V tomto chladném a větrném počasí tíhnu k hustým polévkám. Ještě že téhle hrachovky jsem udělala k obědu dvakrát víc než obvykle. Jen se zaprášilo. Pokud ji zkusíte, dejte vědět, zda vám taky tak chutnala.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 hrnky vařeného hrachu
  • 2 hrnky vody z hrachu / zeleninového vývaru / horké vody
  • 1 cibule na malé kostičky (červená vypadá hezky)
  • hrst dýně na větší kostky
  • 1 stonek řapíkatého celeru na tenké proužky
  • 1 mrkev na tenké sirky
  • 5 stonků čerstvého tymiánu (nebo lžička sušeného)
  • 2 stroužky česneku
  • podle chuti umeocet a jablečný ocet

Jak připravit polévku z hrachu

  1. Pokud nemáme vodu z vařeného hrachu, tak si ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme pokrájený řapíkatý celer, dýni a mrkev a společně orestujeme.
  3. Když je zelenina osmažená, přidáme hrách a vodu z hrachu / vývar / horkou vodu a nechám společně cca 15 minut vařit pod pokličkou. Množství hrachu a tekutiny upravíme podle chuti.
  4. Ke konci varu přidáme do polévky prolisovaný česnek a lístečky tymiánu, které stáhneme nebo otrháme ze stonků. Pokud nemáme čerstvý tymián, dáme sušené koření.
  5. Po vypnutí doladíme chuť přidáním pár kapek či lžičky umeocta a jablečného octa. po vypnutí pár kapek umeocta, případně pro dosolení sojovou omáčku.
  6. Podáváme s jarní cibulkou.

Praktické

  • Při použití loupaného hrachu dostanete automaticky krémovou konzistenci, protože hrách se rozvaří.
  • Při použití hrachu se slupkou budou v polévce plavat „kuličky“ a zelenina.
  • Kdo nechce kousky, může celou polévku rozmixovat. Nám nejvíce vyhovuje krémová konzistence loupaného hrachu a kousků zeleniny viz foto.

Obměna

  • Podle momentální stavu zásob můžete vyměnit zeleninu za jiné druhy a zrovna tak obměnit koření. Já nejčastěji do hrachovky dávám majoránku, takže s čerstvým tymiánem to byla príma změna.
  • Zajímavou chuť dostanete přidáním čerstvého koriandru, to nám také velmi chutná.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let. Pokud chceme dát stejné jídlo mladšímu dítěti, vynecháme koření a dochucovadla a budeme opatrní s olejem.
  • Děti mladší 1,5 roku by měly mít polévku ještě bez tuku nebo jen na minimu tuku, takže si pomůžeme tak, že dáme ingredience vařit do vody místo restování na oleji. Do hotové horké polévky pak můžeme přidat kapku oleje.
  • Děti kolem 1 roku s luštěninami teprve začínají a hrách bude poslední luštěninou v řadě.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...
    • Hrách sušený, Lucie 😉 Ona je hrachová ne hrášková, jsou to luštěniny, tedy bílkovina. Můžete si udělat i hráškouvu z čerstvého hrášku nebo výjimečně z mraženého, ale ten má složení víc jako zelenina,takže by to pak chtělo doplnit nějakou jinou luštěninu, tofu, tempeh apod.

  1. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeselá neloupaná červená čočka se zeleninou
Další článekOnline kurz Vánoce Jinak – Poslední šance se přidat