Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kroupové zelňáky

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim

Zelné placky jsou oblíbená pochoutka. Díky kysanému zelí jsou vláčné a díky koření chutnají i samotné. Skvělé jsou místo pečiva k pomazánce, ale my si je klidně dáme na talíř i k omáčce místo knedlíků.

Ingredience
na cca 24 placek
  • 4 hrnky vařených krup
  • 2 hrnky kysaného zelí
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce celého kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • olej na potření placek

Začátkem roku 2020 jsem natrefila na stránky Jíme Jinak, posléze jsem si zaplatila členství v

Jak vyrobit zelné placky z krup

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Kroupy z větší části rozmixujeme – nemusí to být úplně na kaši, mohou zůstat kousky.
  3. Zelí překrájíme na menší kousky a přidáme ke kroupám.
  4. Směs krup a zelí posolíme, přidáme kmín, majoránku a prolisovaný česnek a zasypeme moukou.
  5. Pořádně promícháme.
  6. Mokrýma rukama tvarujeme z těsta placky.
  7. Pokládáme je na pečící papír a potřeme olejem.
  8. Pečeme cca 40 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.

Praktické

  • Jdou velmi dobře odlepit, když je necháme mírně zchladnout.
  • Místo pečícího papíru můžete potřít plech olejem a péct placky přímo na plechu.
  • Mouku přidávejte postupně, někdy stačí méně, když jsou kroupy mokré.
  • Pokud přidáte teplotu nebo horkovzduch, budou hotové dříve.
  • Placky můžete skladovat v lednici do druhého dne.

Kombinujeme

  • Placky se hodí jak místo chleba k pomazánce, tak místo knedlíku k omáčce.

Obměna

  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
  • Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

 

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné jsou, připraveno na večer a zítra. Přidala jsem zbytek pohanky, česnek, majoránku, mahá koření, zahustila jsem hraškou, pečeno v troubě🤪.

Slavomíra
3. 2. 2024

Výbornéé boli_majoránka došla,tak s oreganom a smažené na panvici

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Kroupové placky s kopřivou

Rychlé placky s nášupem jarních kopřiv, to je ta pravá jarní fitness strava.

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.