- švestky
- špetka soli
Jak na švestkovou marmeládu: recept krok za krokem
- Švestky omyjeme a vyndáme z nich pecky.
- Dáme je do hrnce, přidáme špetku soli, přiklopíme pokličkou a dáme vařit.
- Když švestky začnou pouštět šťávu, odklopíme a vaříme na mírném plameni. Občas promícháme, ať se vespod nepřipálí. Vaříme asi 60 minut.
- Když máme džem dostatečně hustý, plníme do sklenic, asi 2 cm pod horní okraj a zavíčkujeme.
- Do hrnce dáme podložky, já mám dřevěné destičky. Položíme na ně sklenice a zalijeme do ⅔ teplou vodou. Sklenice se nesmí dotýkat dna ani mezi sebou.
- Sterilizujeme asi 25 minut při 80°C. Teplotu kontrolujeme teploměrem.
- Sklenice vyjmeme, zkontrolujeme, jestli víčka chytla, obrátíme dnem vzhůru, položíme na utěrku a počkáme do úplného vychladnutí.
- Skladujeme ve sklepě nebo jiné chladné místnosti.
Praktické
- Používáme jen zdravé, zralé a nepoškozené plody.
- Jestli se vám bude zdát džem málo sladký, můžete v průběhu vaření ještě přidat špetku soli, která z ovoce sladkost vytahuje. Také můžete přidat např. rýžový sirup, slad nebo jiné rostlinné sladidlo.
- Džem můžete dosladit i při podávání.
- Dbáme na hygienu, sklenice musí být čisté, aby se džem posléze nezkazil. Jestli se nám podaří potřísnit vrchní okraj sklenic džemem, ihned otřeme. Při zavíčkování musí být okraj sklenic čistý.
- Víčka používáme dobře těsnící, nejlépe vždy nová.
- Vybíráme sklenice stejné velikosti, kvůli sterilizaci.
- Sklenice opatřete popiskem, z jakého ovoce je džem vyroben a rokem výroby.
Obměna
- Po přidání koření, např. skořice, hřebíčku, badyánu, džem dostane jinou, zajímavou chuť.
- Můžete použít jakékoliv sezónní ovoce.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Buďte první, kdo napíše komentář