Šárčin recept na bezlepkovou vánočku jsem si trošku upravila a s výsledkem jsme už po několikáté moc spokojeni. A protože ji děláme do formy, je i tvar bezpečně zaručen.

Ingredience
  • 2 hrnky pohanky (světlé)
  • 2 hrnky kukuřičné mouky
  • 2 lžíce chia semínek (lze nahradit lněnými)
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 hrnek na hrubo nasekaných mandlí
  • 2 lžíce mirinu (lze nahradit rumem)
  • 6 lžic jablečného octa
  • 6 lžic oleje
  • 5 lžic rýžového sirupu
  • 1 hrnek vody
  • 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • mouka a olej na vymazání formy

 

Postup

  1. Pohanku propláchneme a namočíme na pár hodin nebo přes noc.
  2. Rozinky zalijeme mirinem a vodou tak, aby byly ponořené a necháme také nasáknout klidně několik hodin.
  3. Před přípravou těsta zapneme troubu na 170°C a namočíme chia semínka do trošky vody, aby nasákla. Stačí 10 minut.
  4. Vymažeme formu oleje, vysypeme moukou a čtvrtinu mandlí nasypeme do formy na dno.
  5. Namočenou pohanku slijeme a propláchneme studenou vodou. Rozmixujeme ponorným mixérem na hladké řídké těsto.
  6. Přidáme k těstu všechny ostatní ingredience a řádně promícháme.
  7. Těsto nalijeme do formy a ihned vkládáme do rozehřáté trouby.
  8. Pečeme cca hodinu, propečenost středu zkontrolujeme špejlí.
  9. Necháme vychladnout, opatrně vyklopíme a můžeme podávat.

Obměna

Chia semínka můžete nahradit šlemem ze lněných semínek. Mandle můžete nahradit ořechy nebo slunečnicovými semínky a rozinky můžete nakomobinovat i s jiným sušeným ovocem.

Praktické

Vánočka při pečení trochu nakyne a většinou více ve středu – pokud vám nechce stát rovně, prostě jí seřízněte. Aspoň budete moci ochutnat, zda se povedlo ještě před tím, než ji nabídnete rodině. Nečekejte nadýchanou, lehounkou vánočku, čekejte spíše hutný dezert. Jeden plátek na svačinu vám bude stačit.

Děti

Vánočka je vhodná pro děti od 1 roku.

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...
    • Je to spíš tekuté, takže bych si to bez formy netroufla. Muselo by se udělat hustější těsto a to by zase mohlo být tuhé.

  1. pozdravujem,,, :))) prosím o radu,,, nejak tradične, ked pečiem hocičo, tak prvý krát je to uplne uzasne, a potom stále sa nejak nedari,,, teraz som piekla tuto vianocku, a akosi mi nevysla, taka je zdrcnuta v strede,,, neviem fakt kde robim chybu,,,, stava sa mi to posledne aj u toho cvikloveho brownies,,, prvy bol uplne nadychany, no a potom tie ostatne pokusy..ale zjedlo sa vzdy vsetko,, lebo chutit to chutiii stale,,, :) este podozrievam ten kypriaci prasok,,, pouzivala som asi na tie prve razy taky kde je na prvom mieste kukuricny skrob,,, a teraz mam taky kde je vinny kamen na prvom mieste v zlozeni,,, moze to sposobovat to ze mi tie kolaciky vzdy splasnu? dik Zuzka

    • Zuzko, peceni je vzdycky trochu alchymie ? Zkuste dat kypriciho prasku vic nebo se vratit k tomu osvedcenemu. Nam se obcas taky neco nevyvede. Ale u nas se s ni vsechnom tak to moc neresim ?

  2. Letošní velikonoce jsem toto těsto dala do 2 menších beránkových forem a byly 2 luxusní beránci:-). Smíchala jsem hrnek pohanky a hrnek rýže, s kůrou z bio citronu to nemělo chybu…

  3. Holky…dcera mi nejí pohankovou mouku..(a pohanku celkově)..zkoušela jsem to různě maskovat..i půl na půl s normální moukou,ale vždy ji ucítí a nechce mi to…dá se ta pohanková mouka v tomto receptu nahradit jinou moukou?…předem děkuji za tipy :-)

  4. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to u tohoto a jiných receptů se strávníky ve věku 1-1,5 roku. Nevadí jim nahrubo nakrájené mandle? Co vlašáky?? A jestli by bylo možné, odpovědět i na to, jak je to u takových dětí s konzumací olejnatých semen, byla bych moc ráda. Už jsem to tu někde zahlédla, ale po několikáté se mi tyto informace nedaří dohledat a nemám stále jasno, jestli mu občasné podání nějak uškodí. Jestli jen pasírovat (přijde mi, že se k němu ze semen nic nedostane) nebo semena a oříšky rozemlít… Ze strachu, aby neměl málo dávám občas kapku sezamového oleje na kaši nebo mikro kousek másla, ale zase nevím, jestli mu tím spíš neškodím. Nejistota je hloupý pán, pak se člověk uchyluje ke kompromisům a to nechci.

    • Záleží, jak prcek jí, respektive kouše. Já už jsem dětem kousky dávala, stejně mi venku polykaly kamínky :-) Ale jsou maminky opatrné, které se bojí, že dítěti kousek zaskočí, to už je na každém. Děti obvykle tak dobře nežvýkají, takže se vyplatí jim semena i ořechy dávat do různých jídel v různých konzistecích. Vařené, mleté, romixované. Od cca 1,5 roku se dělají i jidla na oleji, takže i to je cesta, jak to do dětí dostat. Rozhodně olejnatá semena jsou důležitým zdrojem cenných látek, takže zařažovat. U nekojených dětí se dává už do příkrmů v miminkovském věku.

  5. Evi, kukuřičnou mouku si také meleš doma nebo kupuješ? I když mám výkonný mlýnek tak kukuřici melu akorát na krupci, na jemnější se to dost zacpává. Tak se chci zeptat jak to děláš ty. Díky

    • Ahoj Pavli, nemelu si kukuřici, protože obchody kde kupuji suroviny ji běžně nedodávají a celá zrna nebývají zrovna levná. S naší spotřebou tedy není problém občas koupit půlkilovku :-) Bohužel tedy nemám zkušenost s mletím kukuřice.

      • Já jsem právě po delším pátrání objevila biozemědělce, který mi byl ochoten 10kg celého zrna poslat. Tak jsem zatím mlelea akorát na tu krupici a mouku na tuhle vánočku koupila, neb jsem se o mlýnek bála,i když je na kukuřici určen. Uvařená polenta je z toho taková chuťově víc kukuřičná.

    • určitě tam bude potřeba pro správné fungování bezfosfátového kypřícího prášku, který obsahuje jedlou sodu což je zásada a ta potřebuje být smícháná s kyselinou a tekutinou a potom hned s těstem do trouby. Tím se zajistí vhodné podmínky pro nakynutí. Takže umeocet určitě ne a hlavně je slaný :-)

      • Děkuju, nakonec jsem tam ocet nedala, protože jsem měla stejně jen klasický kypřící prášek a dala jsem špaldovou mouku.Upekla se pěkně a krásně šla po vychladnutí vyklopit, chuť- no na mě zvláštní, tohle je můj první pokus o JINOU vánočku, ale úplně špatný to není, jde spíš o zvyk.Dám si k tomu černou omáčku, kterou jsem letos poprvé dělala s povidly bez cukru a bude to fajn:D

        • Jani, tohle se klasické vánočce opravdu nepodobá, to by se musela udělat ze špaldové mouky, i tak by byla těžší. Tohle je prostě bezlepková těžká verze pro nadšené strávníky typu moje děti :-)

          • Jasný, no náhodou k tý černý omáčce jsem to snědla a měla jsem dobrý pocit, že jím zdravější verzi(taky mě nenafoukla),a co mě teda překvapilo, manžel snědl čtvrtku jen tak ke svačině, takže dobrý.Říkám si, kdybych vynechala rozinky, mohlo by se to namazat pomazánkou jako chleba, zkusím to určitě i naslano.

              • Dělám ji jako dříve s mamkou, akorát teď s povidly bez cukru.Dám vařit sušené ovoce(meruňky, švestky, rozinky) a můžou být třeba i čerstvé nebo kompotované hrušky i jablka a po pár minutách vodu sleju, aby to nebylo tak přeslazený a dám novou vodu.Přihodím vlašské ořechy, lískáče, mandle, někdy i pár buráků a vařím do změknutí ořechů.Ke konci přidám povidla(proto ČERNÁ omáčka)a popř. zahustím strouhaným perníkem, nebo jako letos rýžovou krupičkou.Sice to jím u nás jenom já, ale já jí fakt miluju:D pokud jí udělám víc, tak vozím ke tchýni nebo ke známým, tam se taky sní:D

    • dělávám podobný koláč často a v mém receptu ocet není, vyskočí to dobře, jen je nutné dát kypřidlo až úplně nakonec a hned do trouby

  6. Holky, rozehřát troubu má být určitě na 170°C , opravte to v postupu, začínající hospodyňky by ten údaj mohly vzít vážně :) jinak recept je hodně zajímavý a inspirativní.Díky

  7. Evi, ty jsi kouzelnice, ta vanocka je nadherna! Uz se tesim, az vyzkousim tu formu. Mam v planu v ni zkusit i kvaskovou, tak dam vedet, jak to dopadlo. Dosud jsem ji jen naparovala v hrnci, ale ta nova forma se mi nevejde do zadneho hrnce, tak musi do trouby. Slo to dobre vyklopit?

    • Však prvotní inspirace byl tvůj „sladký chléb“, Šárko! :-) Vyklopit šla nádherně, ale vyklápěla jsem ji až úplně studenou, protože jsem ji pekla v noci. Nevím, jak by to bývalo bylo šlo hned, ale měla jsme pěně vymazanou a vysypanou formu, tak myslím, že by nebyl problém. Napařovaná by byla určitě ještě lepší, já už jsem na to tak zvyklá, že jsou ty dezerty takové vláčnější, ale ani tahle není suchá, je jen pěkně hutná. Zrovna peču z tvého kvásku bezlepkovou chlebovou bábovku na zítřejší besídku :-)

      • Tak at se zadari:-). Babovka i besidka. Pohankove zrno je vdecne, porad jsem vymyslela, jak na bezlepkove pernicky, az jsem namocila pohanku a udelala zase dalsi variaci tohoto prima receptu – ochutila jako klasicke pernicky a rozetrela na velky plech, aby vrstva byla tenka. Po upeceni jsem nakrajela na male ctverecky, doprostred kazdeho trochu povidel a na to mandli. Melo to uspech:-)

        • To musím vyzkoušet, už mě to lákalo, když jsi o tom mluvila. Přišlo mi to takové jako perníčky z perníkové chaloupky, o kterých od dětství sním :-) Tak si je vyrobím!

          • Vcera vecer jsem je delala na dnesni predvanocni setkani a rano, uplne zchladle jsem z te upecene placky vykrajela vykrajovatkem srdicka. V plechove doze vypadaji nadherne a tak kraaaasne voni. Tesim se, az se do nich deti pusti:-)

  8. Ještě se chci zeptat, kolik je jeden hrnek? A může se místo sirupu použít sladěnka (aby neudělala nějakou „neplechu“:) nebo dobroslad? Děkuji a přeji krásné vánoce♥♥♥

  9. Skvělé, moc děkuji za recept, zkusím až po vánocích, ježíšek má přinést mixér. Ale je problém, moje trouba má minimum 50stupňů (pokus o vtip-utekla Vám nula:). Jinak dělám podobnou z kvašeného těsta. Moc děkuji za recept. Ty fotky jsou autentické jak je u Vás běžné, že? Jsou krásné, moc se vám povedly (fotky i vánočka:)

    • Jo jo, v pondeli upeceni, vcera foceno a rovnou holky ujidaly, pridam fotku, jak to do nich pada :-) Diky za pochvalu. Fotit jidlo je docela fuska, zvlast v tom nasem provozu, mivam tu i pet deti :-) Tak jsem rada, ze se libi a ze to stalo za namahu.

  10. Zobrazit všech 44 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDušan Bláha – Jak na kuchyň podle Feng Shui – 1.díl
Další článekPozvánka na festival Miluj svůj život (10.-12.2.2017)