Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Zeleninová směs se žampiony ve vlastní šťávě

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Křehká zelenina s žampiony a vlastní lahodnou šťávou se hodí jako výborná příloha k jakémukoliv obilí nebo třeba jako teplý zeleninový salátek na letní grilování.

Ingredience
pro 5 porcí
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 5 mrkví
  • 8 žampionů
  • 3 rajčata
  • 4 ks velkých listů mangoldu
  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 lžíce oleje
  • shoyu
  • 2 lžičky směsi koření (obsahuje: sladká paprika, česnek, zázvor, koriandr, kmín římský, bazalka)

Vlaďka si prošla nesčetnými zdravotními potížemi. Těžký zápal plic, bronchitida, bolesti hlavy a zad, hučení ...

Jak na zeleninovou směs s žampiony
  1. Zeleninu omyjte a nakrájejte – cuketu a mrkev na proužky, mangold na pásky, cibuli na půlměsíčky, rajčata na čtvrtky a žampiony na plátky.
  2. Na oleji orestujte cibuli a česnek se špetkou soli a kořením.
  3. Přidejte žampiony a zeleninu (krom mangoldu) a orestujte.
  4. Podlijte troškou vody a nechejte 3-5 minut dusit, aby zelenina byla poloměkká a pustila šťávu.
  5. Dochuťte shoyu, přidejte mangold a nechejte pod pokličkou změknout.
  6. Podávejte například spolu s polentou orestovanou na cibulce posypanou jarní cibulkou.
Praktické
  • Zeleninu můžete měnit dle sezóny.
  • Místo žampiónů můžete dát i jiné houby (např. shitake nebo hlívu).
  • Šťávu ze zeleniny můžete zahustit škrobem nebo dochutit smetanou a vytvořit omáčku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
13. 7. 2023

Mnam ♥️

Mila Beata
10. 7. 2023

Mnam ♥️ jen jsem si spletla papriku sladkou s palibou a tak to bylo lehce pikantní MŇAM

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.