Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Aromatická bylinková sůl

Uvařeno

Tato aromatická sůl vám prokáže velkou službu hlavně v zimě, kdy těch bylinek moc není. Léto je období bylinek, takže klidně sušte do zásoby. A až se zima zeptá, co jste dělali v létě, můžete ukázat jak pilně jste sušili, sbírali a připravovali zdravé dobroty do vaší kuchyně. Velmi vhodné jako jedlý dárek.

Ingredience
  • 1 kg mořské soli
  • tymián
  • oregano
  • majoránka
  • šalvěj
  • meduňka
  • estragon
  • petržel
  • rozmarýn
  • saturejka
  • květy měsíčku

Od narození jsem měla ekzém, v 17 letech mi pak zjistili hypofunkci štítné žlázy. Byla jsem s tím smířená, ale věděla...

Jak připravit aromatickou bylinkovou sůl

  1. Byliny opláchněte a osušte.
  2. Odeberte asi 1/3 soli, dejte stranou květy měsíčku. Odebranou sůl dejte do mixéru spolu s bylinkami a rozmixujte.
  3. Tuto směs smíchejte spolu se zbytkem soli a s květy měsíčku.
  4. Rozložte směs na pečící papír a dejte sušit do trouby. Sušte asi 1 hodinu a 30 minut při 45°C, během sušení několikrát sůl promíchejte. Uchovávejte ve sklenicích ve tmě.

Praktické

  • I když se dá aromatická sůl připravit i bez sušení, doporučuji sušení nevynechat. Prodloužíte tím její trvanlivost, neriskujete, že vlhkost v bylinkách vám zničí sůl plísní. Takto připravená a sušená sůl vám vydrží i rok.
  • Použijte do pečiva, do placek, na zeleninu, do omáček, do polévek.
  • Stačí si trošku pohrát a vytvořit z obyčejné soli jedlý dárek. Mašlička, stužka, provázek a proč ne i cedulka s vaším jménem, datem výroby, ingrediencemi.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv bylinku, co máte momentálně k dispozici.
  • Můžete přidat česnek, citrónovou kůru – samozřejmě pouze z bio citrónů.
  • Můžete klidně přidat i koření. Fantazii se meze nekladou.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    58 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Určitě si bylinkovou sůl udělám, ale musím ještě počkat než bylinky narostou. Děkuji za receptík.

    Podle nadpisu mne recept nadchnul, ale marne hledam alespon orientacni mnozstvi bylinek???

    K.

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Černé na bílém s chřestem

    Jarní recept pro milovníky chřestu a čerstvých jarních bylinek. Bezlepkové voňavé jídlo, které kromě chuťových buněk potěší i oko.

    Sušené bylinkové dochucovadlo s vůní citrónu

    Připravte si zdravé a chutné domácí dochucovadlo bez éček a glutamátu, které využijete do všech možných pokrmů.

    Jarní nářez s hráškovým krémem

    Vyzkoušejte tuto lahodnou sekanou, která se skvěle hodí k různým omáčkám a krémům a protože je výborná i za studena, můžete si jí vzít s sebou do krabičky ...

    Celerová pečínka

    Pokud milujete celer a nevadí vám trochu času navíc strávit v kuchyni, určitě si pochutnáte. Je to voňavé a chutné jídlo, z mála ingrediencí a hodně velká ...

    Domácí omáčka Teriyaki

    Tuto rychlou domácí Teriyiaki omáčku můžete použít jako dochucovadlo vašich asijských pokrmů. Budete jím mít během několika minut hotovou a v lednici vždy ...

    Rýžové krokety

    Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...