Křehká zelenina s žampiony a vlastní lahodnou šťávou se hodí jako výborná příloha k jakémukoliv obilí nebo třeba jako teplý zeleninový salátek na letní grilování.
Ingredience
pro 5 porcí
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 5 mrkví
  • 8 žampionů
  • 3 rajčata
  • 4 ks velkých listů mangoldu
  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 lžíce oleje
  • shoyu
  • 2 lžičky směsi koření (obsahuje: sladká paprika, česnek, zázvor, koriandr, kmín římský, bazalka)

Jak na zeleninovou směs s žampiony

  1. Zeleninu omyjte a nakrájejte – cuketu a mrkev na proužky, mangold na pásky, cibuli na půlměsíčky, rajčata na čtvrtky a žampiony na plátky.
  2. Na oleji orestujte cibuli a česnek se špetkou soli a kořením.
  3. Přidejte žampiony a zeleninu (krom mangoldu) a orestujte.
  4. Podlijte troškou vody a nechejte 3-5 minut dusit, aby zelenina byla poloměkká a pustila šťávu.
  5. Dochuťte shoyu, přidejte mangold a nechejte pod pokličkou změknout.
  6. Podávejte například spolu s polentou orestovanou na cibulce posypanou jarní cibulkou.

Praktické

  • Zeleninu můžete měnit dle sezóny.
  • Místo žampiónů můžete dát i jiné houby (např. shitake nebo hlívu).
  • Šťávu ze zeleniny můžete zahustit škrobem nebo dochutit smetanou a vytvořit omáčku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKřehké “tvarohové” noky s ovocnou omáčkou
Další článekJednoduchá česneková omáčka z cukety