Zdravější verze masopustních koblih - bez cukru, mléka i bílé mouky.

Ingredience
  • pšeničný kvásek
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (do kvásku)
  • 2,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (do těsta)
  • 0,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky hrubě mleté (do těsta)
  • 1/4 litru vody nebo obilného mléka
  • 1 dcl slunečnicového oleje
  • 200 g ječmenného sladu
  • sůl
  • citrónová kůra z půlky bio citrónu
  • rum nebo mirin
  • marmeláda

Jak udělat kváskové koblihy

  1. Nejprve si připravíme kvásek.
  2. Alespoň šest hodin předem vyndáme kvásek z lednice a vlijeme ho do velkého hrnku (mísy).
  3. Přidáme 1 hrnek pšeničné mouky a cca hrnek teplé vody, aby vzniklo hustší palačinkové těsto.
  4. Kvásek po šesti hodinách až zdvojnásobí svůj objem.
  5. Alespoň půl hodiny předem si připravíme mísu, ve které budeme zadělávat na koláče: 1/2 hrnku pšeničné mouky a cca 1/4 litru teplé vody, aby vznikla kaše.
  6. Samotné zadělávání: Odlijte si půl hrnku kvásku a odložte do lednice pro další pečení.
  7. Zbylý kvásek vlijte do mísy.
  8. Přidejte zhruba půl lžičky soli, citrónovou kůru a lžíci rumu nebo mirinu.
  9. Promíchejte a přilijte 1 decilitr oleje a 200g sladu. Pak přidejte cca 2 hrnky pšeničné jemně mleté mouky.
  10. V míse vařečkou důkladně prohněťte, případně přidávejte mouku – může být i bílá hladká či chlebová, dokud se nezačne tvořit bochánek.
  11. Těsto může být řidší, než těsto na chleba. Nechte kynout na teplém místě 2 – 3 hodiny.
  12. Lžící vykrajujte bochánky přímo z mísy, dávejte na pomoučněný vál, zahlaďte a uprostřed udělejte prstem ďolíček.
  13. V kastrolu si ohřejte dostatečné množství oleje tak, aby vdolky plavaly.
  14. Vdolky vkládejte ďolíčkem dolů a po cca 3 minutách obraťte.
  15. Naplňte marmeládou.
  16. No, a pak se už jen hoduje!

Praktické

  • Koblihy můžeme dělat i plněné. Těsto vyválíme, vykrojíme hrnkem kolečko, naplníme marmeládou a přikryjeme dalším kolečkem. Okraje stlačíme a opět vykrojíme. Necháme chvíli nakynout a smažíme nebo pečeme v troubě.

Obměna

  • Místo marmelády můžeme plnit i povidly, zdravou nutellou, zdravým marcipánem bez cukru nebo oříškovými másly.

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

  1. Holky, nebyl by časem na tento recept videorecept? Já jsem s kváskem nikdy nepracovala a nejak to nechápu 🤦‍♀️🙈

  2. Ahoj,chci se zeptat jestli se musí jecmenny slad nahrivat? Nebo ho tam mohu dát tak jak je – hutný,rozpustí se v mléku ?Nemám s tím zkušenosti 😉A co Dobroslad,dá se také použít?děkuji

    • Ahoj, urcite můžeš použit Dobroslad. A pokud chceš 100% jistotu, je lepsi ho prevarit (napr. prave rozpustit přímo v tom mleku), bez prevareni muže někdy dělat v teste paseku.

    • Můžete, budou malicko možná víc dokyselkava, ale já to tak třeba dělám 😉 staci přidat víc sirupu do testa. Záleží jak jste zvykla. Pokud jste začátečník, raději bych si kvasek predelala na psenicny 😉 nebo to udelala z lievito madre kvasku.

  3. Tak dnes uděláno a chutnalo. Akorát si chci zeptat, kolik vdolků Vám vyšlo z této dávky? Ja měla nejdřív 15,ale jak jsem je smažila, tak se strašně zvětšily a nakonec jsem nadělala 19. A měla jsem problém je smažit 3
    minuty z jedné strany, moc rychle tmavly, i když jsem spomalila sporák…

    • Lentilko, záleží na těstu i na velikosti vložené do oleje. Mě jednou z várky vyjde 10 ks, jindy 20 ks téměř u každého receptu :-))) Pokud máte hodně akční sporák, je potřeba ubrat minuty. Pozor taky na přetryskování u plynu – mě takhle všechno hořelo pod rukama, když jsem měla na novém sporáku trysky na zemní plyn, ale jela jsem na propan butan z bomby. Musela jsem kopupit jiné trysky a od té doby pohoda 🙂

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekStěhování – dobyjte Vídeň
Další článekŠpatně spíte? Možná za to může cukr v jídelníčku