Zelné placky jsou oblíbená pochoutka. Díky kysanému zelí jsou vláčné a díky koření chutnají i samotné. Skvělé jsou místo pečiva k pomazánce, ale my si je klidně dáme na talíř i k omáčce místo knedlíků.

Ingredience
na cca 24 placek
  • 4 hrnky vařených krup
  • 2 hrnky kysaného zelí
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce celého kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • olej na potření placek

Jak vyrobit zelné placky z krup

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Kroupy z větší části rozmixujeme – nemusí to být úplně na kaši, mohou zůstat kousky.
  3. Zelí překrájíme na menší kousky a přidáme ke kroupám.
  4. Směs krup a zelí posolíme, přidáme kmín, majoránku a prolisovaný česnek a zasypeme moukou.
  5. Pořádně promícháme.
  6. Mokrýma rukama tvarujeme z těsta placky.
  7. Pokládáme je na pečící papír a potřeme olejem.
  8. Pečeme cca 40 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.

Praktické

  • Jdou velmi dobře odlepit, když je necháme mírně zchladnout.
  • Místo pečícího papíru můžete potřít plech olejem a péct placky přímo na plechu.
  • Mouku přidávejte postupně, někdy stačí méně, když jsou kroupy mokré.
  • Pokud přidáte teplotu nebo horkovzduch, budou hotové dříve.
  • Placky můžete skladovat v lednici do druhého dne.

Kombinujeme

  • Placky se hodí jak místo chleba k pomazánce, tak místo knedlíku k omáčce.

Obměna

  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
  • Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...
  1. Dobrý den, prosím, daly by se kroupy nahradit pohankou pro bezlepkovou verzi, zůstanou stejné poměry? Děkuji

    • Bezva, že se vám takhle rozšiřuje jídelníček o věci, které většina může 🙂

  2. Dobré, ale úplně stačí potřít placky olejem, hned po dopečení, když je vyndaváme z trouby. Pro ty , co chtějí být ještě zdravější.

  3. moc dobré, zelí tomu dá ten správný šmrnc, který mi obvykle v obilných plackách chybí. dělala jsem s dušenou mrkví a tempehem na medu

  4. V makrobiotice se uvádí, nic pečeného v troubě, jídlo je vysušené a to není zdravé, zajímá mě Váš názor

    • Mám doma pár makrobiotických knih a toto jsem tam neviděla 🙂 Není pečené jako pečené. Pečené pečivo je vysušující a těžce stravitelné, pečená zelenina nebo obilí nám mohou pomoci dostat v zimě do těla teplo. Pokud je člověk zdravý, není problém občas něco upéct, je to příjemná změna energie i chuti.

  5. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČervená miso polévka
Další článekPřebalování, hygiena a péče o nejmenší – moje cesta