Domů Téma Sůl

sůl

Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny

Přibývá důkazů, že kvalita potravin má na nás mnohem zásadnější zdravotní dopad než poměr jednotlivých makroživin. Konzumace vysoce zpracovaných potravin v posledních letech výrazně...

Pickles aneb fermentovaná zelenina – co je to?

Kvašená zelenina je jednoduchý, rychlý a chutný způsob konzervace. Má mnoho živin, enzymů, vitamínů, minerálů a dokáže v našem těle skoro zázraky.

Květák naložený v ume octu

Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár...

13 chyb v jídelníčku, které nás drží od vysněné postavy i...

Většina lidí cítí, že potřebují udělat ve stravě změnu, ale většinou neví, jak začít. Někdy se mylně domnívají, že řešením je vynechat maso, vejce...

Jídlo jako lék: naučte se rozpoznat potraviny dle JIN a JANG...

Které potraviny jsou JANG a které JIN? V této tabulce se naučíme rozpoznávat ty, které jsou extrémní. A naopak zjistíme, které jsou harmonické a...

Alarmující výsledky studií: Průmyslově zpracované potraviny nás ničí

Snídaňové cereálie, zmrzliny, pizzy, slazené nápoje, rozmrazované pečivo a další průmyslově zpracované potraviny souvisí s výrazným rizikem předčasného úmrtí a dalších zdravotních problémů. Potvrdily...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte...

Jak na domácí pesta: krok za krokem

Pesto je jednoduché na přípravu a má mnohem víc využití než jen do těstovin. Namažte si ho na kváskový chléb, potřete jím pečenou zeleninu,...

Čím nahradit ty nejoblíbenější kalorické potraviny

Tyto nejkaloričtější potraviny a jídla vám zaručí, že když je budete jíst, tak za chvíli rozšlápnete i váhu a podlomíte si zdraví. Nemusíte je...

Trpíte kruhy pod očima? Jejich barva vám ukáže, kde je problém

Nevzhledné kruhy pod očima zná asi každý z nás. Dle jejich barvy můžete určit, co za problém se ve vašem těle děje - a...

4 rizika konzumace smažených hranolek a jak je zdravě nahradit

Pokud si ještě stále dáváte na jídlo hranolky, je na čase si přečíst, co vše mohou hranolky ve vašem těle napáchat za škody.

Víte, jak vypadá zdravý jídelníček?

Jak na nás působí potraviny Každá potravina nám dává nějaké živiny (cukry, tuky, bílkoviny, minerály, vlákninu), navíc také chemické přísady, kterými je zpracována. Svoji roli...

10 tipů, jak jednoduše snížit denní příjem soli

Jedna čajová lžička (5 g). To je maximální doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka. Tuto hranici ale každý den několikanásobně překračujeme, když konzumujeme...

Gomasio se spirulinou

Pokud potřebujete dochutit obilovinu, salát nebo jakékoliv jiné již hotové jídlo, léčivé gomasio je skvělou volbou. Toto gomasio jsem ochutnala na Bali a úplně...

8 potravin, které škodí vaší pleti

Tvoří se vám neustále dokola pupínky a akné? Kamenem úrazu může být některá z těchto potravin, kterou často konzumujete. Vzhled pleti totiž odráží váš...

Domácí modelína

Výroba domácí modelíny není žádná věda! Víte co v ní máte, vytvoříte ji raz dva. Pojďte to zkusit podle našeho návodu. Za pár korun...

Unavená? Posilte v zimě ledviny

Biologická zima je tu. Je proto chytré upravit jídelníček, pitný režim, používání soli a tuků, změnit způsob vaření a životní styl, abychom si zimu a blížící se svátky...

Vápník – z čeho jej získat a jak o něj nepřijít

K čemu všemu potřebujeme vápník a jak se pozná jeho nedostatek? Je mléko dobrý zdroj vápníku? Dá se osteoporóza léčit? Kolik vápníku potřebujeme v...

Kvašená zelenina se zázvorem proti chřipce

Nevlídné podzimní a zimní chladné období s sebou přináší riziko prochladnutí a nemocí. Přírodní prevencí i lékem může být třeba tato kvašená zelenina nabitá...

Cuketová pizza

1 středně velká cuketa rajská jablka uzené tofu cibule slunečnicová semínka kukuřičná mouka lněné semínko čerstvá bazalka majoránka pepř sůl + dle chuti/potřeby...

Kuchyňská vs. mořská sůl: Možná si příště solení v restauraci rozmyslíte

Kuchyňská nebo-li stolní sůl. To je ta, která se nachází na stole v každé restauraci a používá ji v kuchyni většina lidí, aniž by...

Sůl – máme ji z jídelníčku zcela vyloučit?

Na téma soli toho bylo napsáno spoustu. Obvykle velmi negativního. Mnozí lékaři a výživoví poradci radí sůl zcela vyloučit z jídelníčku. A to kvůli...

Gomasio

Gomasio je nejen skvělé dochucovadlo salátů a teplých jídel, ale také léčebný prostředek. Léčí pálení žáhy, překyselení, podporuje imunitu a trávení.

Vegety obsahují 3x více soli než zeleniny

Vegety jsou v mnoha domácnostech a restauracích stále ještě běžnou součástí jídel. Na to, že se jedná o zeleninový kořenící přípravek, obsahují v průměru...

Domácí tělový peeling za kačku

Peeling odstraňuje odumřelé kožní buňky, vyhlazuje, zjemňuje, vyživuje a prokrvuje pokožku. Vyrobte si ho jednoduše doma za pár kaček z ingrediencí, které máte v...

Pesto z česnekových výhonků

I výhonky z mladého česneku, které se zalamují, aby česnek nerozkvetl, se dají skvěle využít v naší kuchyni.

60 tipů na zdravá dochucovadla pro vaše vaření

Lámete si hlavu, čím dochutit zdravé jídlo tak, aby nebylo mdlé, všem chutnalo a oblizovali se? Existuje velké množství zdravých dochucovadel, které vám z...

Jak solit?

Souhrn rozumných myšlenek ohledně solení pro různé typy jídel i strávníků.

Sůl

Je některá sůl zdravější než jiná? Sůl jistě není potravina, kterou by bylo třeba někomu představovat. Ale koluje kolem ní spousta mýtů. Pojďme tedy oprášit...

Jak solit?

Obecně platí, že solíme méně, než jsme byli zvyklí v konvenční kuchyni, a používáme kvalitní mořskou sůl obsahující řadu cenných minerálů. Sůl nepoužíváme za...

Citron – vůně do myčky nebo účinné čistidlo

Máte rádi svěží a čistou vůni citronu? A věděli jste, že se dá použít jako vůně do bytu, do myčky i do prádla? Stejně...

Dotazy začátečníků

Pavla je v Klubu chvilečku a má spoustu dotazů. Má muže a dvě malé děti, které mají rádi smažené, maso, salámy, sýry, hranolky a sladkosti....

Dětská strava IV. – sůl, koření

Další překlad z knihy Michia Kushiho, která nikdy nevyšla česky. Tentokrát jde o podrobný návod, jak přecházet z kojení na pevnou stravu, včetně podrobného komentáře jejích...

Jak si chránit a zahřívat ledviny

Ledviny které v zimě potřebují teplo, je nejlepší zahřát nahřátou solí. Když se sůl ohřeje, dokáže dlouho držet teplo a to je pro naše zimou...

Gomasio z řasy Wakame a semínek

Toto gomasio mám asi nejraději. Díky řase Wakame voní po moři, je příjemně slané a dýňová semínka v kombinaci se sezamovými mu dodají skvělou...
Téma: tělo, krev, civilizační nemoci, kondiment, oves, srdeční choroby, oxaláty, maso, bezlepková dieta, živé bakterie, musli s jogurtem, slané oříšky, rýže, wakame, chuť na slané, civilizační onemocnění, sezamové gomasio, fermentace, solný obklad, barviva, ocet, hubnutí, střevní mikroflóra, hořčice, brambůrky, zdravé potraviny, pečení, fermentovaná zelenina, kosti, mléčné výrobky, bylinky, česnekové výhonky, fíky, voda, oříšky, jak na pickles, vaření, müsli, akrylamid, děti, hřiby, pickles, paleo, drogy, mléčné produkty, čínské zelí, váčky pod očima, gomasio, cuketa, živočišné potraviny, konzervanty, majonéza, sladkosti, konzervace, alternativa masa, kosmetika, mrtvice, karolické potraviny, rýžový ocet, solná koupel, jak udělat pickles, obiloviny, barvivo, pikls, močový měchýř, cereálie, vejce, tropické ovoce, skořice, civilizační choroby, vegeta, polotovary, limonády, zdravý jídelníček, koktejlový efekt, hliník, low carb, sezam, bolesti hlavy, konzervované potraviny, lněné semínko, dýňové semínko, nezdravé potraviny, řasa, nezdravá strava, tabák, ovoce a obilí, živiny, ochucovadlo, superpotraviny, antioxidanty, kofein, chilli, ledviny, zima, pesticidy, kokosový ocet, pestrost, zuby, zelenina, masné výrobky, trávicí problémy, kardiovaskulární nemoci, léky, jogurty, druhy pickles, kadeřávek, emulgátory, nezdravé chutě, revma, oběd, cukr, pekingské zelí, smažené pokrmy, polévky, nachlazení, domácí kosmetika, tahini, infarkt, ztužené tuky, nadbytek soli, dochucovadla, vysoký krevní tlak, jód, vápník, umělá sladidla, zelí hlávkové, sezóna jaro, raw food, cukrovinky, šunky, zelí, vitamíny, miso, sójová omáčka, průmyslově upravené potraviny, léto, vysoký glykemický index, Tamari, karcinogen, banány, sůl, vývar z adzuki, laktobacily, mastné, pupínky, medvědí česnek, chřipka, zdravá strava, koláče

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?