Nebudu vás zatěžovat sáhodlouhým popisem toho, jak tělo hospodaří s vodou a energiemi v organismu, ani jakou roli v tom hrají plíce a ledviny. Ačkoli mě tyhle souvislosti opravdu moc baví a dalo by se o nich psát hodiny a hodiny, vybírám pro vás jen ty nejpodstatnější principy, jak se nyní stravovat, abychom minimalizovali únavu, rýmy, chřipky a nachlazení. Můžete mi věřit, máme to odzkoušené na sobě i na našich dětech, Helča mi jistě dá zapravdu.

Není to jen o vitamínech

Když jsme byly malí, nebyly pomeranče a jiné tropické ovoce takřka k sehnání. Na banány se stála fronta, jeden kupující mohl dostat maximálně kilo. Kde jsou ty časy. Dnes si kupujeme banány, pomeranče a grepy zvesela po celý rok a na podzim a v zimě jejich konzumaci cíleně zvýšíme, protože nás média od rána do večera upomínají, že jedině díky vitamínu C nebudeme nachlazení. A přesto se zdá, že lidí, kteří každoročně onemocní chřipkou, spíše přibývá, než ubývá. Tak jak to tedy je?

Čím více pomerančů, tím více chřipka?!

Ovoce všeobecně má ochlazující a zavodňující vliv na organismus. Tropické ovoce pak obzvlášť, protože roste v zemích, kde jeho úkolem je ochránit tamní obyvatele před přehřátím organismu. Ano, citrusové plody, banány apod. opravdu citelně ochlazují naše těla zevnitř. Jen si představte, že si dáte čerstvě vylisovaný ovocný džus. To je přeci v létě skvělé osvěžení. Až se někdy člověku naježí chlupy, když vypije čerstvou sklenku, že? A teď si představte, že jste na horách, venku sníh, vy si dáte fresh džus a vyrazíte na lyže. Divné že? Navzdory tomu, že je to jaksi intuitivně proti srsti, mnoho maminek každé ráno tlačí šťávu z pomeranče a dává ji svému drobečkovi do lahvičky, aby měl dost vitamínů. Ve výsledku je to stejné, jako kdybyste mrňouska postavili v mínus deseti nahého na balkón…. Že jsem zlá, že to byste neudělali? Skvělé! Tak jim to nedělejte ani s tím ovocem, to je skoro stejné. Je to tááák rozšířené a zdánlivě nevinné, pochopitelně to maminky dělají v dobré víře, netuše, co ve skutečnosti činí. Tolik maminek dnes a denně škrábe kojenečkům do pusinky banán, tolik batolátek dostává denně k svačince tvaroh s banánem. Vidím to všude kolem sebe. Na bazénu, na pískovišti, v obchodních centrech…. Ono je to totiž tak pohodlné. Ale taky se podívejte, kolik děti celou zimu chodí po světě s nudlí u nosu! Kde se to asi vzalo? Nebo už vám to přijde normální? Podzim rovná se rýma, zima rovná se chřipky. Očkování neočkování, každý rok tu máme pandemii. Ale nemuselo by to tak být. Naše děti mají nudle, jen když opravdu nastydnou. Pár dní a pak zase kapesník půlroku nepotřebujeme.

Plíce trpí, když děláme chyby v jídelníčku

Na podzim vytváříme zásoby, je to období sklizně. Ale pozor, i naše tělo má tendence ukládat si zásoby, pokud ho zatěžujeme nevhodnou stravou. Ženy nejspíš moc dobře vědí, o čem mluvíme. Najednou se nám zvětší stehna, boky, zadeček a bříško. Vzniklé přebytky se ale také usazují v plicích v podobě hlenu a následkem jsou nejrůznější kašle, bronchitidy apod. Uvědomme si tedy, že orgánem, který můžeme významně posílit, nebo také oslabit špatným zacházením, jsou plíce. A ruku v ruce s nimi i tlusté střevo, jejich párový orgán.

Alespoň na podzim vynechte mléčné výrobky

Plicím, a tedy i tlustému střevu, udělá víc než dobře, když se alespoň v tomto chladném období vzdáme mléka a mléčných výrobků. Stejně jako ovoce zchlazují naše zažívání, podstatně silně ji však zadržují v těle vodu a ve výsledku nás zahleňují. To si snadno ověří každý, kdo trpí na rýmu či vlhký kašel. Určitě zaznamená rozdíl, když veškeré mléčné produkty vysadí. Já sama jsem se vysazením mléčných výrobků zbavila třicetileté celoroční rýmy. Prý alergie na kdeco. Když nepiji mléko, nesmrkám. Třicet let mi trvalo, než jsem to pochopila do důsledků a než jsem se vzdala všech mléčných výrobků. Když se občas utrhnu a dám si kafe laté, hned druhý den už si musím „odfrknout“ nosem, když chci telefonovat nebo při cvičení dělám pořád takové „ehm, ehm“, jak se mi „cosi“ hromadí v krku. A pleť mi dá okamžitě taky vědět, že to akné, co jsem se ho léta nemohla zbavit by mohlo zase rychle přijít, kdybych u těch sýrů a kafíčka zůstala :-) A jestli chcete zhubnout, tak alespoň na podzim opravdu omezte všechny ty mléčné lahůdky. Věřte mi, půjde to najednou úplně samo. Pokud jste zdraví, nemáte zažívací potíže, kožní problémy, záněty ani akutní rýmu či nachlazení, klidně si občas mléčný výrobek dopřejte. Ale berte to spíš jako dezert než jako základ stravy. A pokud to vydržíte, počkejte s tím na jaro.

 

Aby záda nebolela

Na podzim se energie přírody se stahuje a my se také začínáme choulit do sebe. Chráníme se tak podvědomě před větrem, zimou a deštěm. Také se čím dál tím méně aktivně pohybujeme a jsme celí ztuhlí. Výsledkem často bývají stažené svaly v oblasti páteře a bolavá záda. Krom vyváženého jídelníčku, který si představíme dále, zkuste chodit alespoň na krátké procházky (já vím, že se vám v dešti nechce), choďte po schodech a nejlépe zařaďte protahovací cvičení typu jóga, pilates nebo tai-chi. Také je velmi důležité se cíleně ohřívat zevnitř.

Jak se ohřát zevnitř

Preferujeme tedy vařená teplá jídla, klidně od snídaně až do večeře. Náš organismus zahřeje vařené obilí, navíc nám dodá energii potřebnou k zvládnutí podzimních nálad. Přednost v tomto období dáváme rýži, často zařazujeme jáhly a při velmi chladných dnech už sáhneme po pohance, která má opravdu velmi zahřívající účinek. Veškeré pití by mělo být ohřáté alespoň na teplotu těla. Zázračným nápojem je horká voda. Pijte ji klidně od rána do večera místo všech ostatních nápojů. Pozor, nechceme, abyste vypili tři litry denně! To byste si zbytečně zatěžovali ledviny. Ale pokud chodíte po světě s termoskou horké vody a celý den z ní ucucáváte jako já, děláte opravdu dobře. Tělo i duše se vám odvděčí pocitem klidu a pohody, tepla a radosti ze života. Komu samotná nechutná, ať si do ní přidá pár kapek citronu.

Podzimní vaření pro zdraví

Při vaření používáme více tuku než v létě, celkově se prodlužuje doba varu, pokrmy více zahušťujeme. Častěji než doposud zařazujeme ředkve. Krom jiného nám pomohou vstřebat a rozložit oleje a tuky použité při restování a  smažení, které si v chladných dnech můžeme dovolit, pokud jsme jinak zdraví.

Do jídelníčku zařazujte co nejčastěji kulatou zeleninu. Tj. tu, která roste zcela nebo alespoň částečně nad zemí a má kulatý tvar. V přechodných obdobích, jako je jaro a podzim, nám pomáhá harmonizovat energii v těle, zejména na podzim pak lépe zvládneme přechod na chladnější zimu. Patří sem např. červená řepa, kapusta, cibule, zelí, kedluben, dýně, tuřín. Hlavně cibuli na podzim používáme denně, pomáhá regulovat vodní režim, o kterém jsme se již zmínili výše. Syrová zelenina už slouží spíše jako ozdoba talíře. Zato česnek a křen zařazujeme podstatně častěji pro jejich zahřívající účinek a pikantní chuť, která je v tomto období skutečně žádoucí. V malém množství je dáváme i dětem, protože aktivizují střeva a plíce. Nedáváme je však syrové, ale necháme je lehce přejít varem.

Na talíři se nám bude zvětšovat hromádka luštěnin, přednostně cizrna a hrách. Samozřejmě stále zařazujeme do jídelníčku čočku, fazole, a sojové výrobky tofu, tempeh a natto, ale vaříme je delší dobu, případně je restujeme a pečeme a používáme na ně více sojové omáčky než doposud.

Připravte se na zimu

Na podzim je ten správný čas nakládat zelí na zimu, zavařovat ovoce a sušit plody léta. Pokud si na to najdete čas, budete mít v zimě ten správný zdroj vitamínů. Jestli jste moc časově zaneprázdnění, navštivte prodejny zdravé výživy a nakupte kromě kvašeného zelí, sušených hub a marmelády bez cukru také mořskou řasu Hiziky. Ta je totiž krom všech výhod, jež mají mořské řasy obecně, velmi vhodná právě v tomto období. Navíc obsahuje 14x více vápníku než stejné množství mléka. A na rozdíl od něj dokáže vápník navázat na kosti a organismus nepřekyselí nýbrž přesně naopak.

Zapomeňte tedy na velké zeleninové saláty, fresh džusy a začněte vařit. Teď už je opravdu čas sáhnout po vařečce, chcete-li zůstat zdraví a nepřivítat zimu vyčerpaní, usmrkaní a v depresích. Mimochodem deprese, obavy a strachy způsobují oslabené ledviny, jejich čas nastane zanedlouho. V listopadu se totiž přihlásí biologická zima. Ale o tom si povíme až příště.

  1. Muzete mi dat prosim tip co davat diteti (3,5 roku) v zime ke svacine? Pripadne odkaz na clanek, pokud jste o tom uz psali? Do skolky ji davam vlastni svaciny a odpoledne take casto nesvacime doma kvuli krouzkum nebo pobytu venku, tak potrebuji neco, co je mozne vzit s sebou a pripravit predem. Zatim davame casto prave jogurty :/ Dekuji

  2. Super článek, Děkuji..jen mi uplně nesedí v zimě těch pár kapek citronu do vlažné vody…ikdyž je to pár kapek pořád je to ochlazující citron?….

    • Toho se není třeba bát, dáváme citrón i do jiných jídel – do jahel, do zálivek a dresinků třeba na pečenou zeleninu apod. Je to pár kapiček, navíc citrón není tropický, ale subtropický, takže to je o něco mírnější forma ochlazení. Pokud člověk nemá vyloženě vnitřní chlad a vyčerpané ledviny (to by ho to ani nelákalo si tam citrón dát), tak to není problém. Je to vlastně taková minimalistická verze vitamínu C bez tabletky ;-) I když na to máme hlavně kvašenou zeleninu.

  3. Pohanka má zahřívající účinek? Na lednici mám danou tabulku potravin dle výživy podle 5 elementů a ta říká, že pohanka je osvěžující. :-)

    • Tak to je vtipná tabulka :-) Pro jistotou koukám na svoji letitou, tam je dle pěti elementů pohanka v teplém pásmu v prvku oheň. Osvěžující je tu žito, rýže, ječmen, každé v jiném prvku.

        • Nejlepší je se řídit vlastními pocity. Na pohanku v létě opravdu chuť nemám, ta přijde až se zimou a rýži mohu jíst celý rok.

        • Já myslím, že to není až tak podstatné, Ivanu. Já to první roky neřešila a najednou jsem zjistila, že to tak dělám automaticky. Když jiné pestré a vyhneme se nevhodným extrémum (zmrzlina v mraze, smažené v teplickém vedru),nemůžeme udělat až tak velkou chybu. Obecně je obilí neutrální ?

  4. Ten banán nebo tvaroh na svačinu není jen o pohodlnosti. Ty maminky věří, že dávají svým miláčkům to nejlepší. Ze všech stran jsme masírováni informacemi, jak je mléko zdravé, kolik bychom měli jíst ovoce… A které ovoce má nejvíce vitamínu C? Které ovoce je nejzdravější? No přece to exotické! I já jsem si tím prošla, než jsem začala jíst jinak. Také jsem si myslela, že mléčné výrobky jsou zdravé a tím, že nejím maso, musím to dohnat právě těmito mléčnými výrobky. A exotické ovoce? Taky jsem ho jedla kvanty a vůbec mě nenapadlo, že bych tím dělala něco špatně.

    • Je to tak, masáž byla silná. Já si to pamatuju i z dětství – sílu najdeš v sýru, mléko na pevné kosti,….Ještě že už víme, co víme a naše děti jsou o tolik zdravější než my.

  5. Mně se taky ježí chlupy a je mi zima – z jogurtů, kynutých knedlíků a pití z lednice. Každý to kolem mě dělá. Tyhle věci už já fakt nemůžu ani vidět. A dost se bavím, např.v práci, kdy vrcholem zdravé výživy je tam pro ty lidi, když si někdo přinese do práce kuskus bůhví s čím…!

  6. Podzim je sice daleko, ale je tu zmínka o sušení ovoce, tak to šoupnu sem :) Jak ovoce sušíte, osvědčila se vám nějaká sušička? Loni jsem zavařovala o 106 a většina kompotů a marmelád mi pořád leží ve sklepě :D Ne že by nebyly dobré, ale prostě spotřeba není tak velká. Zato jsem utratila celkem dost za kupované bio sušené ovoce (hlavně do ovesné mozaiky, ta teď fakt frčí), tak bych si ráda něco zkusila nasušit, na úkor toho zavařování :)

    • Ja som na susenie ovocia maniak – po skonceni sezony mam spajzu plnu patlitrovych poharov so susenymi jahodami, broskynami, marhulami, hruskami, slivkami a jablkami. Praca je to poriadna, ale vysledok stoji za to! Detom najviac chutia broskyne, ale nepohrdnu ani ostatnym. Susim na susicke znacky Eta uspesne uz asi 5 rokov. Ma vysoke poschodia, navyse som si k nej dokupila 4 nahradne poschodia, tak mozem susit naraz viac. Ovocie krajam na asi centimetrove platky, vacsinu susim aj so supkami. Supem prave broskyne, lebo mi vadia na ususenych tie chlpky. Krajam ich potom na mesiaciky. Jahody pred ususenim rozmixujem a robim placky.

    • Chystáme už druhý rok :-(, holky kdybychom tak byly chobotnice a mohly psát, starat se o děti a vařit současně…

      • Prosim vas a kdyz jsem dosa Pitta,tykaji se me taky tyto. Doporuceni? Ja bych mela spis ochlazovat,myslim….trochu se v tom ztracim,poradite? Dekujiii

  7. prosim o vyjadrenie: syn od narodenia cca do dvoch rokov – nikdy nepil mlieko a nejedol ziadny mliecny vyrobok (ani maslo), nikdy nejedol zemiaky, nikdy nejedol ziadne tropicke ovocie, takmer nikdy nejedol ziadne maso. bol stravovany v ramci zasad makrobiotiky. jedol hlavne doma pripravovane kase, varenu zeleninu, strukoviny, po roku vynimocne trochu kvaskoveho chleba, povarene a susene ovocie, dlho kojeny. napriek tomu takmer sustavne chory, soplavy, medzi prvym a druhym rokom zivota takmer osem mesiacov v kuse bronchitida… pred koncom druheho roku diagnostikovany vyrazny nedostatok vitaminu D…

    • Katko, to je spíš na návštěvu celostního lékaře než na diagnostiku na dálku. Na to máme málo informací a není tu na to ani prostor. Je ale potřeba si uvědomit, jak jste se stravovala Vy celý život, v jakém tedy stavu bylo Vaše tělo v době otěhotnění a jak jste se stravovala během těhotenství a kojení. Koneckonců na naše tělo má vliv nějakých 7 generací zpátky. Takže syn si s největší pravděpodobností nese nějaké zátěže ještě z prenatálu, možná z kojení. Neznáme Váš zdravotní stav a jídelníček a to by bylo to primární, co by se řešilo. K zahlenění může přispět samozřejmě i ten kváskový chléb, může mít intoleranci na lepek, je toho hodně, co by bylo potřeba prošetřit. Často se tyto stavy rozjedou po očkování. Takže se podívejte do očkovacího kalendáře, pokud je očkovaný a zkuste to srovnat s jeho zdravotním stavem. V každém případě dobrý jídelníček mu pomůže ty staré věci dostat z těla ven a udržet ho v co nejlepší kondici. Vitamín D může chybět také z mnoha důvodů. První pomoc je být na slunečním světle, jíst sezam a používat sezamový olej, jíst ryby. Pak obvykle není potřeba nějaké doplňky apod. Z vyprávění víme o dítěti, které už mělo měkkou lebku a rybičkovou kúrou, kterou podstoupila hlavně jeho kojící matka, se z toho dítěte zralého na křivici stalo dítě zcela zdravé. Je také otázky, v jakém stavu by byl, kdyby jedl běžnou stravu…Buďte ráda, že se jeho tělo umí těch nečistot zbavovat a zamyslete se, jeslti jsou to nové a nové nečistoty z nějaké dietní chyby (moc ovoce, moc mouky,..) nebo přebytky z těhotenství. A pokud kojíte, tak pozor na Vaši stravu, abyste ho denně nezásobovala třeba mléčnými výrobky přes Vaše mléko.

  8. děkuji za super článek. a úžasné recepty a celý web! ten čas co tomu dáváte je obdivuhodný a vy musíte být hrozně výkonné ženy se zvládnutým timemanagementem. to moc obdivuji a tiše závidím:) jen bych se ráda ještě zeptala jak to, že banán a citrusy (tropické ovoce) ochlazují a citron. šťávu makrobiotici běžně používají? citron neochlazuje?děkuji předem

    • Děkujeme, myslím že jsme dvě normální holky s dětmi a náš timemanagement spočívá v tom, že prostě pracujeme v noci, což není úplně ideální, ale je na to konečně klid. Citron také ochlazuje, ale většinou ho na dochucení potřebujeme jen pár kapek, kdežto mandarinky a banány se jedí na kila.

      • Ale když nás takhle hezky někdo pochválí, tak nás to moc těší a s chutí dáme na web další recept :-) Takže dííík!

    • navíc citrony jsou spíš subtropické ovoce (menší hrůza než tropické) a oproti banánům, mandarinkám, pomerančům… neobsahuje (skoro žádný) cukr

  9. Opravdu moc pěkný článek a funguje to , možná to dá víc práce, ale odvděčení za trošku té námahy v podobě zdraví se určitě vyplatí .

  10. od kamarádky jsem dnes dostala typ podívat se na stránky jíme jinak.
    mám totiž 7měs. holčičku a ta má už 3měs. hlenový kašel. vypadá to,že ji vadí mléko. začali jsme sice na nutrolin HA(hypoalergenní),nyní má na předpis od dr.Nutrilon Alergi Care – jde o štěpenou bílkovinu…ale i tak má pořád ty hleny. vlastně bezprostředně po vypití mlíčka,které ani moc nechce. kojila jsme jí,ale sama se asi pře 3týdny odstavila…:( mléko pořád mám. řeším teď, že bych jí ráda dál kojila, aspoň bych to zkusila s tím, že právě chci a i bych v případěš kojení musela, opustit mléčné výrobky. a tak hltám vaše zkušenosti. jen nevím, jak mám stravovat malou? zatím baští krásně pohanku, červenou čočku, cuketu,květák, rýži,brambory a nemléčně kaše.ale nejede jí moc ovoce, takže se mi díky tomu co tu čtu dává mozaika dohromady – ovoce ji nedělá dobře, zahleňuje,stejně jako mléko…??potřebovala bych poradit, kde najdu pomoc,jak ji správně krmit?co a kolik by měla mít, pokud nebude mít mléčné výrobky a potažmo ani kojen. mléko a nebude baštit obvoce, tak jenom zeleniny a luštěnin se asi nenaji.?zatím tápu. kdyby mi někdo mohl poradit na e-mail:barunka@ledvina.eu – předem velmi DĚKUJI.PS:má ráda pohankové a kukuřičné křupky – takové ty z bio prodejen – co si o tom myslíte?jsou vhodné?

    • Báro vidím, že jste sama rychle přišla na to, kde je zakopaný pes. Já být vámi úplně bych umělé mléko odstranila, kór když máte vlastní a zkusila bych ji zase rozkojit, nebo krmit odstříkaným. Pokud by se nedařilo, je ještě řešení obilné mléko, recept na něj najdete v Radosti ze zdravých dětí, nebo v knížce pro maminky od Dagmar Lužné. Existuje i skvělý přístroj velikosti varné konvice na obilné mléko od Sojabely, možná budeme dělat větší objednávku, je nás už hodně, kdo ho chce.
      Zahlenění je jasný důsledek toho, že v tělíčku je něco navíc, může to mít i od vás z těhotenství, nevím jak jste jedla, ale rezervy máme asi každý a chce to ven.
      Holčička je ještě hodně malá, určitě vynechte brambory, byť jsou všude tolik doporučované pediatry, viz náš starší článek http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/ , dále zatím vynechte pohanku, je hodně zahřívající a měla by se dávat až od 1,5,- 2 let (netýká se to dětí, co baští konvenční stravu, tam už je to jedno). Ovoce ideálně zatím nedávat, když už tak napařené v páře a max. 2x týdně, ale já bych s ním u vaší holčičky klidně počkala do roka. Jakmile máme u našich dětí jen náznak rýmy, ovoce okamžitě vynecháváme, opravdu hodně zahleňuje a také ochlazuje organismus, což na zimu není dobré. Z obilovin doporučuji zatím jen bezlepkové, alespoň do roka, opět lepek silně zahleňuje, takže rýži, je ji spousty druhů, střídejte klidně celozrnou i s bílou, jáhly, ty hodně doporučuji, kukuřice – polenta, nebo kaše z kukuřičné krupice. Bezlepkový je ještě amarant a quinoa ale ty jen přidávejte, nedávejte je samotné. Zeleninu denně několikrát – všechny sezónní druhy hlavně tepelně upravenou, stačí v páře, dusit, jako polévka… Nemléčné kaše z obchodu vyhoďte, pokud nejsou jen z rýže, ale často tam je i cukr a jiné látky a jsou instatní, nechte si je max. na cesty. Stačí holčičce rozvařit trochu vařené rýže, nebo jáhel a mixnout tyčkovým mixérem a máte super zdravou kaši. Klidně vařte jáhly se zeleninou, nebo zvlášť a k jídlu ji to mixněte dohromady. S červenou čočkou bych asi ještě počkala, zdá se mi to na ní brzy, ale kdyby jste vůbec nekojila, tak ji občas dejte, ať má kvalitní bílkoviny.
      O stravě malých dětí se dobře dočtete v Radosti ze zdravých dětí od doktorky Strnadelové, jen ona dává ovoce moc brzy, my po zkušenostech a různých kurzech co jsme absolvovaly se přikláníme k tomu ho dávát málo až v roce. Jinak je to tam dobře a přehledně zpracované co kdy a hlavně krásně vysvětlené proč. Až po přečtení této knížky mi vše nastudované v hlavě docvaklo.

  11. Přeji hezký den, taky mam husí kůži, když vidim banány u nemluvňátek (a nejen ty)… Kéž by bylo stále více osvícených duší, které se nebojí vybočit a nechtějí se dál nechat klamat trhem;). Děkuji za báječné články a velmi inspirativní diskuze. Přeji vše dobré a zdravim z „Biotetova“ ;)…

  12. Souhlasím s Vámi paní Jano.Já na banán také nedám dopustit.Navíc dá se také tepelně zpracovat.Je to vlastně napůl ovoce a na půl zelenina.Bez citrusů se v zimě opravdu obejdu.Jinak se vším souhlasím :o)

    • Děvčata, nechci vám brát banán, ale….on oprvdu straaašně ochlazuje střeva. Je minerálově pro nás nevhodný. Obsahuje plísně, hromadu cukru, který se díky jeho vláknině dostane až do střev. Navíc se k nám vozí nezralé, vlastně ani to nejsou banány, jak příroda chtěla…obsahují látky podobné opiátům. Prostě námět na článek. Já je milovala, ale funguju skvěle i bez nich. A všem, co mají malé děti, radím – raději jim tu slaďoučkou dobrotu nedávejte ochutnat. Pak se jim budou zdát jablka a švestky nudné a málo sladké. Helča potvrdí, že v zemích, kde banány rostou, je jedí syrové jen opice :-) Lidi si je zásadně smaží nebo jinak tepelně upravují.

      • …obsahuje plísně …. – tak to si vzpomenu na pan Pátera Ferdu ze Sušice, úžasný to jasnovidný člověk, výborný léčitel a vždy dokázal pomoci , moc nám mimochodem schází , no a ten vždycky říkal – banány nejezte, banán obsahuje 9 druhů plísní , sice někdy zhřešíme, ale s banány to opravdu nepřeháníme .

  13. No mě právě už čaje vůbec nechutnaly a ta teplá voda mi přišla zrovna vhod, vlastně nepiju studenou ani v létě, nechávám si ji odstát, jen mě prostě nenapadlo si ji ještě přihřát. Moc mi taky chutná horká jablečná šťáva. Jinak banány mi chutnají i po naprosto vyváženém jídle :-) Banán je pro mě zázrak. Zasytí, kdykoliv mám po ruce výbornou svačinu, kterou koupím na každém rohu. Navíc třeba jablka můžu jíst jen čerstvě utržená z chemicky neošetřeného stromu, jinak mám alergii (většinou i na hrušky, třešně, broskve…), takže banán je pro mě kolikrát jediné ovoce, které můžu. Kdepak, rozumím, chápu, ale banán nedám :-) Navíc přemýšlím, že ty citrusy jsou opravdu pocitově studené, ale banán – pokud tedy není z lednice, kam ani nepatří – ve mně pocit chladu nevyvolává, spíš naopak.

    • Není nad to se občas dostat k vlastním, dva roky starým komentářům :-D Mimochodem, banán jsem dneska jedla po roce jako součást raw dezertu a už mě škrábe v krku. No toto :-D

  14. Na tenhle web jsem narazila náhodou a nestačím se divit. Principy zní docela logicky, ačkoli já v zimě pravidelně mívám chuť na pomerančový džus. I na lyžích. Některé rady z tohoto článku vyzkouším, mám ale velký problém s vařenou zeleninou. Syrovou mám ráda, ale vařenou prostě nesním. Luštěniny jo, zeleninu ne. Dá se to nějak obejít? :)
    Jinak na čaje nedám dopustit a při představě teplé vody se mi dost zvedá žaludek..

    • Hm, Karolíno, přemýšlím nad tou zeleninou..to bude těžké. Sama vím, o čem mluvíte. Jako díte jsem nepozřela nic jako je dušená mrkev, květákový mozeček, lečo nebo třeba jen zeleninu v polévce….Inspirovala jste mě k námětu na článek, proto si dovolím vám odpovědět touto cestou. Mrkněte na náš web, v nejbližších dnech se tam objeví odpověď a pár tipů :-)

    • Když jsem ještě neznala tepelné působení potravin, mívala jsem po celý rok občas až neudržitelnou chuť na džus, či něco ledového, osvěžujícího. Zpětně jsem si ale uvědomila, že to bylo vždy po tom, co jsem snědla něco těžkého, ostrého, tučného, nebo smaženého. Tělo bylo přehřáté a potřebovalo ochladit a osvěžit. Dneska, když jím jinak, tyhle extrémní chutě úplně zmizely, stejně jako zmizela chuť na něco sladkého, vzápětí slaného, pak pikantního… Už nestojím před lednicí a nepátrám, čím se uspokojit. Už mi nic, mně čokoholiku, čokoláda neříká. Je to pro mě osvobozující, nemuset stále uspokojovat své rozhárané chutě, protože já si denně opravdu pochutnávám na všech chutích v jednom zdravém jídle. Jen ty chutě nejsou tak extrémní. Sladké mám obiloviny, pečenou dýni, či jinou zeleninu, pikantní, slaná a kyselá je kvašená zelenina, osvěžující je salát, slané jsou luštěniny. A v bříšku je jak v pokojíčku. Po takovémhle jídle mě mlsná opravdu nehoní. Ale když se někdy najím klasicky, nevím čím dřív bych své chutě dorovnala. To pak často dojde i na tu čokoládu.

    • Představa teplé vody by mi dříve zvedala žaludek určitě také. Dneska, hlavně v době, kdy se ochladí, nevyjdu bez termosky ven ani se psem. Nápoje by prostě teď na podzim a v zimě, měly být převážně teplé. Naštěstí variant je mnoho. Co třeba bancha, nebo zelený čaj? Stačí si dát do termosky, nebo do konvice pár lístečků čaje a pak už jen dolévat horkou vodou. Čaj má každým přelitím slabší chuť a pořád je to dobré a není to jen voda.

  15. Ahoj, trošku mě zaráží informace o zvyšování obsahu luštěnin v zimním jídelníčku, mám knihu: Radost ze zdravých dětí, a tam je obrázek „koláčový graf“ kde je procentuální zastoupení luštěnin v letním (15%) a zimním (10%) jídelníčku, ale zároveň na další straně je v knize napsáno že se bude hromádka luštěnin v zimě zvětšovat tak jak píšete tady.

    • Ahoj, mám za sebou stejné zaražení se :-) V úterý jsem se nicméně viděla s Vlaďkou Strnadelovou (autorka té knihy), a tak jsem se prostě zeptala. Je to prý tisková chyba, luštěnin v zimě přibývá a s jarem ubývá, jak jsem tak nějak intuitivně cítila. Takže platí, co je psáno ne co je na obrázku :-)

  16. K nejedení bezpeckových snadno loupatelných voňavých mandarinek a a akorát zralých banánů bych se musela hodně nutit. Hlavně banány miluju a když je miluješ, není co řešit :-) Ale vím, že je to pravda, že bych měla… Velký dík za tip s horkou vodou. Pořád si vařím čaje, leckdy už na žádný nemám ani chuť, ale studená voda mě nelákala a takové jednoduché řešení mě nenapadlo!

    • To časem přejde :-) Teda možná, aspoň u nás to tak bylo. Nejdřív jsem je kupovala, ale nikdo už je nejedl. Končily v koši nebo se sušily na ozdobu. Takže už to nekupuju a nikdo si nestěžuje :-) Milumeme pečená a napařovaná jablka, kompoty apod.
      Jinak s tou horkou vodou to přesně znám. Už jsem byla všech čajů přepitá, všechny ty ovocné a jiné chutě se mi už příčily, ale studená voda v zimě mi taky nevyhovovala. Horká voda je dokonale neutrální a zatím jsem se jí za ty dva tři roky nepřepila :-))

  17. Souhlasím s holkama. Představa citrusových plodů v zimě mě děsí a chci li si z nostalgie připomenout vůni mandarinek, kterýma nás ládovali ve školce na Mikuláše (pro mě tedy předzvěst Vánoc) nakrájím je na kolečka a dám na topení….a pak mám i ozdobu na stromeček :-)

    • Takhle přesně dopadly ty mandarinky, co jsme časem už nějak nechtěli jíst :-) Myslím, že Markétka si myslí, že mandarinky a pomeranče rostou kvůli českým vánočním stromečkům :o))

  18. Mohu jen dát Evě plně za pravdu. Po více než 2 letech tohoto stravování mám opravdu v chladném počasí z jogurtu husí kůži a to mi stačí si ho jen představit. Naopak taková pečená dýně, či hustá polévka mě vyloženě pohladí a krásně ohřeje.

  19. Zobrazit všech 48 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekVýtečné pečené dýňové plátky
Další článekItalské dýňové rizoto