Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Šípkový ocet -praktický návod krok za krokem

Uvařeno

Šípků je v tomto období všude plno.Krásně se červenají na keřích, některé jsou už sice změklé, ale to vůbec nevadí. Vyrobte si z nich snadno a prakticky zadarmo vitamíny nabitý domácí šípkový ocet, který najde uplatnění v kuchyni i jako lék.

Ingredience
  • 1 kg čerstvě natrhaných šípků
  • voda

Jak připravit domácí šípkový ocet

  1. Nachystejte si převařenou vodu, mezitím co bude voda chladnout (musí být studená), si omyjte šípky a očistěte je.
  2. Do čisté 3 l sklenice nasypte šípky a zalijte je vychladlou vodou, poté rozmixujte tyčovým mixérem i se semeny.  
  3. Zalijte vychladlou převařenou vodou. Sklenici neplňte vodou až po okraj.
  4. Láhev uzavřete víkem a postavte ji na parapet. Každý den ocet promíchejte, aby nezačala hladina plesnivět, míchejte, dokud nezačne kvasit.
  5. Ocet za 2 měsíce sceďte a nechte ještě 2 měsíce stát. Čím déle ho necháte, tím bude ocet kvalitnější. Můžete jej průběžně ochutnávat, zda jste s výsledkem spokojeni a případně ho ještě nechat dál pracovat.
  6. Jakmile je ocet hotový, přelijte ocet do čistých lahví, uskladňujte v temnu a chladnu.

Praktické

  • Šípky nesmí být nahnilé. Použijte jen ty pěkné.
  • Není potřeba přidávat cukr ani jiný ocet, vše se rozběhne samo, stejně tak připravujeme i jablečný ocet a také do něj vůbec nic kromě vody a jablek nepřidáváme. Funguje skvěle a vydrží opravdu až do další sklizně a výroby nového octa.
  • Šípkový ocet využíváme především v kuchyni. Do salátů, na přípravu zálivek a marinád, na dochucení pečené i dušené zeleniny a všude tam, kam bychom běžně přidali jablečný či vinný ocet.
  • Ocet používáme také na oplach vlasů, jako lék smíchaný s vodou. Kdo potřebuje, může si přisladit svým oblíbený. sladidlem. Také ho dáváme po troškách našim opeřeným miláčkům do vody, kvůli případným nemocem.
  • Šípkový ocet je plný vítaminů, díky tomu, že neprošel varem, si zachová všechny své cenné látky. Jeho chuť bude sladkokyselá. Navíc je velkou výhodou, že pokud nemáte zahrádku a přístup k ovoci, šípků v přírodě je mnoho a tak si můžete založit octů více a zásobit se tak nejen na zimu téměř zdarma.
  • Velké 3 litrové sklenice nekupujeme. Jedna místní školní jídelna jich obrovské množství nabízí na rampě k odebrání, takže jediné co potřebujeme je víčko a voda. Zkuste také najít nějakou jídelnu, kde sklenice třeba i vyhazují, anebo se o ně také rádi podělí. Dokonce i v restauracích mnohdy sklenice, které jsou použitelné třeba i na zavařování, jen tak vyhazují, takže i tam se dá velké množství sklenic sehnat.

      Děti

      • Šípkový ocet je možné v pokrmech v malém množství podávat dětem od 1,5 roku.

      PS: Začínáme Jarní očistu!

      Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

      Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

      7 lidí už poděkovalo za článek.

      Komentáře

      Máme už jenom změklé šípky. Mohu ocet udělat pouze z nich, když samozřejmě nebudou nahnilé nebo červavé?

      Ukázat další komentáře

      Mohlo by se vám líbit

      144
      70

      Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

      Čtěte více na toho téma

      Vyzkoušejte také

      Domácí směs koření Za’atar

      Tato směs koření a bylinek je velmi variabilní. Nezáleží jen na regionech, ale také na rodinách či kuchařích, kteří ji připravují a své recepty pečlivě taj...

      Sušené bylinkové dochucovadlo s vůní citrónu

      Připravte si zdravé a chutné domácí dochucovadlo bez éček a glutamátu, které využijete do všech možných pokrmů.

      Vaječné gomasio

      Černá sůl Kala namak má silně vajíčkové aroma, ale tepelnou úpravou se postupně ztrácí. Jak tedy jídlům dodat vajíčkovou chuť, když solení hotového pokrmu ...

      Dýňový parmazán (vegan)

      Skvělý kondiment, který dochutí jídla typu těstoviny, rizota, polévky, saláty a další dobroty! Doporučujeme umístit na stůl místo solničky.

      Dukkah – egyptská směs koření

      Dukkah  je egyptská směs koření, která se v egyptské tradici podává s malou miskou extra panenského olivového oleje, kde se plochý chléb namočí a poté se p...

      Meruňková marmeláda

      Ovoce většinou dozrává naráz a je potřeba ho nějak zpracovat. Marmeláda je jeden ze způsobů, jak prodloužit jeho trvanlivost. A meruňková patří mezi jedny ...