Jsme obézní čím dál tím víc. V ČR nejvíc v historii.  Obezita způsobuje "nejen" cukrovku, kardiovaskulární onemocnění a vysoký krevní tlak, ale také zvyšuje riziko infekčního onemocnění např. chřipkou a prodlužuje dobu potřebnou pro uzdravení pacienta. Praxe ukazuje, že to samé se týká i Covidu. To je jasný důkaz, jak důležité je epidemii obezity zastavit. 

Jsme nejtlustší v historii

Obezita postihuje více než 650 milionů lidí po celém světě. U nás v Česku obezitou trpí přes 27 % mužů. Když se k nim připočítají i ti s nadváhou, dostaneme se na neuvěřitelné číslo 71 % mužů s vyšší než normální váhou. U žen je to 57 % (1). Přesto, že se tento problém dá celkem snadno předcházet a řešit změnou životního stylu, počet lidí s nadváhou se pořád zvyšuje. Co se týče naší republiky, horší čísla naše zdravotní statistiky ještě v historii nikdy nezaznamenaly.

Obézní lidé mají poškozený imunitní systém

Všichni dobře známe pořekadlo našich předků: „Jedno jablko denně a doktora netřeba!“ a moderní studie jen potvrzují jeho pravdivost. Konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů (tj. ovoce a zelenina) spolu s dostatkem (ale ne nadbytkem) bílkovin, minerálů (železo, selen, zinek, měď) a vitamínů (A, B6, B9, C, E) pomáhá udržovat silný imunitní sytém.

Naopak jídelníček s vysokým obsahem kalorií, cukru a tuku vede k poškození imunitního systému, zánětům a infekcím. U obézních lidí s nefunkčním imunitním systémem narůstá riziko nakažení se nemocemi jako je například chřipka, zvyšuje se jejich závažnosti a naopak se snižuje účinnost léčby. (2, 3)

V chřipkové sezóně jsou obézní rizikovou skupinou

Několik let zpět proběhla po celém světě epidemie smrtelné chřipky H1N1. Nemocnice se začaly zaplňovat nakaženými a lékaři si všimli, že obézní lidé se začali objevovat v nepřiměřeném počtu a trvalo jim déle, než se vyléčili oproti lidem, kteří nebyli obézní, ani netrpěli nadváhou (4, 5). Obézní organismus produkuje ve zvýšené míře cytokiny (proteiny, které se podílí na zánětlivé reakci), což se jeví jako hlavní faktor přispívající ke zvýšení rizika chřipky.

  • Výzkumní pracovníci v Kanadě analyzovali záznamy o chřipce za posledních 12 let (od roku 1996 až do roku 2008) a zjistili, že lidé s obezitou mají mnohem větší pravděpodobnost onemocnění dýchacích cest než ti, kteří nejsou obézní. Dospěli k závěru, že obézní lidé jsou během období chřipky „ohroženi“ skrz jejich narušený imunitní systém. (5)
  • Nejnovější studie na 1700 lidech za 3 chřipkové sezóny provedená výzkumnými pracovníky z Ameriky a Nikaraguy ukázala, že obezita zvyšuje dobu potřebnou pro uzdravení pacienta. (6) Dokazuje, jak důležité je zastavit epidemii obezity, neboť také zvyšuje riziko infekčních onemocnění.

A to není vše. Obézní lidé jsou také vystaveni vysokému riziku cukrovky 2. typu, vysokému krevnímu tlaku, kardiovaskulárního onemocnění a syndromu spánkové apnoe.

„Denně dostáváme zprávy od našich čtenářů, kteří se dlouhodobě stravuji podle principů Jíme Jinak, že se jim onemocnění koronavirem buď zcela vyhnulo nebo měli průběh velmi mírný. Vůbec mě to nepřekvapuje. My sami jsme stále zdraví a naši přátelé, se kterými se vídáme, jsou také zdraví nebo měli velmi mírný průběh, případně pozitivní test a žádné symptomy,“ Eva Cikrytová, zakladatelka projektu Jíme Jinak. „Nepochybuji o tom, že dobrý životní styl hraje zásadní roli v tom, zda onemocníme a jaký bude případně průběh nemoci, pokud už se dostaví. Není to samozřejmě jen o výživě, důležité je taky chodit na vzduch, žít uspokojivé vztahy, dělat, co nás baví a zvládat stres,“ dodává.

Jak uzdravit svůj imunitní systém

Stačí změnit životní styl – začít jíst zdravě a hýbat se. Eliminovat zpracované potraviny, jednoduché cukry, bílou mouku a pečivo, živočišné potraviny a místo nich zařadit celistvé přirozené potraviny jako jsou celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce, luštěniny, semínka, oříšky, řasy aj. Vědci dokázali, že pacienti, kteří zhubli (snížili tuk v těle, zejména ten viscerální), snížili také zánětlivé reakce organismu způsobené obezitou. (7)

Chcete se sebou něco udělat?

Přidejte se k nám. Začněte používat přirozené zdroje potravin, naučte se je upravit, začněte si jídlo užívat a přitom se zbavovat zbytečné nadváhy a nemocí. Pokud nevíte, kde začít a potřebujete návod, přidejte se do některého z našich programů nebo se přidejte do Klubu Jíme Jinak.

„Pro mě byla změna jídelníčku naprostá záchrana. Přes 30 let mi lékaři nemohli pomoci se zdravotními potížemi, některé nemoci prohlásili za genetické a naordinovali léky na doživotí. Bylo mi s věkem hůř a hůř a kila přibývala. Když jsem začala Jíst Jinak, konečně jsem se mohla pořádně a chutně najíst, kila zmizela a s nimi postupně i chronické nemoci,“ říká Eva Cikrytová. Její příběh si můžete poslechnout ve video rozhovoru pro Reflex.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Vaření mě začalo bavit (Klára)

Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...

Cítím se odhlečená a spokojená (Anna)

Anna: Zdravím tvůrce tohoto úžasného projektu a všechny ostatní...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

7 kg dole, migrény pryč, kafe mi nechybí (Linda)

Linda: Milá Evo a týme, MOC DĚKUJI ZA VAŠI ÚŽASNOU...

Jíst jinak si užívám společně s celou rodinou (Evka)

Evka: Ahoj Evi. Tento kurz som si kúpila pre...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Už žádná alergie ani pálení žáhy (Dita)

Dita: Ahoj všem, ráda bych s vámi sdílela radost...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...
  1. Dobrý den, pěkný článek. Chtěla bych se zeptat v souvislosti s tím jak lidé, když přejdou na toto zdravé stravování hubnou a vyléčí spousty neduhů, tak proč pan Zerzán není atletické postavy po tolika letech zdravého stravování? Je možné, že někdo nezhubne? Pokud ano, čím to je?

    • Tento dotaz už tady několikrát byl. Pan Zerzán o svém hubnutí mluví v jednom z videí v klubu. Ono je to tak, že od jistého věku se musí přidat i pohybová aktivita. Když máte sedavé zaměstnání, nemusíte nutně vypadat úplně hubeně, či mít atletickou postavu. Při přehodu na zdravé stravování zhubne naprostá většina lidí. Ale časem se z hubenosti dostanou na svoji optimální váhu. Pokud není z čeho hubnout, tak tělo nehubne. Možná p. Zerzán zachraňuje nás a pak mu na sebe nezbývá čas.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTempeh po Marocku
Další článekKantonská veganská rýže