V tomto chladném a větrném počasí tíhnu k hustým polévkám. Ještě že téhle hrachovky jsem udělala k obědu dvakrát víc než obvykle. Jen se zaprášilo. Pokud ji zkusíte, dejte vědět, zda vám taky tak chutnala.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 hrnky vařeného hrachu
  • 2 hrnky vody z hrachu / zeleninového vývaru / horké vody
  • 1 cibule na malé kostičky (červená vypadá hezky)
  • hrst dýně na větší kostky
  • 1 stonek řapíkatého celeru na tenké proužky
  • 1 mrkev na tenké sirky
  • 5 stonků čerstvého tymiánu (nebo lžička sušeného)
  • 2 stroužky česneku
  • podle chuti umeocet a jablečný ocet

Jak připravit polévku z hrachu

  1. Pokud nemáme vodu z vařeného hrachu, tak si ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme pokrájený řapíkatý celer, dýni a mrkev a společně orestujeme.
  3. Když je zelenina osmažená, přidáme hrách a vodu z hrachu / vývar / horkou vodu a nechám společně cca 15 minut vařit pod pokličkou. Množství hrachu a tekutiny upravíme podle chuti.
  4. Ke konci varu přidáme do polévky prolisovaný česnek a lístečky tymiánu, které stáhneme nebo otrháme ze stonků. Pokud nemáme čerstvý tymián, dáme sušené koření.
  5. Po vypnutí doladíme chuť přidáním pár kapek či lžičky umeocta a jablečného octa. po vypnutí pár kapek umeocta, případně pro dosolení sojovou omáčku.
  6. Podáváme s jarní cibulkou.

Praktické

  • Při použití loupaného hrachu dostanete automaticky krémovou konzistenci, protože hrách se rozvaří.
  • Při použití hrachu se slupkou budou v polévce plavat „kuličky“ a zelenina.
  • Kdo nechce kousky, může celou polévku rozmixovat. Nám nejvíce vyhovuje krémová konzistence loupaného hrachu a kousků zeleniny viz foto.

Obměna

  • Podle momentální stavu zásob můžete vyměnit zeleninu za jiné druhy a zrovna tak obměnit koření. Já nejčastěji do hrachovky dávám majoránku, takže s čerstvým tymiánem to byla príma změna.
  • Zajímavou chuť dostanete přidáním čerstvého koriandru, to nám také velmi chutná.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let. Pokud chceme dát stejné jídlo mladšímu dítěti, vynecháme koření a dochucovadla a budeme opatrní s olejem.
  • Děti mladší 1,5 roku by měly mít polévku ještě bez tuku nebo jen na minimu tuku, takže si pomůžeme tak, že dáme ingredience vařit do vody místo restování na oleji. Do hotové horké polévky pak můžeme přidat kapku oleje.
  • Děti kolem 1 roku s luštěninami teprve začínají a hrách bude poslední luštěninou v řadě.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Jarní očista mě skvěle nastarovala (Jana)

Jana: Moc vám děkuju opět za úžasný kurz!! Skvělá...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Pochvala a prosba:)

Dobrý den oběma, psala jsem vám už 2x pochvalný...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Za výsledky krevních testů jsem dostala pochvalu (Vlasta)

Vlasta: Ahoj všichni, moc děkuji za tento program. Moc...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Zbavila jsem se bolestí hlavy, žaludku a 3,5 kg (Zdeňka)

Zdeňka: Zdravím celý tým Jíme Jinak a všechny odvážné...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...
  1. Děláme dvojhrachovou… než se uvaří loupaný hrách, dávám do jiného hrnce na olej cibuli, česnek, zázvor, mátu, jarní cibulku (příp. pórek), zbytek ledového salátu a hrášek. Povařím, pak smíchám asi půl na půl a rozmixuju. Nakonec přidám trochu kuliček zeleného hrášku.

    • Hrách sušený, Lucie 😉 Ona je hrachová ne hrášková, jsou to luštěniny, tedy bílkovina. Můžete si udělat i hráškouvu z čerstvého hrášku nebo výjimečně z mraženého, ale ten má složení víc jako zelenina,takže by to pak chtělo doplnit nějakou jinou luštěninu, tofu, tempeh apod.

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeselá neloupaná červená čočka se zeleninou
Další článekOnline kurz Vánoce Jinak – Poslední šance se přidat