Zdravější verze masopustních koblih - bez cukru, mléka i bílé mouky.

Ingredience
  • pšeničný kvásek
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (do kvásku)
  • 2,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (do těsta)
  • 0,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky hrubě mleté (do těsta)
  • 1/4 litru vody nebo obilného mléka
  • 1 dcl slunečnicového oleje
  • 200 g ječmenného sladu
  • sůl
  • citrónová kůra z půlky bio citrónu
  • rum nebo mirin
  • marmeláda

Jak udělat kváskové koblihy

  1. Nejprve si připravíme kvásek.
  2. Alespoň šest hodin předem vyndáme kvásek z lednice a vlijeme ho do velkého hrnku (mísy).
  3. Přidáme 1 hrnek pšeničné mouky a cca hrnek teplé vody, aby vzniklo hustší palačinkové těsto.
  4. Kvásek po šesti hodinách až zdvojnásobí svůj objem.
  5. Alespoň půl hodiny předem si připravíme mísu, ve které budeme zadělávat na koláče: 1/2 hrnku pšeničné mouky a cca 1/4 litru teplé vody, aby vznikla kaše.
  6. Samotné zadělávání: Odlijte si půl hrnku kvásku a odložte do lednice pro další pečení.
  7. Zbylý kvásek vlijte do mísy.
  8. Přidejte zhruba půl lžičky soli, citrónovou kůru a lžíci rumu nebo mirinu.
  9. Promíchejte a přilijte 1 decilitr oleje a 200g sladu. Pak přidejte cca 2 hrnky pšeničné jemně mleté mouky.
  10. V míse vařečkou důkladně prohněťte, případně přidávejte mouku – může být i bílá hladká či chlebová, dokud se nezačne tvořit bochánek.
  11. Těsto může být řidší, než těsto na chleba. Nechte kynout na teplém místě 2 – 3 hodiny.
  12. Lžící vykrajujte bochánky přímo z mísy, dávejte na pomoučněný vál, zahlaďte a uprostřed udělejte prstem ďolíček.
  13. V kastrolu si ohřejte dostatečné množství oleje tak, aby vdolky plavaly.
  14. Vdolky vkládejte ďolíčkem dolů a po cca 3 minutách obraťte.
  15. Naplňte marmeládou.
  16. No, a pak se už jen hoduje!

Praktické

  • Koblihy můžeme dělat i plněné. Těsto vyválíme, vykrojíme hrnkem kolečko, naplníme marmeládou a přikryjeme dalším kolečkem. Okraje stlačíme a opět vykrojíme. Necháme chvíli nakynout a smažíme nebo pečeme v troubě.

Obměna

  • Místo marmelády můžeme plnit i povidly, zdravou nutellou, zdravým marcipánem bez cukru nebo oříškovými másly.

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Mladší syn chválí a chválí (Žakale)

Žakale: Před pár dny jsem si všimla, jak to...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....
  1. tak jsem z tohoto těsta pekla buchty, makové a povidlové. Nejsou úplně jen celozrnné, dávala jsem i bílou, ale podstatné pro mne bylo, že jsou bez kvasnic. Zkoušela jsem i dříve kváskové sladké, ale nebylo to ono, tyhle jsou luxusní. Jen je příště upeču jako koláče, abych nemusela tolik mastit mezi buchtami. Děkuji za skvělý recept.

  2. Ahoj,chci se zeptat jestli se musí jecmenny slad nahrivat? Nebo ho tam mohu dát tak jak je – hutný,rozpustí se v mléku ?Nemám s tím zkušenosti 😉A co Dobroslad,dá se také použít?děkuji

    • Ahoj, urcite můžeš použit Dobroslad. A pokud chceš 100% jistotu, je lepsi ho prevarit (napr. prave rozpustit přímo v tom mleku), bez prevareni muže někdy dělat v teste paseku.

    • Můžete, budou malicko možná víc dokyselkava, ale já to tak třeba dělám ;) staci přidat víc sirupu do testa. Záleží jak jste zvykla. Pokud jste začátečník, raději bych si kvasek predelala na psenicny ;) nebo to udelala z lievito madre kvasku.

  3. Tak dnes uděláno a chutnalo. Akorát si chci zeptat, kolik vdolků Vám vyšlo z této dávky? Ja měla nejdřív 15,ale jak jsem je smažila, tak se strašně zvětšily a nakonec jsem nadělala 19. A měla jsem problém je smažit 3
    minuty z jedné strany, moc rychle tmavly, i když jsem spomalila sporák…

    • Lentilko, záleží na těstu i na velikosti vložené do oleje. Mě jednou z várky vyjde 10 ks, jindy 20 ks téměř u každého receptu :-))) Pokud máte hodně akční sporák, je potřeba ubrat minuty. Pozor taky na přetryskování u plynu – mě takhle všechno hořelo pod rukama, když jsem měla na novém sporáku trysky na zemní plyn, ale jela jsem na propan butan z bomby. Musela jsem kopupit jiné trysky a od té doby pohoda :-)

  4. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekStěhování – dobuďte Vídeň
Další článekŠpatně spíte? Možná za to může cukr v jídelníčku