Zbyla vám upečená špagetová dýně a přemýšlíte co s ní? Tak šup s ní do nákypu. Je úžasně krémový a vláčný a s ingrediencemi můžete experimentovat dle chuti.

Ingredience
Dortová forma o průměru 24 cm
  • půlka menší upečené špagetové dýně
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4 žampiony
  • sůl
  • pepř
  • 100 g uzeného tofu
  • 1/2 hrnku předem namočených kešu ořechů
  • 1 hrnek syrové brokolice
  • lahůdkové droždí dle chuti
  • 75 ml vody
  • 150+50 ml rostlinného mléka
  • 2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu

Jak připravit nákyp ze špagetové dýně

  1. Z upečené dýně naškrabeme vidličkou špagety a odložíme zatím stranou do větší mísy.
  2. Nakrájenou cibuli, česnek a žampiony dáme na pánev, osolíme, opepříme a asi 5 minut restujeme. Přidáme do mísy k dýni.
  3. Brokolici uvaříme a necháme trochu zchladnout. Do mixéru dáme kešu oříšky, brokolici, lahůdkové droždí, vodu a sůl a rozmixujeme dohladka.
  4. Do rendlíku nalijeme 150 ml mléka a ve zbylých 50 ml mléka rozmícháme kukuřičný škrob. Mléko v rendlíku přivedeme k varu, vmícháme škrob a povaříme na hustou kaši, do které vmícháme kešu směs.
  5. Směs přidáme do mísy k dýni, cibuli, česneku a žampionům, přidáme nahrubo nastrouhané tofu, popřípadě dosolíme, dopepříme, dáme do dortové formy a pečeme cca 20 – 25 minut na 180°C. Před krájením necháme vychladnout.

 

Praktické

  • Počítejte s tím, že tento koláč neztuhne tak, jako například quiche, jelikož jsem jej chtěla zachovat krémový a šťavnatý, ale přesto jde krájet i hezky nabrat. Pokud chcete koláč „pevnější“ přidejte ještě trošku škrobu.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.

Obměna

  • Pokud nechcete použít uzené tofu, nahraďte bílým tofu předem namarinovaným dle své chuti
  • Zeleninu dejte dle své chuti, můžete přidat například cuketu a žampiony naopak klidně vynechat.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a česnek.
  1. Včera som robila 1x špag. tekvicu a bola to ♥️na 1ochutnanie,tak aj dnes ,zostala mi troška ,ale bola som taká zvedavá na chuť nákypu_že som urobila aspoň do mini formy a neľutujem,výbornéé..zajtra bežím po ďaľšiu tekvicu😃

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNa podzim přidejte pikantní chuť
Další článekHroznová marmeláda bez cukru