V tomto chladném a větrném počasí tíhnu k hustým polévkám. Ještě že téhle hrachovky jsem udělala k obědu dvakrát víc než obvykle. Jen se zaprášilo. Pokud ji zkusíte, dejte vědět, zda vám taky tak chutnala.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 hrnky vařeného hrachu
  • 2 hrnky vody z hrachu / zeleninového vývaru / horké vody
  • 1 cibule na malé kostičky (červená vypadá hezky)
  • hrst dýně na větší kostky
  • 1 stonek řapíkatého celeru na tenké proužky
  • 1 mrkev na tenké sirky
  • 5 stonků čerstvého tymiánu (nebo lžička sušeného)
  • 2 stroužky česneku
  • podle chuti umeocet a jablečný ocet

Jak připravit polévku z hrachu

  1. Pokud nemáme vodu z vařeného hrachu, tak si ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme pokrájený řapíkatý celer, dýni a mrkev a společně orestujeme.
  3. Když je zelenina osmažená, přidáme hrách a vodu z hrachu / vývar / horkou vodu a nechám společně cca 15 minut vařit pod pokličkou. Množství hrachu a tekutiny upravíme podle chuti.
  4. Ke konci varu přidáme do polévky prolisovaný česnek a lístečky tymiánu, které stáhneme nebo otrháme ze stonků. Pokud nemáme čerstvý tymián, dáme sušené koření.
  5. Po vypnutí doladíme chuť přidáním pár kapek či lžičky umeocta a jablečného octa. po vypnutí pár kapek umeocta, případně pro dosolení sojovou omáčku.
  6. Podáváme s jarní cibulkou.

Praktické

  • Při použití loupaného hrachu dostanete automaticky krémovou konzistenci, protože hrách se rozvaří.
  • Při použití hrachu se slupkou budou v polévce plavat „kuličky“ a zelenina.
  • Kdo nechce kousky, může celou polévku rozmixovat. Nám nejvíce vyhovuje krémová konzistence loupaného hrachu a kousků zeleniny viz foto.

Obměna

  • Podle momentální stavu zásob můžete vyměnit zeleninu za jiné druhy a zrovna tak obměnit koření. Já nejčastěji do hrachovky dávám majoránku, takže s čerstvým tymiánem to byla príma změna.
  • Zajímavou chuť dostanete přidáním čerstvého koriandru, to nám také velmi chutná.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let. Pokud chceme dát stejné jídlo mladšímu dítěti, vynecháme koření a dochucovadla a budeme opatrní s olejem.
  • Děti mladší 1,5 roku by měly mít polévku ještě bez tuku nebo jen na minimu tuku, takže si pomůžeme tak, že dáme ingredience vařit do vody místo restování na oleji. Do hotové horké polévky pak můžeme přidat kapku oleje.
  • Děti kolem 1 roku s luštěninami teprve začínají a hrách bude poslední luštěninou v řadě.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Zíksla jsem správné návyky a ploché bříško (Kristýna)

Kristýna: Moc děkuji za kurz, tobě Evi, i všem...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...
  1. Děláme dvojhrachovou… než se uvaří loupaný hrách, dávám do jiného hrnce na olej cibuli, česnek, zázvor, mátu, jarní cibulku (příp. pórek), zbytek ledového salátu a hrášek. Povařím, pak smíchám asi půl na půl a rozmixuju. Nakonec přidám trochu kuliček zeleného hrášku.

    • Hrách sušený, Lucie 😉 Ona je hrachová ne hrášková, jsou to luštěniny, tedy bílkovina. Můžete si udělat i hráškouvu z čerstvého hrášku nebo výjimečně z mraženého, ale ten má složení víc jako zelenina,takže by to pak chtělo doplnit nějakou jinou luštěninu, tofu, tempeh apod.

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeselá neloupaná červená čočka se zeleninou
Další článekOnline kurz Vánoce Jinak – Poslední šance se přidat