Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu po italsku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Sušená rajčata, olivy, oregáno, rukola, to jsou typicky italské ingredience, které propůjčují tofu v tomto receptu vynikající středomořské aroma. Recept je přirozeně bezlepkový.

Ingredience
1 porce
  • 125 g přírodního tofu
  • pár sušených rajčat
  • černé olivy
  • kapary
  • slunečnicová semínka
  • česnek
  • sušené oregáno
  • sůl 
  • lej
  • rukola
  • žampiony
  • tamari
  • gomasio
  • citrónová šťáva
Na přílohu:
  • vařená quinoa
  • vařené adzuki fazolky

Já měla sama problémů víc než dost (záněty střev, žaludku, potravinové alergie, celiakie) a když mi půlroční miminko ...

Jak připravit italské tofu s olivami a sušenými rajčaty

    1. Namočte rajčata do teplé vody.
    2. Povařte tofu po dobu 1 minuty ve vodě.
    3. Opražte na suché pánvi slunečnicová semínka, pak přidejte olej, kapary, česnek, černé olivy, oregano a nakrájené žampiony. Orestujte.
    4. Tofu nakrájejte na kostičky a přidejte do pánve. Rajčata nakrájejte a přidejte do pánve. Přidejte sůl, dobře promíchejte a několik minut restujte na vysokém plameni. Dochuťte pomocí tamari.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Vybírejte kvalitní olivy a sušená rajčata, na chuti je to znát.
  • Toto jídlo je vhodné s sebou do krabičky.
  • Při přípravě toho receptu jsem jako přílohu použila quinou a loupané adzuki fazole, jídlo jsem posypala nasekanou rukolou, trochou gomasia a zakápla citrónovu šťávou.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata.

Obměna

  • Jako příloha je vhodná jakákoliv obilovina, luštěnina nebo pečivo.
  • Toto jídlo můžete použít i jako náplň do placek.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, menším ubereme koření, sůl, olej.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
24. 3. 2022

Naše dnešní večeře další z oblíbených receptů od Viera Vodrážková 💓
Rýžové nudle, napařená mrkev, rukola, posypka gomasio a naklíčené mungo fazolky.

Dnes jsem vařila s malou obměnou a velmi chutné.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...
kurz
27

Zeleninový kuskus s letním salátem

Toto hlavní jídlo je nutričně vyvážené, lehké na trávení, přitom dostatečně syté, abyste při hubnutí neměli hlad. Je to rychlovka, kterou budete mít na sto...
kurz
6

Letní rýžový salát s cizrnou

Marocká kuchyně byla inspirací téhle chuťovky. Perfektní do horkých dní.
kurz
20

Quinoa salát s pečenou zeleninou a cizrnovým dipem

Tohle je naprostá delikatesa, určitě bude chutnat i těm, kdo nejsou zrovna nadšenci do zdravé výživy.
kurz
4

Cizrnový guláš s polentou a salátem

Komplet hlavní jídlo za 30 minut a skvěle si pochutnáte. Kam se hrabe česká klasika!