- 4 hrnky vařených krup
- 2 hrnky kysaného zelí
- 1 hrnek pohankové mouky
- 2 lžíce celého kmínu
- 1 lžíce majoránky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- olej na potření placek
Jak vyrobit zelné placky z krup
- Zapneme troubu na 180°C.
- Kroupy z větší části rozmixujeme – nemusí to být úplně na kaši, mohou zůstat kousky.
- Zelí překrájíme na menší kousky a přidáme ke kroupám.
- Směs krup a zelí posolíme, přidáme kmín, majoránku a prolisovaný česnek a zasypeme moukou.
- Pořádně promícháme.
- Mokrýma rukama tvarujeme z těsta placky.
- Pokládáme je na pečící papír a potřeme olejem.
- Pečeme cca 40 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.
Praktické
- Jdou velmi dobře odlepit, když je necháme mírně zchladnout.
- Místo pečícího papíru můžete potřít plech olejem a péct placky přímo na plechu.
- Mouku přidávejte postupně, někdy stačí méně, když jsou kroupy mokré.
- Pokud přidáte teplotu nebo horkovzduch, budou hotové dříve.
- Placky můžete skladovat v lednici do druhého dne.
Kombinujeme
- Placky se hodí jak místo chleba k pomazánce, tak místo knedlíku k omáčce.
Obměna
- Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
- Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.
Děti
- Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.
Komentáře
Placky jsem dělala k večeři jako přílohu k hrachové polévce. Ingredience jsem dávala od oka, takže zelí bylo asi o něco víc, ale vše se povedlo a výsledek nám moc chutnal. Děkuji za recept, krásně jsem zužitkovala zbytek krup.
Výborné zeláky…přidala jsem uzený tempeh…mňamka..🥰