Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Sladové masopustní koblížky

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Zdravější verze masopustních koblih – bez cukru, mléka i bílé mouky.

Ingredience
  • pšeničný kvásek
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (do kvásku)
  • 2,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky jemně mleté (do těsta)
  • 0,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky hrubě mleté (do těsta)
  • 1/4 litru vody nebo obilného mléka
  • 1 dcl slunečnicového oleje
  • 200 g ječmenného sladu
  • sůl
  • citrónová kůra z půlky bio citrónu
  • rum nebo mirin
  • marmeláda

Kdo prošel Jarní očistou, určitě nemůže zapomenout na Veroniku (Verunura). Zpočátku byla hodně

Jak udělat kváskové koblihy

  1. Nejprve si připravíme kvásek.
  2. Alespoň šest hodin předem vyndáme kvásek z lednice a vlijeme ho do velkého hrnku (mísy).
  3. Přidáme 1 hrnek pšeničné mouky a cca hrnek teplé vody, aby vzniklo hustší palačinkové těsto.
  4. Kvásek po šesti hodinách až zdvojnásobí svůj objem.
  5. Alespoň půl hodiny předem si připravíme mísu, ve které budeme zadělávat na koláče: 1/2 hrnku pšeničné mouky a cca 1/4 litru teplé vody, aby vznikla kaše.
  6. Samotné zadělávání: Odlijte si půl hrnku kvásku a odložte do lednice pro další pečení.
  7. Zbylý kvásek vlijte do mísy.
  8. Přidejte zhruba půl lžičky soli, citrónovou kůru a lžíci rumu nebo mirinu.
  9. Promíchejte a přilijte 1 decilitr oleje a 200g sladu. Pak přidejte cca 2 hrnky pšeničné jemně mleté mouky.
  10. V míse vařečkou důkladně prohněťte, případně přidávejte mouku – může být i bílá hladká či chlebová, dokud se nezačne tvořit bochánek.
  11. Těsto může být řidší, než těsto na chleba. Nechte kynout na teplém místě 2 – 3 hodiny.
  12. Lžící vykrajujte bochánky přímo z mísy, dávejte na pomoučněný vál, zahlaďte a uprostřed udělejte prstem ďolíček.
  13. V kastrolu si ohřejte dostatečné množství oleje tak, aby vdolky plavaly.
  14. Vdolky vkládejte ďolíčkem dolů a po cca 3 minutách obraťte.
  15. Naplňte marmeládou.
  16. No, a pak se už jen hoduje!

Praktické

  • Koblihy můžeme dělat i plněné. Těsto vyválíme, vykrojíme hrnkem kolečko, naplníme marmeládou a přikryjeme dalším kolečkem. Okraje stlačíme a opět vykrojíme. Necháme chvíli nakynout a smažíme nebo pečeme v troubě.

Obměna

  • Místo marmelády můžeme plnit i povidly, zdravou nutellou, zdravým marcipánem bez cukru nebo oříškovými másly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Jakou mouku dát pro BZL, prosím?

Ahoj, prosím bude stejne dobre fungovat spaldova mouka?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zdravé celozrnné muffiny

Velmi jednoduchý a rychlý recept na muffiny, který můžete libovolně obměňovat a pokaždé budou “mafiny” jiné, vždycky ale skvělé!

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Velikonoční mazanec bez cukru, vajec a mléka (vegan)

Co by to bylo za Velikonoce bez tradičního mazance? Tento mazanec z lievito madre kvásku a špaldové mouky je voňavý a nadýchaný. Neobsahuje cukr, vejce, an...
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Celozrnné kváskové jidáše

Na Velký pátek se dělávaly tradiční jidáše. Jidášky rády dělají děti, jednoduše motají esíčka, šnečky a smyčky. Ty naše jsou bez cukru, mléka a vajec. A ve...