- salátové listy (hlávkové či jiné listové)
- 1 hrnek vody
- 2 lžíce rostlinné smetany
- 1 lžíce jablečného octa
- 1/2 lžíce umeocta
- 1 snítka čerstvého kopru
- Listy opereme a necháme okapat.
- Kopr nasekáme na jemno.
- Listy natrháme do mísy a přidáme k nim smetanu, vodu o oba octy a kopr.
- Promícháme, ochutnáme, doladíme množství octu a podáváme.
Praktické
- Hlávkový salát má nahořklou chuť, což někomu nemusí vyhovovat, pak hlávkový salát nastavte ledovým či jinými sladšími verzemi listů.
- Pokud potřebujeme dodat sladkou chuť, přimícháme do zálivky slad nebo obilný sirup. Slad je lepší naředit horkou vodou nebo čajem, aby se lépe rozmíchal.
- Pokud si nevěříte s dochucením zálivky, udělejte si ji zvlášť v misce a teprve, až budete s její chutí spokojeni, nalijte ji na salát. Já šetřím nádobí a dávám ji rovnou do mísy.
- Kdo nemá rád kopr, prostě ho vynechá :-)
Děti
Salát dáváme dětem cca od 2 let, menším dětem dáme syrovou zeleninu zvlášť nebo zálivku hodně zjemníme.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Děda na zahrádce velel: vymáchat v sudu s dešťovou vodou a hned sníst. To byl nejlepší. Jen se solí, oliváčem a koprem dnes, vedle jahody s kokosovou šlehačkou pro manžela.
Tady ten salát miluju, dělám ho teď často, ale ještě dávám trochu rýžového sirupu.