Zelné placky jsou oblíbená pochoutka. Díky kysanému zelí jsou vláčné a díky koření chutnají i samotné. Skvělé jsou místo pečiva k pomazánce, ale my si je klidně dáme na talíř i k omáčce místo knedlíků.
Ingredience
na cca 24 placek
  • 4 hrnky vařených krup
  • 2 hrnky kysaného zelí
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžíce celého kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • olej na potření placek

Jak vyrobit zelné placky z krup

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Kroupy z větší části rozmixujeme – nemusí to být úplně na kaši, mohou zůstat kousky.
  3. Zelí překrájíme na menší kousky a přidáme ke kroupám.
  4. Směs krup a zelí posolíme, přidáme kmín, majoránku a prolisovaný česnek a zasypeme moukou.
  5. Pořádně promícháme.
  6. Mokrýma rukama tvarujeme z těsta placky.
  7. Pokládáme je na pečící papír a potřeme olejem.
  8. Pečeme cca 40 minut, dokud placky nezezlátnou a nezačnou se odlepovat z papíru.

Praktické

  • Jdou velmi dobře odlepit, když je necháme mírně zchladnout.
  • Místo pečícího papíru můžete potřít plech olejem a péct placky přímo na plechu.
  • Mouku přidávejte postupně, někdy stačí méně, když jsou kroupy mokré.
  • Pokud přidáte teplotu nebo horkovzduch, budou hotové dříve.
  • Placky můžete skladovat v lednici do druhého dne.

Kombinujeme

  • Placky se hodí jak místo chleba k pomazánce, tak místo knedlíku k omáčce.

Obměna

  • Do placek můžete dát jakékoli vařené obilí a oblíbené koření, česnek či byliny.
  • Ještě chutnější (ale méně zdravá) verze je smažit placky v oleji.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti od 1,5 roku, kdy šetříme s kořením a se solí.

 

9 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Bezva, že se vám takhle rozšiřuje jídelníček o věci, které většina může 🙂

  1. Taky vyzkoušeno. Jsou výborné. Udělala jsem si je i do práce na druhý den s luštěninovou pomazánkou.

  2. Dobré, ale úplně stačí potřít placky olejem, hned po dopečení, když je vyndaváme z trouby. Pro ty , co chtějí být ještě zdravější.

  3. moc dobré, zelí tomu dá ten správný šmrnc, který mi obvykle v obilných plackách chybí. dělala jsem s dušenou mrkví a tempehem na medu

  4. V makrobiotice se uvádí, nic pečeného v troubě, jídlo je vysušené a to není zdravé, zajímá mě Váš názor

    • Mám doma pár makrobiotických knih a toto jsem tam neviděla 🙂 Není pečené jako pečené. Pečené pečivo je vysušující a těžce stravitelné, pečená zelenina nebo obilí nám mohou pomoci dostat v zimě do těla teplo. Pokud je člověk zdravý, není problém občas něco upéct, je to příjemná změna energie i chuti.

  5. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČervená miso polévka
Další článekPřebalování, hygiena a péče o nejmenší – moje cesta