roku.
A co dále? Blíží se čas na jarní detox!
Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Ocet se povedl na jedničku. Měla jsem bio jablka a použila drť z odšťavňovače. Takže jsem vlastně jedním vozem vyrobila asi 5l bio džusu na zimu(který proženu varem a napiju do sklenic, v zimě pak popíjíme jako horké jablko) a z odpadu mám 2l bio octa. Takže za málo peněz hodně BIO muziky 😀. Taky mi to gelovatělo, jak píšete v komentářích, ale když se to z plátna hezky vy mačká, tak teče šťávy až až 😀dnes jsem slila do sklenic, tak doufám, že zmizí i octomilky, které kolem toho pořád a pořád mlsně lítali 😀
Dobrý den,
mohla bych poprosit o radu, či o osobní zkušenost?
Zkoušela jsem ocet poprvé.
Po precezeni jsem ho nechala tři týdny na temném místě, pak jsme slila do lahve, vše vypadalo super.
Dnes jsem láhev po měsíci láhev pootevrela a ocet mi “vyběhl” z láhve a asi půl hodiny byl, jak sampus 🙊
Je možné, že část kvašení mu nestačila, nebo jsem spíše někde udělala nějakou jinou chybu?
Predem děkuji za Vaše postřehy a rady,
Moc moc díky, opravdu, jsem rád, že jsou tady takoví úžasný lidičky ❤️😍No jo, ja mám teď ve sklepě dobrých 25 kg medu, co já s tím teď budu dělat? 😂😂😂🤔🤔
Evičko sluníčko, Ty mě úplně dojímas, nech toho, nebo budu nosit nos nahoru 😂😂Sranda, neboj, ale moc moc si toho vážím a nelituji, že jsem přišel “s kůží na trh” a když jsi psala, že se ozvali i kolegové “ve zbrani”, kteří mají problémy, tak i mě to podpořilo a posílilo, ono se to nezdá, ale nikdo není ze železa, ani vojáci, ani policajti, jeden můj kolega, co skoro 30 let dělat technika na vrazdach, skončil nakonec hospitalizován na psychiatrii, nikdo by to do něj neřekl, nebo jeden doktor ze záchranky v HB, obrovity tvrdý a na první pohled arogantní chlap, kvůli tomu co za ty roky služby zažil, začal strašně chlastat a skončil skoro jak bezdomovec.. Je to fakt mazec, akorát ne každý to chápe, jsou lidi, kteří jsou schopni se tomuhle posmivat, nebo to nazývat slabosti, jenže já vždycky říkám,, že nikdo neví, co na něj čeká.. Někomu by trocha pokory neuškodila.. Ale to už je jiný příběh a jejich boj.. No já teď bojuji spíš z úplně druhé strany, do masa se musím nutit, úplně jsem si převrátil chutě a včera si po týdnu udělal krůtí, abych to maso alespoň jednou týdně zařadil, ale vůbec na něj neměl chuť a docela se do jídla nutil.. Abych teď neměl opačný problém, ale ono by se asi zase tak moc nestalo, kdyby člověk maso nejedl vůbec ne? 😀🤔🤔
Ovocné dezerty jsou chutnou a zdravou variantou mlsání. Jsou rychle hotové a díky jedlým květům také krásné, takže je dáváme i návštěvám, které si vždy chv...
Ocet je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem při dochucování pokrmů. Dokáže z obyčejného jídla udělat opravdovou lahůdku. Dnešní trh nabízí nepřeberné množ...
Zahřejí, pohladí a uspokojí chuť na sladké. Čaje z čerstvého ovoce jsou ideální nápoje do chladného počasí. Proste se jen tak zachumlat do deky a popíjet t...
Jednoduché, rychlé, bez cukru a vajec, přitom krásně sladké. Ve chvíli, kdy je chuť na něco sladkého, máte tento osvěžující dezert hned po ruce. Příprava j...
Komentáře
Ocet se povedl na jedničku. Měla jsem bio jablka a použila drť z odšťavňovače. Takže jsem vlastně jedním vozem vyrobila asi 5l bio džusu na zimu(který proženu varem a napiju do sklenic, v zimě pak popíjíme jako horké jablko) a z odpadu mám 2l bio octa. Takže za málo peněz hodně BIO muziky 😀. Taky mi to gelovatělo, jak píšete v komentářích, ale když se to z plátna hezky vy mačká, tak teče šťávy až až 😀dnes jsem slila do sklenic, tak doufám, že zmizí i octomilky, které kolem toho pořád a pořád mlsně lítali 😀
Dobrý den,
mohla bych poprosit o radu, či o osobní zkušenost?
Zkoušela jsem ocet poprvé.
Po precezeni jsem ho nechala tři týdny na temném místě, pak jsme slila do lahve, vše vypadalo super.
Dnes jsem láhev po měsíci láhev pootevrela a ocet mi “vyběhl” z láhve a asi půl hodiny byl, jak sampus 🙊
Je možné, že část kvašení mu nestačila, nebo jsem spíše někde udělala nějakou jinou chybu?
Predem děkuji za Vaše postřehy a rady,
Helča