Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Alarmující výsledky studií: Průmyslově zpracované potraviny nás ničí

Snídaňové cereálie, zmrzliny, pizzy, slazené nápoje, rozmrazované pečivo a další průmyslově zpracované potraviny souvisí s výrazným rizikem předčasného úmrtí a dalších zdravotních problémů. Potvrdily to i výsledky rozsáhlých studií.

Zlo jménem průmyslové zpracování potravin

Na trhu máme 3 kategorie potravin:
1. čerstvé, sušené a čerstvě tepelně zpracované potraviny (čerstvá zelenina, vařené/pečené maso, luštěniny)
2. sekundárně zpracované potraviny – standardně zpracovaná jídla (marmelády, kompoty, čerstvé pečivo, sýry)
3. terciálně zpracované potraviny – průmyslově zpracované, tj. původní suroviny jsou rozložené a pak znovu použité na vytvoření nového výrobku (hranolky, snídaňové cereálie, slazené nápoje)

Průmyslově zpracované jsou potraviny, které jsou vyrobené průmyslovým zpracováním potravinových surovin.

Pomocí průmyslového zpracování vznikají potraviny, které jsou:

  • levné a jednoduché na výrobu,
  • pro zákazníky levné (tj. dobře prodávané), jednoduše se připravují (např. v mikrovlnce), chutnají (protože jsou výrazně chuťově upravované pomocí umělých látek, éček) a dlouho vydrží.

Jejich problémem je ale fakt, že obsahují velké množství přídatných látek, soli, cukru a dalších ochucovadel. Průmyslově zpracované potraviny se dají poznat snadno: „Pokud výrobek obsahuje více než pět přísad, pak se jedná o terciárně zpracovanou potravinu,“ uvedla španělská profesorka Mairy Bes-Rastrollové, autorka studie zaměřené právě na průmyslově zpracované potraviny.

Spotřeba průmyslově zpracovaných potravin se zvyšuje

Francouzské a španělské výzkumy potvrdily, že v posledních letech se zvýrazně zvyšuje spotřeba průmyslově zpracovaných potravin a oba výzkumy se shodly na tom, že tyto zpracované potraviny mají negativní vliv na lidské zdraví a vedou k přejídání. Vědci, kteří se problému věnují, považují výsledky studií za alarmující.

Vědci upozorňují na rizika konzumace

Hlavním rizikem dle vědců je to, že tyto zpracované potraviny vedou k přejídání a způsobují nadváhu, která je výrazným negativním faktorem. To potvrzuje i výzkum expertů z amerického National Institutes of Health. Sledovali skupiny dobrovolníků a jejich jídelníček. Ukázalo se, že pokud konzumují průmyslově zpracované potraviny, sní o 500 kalorií denně více, než kdyby se stravovali „klasicky“.

  • Španělská studie sledovala 19 899 lidí po dobu deseti let. Během té doby zemřelo 335 účastníků výzkumu. Ukázalo se, že u lidí, kteří jedli častěji průmyslově zpracované potraviny, byla pravděpodobnost úmrtí výrazně vyšší než u těch, kdo konzumovali jiné druhy potravy.
  • Francouzská studie sledovala 105 159 osob po dobu pěti let. U konzumentů průmyslově zpracovaných potravin byla větší pravděpodobnost onemocnění srdečními chorobami.

Vědci také upozorňují na to, že zpracované potraviny obsahují hodně kalorií a chybí v ní vláknina a živiny. Dalším problémem těchto potraviny jsou přídatné látky, jejichž konzumace z různých zdrojů způsobuje koktejlový efekt. Vědci ještě pořád neví, co tento koktejlový efekt vše může způsobit.

Zaměřme se na původní – skutečné potraviny!

Pokud vám záleží na zdraví vlastním i rodiny, vyhněte se obloukem průmyslovým potravinám a kupujte si skutečné jídlo – čerstvou zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, oříšky, semínka aj. A z těchto potravin si připravujte čerstvá jídla, třeba dle našich receptů. To je to nejlepší, co pro zdraví sebe i svých blízkých můžete udělat. Děti nebudou hyperaktivní (ADHD u dětí způsobují právě přídatné látky – éčka), nebudou nemocné, budou šťastné a zdravé.

zdroj: čt24

Osobní zkušenost (Eva, Jíme Jinak)

Můžu jen potvrdit, že vyřadit z jídelníčku “kelímky a krabičky” způsobuje hotové zázraky. Já si to kdysi dala za cíl na 10 dní. Deset dní na obilí, luštěninách, zelenině, semínkách, ovoci. Žádné jogurty, corn flakes, tvarohové sýry, pečivo apod. Za 10 dní jsem měla dole i bez cvičení 5 kg nadváhy, přestala jsem odkašlávat, zmizela chronická rýma, akné a najednou jsem měla sílu žít. Tak už jsem u toho zůstala a postupně měla dole 20 kg (viz foto) a zbavila se nálezů na onkologii, nefrologii, hematologii a zbavila se léků, injekcí, bolestí a spousty neduhů, se kterými se 32 let předtím nedařilo nic udělat.

Stejnou zkušenost pak udělali všichni, kdo si prošli našimi kurzy a zkusili se takto stravovat. To je i důvod, proč pouhých 14 dní v programu Hubneme do plavek má takový úspěch. Je v něm jídelníček na opravdová jídla, nic průmyslově zpracovaného. A tak nám v kurzu lidé hubnou, pokud mají nadváhu, a uzdravují se, pokud jsou nemocní, a cítí se psychicky mnohem lépe už během dvou týdnů.

Jenže dokud to nezažijete, je to jen planá teorie. Chce to najít vlastní kuchyň a vzít zdraví do svých rukou!

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Martin Rychly
7. 6. 2019

Dovedu si predstavit, ze lidem stravujicim se beznym zpusobem, muze ten nas pripadat pritazeny za vlasy. Ten rozdil je obrovsky, ale ktery z nich je ten “normalni”? No jak pro koho. Chci verit, ze se doziju toho, ze jednou bude lidi stravujicich se dle JJ vetsina. Pak mozna, kdyz se rekne “normalni” strava, bude mysleno ta podle JJ. Pro me uz normalni je.

Martin Rychly
5. 6. 2019

Jako reakci na tento clanek mi ma draha polovicka poslala tento link na článek o ortorexii.
Ze bychom byli ortorektici ?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

11
1

Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny

Přibývá důkazů, že kvalita potravin má na nás mnohem zásadnější zdravotní dopad než poměr jednotlivých makroživin. Konzumace vysoce zpracovaných potravin v...

Studie: Nezdravé jídlo zhoršuje paměť a schopnost ovládat chutě na jídlo

Podle nových studií nezdravé stravování zhoršuje paměť a omezuje mozkové funkce. Ale nejen to. Také ovlivňuje schopnost rozpoznat, že jsme nasycení. I pouh...
1

Toto všechno s námi dělají moderní potraviny

Zaměřili jsme se na 7 nejčastěji konzumovaných moderních vynálezů potravinářského průmyslu a jaké mají dopady na naše tělo! Nejíte je náhodou také?
3
2

Čím nahradit ty nejoblíbenější kalorické potraviny

Tyto nejkaloričtější potraviny a jídla vám zaručí, že když je budete jíst, tak za chvíli rozšlápnete i váhu a podlomíte si zdraví. Nemusíte je ale hned šk...
klub
18
6

13 chyb v jídelníčku, které nás drží od vysněné postavy i zdraví

Většina lidí cítí, že potřebují udělat ve stravě změnu, ale většinou neví, jak začít. Někdy se mylně domnívají, že řešením je vynechat maso, vejce a mléko....