Zelné placky jsou oblíbená pochoutka. Díky kysanému zelí jsou vláčné a díky koření chutnají i samotné. Skvělé jsou místo pečiva k pomazánce, ale my si je klidně dáme na talíř i k omáčce místo knedlíků.
Ingredience
na cca 24 placek
  • 4 hrnky vařených krup
  • 2 hrnky kysaného zelí
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce celého kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • olej na potření placek

Jak vyrobit zelné placky z krup

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Kroupy z větší části rozmixujeme – nemusí to být úplně na kaši, mohou zůstat kousky.
  3. Zelí překrájíme na menší kousky a přidáme ke kroupám.
  4. Směs krup a zelí posolíme, přidáme kmín, majoránku a prolisovaný česnek a zasypeme moukou.
  5. Pořádně promícháme.
  6. Mokrýma rukama tvarujeme z těsta placky.
  7. Pokládáme je na pečící papír a potřeme olejem.
  8. Pečeme cca 40 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.

Praktické

  • Jdou velmi dobře odlepit, když je necháme mírně zchladnout.
  • Místo pečícího papíru můžete potřít plech olejem a péct placky přímo na plechu.
  • Mouku přidávejte postupně, někdy stačí méně, když jsou kroupy mokré.
  • Pokud přidáte teplotu nebo horkovzduch, budou hotové dříve.
  • Placky můžete skladovat v lednici do druhého dne.

Kombinujeme

  • Placky se hodí jak místo chleba k pomazánce, tak místo knedlíku k omáčce.

Obměna

  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
  • Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

 

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...
    • Bezva, že se vám takhle rozšiřuje jídelníček o věci, které většina může 🙂

  1. Taky vyzkoušeno. Jsou výborné. Udělala jsem si je i do práce na druhý den s luštěninovou pomazánkou.

  2. Dobré, ale úplně stačí potřít placky olejem, hned po dopečení, když je vyndaváme z trouby. Pro ty , co chtějí být ještě zdravější.

  3. moc dobré, zelí tomu dá ten správný šmrnc, který mi obvykle v obilných plackách chybí. dělala jsem s dušenou mrkví a tempehem na medu

  4. V makrobiotice se uvádí, nic pečeného v troubě, jídlo je vysušené a to není zdravé, zajímá mě Váš názor

    • Mám doma pár makrobiotických knih a toto jsem tam neviděla 🙂 Není pečené jako pečené. Pečené pečivo je vysušující a těžce stravitelné, pečená zelenina nebo obilí nám mohou pomoci dostat v zimě do těla teplo. Pokud je člověk zdravý, není problém občas něco upéct, je to příjemná změna energie i chuti.

  5. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČervená miso polévka
Další článekPřebalování, hygiena a péče o nejmenší – moje cesta