Domů > Magazín > Těhotenství a porod

Lepek v těhotenství způsobuje u dětí cukrovku

Dánští vědci prokázali, že těhotné ženy, které jedí ve větším množství lepek z bílé mouky, rodí častěji děti s diabetem. Tedy závažnou formou cukrovky závislou na pravidelném podávání inzulínu. A jak je to s těhotenstvím a lepkem obsaženým v celých zrnech obilí jako je špalda, kroupy nebo oves?

Jíte více než 20 g lepku? Máte 2x větší šanci na dítě s cukrovkou

Co je to diabetes 1. typu?
Jedná se o autoimunitní onemocnění, kdy tělo není schopno produkovat hormon inzulin, kvůli čemuž vznikají problémy s regulací glukózy. Pokud je její úroveň v krvi moc vysoká, může to vést k poruše srdce a očí.

Již dřívější studie na hlodavcích ukázaly, že bezlepková dieta během březosti je 100% prevencí diabetu typu 1 u jejich potomků. Ale až doteď neexistovala žádná studie, která by toto ověřila i u lidí. Toto téma znovu otevřel tým dánských vědců. Na 67 500 těhotných ženách se hypotéza potvrdila. Pokud těhotná žena denně zkonzumuje 20 g či více g lepku, má 2x větší riziko, že její dítě bude mít v následujících 15 letech diabetes 1. typu než dítě ženy, která přijme 7 g a méně lepku za den. Tyto ženy přijímaly hlavně lepek z bílé mouky – těstoviny, pizzu, pečivo, koláče aj. (1)

3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Konzumace celých zrn naopak snižuje cukrovku 2. typu

Autoři sice přímo netvrdí, že by se těhotné ženy měly úplně zříci lepku a držet bezlepkovou dietu, měly by však rozhodně být opatrné a snažit se co nejvíce omezit bílou mouku a naopak zařadit celozrnné obiloviny. Výrazné riziko hrozí hlavně ženám, které se lepkem přejídají a mají ho jako základ jídelníčku. Situace kolem lepku je totiž komplikovanější. Studie zjistily, že když člověk konzumuje lepek z celého zrna, snižuje se riziko cukrovky 2. typu. „Je to asi proto, že některé látky v zrnech nás dokážou také ochránit, a v tomto případě zrovna před cukrovkou 2. typu,“ vysvětloval autor studie.

Počet lidí s celiakií stále roste

Za posledních 20-30 let se počet lidí s celiakií (nesnášenlivostí lepku) znásobil až 5x! Předpokládá se, že právě kvůli zvýšené konzumaci lepku z bílé mouky. Rohlíky na snídani, knedlíky na oběd, koláč na svačinu a těstoviny na večeři. Takto vypadá běžný jídelníček mnoha lidí, plný lepku z bílé mouky. Pak se není čemu divit, že se imunita bouří a startují zmatené reakce těla v podobně autoimunitních onemocnění!

Těhotná či netěhotná

Ať čekáte přírůstek do rodiny či nikoli, vězte, že zlaté pravidlo Jíme Jinak stravování platí pro nás pro všechny – celé zrno je lepší než vymletá mouka. A pokud pod srdcem nosíte dítě, myslete na jeho zdraví už dnes a stravujte se co nejlépe. Mnoho receptů na našich stránkách je přirozeně bezlepkových a ty ostatní jsou z celých zrn obilí.

Můžete se tedy bez obav stravovat i v tomto požehnaném stavu s námi na Jíme Jinak.

PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?

Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář