Co jíst v těhotenství a čemu se naopak vyhnout

2

Správná výživa během těhotenství je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících zdraví a správný růst plodu - u miminka snižuje riziko nemocí a vrozených vývojových vad. Proto je velmi důležité jíst dobře. Prospějete tak nejen miminku, ale i sobě. Vaše tělo bude lépe připraveno na porod a období po něm.

Výskyt onemocnění u dětí je možné ovlivnit stravou v těhotenství

Co je to nutriční (metabolické) programování
– Disciplína pediatrie zabývající se vlivem výživy v raném věku na zdraví dítěte v dospělosti.
– Vychází z výzkumů, které zjistily, že genetika ovlivňuje zdraví jedince (např. rozvoj civilizačních onemocnění) pouze ze 20 % a z 80 % mají vliv okolní faktory, zejména výživa, kterou dítě přijímá od prenatálního věku do 3 let.

Výzkumy ukazují, že nesprávná výživa matky v počátcích těhotenství je často příčinou nižší porodní hmotnosti dítěte. A nejen to – ovlivňuje zdravotní stav jedince v průběhu dalšího života.

V období prenatálního vývoje dítěte se začíná rozhodovat o výskytu určitých onemocnění (jako například kardiovaskulární nemoci, vysoký cholesterol, hypertenze, ekzémy, cukrovka, obezita atp.). Tomuto fenoménu se říká metabolické (nutriční) programování, kdy nedostatek nebo nadbytek živin může aktivovat geny pro nejrůznější onemocnění. I malá změna ve stravovacích návycích matky může mít v tomto období velký dopad na zdraví miminka. Úplně nejlepší je samozřejmě začít se zdravou stravou ještě před početím.

Optimální výživa pomáhá podporovat vývoj imunity, mozku a energetického metabolismu dítěte, budovat zdravé stravovací návyky a maximalizovat možnosti prevence vzniku alergií, cukrovky, kardiovaskulárních chorob a dalších chronických a civilizačních chorob. (zdroj)

Výživa v těhotenství

Pokuste se omezit nebo vyloučit:

Do stravy zařaďte:

  • obecně: kvalitní, celistvé, přírodní a sezónní potraviny (nejlépe v BIO kvalitě nebo od farmáře)
  • čerstvě tepelně upravenou i syrovou zeleninu
  • kvašenou zeleninu
  • ovoce (sezónní a lokální, ne exotické)
  • luštěniny (správně připravené, aby nenadýmaly)
  • celozrnné obiloviny (i méně známé druhy jako jsou: jáhly, pohanka, slzovka, quinoa, teff, amarant, polenta, černá a červená rýže, divoká rýže)
  • oříšky a semínka
  • rostlinné oleje
  • zdravé dezerty slazené ovocem nebo obilnými sirupy a slady
  • dostatečný příjem tekutin (vody)

Důležité aspekty stravy v těhotenství:
kvalita a kvantita potravin (není třeba jíst za dva, stačí jen mírně zvýšený příjem, cca o 15 %)
– výživově vyvážený jídelníček (což zajistí pestrost a kvalita jídelníčku)
pestrost stravy (co do druhů potravin, jejich přirozených barev, chutí i stylů přípravy)
zdravá a chutná strava (přirozené, celistvé a nezpracované potraviny)
– dostatečný pitný režim
jezte vědomě, v klidu, dobře žvýkejte, nejezte v noci, u TV, PC nebo mobilu
poslouchejte své tělo (možná potřebujete navíc svačiny nebo větší či druhou večeři)
rozšiřte svůj jídelníček o zdravé potraviny – zařaďte obiloviny, luštěniny a zeleninu, abyste měla dobrý zdroj minerálů, vitamínů a vlákniny, které jsou v tomto období moc důležité. Nezapomínejte také na olejnatá semena, která jsou zdrojem důležitých mastných kyselin.
uberte na soli a slaných potravinách i dochucovadlech
zařaďte sladký nápoj a nápoj ze lněných semínek
pokud začínáte se zdravou výživou v těhotenství, jídelníček měňte pomalu, krok za krokem (pokud jste zvyklá jíst maso a vejce, vybírejte si to nejkvalitnější libové a jezte ho jen 1-3x týdně a zařaďte raději ryby; vejce jen 1x týdně nejlépe z domácího chovu; mléko a mléčné výrobky nepotřebujeme, vápník můžeme čerpat z jiných zdrojů, případně pomalu vylučte slazené a ovocné mléčné výrobky, zmrzliny, tavené a tučné sýry a vybírejte jen ty kvalitní jako jsou bílé farmářské jogurty a kefíry; bílou mouku a pečivo nahraďte za celozrnné, nejlépe kváskové; cukr za obilné slady a sirupy)

Nezbytné živiny v těhotenství

V těhotenství je důležité, aby strava obsahovala všechny potřebné živiny – vitamíny a minerální látky. To zajistíme konzumací dostatečného množství zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin, ořechů, semen, mořských řas a ovoce. Nejdůležitějšími živinami ve stravě těhotných žen jsou: kyselina listová (ve velkém množství ji obsahuje listová zelenina, také zelenina košťálová, kořenová, ovoce i celozrnné obiloviny), vitamín D, vápník, železo (viz jídelníček při anémii a nedostatku železa) a omega3 mastné kyseliny.

Přečtěte si:

Co si z toho vzít

  • Strava v těhotenství má přímý vliv na vývoj plodu. Proto je na místě dbát v těhotenství více než kdy jindy na dodržování zdravé životosprávy.
  • Důležité je mít co nepestřejší jídelníček složený z celistvých přirozených potravin a vařit si chutná jídla.
  • Poslouchejte své tělo. Každé těhotenství je úplně jiné – co se týká chutí, potřeb, únavy i psychické pohody.
  • Zaměřte se hlavně na konzumace potravin obsahujících kyselinu listovou, železo, vápník a omega3 kyseliny.
  • Řada žen může trpět hypoglykémií, v takovém případě je vhodné jíst vícekrát denně po menších porcích.
  • Chutě na sladké uspokojujeme zdravými dezerty (amasaké, obilné krémy, nepečené dezerty, agarové bábovičky aj.) a sladkým zeleninovým nápojem.

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dobrý deň, ďakujem za perfektný článok a zhrnutie a môžem sa opýtať na názor, resp. skúsenosti, ako je to stravou podľa JJ a tehotensko cukrovkou? ďakujem

    • Co jsem se tak ptala mezi terapeuty, tak ženy na téhle stravě na ní netrpí, ale to neznamená začít se stravovat zdravě až v těhotenství. To chce delší přípravu, aby tělo bylo v pořádku a nebyl důvod ke vzniku těhotenské cukrovky.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRatatouille špagety z jednoho hrnce
Další článekJak udělat máslo z para oříšků