Zelné placky jsou oblíbená pochoutka. Díky kysanému zelí jsou vláčné a díky koření chutnají i samotné. Skvělé jsou místo pečiva k pomazánce, ale my si je klidně dáme na talíř i k omáčce místo knedlíků.

Ingredience
na cca 24 placek
  • 4 hrnky vařených krup
  • 2 hrnky kysaného zelí
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce celého kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • olej na potření placek

Jak vyrobit zelné placky z krup

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Kroupy z větší části rozmixujeme – nemusí to být úplně na kaši, mohou zůstat kousky.
  3. Zelí překrájíme na menší kousky a přidáme ke kroupám.
  4. Směs krup a zelí posolíme, přidáme kmín, majoránku a prolisovaný česnek a zasypeme moukou.
  5. Pořádně promícháme.
  6. Mokrýma rukama tvarujeme z těsta placky.
  7. Pokládáme je na pečící papír a potřeme olejem.
  8. Pečeme cca 40 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.

Praktické

  • Jdou velmi dobře odlepit, když je necháme mírně zchladnout.
  • Místo pečícího papíru můžete potřít plech olejem a péct placky přímo na plechu.
  • Mouku přidávejte postupně, někdy stačí méně, když jsou kroupy mokré.
  • Pokud přidáte teplotu nebo horkovzduch, budou hotové dříve.
  • Placky můžete skladovat v lednici do druhého dne.

Kombinujeme

  • Placky se hodí jak místo chleba k pomazánce, tak místo knedlíku k omáčce.

Obměna

  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
  • Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

 

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
    • Bezva, že se vám takhle rozšiřuje jídelníček o věci, které většina může 🙂

  1. Taky vyzkoušeno. Jsou výborné. Udělala jsem si je i do práce na druhý den s luštěninovou pomazánkou.

  2. Dobré, ale úplně stačí potřít placky olejem, hned po dopečení, když je vyndaváme z trouby. Pro ty , co chtějí být ještě zdravější.

  3. moc dobré, zelí tomu dá ten správný šmrnc, který mi obvykle v obilných plackách chybí. dělala jsem s dušenou mrkví a tempehem na medu

  4. V makrobiotice se uvádí, nic pečeného v troubě, jídlo je vysušené a to není zdravé, zajímá mě Váš názor

    • Mám doma pár makrobiotických knih a toto jsem tam neviděla 🙂 Není pečené jako pečené. Pečené pečivo je vysušující a těžce stravitelné, pečená zelenina nebo obilí nám mohou pomoci dostat v zimě do těla teplo. Pokud je člověk zdravý, není problém občas něco upéct, je to příjemná změna energie i chuti.

  5. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČervená miso polévka
Další článekPřebalování, hygiena a péče o nejmenší – moje cesta