Zelné placky jsou oblíbená pochoutka. Díky kysanému zelí jsou vláčné a díky koření chutnají i samotné. Skvělé jsou místo pečiva k pomazánce, ale my si je klidně dáme na talíř i k omáčce místo knedlíků.
Ingredience
na cca 24 placek
  • 4 hrnky vařených krup
  • 2 hrnky kysaného zelí
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce celého kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • olej na potření placek

Jak vyrobit zelné placky z krup

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Kroupy z větší části rozmixujeme – nemusí to být úplně na kaši, mohou zůstat kousky.
  3. Zelí překrájíme na menší kousky a přidáme ke kroupám.
  4. Směs krup a zelí posolíme, přidáme kmín, majoránku a prolisovaný česnek a zasypeme moukou.
  5. Pořádně promícháme.
  6. Mokrýma rukama tvarujeme z těsta placky.
  7. Pokládáme je na pečící papír a potřeme olejem.
  8. Pečeme cca 40 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.

Praktické

  • Jdou velmi dobře odlepit, když je necháme mírně zchladnout.
  • Místo pečícího papíru můžete potřít plech olejem a péct placky přímo na plechu.
  • Mouku přidávejte postupně, někdy stačí méně, když jsou kroupy mokré.
  • Pokud přidáte teplotu nebo horkovzduch, budou hotové dříve.
  • Placky můžete skladovat v lednici do druhého dne.

Kombinujeme

  • Placky se hodí jak místo chleba k pomazánce, tak místo knedlíku k omáčce.

Obměna

  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
  • Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

 

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za Vámi přijet. Jíst jinak jsem...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život a to jen k lepšímu!

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct, že zánět močového měchýře je...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám...

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře, už to bude pomalu 3....

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze změny jídelníčku... od začátku ledna...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky ❤️ to je pecka, asi si...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem...

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě stravování dle jíme jinak nadchlo....

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.. 🙂 Ale kurz se mi...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka 🙂 Potěšilo mne, že i...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem moc a moc poděkovat za...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne o recepty, díky kterým se...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem šťastná že jsem se do...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje...

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar, jaký JimeJinak dává. Ač jsem...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá a prostě vás mám ráda...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky by mohly být povzbuzením těm...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53...

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem byla od poloviny července -...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

9 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Bezva, že se vám takhle rozšiřuje jídelníček o věci, které většina může 🙂

  1. Taky vyzkoušeno. Jsou výborné. Udělala jsem si je i do práce na druhý den s luštěninovou pomazánkou.

  2. Dobré, ale úplně stačí potřít placky olejem, hned po dopečení, když je vyndaváme z trouby. Pro ty , co chtějí být ještě zdravější.

  3. moc dobré, zelí tomu dá ten správný šmrnc, který mi obvykle v obilných plackách chybí. dělala jsem s dušenou mrkví a tempehem na medu

  4. V makrobiotice se uvádí, nic pečeného v troubě, jídlo je vysušené a to není zdravé, zajímá mě Váš názor

    • Mám doma pár makrobiotických knih a toto jsem tam neviděla 🙂 Není pečené jako pečené. Pečené pečivo je vysušující a těžce stravitelné, pečená zelenina nebo obilí nám mohou pomoci dostat v zimě do těla teplo. Pokud je člověk zdravý, není problém občas něco upéct, je to příjemná změna energie i chuti.

  5. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČervená miso polévka
Další článekPřebalování, hygiena a péče o nejmenší – moje cesta