Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu po italsku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Sušená rajčata, olivy, oregáno, rukola, to jsou typicky italské ingredience, které propůjčují tofu v tomto receptu vynikající středomořské aroma. Recept je přirozeně bezlepkový.

Ingredience
1 porce
  • 125 g přírodního tofu
  • pár sušených rajčat
  • černé olivy
  • kapary
  • slunečnicová semínka
  • česnek
  • sušené oregáno
  • sůl 
  • lej
  • rukola
  • žampiony
  • tamari
  • gomasio
  • citrónová šťáva
Na přílohu:
  • vařená quinoa
  • vařené adzuki fazolky

Dříve jsem váhu nemusela řešit, pak přišel přechod, změna zaměstnání, stres a váha rostla. Zkoušela jsem různé diety,...

Jak připravit italské tofu s olivami a sušenými rajčaty

    1. Namočte rajčata do teplé vody.
    2. Povařte tofu po dobu 1 minuty ve vodě.
    3. Opražte na suché pánvi slunečnicová semínka, pak přidejte olej, kapary, česnek, černé olivy, oregano a nakrájené žampiony. Orestujte.
    4. Tofu nakrájejte na kostičky a přidejte do pánve. Rajčata nakrájejte a přidejte do pánve. Přidejte sůl, dobře promíchejte a několik minut restujte na vysokém plameni. Dochuťte pomocí tamari.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Vybírejte kvalitní olivy a sušená rajčata, na chuti je to znát.
  • Toto jídlo je vhodné s sebou do krabičky.
  • Při přípravě toho receptu jsem jako přílohu použila quinou a loupané adzuki fazole, jídlo jsem posypala nasekanou rukolou, trochou gomasia a zakápla citrónovu šťávou.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata.

Obměna

  • Jako příloha je vhodná jakákoliv obilovina, luštěnina nebo pečivo.
  • Toto jídlo můžete použít i jako náplň do placek.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, menším ubereme koření, sůl, olej.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
24. 3. 2022

Naše dnešní večeře další z oblíbených receptů od Viera Vodrážková 💓
Rýžové nudle, napařená mrkev, rukola, posypka gomasio a naklíčené mungo fazolky.

Klub

Dnes jsem vařila s malou obměnou a velmi chutné.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...
kurz
17

Zeleninový kuskus s letním salátem

Toto hlavní jídlo je nutričně vyvážené, lehké na trávení, přitom dostatečně syté, abyste při hubnutí neměli hlad. Je to rychlovka, kterou budete mít na sto...
kurz
2

Letní rýžový salát s cizrnou

Marocká kuchyně byla inspirací téhle chuťovky. Perfektní do horkých dní.
kurz
14

Quinoa salát s pečenou zeleninou a cizrnovým dipem

Tohle je naprostá delikatesa, určitě bude chutnat i těm, kdo nejsou zrovna nadšenci do zdravé výživy.
kurz
2

Cizrnový guláš s polentou a salátem

Komplet hlavní jídlo za 30 minut a skvěle si pochutnáte. Kam se hrabe česká klasika!