Pokud vám ke štěstí chybí chuť sýra nebo se ho chcete v rámci masopustu poprvé vzdát, ale bojíte se absťáku, vyzkoušejte domácí sýr vyrobený z tofu. Příprava je skutečně jednoduchá a chuť vás mile překvapí. Někdo nadšené hlásá, že je to něco jako parmazán, jiný tvrdí, že spíš blaťácké zlato, jiný že nejlepší hermenlín. Vyzkoušejte ho a napište nám, co vám jeho chuť připomíná.
Ingredience
  • kostka bílého tofu
  • cca 2 lžíce miso pasty (použít můžete jakoukoli)

Jak připravit tofu sýr

  1. Tofu potřete ze všech stran tenkou vrstvou miso pasty (jako jste kdysi mazali máslo na chleba).
  2. Nechejte na talířku 3 dny v pokojové teplotě.
  3. Pak už stačí krájet na plátky a přidávat jako pikantní kondiment k jídlům, kterým chybí slaná složka.

Praktické

  • Sýr uchováváme v lednici.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv miso, které máte po ruce. Nejintenzivnější chuť sýru dodá miso sójové.

Kombinujeme

  • Hodí se jako slaná složka ke kompletnímu talíři, na kostičky jako jednohubky například s olivami nebo okurkem, jako sýr na kváskové pečivo atp.

Děti

  • Pro malé děti je tento sýr nevhodný, protože je příliš slaný. Dala bych ho dětem až od 3 let a výše a jen kousíček v rámci jídla, nikoli samotný. Samozřejmě pokud vaše dítě běžně konzumuje sýry, které jsou velmi slané, je už jedno, zda dostane slané tofu. Alespoň víte, že v tom nejsou éčka, zbytečná chemie a laciná sůl.

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Neuvěřitelných 91 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Objevila jsem skvely vegansky syr,ktery chutna jako parmezan: No-Muh Chäs Rezent ze Svycarska. Tady Sem ho dodavaji do jednoho podniku, ale mozna se da objednat na netu…

    • No vida, díky za info. A z čeho to dělají? Třeba bychom byly schopné to taky vyrobit 🙂

      • Uplne idelani to neni, ale chutna uzasne: Wasser (voda), pflanzliche Öle und Fette (nicht gehärtet) (nenasycene rostlinne oleje a tuky), Kartoffelstärke (bramborovy skrob), Hefe (kvasnice) , Reismehl (ryzova mouka), Nussmus (Mandeln) (orechovomandlove Maslo), Steinsalz (kamenna sul), Gewürze (koreni), Aroma (vegetabil), Carrageen (karagenan), Milchsäure (vegetabil (kyselina mlecna)

  2. Dělali jsme tento týden další “tofu-sýr” a tentokrát již chutnal všem a kouzlo? Pokukovali jsme na něj celou dobu, co se dělal a padnul během pár minut po 22h od udělání.. Byl takový šťavňatější, tak pokud vám plesnivý, snězte ho dřív 😉 kde je chyba lávky též netuším.. Možná značka? Tofu z Lidlu je fakt nouzovka, z něj jsme ho nezkoušeli, přijde mi moc plné vody..

    • Tak to mě ani nenapadlo, mám vždycky bio tofu od Sunfoodu. V tom by mohl být zakopaný pes.

    • Nesouhlasím, že tofu z Lidla je nouzovka:)
      Třeba ten bazalkový je naprosto super a orestovaný zachutnal i mojí kamarádce, která vždy tvrdila, že tofu nejí.
      Trochu mokré je, ale to řeším tak, že ho nakrájím na plátky a dám na papírovou utěrku. Utěrka vodu vsákne a potom je už vše bez problému.

  3. (začátečník) Recept jsem vyzkoušela a 4den byl posypán bílou plísní. Vyhodila jsem ho.
    Nepochopila jsem nebo se snad konzumuje plesnivý? Viz v receptu Hermelín? Děkuji za vysvětlení.

  4. A míváme tu fakt teplo i vlhko, když suším na topení prádlo, talířek s tofu byl na lednici a ani jsem ho neotáčela.

  5. Po přečtení receptu jsem se na to vrhla, komentáře jsem nečetla, takže jsem ani netušila, že to může zplesnivět.. Vůbec to nečpělo, použito rýžové tmavé miso a syn hlásil uzené tofu, za mne uzený sýr 🙂 je to dobrota! 🙂

    • My to také netušily, takže je dobře, že jste neměla zbytečné obavy :-), ony se totiž moc rády zhmotňují 🙂

    • Mě to v životě nesplesnivělo a je máme to taky moc rádi – snadné, samodělací a mňamózní 🙂

      • Mno, tak muž se tedy na celý proces moc netvářil a ani s výsledkem není spokojen 😀 a syn se už těší na další 😀 mužův komentář sem asi radší nebudu psát 😀

  6. Dobrý den, mám takový dotaz… zkusila jsem domací sýr z tofu. Potřela jsem ho miso pastou a nechala odležet, vše podle receptu, ale po 2 dnech mi začal povrch plesnivět. Nevíte kde se stala chyba? Díky

    • Bohužel nevíme, možná je to větší vlhkostí doma či skvrnami na slunci :-), každopádně nám se to ještě nestalo, ale pár z vás nám to psali. Kdo na to přijde, dostane od nás dárek 🙂

      • Mně dříve vycházel parádně, poslední dobou co pokus, to plíseň…Taky nechápu, jen vím, že nemá cenu ho dělat ve vedrech…Ale i když vedra nebyla, nějak se nedaří…Většinou už druhý den jsem poznala, že to nebude dobrý, protože chyběl charakteristický “romadurový” odér a další den už byla plíseň. Ještě mě napadlo, jestli na to nemá vliv miso, už ho dodělávám a jelikož ho neskladuju v lednici, tak už je dost “jeté”, čili zralé nebo jak to mám napsat. Zkusím vyměnit značku tofu. Každopádně jdu do dalšího pokusu, protože výsledek fakt stojí za to…

  7. Tak jsem šla do toho. Po přečtení komentářů jsem si řekla, že 20st. tady teda fakt nemáme (pohybujem se kolem 25 ) a namazané tofu jsem strčila do lednice. Obracela jsem ho a kontrolovala poctivě tři dny. Výsledek : žádná plíseň, žádná vada, božský sýr 🙂 Miso pastu jsem dávala ječmenou, protože jinou jsem tou dobou neměla.

  8. Chápu to dobře, že takto upravené tofu (pokud nezplesniví) je zdravější než neupravené? Jakože se tady fermentací ztratí ty škodlivé látky, které nefermentovaná sója obsahuje?

  9. Vyzkoušeno a je to fakt vynikající. Dělala jsem z tofu, kterému už končila trvanlivost a sojové miso pasty, nechala na dřevěném prkýnku v kuchyni, v průběhu těch 3 dnů asi 2x otočila a dneska jsem konečně mohla ochutnat. Musím říct, že mi to taky něco silně připomíná, nejspíš nějaký sýr. Až přijdu na to, co konkrétně, dám vědět. 🙂

  10. Zvláštní…taky mi to zplesnivĕlo, ale až poté, co jsem to po třech dnech šoupla do lednice. Každopádnĕ vyzkouším znovu. Zajímá mĕ, zda vyrobím parmazán nebo tofu s misem (nebo zase s plísní)

    • hlásím úspěch – nezplesnivělo a chutnalo! trochu jsem se obávala, těch plísní tu bylo hlášeno dost. a chuť byla zajímavá, fakt jak nějaký sýr. konzistencí mi to trochu připomínalo balkán, chutí ale ne, balkán je děsně slaný. chutnal i manželovi, jen říkal, že by mu nevadil malinko slanější. možná dám příště malinko větší vrstvu misa.

  11. Bohužel se musím přidat k těm, co “sýr” zplesnivěl. A tolik jsem se těšila. Jsem moc zvědavá, v čem děláme chybu, když to některým jde. Miso jsem měla rýžové nebo ječné, nevím, v ledničce mám obě. Sýr v kuchyni nad linkou, teplota cca 21 st. přes den, o něco míň v noci.

  12. Tak jsem měla taky plíseň:) To je nějaká epidemie nebo co….
    Koupila jsem teď poprvé prý právě čerstvé tofu přímo od místních Vietnamců a mělo takovou jako by spálenou příchuť i vůni (napřed jsem myslela, že jsem ho opravdu připálila při dušení), nemáte s tím někdo podobnou zkušenost?

  13. U nás dobrý (máme kolem 22 stupňů), použila jsem ječmen. miso.
    Chutově mě to zas tak nenadchlo, čekala jsem ten parmazán :), ale
    připomínalo mi to pořád tofu s misem :)Nicméně manžel ochutnal
    a že mu to připomíná hermelín a hned to v něm všechno zahučelo.
    Takže bude určitě další repríza. Díky za receptík.

  14. Tak mě to teda taky zplesnivělo 🙁 Dala jsem ječné miso, v kuchyni okolo 22 stupňů a měla jsem to na okně. No a třetí den bílá plíseň 🙁 Tak mě napadá, jestli to fakt nebude lepší nechat fermentovat v lednici?

  15. Také jsem dnes ochutnala naložené tofu od neděle a chutná opravdu skvěle, až mě to překvapilo, že je tak luxusní! 🙂 Moc díky za receptík. Ráda bych se však zeptala, zda nevadí při konzumaci zbytek misa. Je tepelně neupravené, ale třeba to v tomto případě nevadí, když s tofu fermentuje. Já nevím… A jak dlouho vydrží v lednici? Sní se asi rychlostí blesku, když je tak chutné, asi zbytečná otázka. 🙂

  16. Dnes jsem ho poprvé ochutnala a byla to dobrůtka! Akorát jsem přehlédla nekrájet, takže jsem nakrájela, namazala….a nakonec výborný. Díky. Chutná to jako sýr, ale nemůžu přesně říct jako který, pro mě je to něco mezi hermelínem a blat. zlatem. V bytě mám 22 stupňů. Jo akorát manžel hudral, že to pěkně smrdí ty 3 dny 🙂

  17. mně to krásně zplesnivělo – nefalšované bílé chlupaté fleky (s ječm.misem), možná tomu dám za čas ještě jednu šanci se sojovým misem (pro něj mám využití jinak jen na opary, tak se ho aspoň zbavím)

    • Slávko napiš při jaké teplotě jsi to asi měla? Nám se to nikdy nestalo a už jsme ho dělaly hodněkrát, ale máme v bytě i v domě docela zimu.

    • Mám stejnou zkušenost jako Slávka, třetí den plíseň… Stupně nevím, ale v bytě máme dost teplo, to je pravda…

    • Take neuspesny pokus. Delala jsem s ryzovym misem. Nemame teplo ani zimu, primerene. Pres den max. 22 st, v noci 19-20st.
      Ale urcite zkusim pokus znovu, jsem na vysledek moc zvedava.

  18. Zrovna na začátku minulého týdne jsem ho konečně udělala a to mám od holek recept od léta (na srpnové večeři v Průhonicích ho holky práskly:-) ) Chtěla jsem holkám psát pochvalnýho mailíka, že je to naprosto úžasný, ale čtyři dny jsem byla bez internetu a teď už je recept na webu. Takže je to naprosto výborný, chutná nám to jako uzený sýr. I chlap řekl: “to je opravdický sýr”. Dělala jsem to ze sojového misa, které mi leží už dlouho v lednici ladem, neb jsem ho kupovala ještě jako neználek. A na tohle ho krásně zužitkuji, neb tady se ta chuť uplně ztratí.

    • Taky jsem si koupila miso sojové. Co je sním špatně, když říkáte, že jste je kupovala jako neználek? Já pouze pocitově – mně nechutná. Předtím jsem měla rýžové a to bylo skvělé.

      • Nic není špatně, jen vám nebude asi chutnat a je pak se miso můžete zbytečně zanevřít. Je hodně silné, my máme raději ječné nebo rýžové.

      • Holky, tak jsem to zkontrolovala a mám ryzove miso, nicméně obě (i tmavé i svetlé shiro miso) maji ve slozeni kromě ryze rovněž soju/sójové boby. To je v pořádku, nebo ma být ryzove miso pouze z ryze? To tmavé je samozřejmě výraznější chuti, ale obě nám celkem chutnají. Můžete osvětlit, proc Soja v misu vadi, nebo existuje ještě nejaké pouze sójové miso a tato (rýžová s obsahem soji) jsou v pořádku? Díky předem za vysvětlení 🙂

        • základem každého misa je soja. Jen to sojové je čistě sojové a je asi nejslanější, nejtužší a prostě nejsilnější.

        • Všechny misa obsahují i sóju, to je v pořádku, sója v misu nevadí, jen málokomu chutná pouze sójové miso, je hodně silné a tmavé, proto upozorňujeme, aby se s ním nezačínalo. Výborné je i ječné miso.

    • Já taky využila miso, které se mi nechtělo normálně použít – pro změnu bílé miso, které jsem chtěla pro prtě, bylo tam výslovně uvedeno, že je možné pro děti. A přišlo mi domů a přečetla jsem si, že tam jsou brambory, tak jsem použití odkládala, neb jedno ještě pořád mám. A teď jsem ho šupla na tofu:-D

      • Tak nevím zda vám to bílé miso dá tu správnou chuť a zda proběhne fermentace, když bílé miso není živé. Ideální je ječné nebo rýžové.

        • S tím bílým misem to tak asi bude, já jsem jim tofu namazala a nechutnalo to jako hermelín ani jako blaťacké zlato a už vůbec ne jako parmazán, ale jako tofu s misem:). No nic, přidala jsem k němu pár ingrediencí a udělala pomazánku.

          • Aha:-D Nu co, na poště mám zásilku, dorazilo nové miso a další podobné specialitky, takže ještě koupím další tofu a udělám další pokus:-D

  19. Jdu nakládat a moc se na něj těším!! A na masopust taky. 🙂 Než večer, resp. v noci vypínám noťas, tak si vždycky říkám: “Mám se kouknout na Vaše stránky anebo jít do postele?”… 🙂 Vždy mě tady totiž něco zaujme, překvapí a to je prostě důvod, proč jít spát třeba o další dvě hodiny později. Na druhou stranu díky zdravému jídlu mi méně spánku již tolik nevadí a zdravá snídaně mě zákonitě postaví na nohy… 🙂 Takže díky, díky, díky…

  20. No, tak tohle musím úplně nutně vyzkoušet! To by mě fakt nenapadlo… akorát nevím, fakt se to za ty tři dny při pokojové nezkazí? Já nevím čím to je, ale i tofu v obalu, když je drobek starší, mi začne chutnat nakysle nebo nahořkle – no mám nějakou divnou ledničku. Asi to zkusím dát spíš do větrané spíže a uvidím 🙂 – zatím to vypadá, že jsem totiž na fermentaci antitalent, zelenina mi zatím vždycky chytla nahoře takový šedý povlak a chutnala jak burčák :D.

      • Tak nevím co jsem udělala špatně, ale v pondělí večer jsem tofu potřela sójovým misem a včera odpoledne jsem ho vyhodila, protože se na něm objevila plíseň.

        • Mne se na nem taky objevila bila plisen, presne po trech dnech, to je asi spatne, ze? jak se tomu da zabranit?

  21. Opravdu jen natřít celou kostku kolem dokola (tedy nic nekrájet, nazatěžovat) a ono se to aroma dostane skrz? Ani sýr během fermentace ničím nepřikrýváte? Tohle pro manžela určitě vyzkouším, díky!!!

    • Přesně jak píšeme, nepřikrývat, nekrájet, ono to profermentuje na vzduchu samo.

    • Z toho bílého se stane právě takové slané ala uzené, klasické uzené by bylo asi moc slané. Zatím jsme to nezkoušely.

  22. Že vy sem takové zajímavé příspěvky dáváte odpoledne nebo večer… 😉 😀 Je po 22.hodině, ale místo do postýlky, jdu zkusit vyrobit tofu sýr. Nejde vašemu receptu odolat. 🙂

    • Kdyby odpoledne a večer, nejčastěji je to v noci!!! Kdybyste nás mohli vidět, Eva je od středy u mě, starší děti máme s tatínky na horách a makáme celé noci. Snažíme se i přes den, ale to nám moc naše mladší dětičky nedovolí. Sedíme u stolu, každá na svém počítači a datlujeme, smějeme se, radíme se… Včera jsme takto spolu strávily i Valentýna, makali jsme do 2 hodin do noci. Z nás si ale neberte příklad, spát se má chodit dřív. Jenže nás ta práce tady fakt baví a navíc chystáme ten masopust.

      • Jste úžasné! Sice je tady nás vás spousta chvály a díků za vaši “práci”, ale já to opět zopakuji. DĚKUJEME!!!! Že nás zásobíte výbornými recepty, radami, inspirací… Že reagujete na dotazy, naše přání a podněty… Že pro tyto stránky žijete… A my žijeme díky vám líp, svobodněji, spokojeněji, šťasněji.

    • Naturální tofu se tepelně upravuje zejména proto, aby se snížila jeho ochlazující energie. Pro tento recept se tofu použije tak, jak je.

      • Evi, kde berete to, která potravina je jin a jang? Lze to někděe přehledně najít, vyčíst? Základy jsou uvedeny v Radosti ze zdravých dětí, to vím, ale některé potraviny mi tam chybí a sama to nedokážu odhadnout.

        • A které potraviny neumíte zařadit? My už to děláme nějak intuitivně a je to v hodně knížkách.

          • Heli, přidávám se k Venisy,možná by byl vhodný článek o jin, jang, souvislosti s potravinami, s nemocemi atd.

            • Tak to by spíš bylo na knihu v souvislostech s nemocemi. Ale tabulku jin a jang najdete v každé knížce o MB. Co konkrétně vám dělá problém zařadit?

              • Tabulky mám, asi se to chce naučit. Ale nevím, jak poznat jangové či jingové dítě, co to znamená stahující, uvolňující, jak poznám co zrovna mám použít?

                • Janko, jaké máš tabulky, prosím? Nemohla bys mi je ofotit a poslat třeba? 🙂

                • Jinové dítě je ukňourané, citlivé, jakoby vodnatější, uvolněnější, jangové naopak staženější, vzteklejší, zaťaté, pevné.

          • Ze zeleniny třeba nevím, kam přesně zařadit batát, hrášek, fazolové lusky nebo patizon, z obilovin takové jako jsou teff, amarant, quinola. Když vařím dohromady kulatozrnou rýži a dlouohozrnou, která má být nahoře, která dole, apod. I jak píše Janka, zajímavé by bylo “zařazení” dítěte směrem k jin nebo jang. Když je dítko ukňourané, jaké jídlo a jakou přípravu zvolit, když já mám špatnou náladu a splín, jestli je nějaký pokrm, který by mne nakopl, atd, atd…

            • A třeba i jednotlivé luštěniny kam patří. Kdybych třeba chtěla vařit dvě lustěniny v jednom hrnci, jak je na sebe dát.

              • dolů dejte vždy víc jin, což je ta větší, delší fazole či luštěnina, úplně dolů patří semínka pokud to kombinujete. Např: len, na to červená fazole a nahoru mungo.

            • Vždy dávejte dospodu víc jin, takže u zeleniny to víc mokré, listové, pak kulatá zelenina nahoru kořenová. Např. pórek, dýně, mrkev. U obilovin je to stejné, dolů semínka pokud dáváte, na ně třeba dlouhozrnná rýže a kulatozrnná nahoru a pak sůl. Batát bych řadila někam jako dýni, takže dolů pórek, pak batát či patizon a nahoru třeba mrkev. Teff, amarant a quinoa nahoru, jsou malé tudíž jang. Když jáhly s rýží tak dolů rýže na to jáhly….ap.

  23. My jsme ho v Holandsku taky takto dělali, ale nechávali ho v lednici. Nezkazí se, když bude mimo lednici?

    • Pro fermentaci je potřeba aby byl venku, ale když dozraje, uchováváme ho v lednici. Jak jste ho dělali v Holandsku vy?

      • My jsme ho tuším dali hned do lednice, co jsem ho natřeli, na cca 3 dny. Ještě se radši zeptám, abych náhodou neříkala něco, co není pravda, ale zdá se mi, že jsme ho venku opravdu nenechávali 🙂

  24. Zobrazit všech 91 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek10. Bonus navíc – Jak na luštěniny
Další článekHrachové karbanátky – pečené i smažené