Zdravější verze masopustních koblih - bez cukru, mléka i bílé mouky.

Ingredience
  • pšeničný kvásek
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (do kvásku)
  • 2,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (do těsta)
  • 0,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky hrubě mleté (do těsta)
  • 1/4 litru vody nebo obilného mléka
  • 1 dcl slunečnicového oleje
  • 200 g ječmenného sladu
  • sůl
  • citrónová kůra z půlky bio citrónu
  • rum nebo mirin
  • marmeláda

Jak udělat kváskové koblihy

  1. Nejprve si připravíme kvásek.
  2. Alespoň šest hodin předem vyndáme kvásek z lednice a vlijeme ho do velkého hrnku (mísy).
  3. Přidáme 1 hrnek pšeničné mouky a cca hrnek teplé vody, aby vzniklo hustší palačinkové těsto.
  4. Kvásek po šesti hodinách až zdvojnásobí svůj objem.
  5. Alespoň půl hodiny předem si připravíme mísu, ve které budeme zadělávat na koláče: 1/2 hrnku pšeničné mouky a cca 1/4 litru teplé vody, aby vznikla kaše.
  6. Samotné zadělávání: Odlijte si půl hrnku kvásku a odložte do lednice pro další pečení.
  7. Zbylý kvásek vlijte do mísy.
  8. Přidejte zhruba půl lžičky soli, citrónovou kůru a lžíci rumu nebo mirinu.
  9. Promíchejte a přilijte 1 decilitr oleje a 200g sladu. Pak přidejte cca 2 hrnky pšeničné jemně mleté mouky.
  10. V míse vařečkou důkladně prohněťte, případně přidávejte mouku – může být i bílá hladká či chlebová, dokud se nezačne tvořit bochánek.
  11. Těsto může být řidší, než těsto na chleba. Nechte kynout na teplém místě 2 – 3 hodiny.
  12. Lžící vykrajujte bochánky přímo z mísy, dávejte na pomoučněný vál, zahlaďte a uprostřed udělejte prstem ďolíček.
  13. V kastrolu si ohřejte dostatečné množství oleje tak, aby vdolky plavaly.
  14. Vdolky vkládejte ďolíčkem dolů a po cca 3 minutách obraťte.
  15. Naplňte marmeládou.
  16. No, a pak se už jen hoduje!

Praktické

  • Koblihy můžeme dělat i plněné. Těsto vyválíme, vykrojíme hrnkem kolečko, naplníme marmeládou a přikryjeme dalším kolečkem. Okraje stlačíme a opět vykrojíme. Necháme chvíli nakynout a smažíme nebo pečeme v troubě.

Obměna

  • Místo marmelády můžeme plnit i povidly, zdravou nutellou, zdravým marcipánem bez cukru nebo oříškovými másly.

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...
  1. Ahoj,chci se zeptat jestli se musí jecmenny slad nahrivat? Nebo ho tam mohu dát tak jak je – hutný,rozpustí se v mléku ?Nemám s tím zkušenosti 😉A co Dobroslad,dá se také použít?děkuji

    • Ahoj, urcite můžeš použit Dobroslad. A pokud chceš 100% jistotu, je lepsi ho prevarit (napr. prave rozpustit přímo v tom mleku), bez prevareni muže někdy dělat v teste paseku.

    • Můžete, budou malicko možná víc dokyselkava, ale já to tak třeba dělám ;) staci přidat víc sirupu do testa. Záleží jak jste zvykla. Pokud jste začátečník, raději bych si kvasek predelala na psenicny ;) nebo to udelala z lievito madre kvasku.

  2. Tak dnes uděláno a chutnalo. Akorát si chci zeptat, kolik vdolků Vám vyšlo z této dávky? Ja měla nejdřív 15,ale jak jsem je smažila, tak se strašně zvětšily a nakonec jsem nadělala 19. A měla jsem problém je smažit 3
    minuty z jedné strany, moc rychle tmavly, i když jsem spomalila sporák…

    • Lentilko, záleží na těstu i na velikosti vložené do oleje. Mě jednou z várky vyjde 10 ks, jindy 20 ks téměř u každého receptu :-))) Pokud máte hodně akční sporák, je potřeba ubrat minuty. Pozor taky na přetryskování u plynu – mě takhle všechno hořelo pod rukama, když jsem měla na novém sporáku trysky na zemní plyn, ale jela jsem na propan butan z bomby. Musela jsem kopupit jiné trysky a od té doby pohoda :-)

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekStěhování – dobyjte Vídeň
Další článekŠpatně spíte? Možná za to může cukr v jídelníčku