Na podzim jsou citlivé plíce a tlusté střevo. Pokud je nemáme v pořádku, pocítíme to na průduškách. Hrozí kašel, rýma a chřipka. Na vině obvykle není studené počasí a řádící viry. Třeba teď máme nádherné teplé dny, ale chrchlajících lidí denně přibývá. Co s tím můžeme dělat? Když začneme včas, bude letošní podzim v pohodě.

Zahleněné plíce jsou rájem pro bakterie

Až 75% imunity
je spojováno právě s funkčním a dobře osídleným střevem.

Je snazší nemocem předcházet, než je léčit. Pokud vedeme zdravý životní styl, máme čisté střevo i plíce. Pak si na nás jen tak nějaký kolemjdoucí virus či bakterie nepřijdou. Náš silný imunitní systém si s nimi poradí.

Hlen má v sobě usazený každý, kdo se delší dobu stravoval konvenčně, kvůli množství zahleňujících potravin.

V zahleněných plicích se však  bakteriím daří. A pokud jsou zanesená i střeva, přicházíme o větší část naši přirozené obrany.

Co jsme si v létě nadrobili, na podzim si sníme

Udržet dobrý jídelníček v létě však bývá oříšek a mnohdy si tak nechtěně připravujeme živnou půdu pro podzimní bacily. Pokud se nám to v létě vymklo z ruky a přehnali jsme to se zmrzlinami, smoothie, sýry, tropickým ovocem a dalšími potravinami a nápoji, které ve větším než únosném množství vedu k zahlenění organismu, pak se nemůžeme na podzim divit. Dobře nám neudělají ani letní pozdní grilovačky a alkohol.

Jak na podzimní detox

Léčebným cílem podzimního jídelníčku je vyčistit dýchací cesty a střeva. V návaznosti se automaticky vyčistí i mozek.

Pokud již cítíme některý z příznaků uvedený v článku 12 signálů, že vaše tělo potřebuje detox, je nejvyšší čas pustit se do čištění organismu. Je potřeba vrátit se do správných kolejí zdravého jídelníčku a vyřadit vše, co situaci zhoršuje.

Omezte živočišné potraviny a cukry

To znamená tučné živočišné výrobkymléko a mléčné výrobky, při nemoci i všechny kysané verze. Dále vyloučit konvenční sladkosti a všechny potraviny obsahující přidané cukry (pozor, je to asi 80% produktů v obchodě, čtěte etikety!), bílou mouku, průmyslově zpracované potraviny, polotovary, konzervy, mražené a instantní potraviny a potraviny obsahující éčka. Omezte pečivo a ovoce, při nemoci je na čas zcela vynechte. To jsou základní dietetická opatření, která pomohou vyčistit dýchací cesty a střeva.

Přejděte na podzimní jídelníček

Vařte si teplá jídla složená z celozrnných obilovin, luštěnin a zeleniny. Těmito potravinami se tělo začne jednak přirozeně čistit (díky obsažené vláknině), jednak se pozitivně změní chemická rovnováha v těle díky obsaženým minerálům. Vaše tělo najde svoji ztracenou rovnováhu a schopnost samo se uzdravovat.

Zázračným lékem na chřipku je kvašená zelenina, tzv. pickles. U nás najdete řadu receptů, takže si honem vyrobte svoji zásobu na zimu. Porce denně je nejlepší, zcela přírodní doplněk výživy, jaký si můžete na podzim dopřát. Kvašená zelenina obsahuje řadu vitamínů, zejména C, dále pak enzymy a prospěšné bakterie (tzv. laktobacily, které fungují coby probiotika) jež pomohou vašemu střevu dostat se do formy.

Pokud s námi jíte jinak už nějaký čas a máte pročištěné tělo, sami intuitivně tušíte, které potraviny to jsou. Možná už na ně automaticky dostáváte chuť a nepotřebujete ani sledovat kalendář, abyste věděli je čas ty správné potraviny zařadit. Pokud jste ve zdravém stravování ztracení a ještě nevíte, které potraviny nás ochladí a které zahřejí, prostě se inspirujte našimi podzimními recepty a sestavte si z nich svůj podzimní jídelníček.

Zahřejte organismus správným jídlem

Pokud jste se až doposud spokojili se saláty, celozrnným pečivem a syrovým ovocem, bude v rámci zachování zdraví potřeba začít vařit. Jídlo ani nápoje by neměly být studené, natož ledové. To se však netýká jen teploty. Je vhodné začít používat úpravy potravin, které pomáhají zabudovat do nich teplo, které si pak z pokrmu vezme váš organismus. Ten pak bude snáze čelit ochlazení počasí, větru a vlhkosti, kterou s sebou podzim přináší.

Zařaďte do jídelníčku cíleně potraviny, které do těla přinášejí teplo a mírně vysušují spolu s kořením, které má také takový účinek. Není to žádná věda. Pro příklad okurka nebo rajče plné vody nás zaručeně ochladí, zatímco kořenová zelenina jako je mrkev nebo petržel mají obrácený účinek. Podobně se dají zařadit mezi “ochlazující” a “zahřívající” všechny potraviny. A na podzim budeme vařit hlavně z těch druhých.

Pusťte se do detoxu

V zaneseném organismu neproudí dobře energie a tělo chřadne. Když je zanesená domácnost, energie v ní neproudí a my jí nemáme dostatek proto šťastný život.

Projděte si články a recepty, sestavte jídelníček a hlavně už začněte!

Pokud nechcete nic vymýšlet a nechat se vést, využijte osvědčené kombinace, připravené jídelníčky na každý den od snídaně až po večeři a k nim nákupní seznamy, videorecepty  a videopečení cukroví bez cukru v podzimním detoxu.

Během 8 týdnů vás naučíme zdravě nakupovat, vařit (některé dobroty jsme natočili, aby vám šlo zdravé vaření od ruky se zaručeným výsledkem). Navíc dáme do pořádku váš domov –  všechno se vším souvisí.

V rámci podzimního online programu se pustíme i do vánočních příprav, abychom si mohli v klidu užívat Advent, protože to už tu bude biologická zima a bude čas pro odpočinek, nikoliv pro typický předvánoční stres. Jídelníček v kurzu je samozřejmě na podzim a zimu nastaven.

Tak co, jdete do podzimního detoxu?

Tak jo, jdu do podzimního detoxu

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejjednodušší pečený tempeh ze 3 ingrediencí (extra křupavý)
Další článekJídelníček na podzim